Героїчні сторінки української історії

Про матеріал
Презентація книги Юрія Журавля "Битви за землю рідну" з історичною вікториною для уроків чи позакласних заходів, наприклад до дня ЗСУ чи дня Захисника України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Героїчні сторінки української історіїЗа матеріалами книги Юрія Журавля«Битви за землю рідну»Вчителька історії Голобородько Ірина

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Князь Святослав – світло слов’ян, безстрашний полководець, молодий правитель-воїн, завжди стояв в бою попереду своєї дружини, шанував і беріг кодекс військової честі, слабшого не займав, не стріляв у беззбройного, направляв зброю проти небезпечних ворогів Русі, попереджаючи«Іду на ви»У 965 році розгромив головного ворога Русі – Хозарський каганат. Жив і воював князь Святослав за могутню і процвітаючу Русь.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Князь Данило – розбудовник Галицько-волинської держави, на той час найбільшої держави Європи. Князь провів багато битв, охороняючи землю України-Руси. У 1238 біля фортеці Дорогичин розгромив військо рицарів-хрестоносців під орудою магістра Бруно. Цією перемогою Данило показав Заходу, що з русинами не можна розмовляти мовою мечів. Русь має існувати в європейському співтоваристві як рівна серед рівних держава. Саме в Дорогочині згодом Данило був коронований і став першим руським королем.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Князь Костянтин Острозький – головнокомандувач збройних сил Великого князівства Литовського, Руського та Жематійського, уславлений переможець понад 60 битв, один з найвидатніших полководців. 8 вересня 1514 року. У битві під Оршею розгромив втричі більше пихате дворянське військо московського царя Василія ІІІ. Пам’ятайте, ми нащадки шляхетного роду. В жилах кожного з нас тече кров лицарів-переможців!Рід Острозьких був відомим меценатами, засновниками академії, друкарень, церков.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Петро Сагайдачний – гетьман українського козацтва, вмілий полководець, організатор багатьох успішних військових походів. У жовтні 1618 році спільно з військом Речі Посполитої здійснив блискучий похід на Московське князівство. В ході рейду козаки захопили десятки московитських фортець і підійшли до Москви. У бою гетьман Сагайдачний особисто зіткнувся з очільником московського війська Бутурліним. Наш гетьман вирвав спис з рук ворога та ударом булави вибив Бутурліна з сідла. Рештки ворожого війська кинули зброю і відступили.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Гетьман України Іван Виговський у червні 1659 року в бою під Конотопом розгромив 150-тисячне московське військо Алєксєя Трубєцкого. Вдавшись до хитрого маневру, українські козаки заманили кінноту ворога в пастку - до вузького яру, який одразу затопили, перегородивши річку. Вода безжально поглинула 30 тисяч московитів. Козаки ще протягом трьох днів переслідували втікачів до московського кордону. Битва під Конотопом стала взірцем українського рицарства, козацького воєнного мистецтва і переможної тактики.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Книга Юрія Журавля «Битви за Україну» знайомить нас з героїчними сторінками військової історії України в ХХ та ХХІ століттях. У боях двох світових воєн, Української революції 1917 року, російської війни проти України 2014 року, яка палає на наших землях донині українці проявляють рішучість захищати свою незалежність з мужністю і героїзмом.

Номер слайду 14

Героями книги Юрія. Журавля були:

Номер слайду 15

Перед військовим походом попереджав ворогів: «Іду на ви!». Хто він? Назвіть ім’я.

Номер слайду 16

У 1514 році на чолі українсько-литовського війська розгромив пихате московське військо. Яке ім’я цього князя?

Номер слайду 17

Великий князь Київський, Волинський, Галицький, король Русі. Переміг ворогів під Дорогичином. Назвіть його.

Номер слайду 18

Прославився перемогами козацького війська в боях з турками, татарами, блискучим походом на Москву в 1618 році.Ім’я цього гетьмана?

Номер слайду 19

У битві під Конотопом в 1659 році козаки розгромили 150-тисячне московське військо. Як називався гетьман козацького війська?

pptx
Додано
16 квітня 2023
Переглядів
256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку