ВУГЛЕВОДИ Вуглеводи – це органічні речовини, що належать до класу полігідроксикарбонільних сполук. Багато вуглеводів має склад, що відповідає загальній формулі: Сn(H2 О)m
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Поширення у природі Вуглеводи утворюються в зелених рослинах у результаті фотосинтезу з оксиду вуглецю (IV) та води. їх масова частка становить близько 80 % сухої маси речовини рослин і до 2 % – тваринних організмів. Вуглеводи відіграють важливу роль у житті людини. Як і жири, вони є джерелом енергії в організмі. їжа людини приблизно на 70 % складається з вуглеводів. Вуглеводи є сировиною для виготовлення паперу, тканин. У природі найбільш поширені: правообертаючі глюкоза, галактоза, маноза, сахароза, лівообертаюча фруктоза.
Номер слайду 5
ГЛЮКОЗА Це — один із найважливіших моносахаридів. Хімічна формула глюкози (молекулярна): C6 H12 O6 Структурна формула:
Номер слайду 6
Фізичні властивості Глюкоза — (виноградний цукор) - білий порошок або безбарвна кристалічна речовина із солодким смаком. Сполука добре розчиняється у воді, плавиться при 146 °С.
Номер слайду 7
Хімічні властивості 1. Глюкоза, як і гліцерин, взаємодіє з купрум(ІІ) гідроксидом у лужному середовищі. Продукт реакції — розчинна сполука Купруму(ІІ) синього кольору (якісна реакція).
Номер слайду 8
Хімічні властивості 2. Бродіння. Так називають перетворення органічних речовин (вуглеводів) за участю мікроорганізмів або виділених із них ферментів. Відомо кілька видів бродіння — спиртове, молочнокисле тощо. Під дією ферментів дріжджів відбувається спиртове бродіння глюкози, внаслідок якого утворюються етанол та карбон(IV) оксид:
Номер слайду 9
Добування і використання глюкози Глюкозу добувають, здійснюючи гідроліз природних речовин — крохмалю, цукру, целюлози. При окисненні глюкози в організмі виділяється необхідна для нього енергія. Тому цю сполуку використовують у медицині як легкозасвоювану і калорійну речовину. Вона входить до складу кровозамінних рідин. Глюкозу застосовують і в харчовій промисловості. Із цього вуглеводу добувають аскорбінову кислоту (вітамін С), кальцій глюконат.
Номер слайду 10
ФОТОСИНТЕЗ ГЛЮКОЗИ Фотосинтез – процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й за участю хлорофілу рослин:6 СО2 + 6 Н2 О = С6 Н12 О6 + 6 О2
Номер слайду 11
САХАРОЗА Молекулярна формула сахарози: С12 Н22 О11 Сахароза — дисахарид. У її молекулі наявні залишки глюкози та фруктози.
Номер слайду 12
Фізичні властивості Сахароза — безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. Під час нагрівання до 190—200 о. С кристали плавляться, молекули частково розкладаються. Це зумовлює специфічний смак і запах розплавленої маси, яка після застигання утворює карамель. Сахароза міститься в різних частинах рослин, наприклад у стеблах зеленої кукурудзи. Особливо багато її в коренеплодах цукрових буряків (16—20 %) та стеблах цукрової тростини (14—26 %). Тому сахарозу також називають буряковим цукром, або тростинним цукром.
Номер слайду 13
Хімічні властивості
Номер слайду 14
Добування й застосування Сахароза у вигляді тростинного цукру була відома з давніх-давен як лікувальний засіб. У Європі цукор із тростини з’явився в XVI ст., а з цукрових буряків був виділений уперше в середині XVIII ст. Доведено, що середньорічне споживання людиною цукру становить близько 30 кг. Оскільки сахароза — цінний харчовий продукт, її добувають у великій кількості. Світове виробництво цукру перевищує 50 млн тонн на рік. Україна виробляє кілька мільйонів тонн цукру на рік із цукрових буряків.