Герої бою під Крутами. Вічна пам"ять. Удосконалений

Про матеріал
«Пам’ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої – це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон на сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо/не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Їх не бракує в нашій історії, крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу», – вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Впав на землю січневий мороз,  Срібним інеєм вкрилися віти.  Нам сімнадцяти ще не було, Ой як нам ще хотілося жити!  Нас тут триста до бою пішло – Рятувати свою Україну.  Ми залишили неньку, сестру,  Хтось, можливо, й кохану єдину.  Причаїлася тиха жура  Десь у Крутах, в сумнім полустанку.  Світлим полум'ям серце згора,  Ллється кров, та із самого ранку.  Впав на землю січневий мороз,  Срібним інеєм вкрилися віти.  Нас тут триста у Крутах лягло.  Всі твої, Україно, ми діти!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Володимир Бліхарський - народився в Жовкві. Перебравшись до Києва, Бліхарський навчався у 2-й українській гімназій. На час бою був учнем останнього гімназійного класу - 8-го. Воював в складі Студентського куреня. Вийшов із бою живим. Петро Шкода та його товариш на псевдо Степан (ймовірно Святослав Маґаляс) – народилися в селі Колтів на Золочівщині. Бійці Студентського куреня. В бою вони отримали поранення, але змогли дістатись до оселі місцевого жителя, де заховались в стодолі. Червоноармійці розшукували їх, але не знайшли. Після цього товариші повернулись до рідного села.

Номер слайду 12

Юліан Гліба – родом із Стрия. Був учнем 8-го класу гімназії. Під Крутами вцілів, але загинув у 1919р. в бою з більшовиками в складі українського кінного полку. Роман Король - уродженець села Кожичі на Яворівщині. Учень 8-го класу гімназії. У бою під Крутами залишився живим, подальша доля невідома. Онишкевич (ім’я невідоме)– походив із села Рудки на Самбірщині. Навчався у 6-му класі гімназії. Загинув у бою.

Номер слайду 13

Іван та Костянтин Карвани - були родом з лемківського села Курилівка. Вони були учнями 8-го класу гімназії. Обоє залишились живими. Володимир та Іван Сорокевичі - походили з лемківського села Боднарка. Володимиру, учню 6-го класу, було 17 років і він в бою вцілів.

Номер слайду 14

Євген Мельник - походив з села Воля Якубова на Дрогобиччині і був двоюрідним братом провідника ОУН Андрія Мельника. Василь Семець - народився в селі Шум’яч на Турківщині. В 1914 р. навіть поїхав до Києва, щоб взяти участь в організації шевченківської масової студентської демонстрації.

Номер слайду 15

Іван Кушнір - уродженець села Купновичі на Самбірщині, член Пласту. На час бою мав 17 років. Михайло Кушнір – ймовірно теж із села Купновичі, двоюрідний брат Івана Кушніра. Михайлові пощастило повернутись живим. Пізніше він написав спогади про своїх товаришів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На Аскольдовій Могилі Поховали їх — Тридцять мучнів українців, Славних молодих... П.Тичина

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ppt
Додано
8 березня 2019
Переглядів
1238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку