Географічне положення гуцульського краю (за твором М.Коцюбинського "Тіні забутих предків")

Про матеріал
Географічне положення гуцульського краю (за твором М.Коцюбинського "Тіні забутих предків")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення гуцульського краю(група «Географи»)2021 За повістю М. Коцюбинського «Тіні забутих предків»

Номер слайду 2

Гуцульщина. Гуцульщина. ГУЦУ́ЛЬЩИНА – самобутній етнографічний район в Українських Карпатах зі своєрідним господарським укладом життя, побутом, традиційною матеріальною та духовною культурою.

Номер слайду 3

Природа Гуцульщини обіймає найвищу й найбільш мальовничу частину українських Карпат.

Номер слайду 4

При чималій висоті лагідні форми гір, однак, не перешкоджають густому заселенню і хліборобству на значних висотах, тим більше, що, завдяки висуненню на південний схід і впливам чорноморського підсоння та великій масивності, температура літа тут вища від інших частин Карпат.

Номер слайду 5

Велике поширення полонин сприяє буйному розвиткові пастушого життя

Номер слайду 6

Загалом, треба сказати, ґрунтовий покрив Гуцульщини у передгір’ях — дерново-підзолисті ґрунти, в самих Карпатах — бурі лісові, щебенюваті, гірсько-лучні, цебто глинисто-піщані.

Номер слайду 7

Клімат Гуцульщини помірно континентальний з яскраво вираженою вертикальною зональністю. У передгір’ях зима малосніжна; літо тепле, весна дощова. В самих горах зима довша і сувора, а літо прохолодне. Опадів випадає 800-1100 на рік.

Номер слайду 8

Дві треті частини Гуцульщини покриті лісами. Серед різних порід дерев переважають смерека, ялина, сосна, бук, явір, ясінь, береза.

Номер слайду 9

Щодо тваринного світу, то на Гуцульщині зустрічаються 60 видів звірів: — олені, козулі, вовки, лисиці, рисі, ведмеді, видри, борсуки, зайці і т. д. А з птахів тут водяться глухарі, тетерева, рябчики, ворони, орли, дятелі та інші. Гуцульщина в усіх частинах дуже багата на рибу: в річках Гуцульщини водяться: форелі, харіуси, потруги, яких не буває в різних частинах України, бо там інші річки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чере́мош — річка в Українських Карпатах, на Буковині і на Гуцульщині. Права, найбільша притока Пруту (басейн Дунаю).

Номер слайду 12

Протягом 1910-1913 рр. Михайло Коцюбинський побував в "українських Афiнах" - так жартома називав село Криворiвню на Гуцульщинi. Письменник захоплювався цим краєм: "Я з головою поринув у Гуцульщину... Який оригiнальний край. Який незвичайний казковий народ!" Зачарувала його не лише дивна природа, але й люди - талановитi, гордi, мужнi й вродливi.

pptx
Додав(-ла)
Чорнобай Артем
Додано
7 березня 2022
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку