Географічні назви в "Енеїді" І.П. Котляревського (презентація).

Про матеріал

"Енеїда" І. Котляревського — безсмертна перлина української літературі. Узявши сюжет з Вергілія, Котляревський створив оригінальний твір про українське козацтво. Аналіз географічих назв твору, доводить, що “Енеїда" І.П. Котляревського відображає життя українського народу ХVІІІ століття.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні назви у “Енеїді” І.П.Котляревського

Номер слайду 2

МЕТА РОБОТИ: Порівняти “Енеїду” Вергілія та “Енеїду” І.П.Котляревського Довести, що “Енеїда” І.П.Котляревського відображає життя українського народу ХVІІІ ст, проаналізувавши географічні назви твору

Номер слайду 3

В «Енеїді» Вергілій змальовує прибуття Енея та його товаришів після падіння Трої до Італії для заснування римської держави. 

Номер слайду 4

Тро́я, або Іліон — старовинне місто на північно-західному узбережжі Малої Азії

Номер слайду 5

Колізей Рим — столиця Італії розташований в центральній частині  Апеннін-ського півострова на річці Тибр, поблизу узбережжя Тірренського моря.

Номер слайду 6

І.П.Котляревському судилося жити на межі двох століть — ХVІІІ і ХІХ, які були багаті на різні історичні події. У 1775 року було зруйновано Запорозьку Січ. Козаки подались у мандри за Дунай, на Кубань.

Номер слайду 7

Запоро́зька Сі́ч (інколи  Запорі́зька Сі́ч) — військово-суспільний і духовний центр українського козацтва .

Номер слайду 8

Котляревський змушений був зберігати маршрут подорожі Енея за Вергілієм, але в деталях не раз згадує українські міста і села: Полтаву, Опішню, Решетилівку, Келебереду.

Номер слайду 9

Цар Латин просить Турна відмовитись від руки Лависі і знайти собі панночку в іншому поселенні. І тут він перелічує цілу низку українських сіл, в яких живуть панночки: Чи трохи в світі панночок? Ну взяв би Муньку або Прісю, Шатнувсь то в сей, то в той куток, В Івашки, Мильці, Пушкарівну, І в Будища, і в Горбанівку, Тепер дівчат, хоть гать гати…

Номер слайду 10

Отже, проаналізувавши географічні назви, які називає автор твору, доводимо, що дія відбувається в Україні (названо міста й села Полтавщини, наприклад, Лубни, Гадяч, Будища). Котляревський часто в полотно твору вплітає епізоди з життя українських козаків, старшини, селянства, міщан, священиків ХVІІІ ст.

ppt
Додано
5 липня 2018
Переглядів
5410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку