Глобальні ланцюги доданої вартості. Виробництва первинного сектору

Про матеріал
Глобальні ланцюги доданої вартості — це послідовність усіх виробничих стадій, що виконуються в різних країнах на різних підприємствах, об'єднаних у скоординовану мережу, у результаті яких створюється додана вартість. • Міжнародний ринок товарів — складова частина глобальної економіки, що являє собою процес купівлі та продажу з метою задоволення потреб у товарах та отримання доходу. • На розвиток сільського господарства впливають природні, соціальні, економічні чинники. • Потужними виробниками сільськогосподарської продукції є найбільші за розмірами й кількістю споживачів країни, зокрема Китай, Індія, США, Бразилія, Індонезія. Крім США, серед світових лідерів низка інших високорозвинених країн із підприємницьким високотоварним виробництвом: Франція, Німеччина, Велика Британія, Канада, Австралія. • На вугілля, нафту й природний газ припадає 90 % первинних джерел енергії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобальні ланцюги доданої вартості. Виробництва первинного сектору

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Дайте визначення поняття «глобальна економіка» 2. Розкажіть про складові системи виробництва. 3. Наведіть приклади міжнародної спеціалізації та кооперації. 4. Охарактеризуйте особливості ринку технологій, патентів і ліцензій. 

Номер слайду 4

складові первинного сектору економіки?•що ви знаєте про продукцію сільського господарства та аграрні відносини?

Номер слайду 5

Під поняттям «додана вартість» розуміють ринкову вартість готової продукції за вирахуванням вартості сировини, матеріалів, напівфабрикатів та інших ресурсів, що використовуються в процесі її виробництва. видобуток мінеральних ресурсів;первинну переробку мінеральних ресурсів із метою отримання сировини;переробку сировини з метою отримання напівфабрикатів;отримання проміжної готової продукції;використання проміжної готової продукції в інших виробництвах для отримання кінцевого продукту;реалізацію кінцевого продукту (іноді ще і його споживання). Під час проходження більшості стадій характеристики продукції постійно змінюються, а її вартість зростає. Отже, чим більше виробничих стадій (глибше ступінь переробки), тим більше додається вартості.

Номер слайду 6

Додана вартість може бути створена як у процесі виробництва на одному підприємстві, так і на декількох підприємствах (компаніях), розташованих у різних країнах. У таких випадках говорять про глобальні ланцюги доданої вартості, що є результатом розвитку міжнародного поділу праці. Прикладом інтеграції України у глобальні ланцюги доданої вартості є завод «ВЕТ Аутомотів Україна» (м. Виноградів, Закарпатська обл.) (мал. 1). Він виробляє електронні системи підігріву сидінь для відомих марок легкових автомобілів. Це одне з підприємств світового лідера в цій сфері діяльності — німецької фірми WET«Аутомотів Системс».

Номер слайду 7

Міжнародний ринок товарів: сутність, інфраструктура, ціноутворення. Міжнародний ринок товарів — складова частина глобальної економіки, що являє собою процес купівлі та продажу з метою задоволення потреб у товарах та отримання доходу. Основними операціями на міжнародному ринку товарів є експорт та імпорт. Сума експорту та імпорту є товарообігом, різниця між ними — торговельним балансом. Якщо експорт перевищує імпорт, торговельне сальдо є додатним, а якщо імпорт перевищує експорт — від'ємним.

Номер слайду 8

Найбільше значення мають міжнародні товарні біржі (здебільшого вони є акціонерними компаніями). Це організований торговельний майданчик, де зустрічаються продавці й покупці, укладають угоди, згідно з якими товари надходять до країни (до конкретного підприємства). Для кольорових металів основним ринком є Лондонська біржа металів. Для торгівлі нафтою — Нью-Йоркська й Лондонська товарні біржіДля торгівлі бавовною — Ліверпульська бавовняна біржа.

Номер слайду 9

Виробництво сільськогосподарської продукції у світі. На розвиток сільського господарства впливають природні, соціальні, економічні чинники. ПРИРОДНІСОЦІАЛЬНІ (висококваліфікованими працівниками, структуру населення сільської місцевості (зокрема вікову), рівень розвитку соціальної інфраструктури)ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ (велике значення має загальний розвиток економіки країни, адже сучасне сільське господарство тісно пов'язане з іншими виробництвами)

Номер слайду 10

потужними виробниками С. Г є найбільші за розмірами й кількістю споживачів країни, зокрема Китай, Індія, США, Бразилія, Індонезія. Крім США, серед світових лідерів низка інших високорозвинених країн із підприємницьким високотоварним виробництвом: Франція, Німеччина, Велика Британія, Канада, Австралія.

Номер слайду 11

У рослинництві із зернових культур основне значення мають пшениця, кукурудза та рис, які називають головними «хлібами» людства. Найбільшими виробниками пшениці є Китай, США, Індія, Росія, Франція, Канада, Україна. Найбільшими світовими виробниками рису є Китай, Індія (разом вони забезпечують половину річного збору врожаю), Індонезія, Бангладеш, В'єтнам, Таїланд. Більше половини врожаю кукурудзи дають країни Америки, у тому числі США — понад третину. Значними її врожаї є також у Китаї та Бразилії. США — безперечний лідер і з експорту кукурудзи.

Номер слайду 12

Найважливішою складовою тваринництва є скотарство — розведення великої рогатої худоби, а також зебу й буйволів. За розмірами поголів'я перше місце посідає Індія (209 млн голів).(Проте скотарство тут малопродуктивне та через релігійні вірування місцевих жителів — індуїзм і буддизм — має переважно молочний напрям. )На другому місці — Бразилія (208 млн голів). На третьому місці — Китай. На Китай також припадає майже половина поголів'я свиней. ЗЕБУ

Номер слайду 13

Видобування й споживання паливних мінеральних ресурсів, світові ринки вугілля, нафти та природного газу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Лідер за запасами природного газу — Росія (1/3 запасів). Інші великі райони залягання природного газу — Західна Азія (на Іран і Катар разом припадає теж 1/3 світових запасів; великі родовища має й Саудівська Аравія), Північна Африка (Алжир і Лівія), Туранська низовина та район Каспійського моря (Туркменистан, Азербайджан), США.

Номер слайду 17

На світовому газовому ринку намітилися дві основні тенденції: збільшення експорту скрапленого природного газу зі США (наслідок «сланцевої революції») та зростання значення цього виду палива, у тому числі як сировини для хімічної промисловості

Номер слайду 18

«Сланцева революція» — поняття, яке почало поширюватися в пресі з 2012 р. Воно пов'язане з упровадженням у США нових технологій видобутку природного газу з покладів сланцевих порід (сланцевий газ), а також нафти. «Сланцева революція» сприяла стрімкому зростанню видобутку цих паливних корисних копалин (у першу чергу природного газу).

Номер слайду 19

§ 23. Глобальні ланцюги доданої вартості. Виробництва первинного сектору1. Дайте визначення поняття «глобальні ланцюги доданої вартості». 2. Як ви розумієте, що таке міжнародний ринок товарів? 3. Які елементи інфраструктури ви знаєте? 4. Як формуються світові ціни на товари? 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Романенко Раїса Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
38783
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку