Година спілкування «Ми відповідаємо за тих, кого приручили».

Про матеріал

Проведення заходу допоможе виховувати в учнів любов до тварин, порозуміння з «братами нашими меншими» та ознайомити учнів з нормативно-правовими актами щодо утримання та поводження з тваринами.

Перегляд файлу

 

                                           Тема: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили».

Мета: - виховувати в учнів любов до тварин, порозуміння з «братами   нашими  меншими»;

ознайомити учнів з нормативно-правовими актами щодо  утримання та поводження з тваринами.

Обладнання. Телевізор, комп’ютер, нормативні документи.

Вид виховної години. Година спілкування.

Метод. Методи формування свідомості особистості.

 

ХІД ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

І.Організаційна частина

 Вчитель. Київський вже не теплий вересневий ранок.  Місто прокинулося і його мешканці теж. Всі копошаться, кудись спішать. Звичайно – це є ритм міста, а особливо великого. Дорослі поспішають на роботу, а діти – на навчання. Троє хлопчиків і дві дівчинки зустрілися і чекали, коли засвітить зелений світлофор, щоб продовжити свій шлях. Але раптом притормозив легковий, шикарний,  дуже дорогий автомобіль і на обочину магістралі з вікна ніжна жіноча рука викинула маленьке кошеня. Діти інстинктивно рванули до нього, машини почали шалено тормозити.  «Маленький винуватець» був  врятований. Чий він, хто розпорядився його долею взмахом руки???  Ця історія не має кінця. Бо таких кошенят, собаченят  - тисячі гуляють по вулицях наших міст. А чому це так? Де ж вони беруться, що ж робити щоб їх не було?...

Доброго дня, шановні учні та присутні на нашій годині спілкування. Сьогодні мова піде про тварин, про «братів наших менших».

  • Можливо у когось є і чекає вдома маленький улюбленець (кішечка, собачка, рибки, черепашка тощо).
  • Так (відповіді учнів).
  • А як він потрапив до вас?
  • Учні з захопленням розповідають про появу свого улюбленця.
  • А хто допомагає вам його доглядати?
  • Батьки, менші брати та сестри, в кого сусіди.
  • Як добре, що нас чекають, як добре, що є за ким доглядати. Але нам всім слід пам’ятати просту річ: «Кого ми приручили, то у відповіді перед ними».
  • А знаєте, друзі, даже в дикій природі, завжди знайдеться той, хто оберігатиме найслабшого. Принаймні давайте так вважати.

 

Кліп про дельфіна і собаку

ІІ. Основна частина

Історик – дослідник 1. 4 жовтня 1931 році на Міжнародному конгресі прибічників руху захисту природи, який відбувся у Флоренції, було прийнято рішення відзначати Всесвітній день тварин. Чому саме 4 жовтня? Це день пам’яті Святого Франциска Ассізького, який помер 4 жовтня 1226 році. Це був релігійний мислитель, філософ свого часу. Він проповідував любов до всього живого на Землі. Трепетне відношення до будь-якого прояву життя, до всіх істот, що живуть, здатність співчувати і відчувати їх біль і страждання, які випали на їхньому житті, зробили Франциська Ассізького святим, шановливим у всьому світі.

Святий бачив усю природу як відображення Бога й іменував звірів, птахів, місяць, зірки, воду своїми братами і сестрами.

Легенди оповідають, що Франциск мав неймовірну здатність вступати в контакт із дикими звірами, що не тільки не заподіювали йому шкоди, але слухалися святого і захищали його. А він, у свою чергу, закликав не заподіювати шкоди тваринам, виступав на їхній захист. Франциск Ассізський вірив, що природа сама по собі має значення і не залежить від цінності, що додається їй людиною. Саме Франциску приписують розвиток такого вчення, як екологічна етика, що вивчає внутрішні цінності дикої природи і бережливе ставлення до всього живого.

Історик-дослідник 2. Перше суспільство захисту тварин з'явилося в Англії в 1824 році.

У 1978 році в Парижі в будівлі ЮНЕСКО урочисто проголосили Декларацію прав тварини.

У 1981 році створено Всесвітнє суспільство захисту тварин, у складі якого більше 300 організацій зі  всього світу.

У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 - про захист домашніх тварин.

У нашій країні  цей день відзначається з 2000 року. 

Вчитель. У багатьох країнах світу домашні тварини давно вважаються повноправними членами сім'ї - у них є свої власні свята, медичне обслуговування, "меню" на кожен день. Жива істота - це не іграшка. Треба знати психологію тварин, тому що для них господар - це завжди вожак, а члени його сім'ї - побратими або суперники.  Чотириногі друзі мають високу чутливість і реагують на психологічну атмосферу в сім'ї. Вони радіють і сумують разом з нами. Відрізняючись від людей тим, що у них немає захисних психологічних механізмів, вони можуть навіть захворіти, якщо рівень напруження між членами сім’ї і твариною буде високий.

Собаки, незалежно від породи,  увібрали в себе найкращі якості, які б ми хотіли бачити у тварині.

Особливо благотворно впливає перебування собаки в господі на дітей. Школою доброти, високих моральних  якостей є виховання любові до “братів наших менших” – собак.

Незалежно від того, чи ваш чотириногий вихованець  буде охороняти присадибну ділянку,  чи піде з вами на полювання, чи просто стане “членом  сім’ї” – у будь-якому разі треба придбати маленьке цуценя, яке  можна виростити й виховати  самому.

І тоді ви матимете друга і помічника.

Любов до тварин, спілкування з ними - природна потреба кожної людини, що свідчить про її доброту.

Для чого люди заводять собак? Одні хочуть мати сторожа, інші - помічника на полюванні, на кордоні, в міліції, треті - щоб не бути самотніми. Тисячі років собака заслужено користується славою кращого друга і помічника людини. Письменники і поети, вчені і художники в усі часи прославляли собаку за її розум, вірність, відданість, а скульптори увіковічували її в граніті.

ПЕСНЬ О СОБАКЕ

Утром в ржаном закуте,
Где златятся рогожи в ряд,
Семерых ощенила сука,
Рыжих семерых щенят.

До вечера она их ласкала,
Причесывая языком,
И струился снежок подталый
Под теплым ее животом.

А вечером, когда куры
Обсиживают шесток,
Вышел хозяин хмурый,
Семерых всех поклал в мешок.

По сугробам она бежала,
Поспевая за ним бежать...
И так долго, долго дрожала
Воды незамерзшей гладь.

А когда чуть плелась обратно,
Слизывая пот с боков,
Показался ей месяц над хатой
Одним из ее щенков.

В синюю высь звонко
Глядела она, скуля,
А месяц скользил тонкий
И скрылся за холм в полях.

И глухо, как от подачки,
Когда бросят ей камень в смех,
Покатились глаза собачьи
Золотыми звездами в снег.

 

 

Експерт із захисту тварин. Всесвітній День захисту тварин покликаний об'єднувати зусилля людей в збереженні тваринного світу нашої планети і в захисті прав домашніх тварин. На сьогоднішній день у багатьох країнах світу існують організації, які захищають тварин та відновлюють флору і фауну нашого світу. Вони ставлять перед собою такі цілі:

  • Підвищувати в суспільстві рівень етичного і гуманного відношення до тварин;
  • Запобігати випадкам жорстокого поводження з тваринами;
  • Впроваджувати в практику методи гуманного контролю над популяцією бездомних тварин;
  • Об'єднати співтовариства людей небайдужих до проблем бездомних тварин.

 

Вчитель. А звідки ж беруться бездомні тварини?  Хто винен в тому, що вчора був хазяїн, а сьогодні його немає?

 

Дослідник-кореспондент. Хвостаті бомжі: викинуті на смітник життя не прощають людській зраді, а стають набагато небезпечнішими  диких творин. Народившись на вулиці або попавши туди, кинутим «господарем», вони поступово перетворюються в грозну силу, з якою вже зараз не знають, що робити місцеві органи влади. Зато знають про це четверолапі бомжі, які виживають в екстримальних умовах на смітниках, будівничих майданчиках, у підвалах багатоповерхових будинків тощо, сподіваючись на людське милосердя.

 

(Перегляд відеоматеріалу, який представлений дослідником-кореспондентом)

 

Фильм про бездомних тварин

Вчитель. Я знаю, що ви знаєте багато  історій про героїзм і вірність четверолапих.

 

Учні розповідають історії, які знають про героїзм та вірність четверолапих.

Історія перша.

У одного лицаря, що жив у замку в околицях Ліона був пес грейхаунд Гінфорт. Одного разу лицар вирушив на полювання, залишивши Гінфорта охороняти свого маленького сина.

Коли лицар повернувся з полювання і увійшов в дитячу кімнату, то побачив, що в ній панує повний безлад - колиска була перевернута, дитини ніде не було видно, а Гінфорт шкірився на свого господаря закривавленою пащею. Вирішивши, що Гінфорт загриз його сина, лицар в люті убив собаку. І раптом він почув дитячий плач. Лицар перевернув колиску і побачив свого сина, що лежить під нею, цілого і неушкодженого, а поряд з ним - мертвих гадюк. Виявилося, що Гінфорт вбив змій, вповзли в дитячу кімнату, і врятував дитину.

Зрозумівши свою помилку, лицар і вся його родина з почестями поховали собаку, спорудивши на могилі Гінфорта камінь і посадив навколо місця поховання дерева, влаштувавши для Гінфорта склеп.

Історія друга.

Баррі (1800 – 1814рр.) – найвідоміша собака породи сенбернар. Жила в монастирі Святого Бернара, на італійсько-швейцарському кордоні і працювала з альпійськими рятувальниками. За 10 років врятувала 44 чоловіка, а як оповіщає легенда 45 була убита.

В Альпах є Сенбернарський перевал . Колись тут проходила дорога, що зв’язує Італію з країнами Центральної Європи. Дорога ця була важкопроходима, особливо зимою в заметіль.

Легенда свідчить, що одного разу розігрався особливо сильний буран, і навіть навчені ченцями собаки не в силах були з ним впоратися і поверталися до монастиря, знесилені. І тільки Баррі не залишав пошуки, і врешті-решт виявив засипаного снігом людини. Пес став розкопувати його, але коли чоловік побачив перед собою собачу морду, він вирішив, що перед ним ведмідь, і вбив свого рятівника. Це був сорок п’ятий чоловік, врятований Баррі. Іронія долі: «Баррі» на одному з німецьких діалектів означає «маленький ведмідь». У Парижі Баррі був поставлений пам’ятник, і довгі роки сенбернарів називали «Барріхундами».

Історія третя.

Це сталося в 70-х роках ХХ століття. Киянка Віра Арсеніївна Котляревська, активістка Київського товариства захисту тварин, викладач біології Київського педінституту, приїхала до Москви у службових справах. В аеропорту Внуково, серед льотної суєти її увагу привернула вівчарка, яка лежала в позі очікування. Як з'ясувалося, собака вже 2 роки чекала свого господаря, який залишив її в аеропорту. Весь цей час вівчаркою опікувалися працівники аеропорту, але нікого з людей вона і близько не допускала. Коли прибував літак, вівчарка ставала вкрай збудженої, кожна клітина її тіла наповнювалася нетерплячим очікуванням. Господар не повертався. Він зрадив собаку. За неї переживали, про неї писали в пресі, але допомогти собачому горю ніхто не міг. З боку місцевої влади було прийнято рішення пристрелити його. Віра Арсеніївна прибула на місце дії в потрібний час, вона відразу зрозуміла, що зможе вплинути на хід подій. Минув тиждень, перш ніж собака (надалі на прізвисько Пальма) повірила  в  жінку та дозволила надіти на себе нашийник. Далі був політ до Києва, де собаку Пальму чекав гостинний дім Віри Арсеніївна.

Пісня про аеропорт

Історія четверта.

Влітку 1995 року на Південному шосе Тольятті сталася автокатастрофа. Автомобіль вишневого кольору, в якому молодята поверталися з весільної подорожі, зіткнулася із зустрічною машиною. З усіх пасажирів неушкодженим залишився тільки пес. Під час удару собаку просто викинуло з автомобіля. Молода дружина померла ще до приїзду карети швидкої з лікарями, а ледь диханне тіло чоловіка охороняв вірний пес, який дозволив медпрацівникам забрати його і відвезти до лікарні. В реанімації чоловік помер. А собака так і залишилася чекати його на тому місці, де востаннє бачила живим.

Собака не покив місце, де в останній раз бачив живим свого господаря, який би обов’язково повернувся би за ним, якби залишився живим, але цього не знав пес. За кілька місяців після трагічних подій брудного, голодного, обідраного пса помітили місцеві жителі. Дали йому кличку «Костянтин» («постійний», «вірний»). Всі чекали, що ще трохи і пес забуде про те, що сталося і піде геть, але цього не сталося. Щодня, коли проїзджала вишнева дев’ятка він кидався їй на зустріч, але авчомобіль пролітав мимо.

Довгих сім років, у спеку і холод, у сніг і дощ, Костик охороняв останній притулок свого господаря.

Після довгих років страждань його знайшли мертвого у лісі.

Це була прикра новина для всіх городян, пса дуже полюбили і він на якийсь час зміг стати живою легендою міста. На згадку про пса жителі поставили на узбіччі дороги меморіальний щит з написом: «Псові, який навчив нас любові й відданості».

З цих днів він став символом Тольятті і предметом наслідування вірності своїм люблячим господарям. Цей щит постійно здувало вітром і його часто ламали вандали. Тоді громадськість міста Тольятті вийшла з ініціативою поставити Костянтину справжній бронзовий пам'ятник.

Видео  Самые известные собаки

 

ІІІ.Заключна частина

 

Юрист. Звичайно найпоширенішими домашніми улюбленцями є собаки та коти, тому їх догляд і утримання повністю залежить від нас, людей.

Собаки віддані людині. Лаурат Нобелівської премії Конрад Лоренц у своїй книзі «Людина знаходе друга» пише: «Вірність собаки – це драгоцінний дар, накладаючий на того, хто його приймає, не менші зобов’язання, ніж людська дружба».

 

Але перед тим, як завести собі четверолапого друга, кожному володільцю, особливо собаки, потрібно пам’ятати, що за вірність неможна відповідати зрадою.

Слід також знати й те, що утримання собак та інших тварин в домашніх умовах, треба дотримуватись законодавства України. Жорстоке поводження з тваринами тягне за собою юридичну карну відповідальність за Законом України №3447-ІV «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Також господарі домашніх тварин повинні знати Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо порушення порядку вигулу домашніх тварин (собак)» від 07.07 2010 року.

Рефлексія

Давайте визначимося – що значать для нас домашні тварини ( на дошці можливі відповіді: ( знімають втому, дають задоволення від спілкування, практична допомога (охорона, ловлять мишей, собаки поводирі, провідники).

А які якості особистості набуває людина, спілкуючись з тваринами? ( доброта, щедрість, щирість, чутливість, душевність, милосердя, співчуття)

 

Міні – вікторина:

Чи знаєте ви тварин?

  1. Яка самий великий птах? (кондор)
  2. Самий відомий хижак з родини кошачих (африканський лев)
  3. Самий прудконогий земний звір (гепард)
  4. Тварина, яка живе найдовше? (індійський слон -78років)
  5. Чемпіон по стрибкам в довжину (кенгуру – до 13 м)
  6. Які птиці висиджують яйця, тримаючи їх на лапах? (пінгвіни)
  7. Яким тваринам є пам’ятники ( собакам, ослу)
  8. Яка з домашніх тварин приручена найдавніше? (Собака; 12000 років тому)
  9. Скільки років може прожити курка? (До 30 років)
  10. Які птиці сплять на льоту? (Стрижі)
  11. Яких тварин найчастіше зображають на державних символах країн? (Лев, орел)
  12. Який птах ударом ноги може вбити людину? (Страус)
  13. Який птах найшвидше бігає? (Страус; в середньому – 45 км/год, а може і 70 км/год)
  14. Як називається найменший птах? (Колібрі)
  15. Яка зі свійських тварин одомашнена найпізніше? (Кролик)
  16. Що таке Червона книга?
  17. Якій тварині поставлено пам’ятник у Парижі? (Собаці. Сенбернару-рятувальнику)
  18. Якого кольору птах щастя? (Синього)
  19. Який птах допоміг герою української народної казки “Яйце-райце”? (Орел)
  20. Який птах є символом мудрості? (Сова)

 

Песня «Пропала собака»

Учениця:

Всіх їх жалійте, люди, не вбивайте,

Небо без птахів – не небо!

Море без риб - не море,

А земля без звірів – не земля.

 

Учень:

Любімо світ, в якому ми живем,

Це поля, це ліси, озера, ріки.

Бо ми, як сонце, зійдем і зайдем,

А їм ще зоставатися і жити.

 

Учениця:

Хто, як не ми, поможе цій землі!

Вона стократ віддячить нам розмаєм.

Задумайтесь, великі і малі,

Яке багатство і красу ми маєм!

 

Учень

Допоки житимем, рятуймо все

Від знищення, розрухи, смерті, бруду.

Хай наша справа радість принесе

І впевненість, що ми на світі -  люди!

 

 

 

1

 

docx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
6659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку