Гідрокарбонат натрію не залишається без застосування.

Про матеріал

Застосовується в хімічній, харчовій, легкій, медичній, фармацевтичній промисловості, кольоровій металургії, длягасіння пожеж, поставляється в роздрібну торгівлю

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СОДА - ПОПІЛ БОЖЕСТВЕННОГО ВОГНЮ Роботу виконали учні КЗШ №12 під керівництвом вчителя хімії Орел Т.В.

Номер слайду 2

Сода корисна, і зміст її близький вогню. Самі содові поля називалися попелом великої пожежі. СОДА – карбонат натрію Na2CO3, безбарвна кристалічна речовина, дуже гігроскопічна, t° плавлення 858 С° , добре розчинна у воді. Сода була відома людині приблизно за півтори-дві тисячі років до нашої ери. Її добували із содових озер і витягали з нечисленних родовищ .

Номер слайду 3

Ученим удалося виявити в гейзерах Энцелада соду. За словами дослідників, нові результати є черговим підтвердженням того, що під поверхнею супутника Сатурна існує океан рідкої води.

Номер слайду 4

Що вам відомо про муміфікацію? Як ви до неї ставитеся? Природна сода залишалася найбільш важливим фактором у процесі муміфікації. 

Номер слайду 5

Як відомо в Древньому Єгипті існував такий процес, як муміфікація Експеримент показав, що досить реально муміфікувати людину з використанням природної соди. Хоча для цього її необхідно дуже багато (близько 300 кг на тіло). Немає ніяких сумнівів, що виробництво природної соди було широко розвинене в Древньому Єгипті.

Номер слайду 6

Перші відомості про одержання соди шляхом розпарювання води содових озер наведені у творі римського лікаря Диоскорида Педанія про лікарські речовини. І йому, і алхімікам всіх країн аж до 18 ст. сода представлялася якоюсь речовиною, що сичала з виділенням якогось газу при дії на нього відомих на той час кислот – оцтової CH3COOH і сірчаної H2SO4. Петро I в 1720, відповідаючи на запитання князя Голіцина, навіщо потрібна «зода», писав: «Зодою умягчают шерсть». В 1780 российский академик Гильденштедт відмічав, что «зуду можно почесть важным товаром в российской торговле. Стекольщики и красильщики много ее издерживают, а впредь еще и больше оной расходиться будет, когда больше станут делать белых стекол».

Номер слайду 7

Застосовується в хімічній промисловості харчовій промисловості легкій промисловості медицині фармацевтичній промисловості кольоровій металургії для гасіння пожеж поставляється в роздрібну торгівлю. зареєстрована як харчова добавка E500.

Номер слайду 8

У хімічній промисловості

Номер слайду 9

У легкій промисловості

Номер слайду 10

Чарівний батік не обходиться без соди

Номер слайду 11

У харчовій промисловості

Номер слайду 12

Підручні бабусині засоби

Номер слайду 13

У медицині

Номер слайду 14

Попіл Божественного Вогню

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Сода одержала повсюдне визнання, де вона застосовується чи ледве не проти всіх хвороб.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Корисні властивості питної соди при опіках

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сода - необхідний повсякденний помічник на кухні

Номер слайду 25

Висновки Сода відіграє важливу роль у промисловості, медицині, побуті. Ця знайома незнайомка таїть у собі ще багато таємниць. В майбутньому ця чудова сполука займе ще більш значне місце в нашому житті.

Перегляд файлу

СОДА – карбонат натрію Na2CO3, безбарвна кристалічна речовина, дуже гігроскопічна,

t° плавлення   858° С,  добре розчинна  у воді.

Сода була відома людині приблизно за півтори-дві тисячі років до нашої ери.Її добували із содових озер і витягали з нечисленних родовищ у вигляді мінералів. Сода є сіллю карбонатної кислоти і є  стійкою сполукою. Наибільш  практичне  значення  мають  следуючі  солі карбонатної  кислоти. Карбонат натрія, технічна  назва: сода. З кальцинованої  соди  отримують  інші  її  види: питну соду. Питна  сода, гідрокарбонат натрію, — не таке вже  далеке відкриття  людини. Штучна  питна  сода (NaHCO) — білий кристалічний порошок, була винайдена  французьким хіміком Лебланком вкінці XVIII ст. Відкриття було засекречене на довгі роки. І тільки винахід  бельгійським вченим Э. Сольве  всередині XIX ст. іншого способа її добування  сприяло  інтенсивному застосуванню  соди  в першу  чергу  в кондитерській  сфері.

Ученим удалося виявити в гейзерах Энцелада соду. За словами дослідників, нові результати є черговим підтвердженням того, що під поверхнею супутника Сатурна існує океан рідкої води.

Як відомо в Древньому Єгипті існував такий процес, як муміфікація  

Експеримент показав, що досить реально муміфікувати людину з використанням природної соди. Хоча для цього її необхідно дуже багато (близько 300 кг на тіло). Немає ніяких сумнівів, що виробництво природної соди було широко розвинене в Древньому Єгипті.

Перші відомості про одержання соди шляхом розпарювання води содових озер наведені у творі римського лікаря Диоскорида Педанія про лікарські речовини. І йому, і алхімікам всіх країн аж до 18 в. сода представлялася якоюсь речовиною, що сичала з виділенням якогось газу при дії на нього відомих на той час кислот – оцтової  і сірчаної .

Сода-універсальний засіб по своїй доступності в застосуванні. Але її дивні властивості ще недостатньо усвідомлені і  не настільки широко застосовуються.

Петро I в 1720 р., відповідаючи на запитання князя Голіцина, навіщо потрібна «зода», писав: «Зодою умягчают вовна». В 1780 російський академік Гильденштедт відзначав, що ««зуду можно почесть важным товаром в российской торговле. Стекольщики и красильщики много ее издерживают, а впредь еще и больше оной расходиться будет, когда больше станут делать белых стекол».

 «Зодой» або «зудой» називали в Росії соду. Незважаючи на достаток власної сировини для виробництва соди її ввозили в Росію через кордон  аж до 1860 р. Основна кількість соди в усьому світі роблять по методу Сольве, запропонованому ще спочатку минулого століття. Суть методу полягає в наступному: водяний розчин NaCl, до якого доданий аміак, насичують вуглекислим газом при температурі 26-30 С. При цьому утвориться бікарбонат натрію, названий питною содою.

Зараз у світі виробляється млн тонн соди в рік.

Гідрокарбонат натрію не залишається без застосування.

 Застосовується в хімічній, харчовій, легкій, медичній, фармацевтичній промисловості, кольоровій металургії, длягасіння  пожеж, поставляється в роздрібну торгівлю.Зареєстрована  як харчова добавка E500.

У хімічній промисловості — для виробництва барвників, пінопластів і інших органічних продуктів, фтористих реактивів, товарів побутової хімії, наповнювачів у вогнегасниках, для відділення двоокису вуглецю, сірководню з газових сумішей .Сода застосовується у виробництві скла, мила, паперу/ Гідрокарбонат натрію входить до складу порошку, застосовуваного в порошкових системах пожежогасіння, утилізуючи тепло й відтискуючи кисень від вогнища горіння виділюваним вуглекислим газом. Строк придатності не обмежений.

у легкій промисловості — у виробництві підошовних гум і штучних шкір, шкіряному виробництві , текстильної промисловості (обробка шовкових і бавовняних тканин). І  чарівний батік  не обходиться без соди.

у харчовій промисловості —для випікання хліба, виробництві кондитерських виробів, приготуванні напоїв.

Основне застосування питної соди - кулінарія, де вона застосовується, переважно, у якості основного або додаткового розпушувача при випічці

Питна сода, як і раніше займає своє законне місце в домашній аптечці, як одне з найпростіших і дешевих, але дуже потрібних лікарських засобів.

Звикнув  до того, що в аптеках зараз можна купити ліки буквально від кожного чиха, ми якось забули про підручні бабусині засоби. Але ж вони часто можуть послужити ту службу, що ми називаємо першою швидкою допомогою, особливо в ситуаціях, коли потрібних препаратів не виявляється.

Такий простий засіб, як харчова сода, якщо його правильно використовувати, може бути надзвичайно ефективним. Вона дуже корисна  для людей із нирковою недостатністю. Однак доза соди повинна ретельно підбиратися . Ці чудові ліки - звичайна харчова сода. Робота нирок  погіршується набагато повільніше, якщо пацієнт приймає небагато соди раз у день.

Розчин питної соди використовується як слабкий антисептик для полоскань, а також як традиційний  кислото нейтралізуючий  засіб від печії й хвороб  шлунку.

Сода одержала повсюдне визнання, де вона застосовується чи ледве не проти всіх хвороб. Сода попереджає багато захворювань, включаючи навіть рак. Так,   зовнішній рак був вилікуваний рясним присипанням ураженого місця содою.Правильно, що не забувається значення соди - не без причини її називали попелом Божественного Вогню. Вона належить до тих ліків, що послані  на потребу всього людства. Варто пам'ятати про соду не тільки у хворобі,але й серед благополуччя. Як зв'язок з вогненними діями, вона щит від тьми руйнування.

- Якщо запалилися ясна, сода теж дуже будуть корисна.

 -  Сода - дуже ефективний засіб проти заколисування в транспорті. Відзначено позитивну дію соди при хворобах руху, або морської хвороби. Гідрокарбонат натрію підвищує стійкість вестибулярного аналізатора.

  -  Сода може замінити відбілювальні  зубні пасти.

- Якщо ноги сильно потіють, їх корисно обмивати простим розчином: чайну ложку соди розчиняють у склянці теплої води.

- Харчовою содою лікують і грибкові захворювання на ногах, особливо між пальцями.

- Не обійтися без соди й хворим з панарицієм - гнійним запаленням пальця.

-  Допомагає сода й при гіпертонії.

- Сода й зараз уважається непоганим засобом для інгаляції при простудних захворюваннях і кашлі.

- Використовують соду також при сухості шкіри, сухих дерматитах, іхтіозі й псоріазі.

- Спеціальні ванночки робляться й при зморщеній, грубій і ороговілій шкірі на ліктях.

 -  Полоскання роту  із содою добре знімає зубний біль.

- Після трудового дня зняти утома й набряклість ніг допоможуть ножні ванни із содою.

- Сода чистить зуби й допомагає кинути курити. Для тих, хто хоче кинути палити,

нагадаємо один народний засіб: полоскання порожнини роту розчином харчової соди - столова ложка на склянку води. Цей засіб застосовували наші діди й говорили, що так кинути палити легше.

 - Сода - відмінний косметичний засіб. Змішавши її з мильною стружкою, протирайте цією сумішшю обличчя  два рази в тиждень. Вона добре допомагає при юнацьких вуграх, очищаючи шкіру від омертвілих клітин і відкриваючи пори. 

- Содовий розчин допомагає позбутися від наслідків укусів комах.

- Навіть у медичній практиці 0,5 - 2% розчин харчової соди часто використовують для промивань і полоскань. Особливо при ринітах, стоматитах, ларингітах, кон’юнктивітах і інших запальних захворюваннях.

- Харчова сода може допомогти позбутися від частих головних болів, мігрені.

-  Упоратися з нежитем допоможе закапування в ніс содового розчину.

-  При конъюнктивитах допомагають багаторазові промивання очей розчином .

-  Сода здавна застосовується в медицині як антиаритмічний засіб.

- Якщо хтось обпалиться кислотою, те її можна моментально нейтралізувати содовим розчином.

-  Сода - засіб першої допомоги при важких травмах, великій крововтраті, отруєннях, що протікають із багаторазовою блювотою й поносом, тривалій лихоманці із заливними потами.

- Не перешкоджаючи виділенню поту, сода нейтралізує його кисле середовище. Тому в літню пору по ранках корисно протирати пахвові западини ваткою, змоченої в розчині соди - запаху не буде весь день.

Сода – необхідний повсягденний помічник на кухні.

- Нагар в емальованому посуді легко змити, заливши в неї чайну ложку питної соди.

-  Якщо пригоріло вершкове масло, його заливають водою, додають чайну ложку питної соди й ретельно розмішують. Злив воду, додають склянка молока на кожний літр масла й перетоплюють. Виходить прекрасне пряжене масло.

-  Сода - необхідний повсякденний помічник на кухні для миття посуду, тари для консервування.

-  Вона має властивість нейтралізувати й убивати мікроби.

Все сказане ще раз підкреслює, яку важливу роль у промисловості, медицині, побуті грає сода й скільки ще загадок таїть у собі ця знайома незнайомка.

Не виключено, що в майбутньому ця чудова сполука займе ще більш значне місце в нашім житті.

zip
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
1110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку