Година спілкування "Монуентальне мистецтво"

Про матеріал
Виховний захід для учнів 5-11 класів, метою якого є ознайомлення із видами, особливостями монументального живопису, зокрема з мистецтвом вітражу, вдосконаленням композиційних вмінь та навичок, розвиток образної уяви, формування ціннісного ставлення до різних видів мистецтва.
Перегляд файлу

Тема:   Монументальне мистецтво.

Мета: ознайомити учнів з видами, особливостями монументального живопису, зокрема з мистецтвом вітражу, вдосконалювати композиційні вміння та навички, розвивати образну уяву, формувати ціннісне ставлення до різних видів мистецтва.

  Обладнання:

Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія – це живопис, який чують
Леонардо да Вінчі.

Учитель: Добрий день, дорогі друзі!  Зараз ми з вами нагадаємо, які види образотворчого мистецтва ви знаєте. Відгадувати будемо за допомогою загадок.

Якщо бачиш на картині                     

Цвіт вишневого садка,                        

Чи ялинку й білий іній,                      

Або млин біля ставка, 

Або снігову рівнину,
Або поле та шалаш,
То запам’ятай, картина
Називається … (Пейзаж)

Якщо бачиш, що з картини                               
Мовчки дивиться на нас                                    

 Принц в одежі старовинній,                              

Або в робі верхолаз,                                           
Льотчик або балерина,                                       

Або з вусами корнет,                                          

 То запам’ятай, картина                                      
Називається …(Портрет)                                

Якщо бачиш на картині

Чашку кави на столі,

Чи графин зелено-синій,                           
Чи троянду в кришталі,

Або керамічну вазу,
Або грушу, або торт,   

Або всі предмети разом,

Знай, ти бачиш…(Натюрморт)

Читець:Намалюй барвисті квіти

І беріз зелені віти,

Щоб був гарний твій пейза

Фарби ти візьми гуаш.

 Поєднаєм квіти, сонце,

Небо ясне у віконці,

Як докупи все зберемо,

 Як картину цю назвемо? (Композиція)  

Ведучий. Сьогоднішню з вами зустріч ми пропонуємо провести подорожуючи країною Живопису. До вашої уваги усний журнал на тему: «Монументальне мистецтво».

 Учитель: Сьогодні ми познайомимося з монументальним мистецтвом, з’ясуємо до якого виду мистецтва воно належить.   Художники створюють роботи різних розмірів. Ми знаємо, що роботи виконані на мольберті-станку відносяться до станкового живопису. Однак художники створюють роботи і дуже великих розмірів.   Живописні твори великих розмірів, що прикрашають будівлі з середини або ззовні, відносяться до монументального живопису. Художник створює їх для певної споруди, для її стін або стелі.. Тому розмір та форма композиції , її колорит повинні підходити для будівлі, складати єдине ціле.   Твори монументального живопису великі за розмірами, та сприймаються на відстані.

  • Спробуйте визначити, яким вимогам повинен відповідати, на вашу думку, такий твір?

   Справді, художник повинен уникати дрібних деталей, яких глядач не зможе розгледіти. Твір повинен бути небагатослівним, проте виразним. Монументальний живопис змінює обличчя вулиць або площ, розширює їх, надає їм величавого вигляду.

  • Які види монументального живопису вам відомі?

Монументальний живопис дуже різноманітний. Це мозаїки, фрески, панно та вітражі.

Ведучий. Перша сторінка нашого журналу – історична. Тут ми з вами коротко дізнаємося саме про монументальний живопис.

Читець: Поява живопису було нерозривно пов'язано з архітектурою - малюнки древніх людей археологи знаходили на стінах печер, а пізніше - на фасадах будівель - храмів, палаців, культових споруд. Стародавня живопис не могла існувати без стін, стель та інших споруд. Художники в ті часи ще не були знайомі з мистецтвом малювання на полотні. Поняття «монументальна» живопис об'єднує техніки, які розвивалися одночасно з мистецтвом зведення будівель. Фреска, мозаїка, вітражі, секко - ці види живопису прикрашали будівлі протягом декількох епох, і навіть сьогодні інтерес до цих технікам як і раніше актуальний.
Читець: Поняття «монументальна» має в основі латинське слово «монумент», що означає «нагадує», «який зберігає пам'ять». Дійсно, техніки монументального живопису відрізняються довговічністю. Завдяки їм люди багато дізналися про культуру давніх часів, і події, що відбулися до нашої ери.
Насправді завдання художників, що створюють монументальний живопис, були дещо інші. За допомогою розпису вони прагнули донести до своїх сучасників сенс героїчних подій, релігійних оповідей і міфологічних сюжетів.
Для створення монументального живопису застосовувалися фарби особливої ​​структури, і особливі прийоми письма. Багато фігури в стародавніх будівлях зображені в повний людський зріст, а іноді навіть його перевершують.
Читець: Монументальний живопис не відрізнялася реалістичністю. Завданням художників була передача сюжету, або досягнення декоративного ефекту. Незважаючи на це, багато творів тієї епохи є справжніми шедеврами мистецтва. Розпис прикрашала храми і палаци подібно килиму, від стелі і до самої підлоги.
Кноський палац.  Одним з найбільш ранніх шедеврів монументального живопису є Кносский палац. Археологи виявили його фрагменти на острові Крит. Цей пам'ятник мистецтва був несподіваним відкриттям, він є свідченням того, наскільки був різноманітний кругозір стародавніх греків. Стіни палацу прикрашені прекрасними рослинами і міфічними тваринами, але є тут і цілком реальні зображення - жителі морських глибин дельфіни, цілі сюжети з світського життя і театральних уявлень. Монументальний живопис є важливою історичною цінністю. Завдяки її довговічності, покоління людей можуть багато чого довідатися про життя своїх предків, про історію зниклих цивілізацій, про релігійну культуру і багатьох інших історичних фактах.

Читець: Починаючи з ранньої Античності і до пізнього Відродження, монументальний живопис поряд з монументальною скульптурою являє собою один з основних методів декорування кам'яних, цегельних і бетонних (Древній Рим) споруд. Широко застосовувалася в храмових і поховальних комплексах Стародавнього Єгипту, в архітектурі Кріто-Мікенської цивілізації. Практично не дійшла до нас (за винятком мозаїки) давньогрецька монументальний живопис, у тому числі розпис мармурової і хрізоелефантінной скульптури, багато в чому визначала характер сприйняття творів класичної та елліністичної пластики і зодчества.

Читець: У Стародавньому Римі, особливо після давньоримської архітектурної революції, була поширена виключно широко, в тому числі - в оформленні приватних осель (чотири стилі давньоримської розпису). Мозаїка і фреска, широко застосовувалися в храмовій архітектурі Візантії, мали визначальний вплив на розвиток давньоруського монументального мистецтва.

Читець: Порівняно добре зберігся ансамбль чудових розписів XI ст. у Софійському соборі у Києві. Стіни, стовпи і склепіння величезної споруди вкриті мозаїками та фресками. Найбільш освітлені, парадні частини собору прикрашені мозаїками, решта — фресковим живописом, який виконувався мінеральними фарбами по сирій штукатурці. Значна частина розписів уціліла і зараз звільнена від пізніших нашарувань олійних фарб.

Ведучий. Переходимо до наступної сторінки - літературної.

Читець: Коли усе в тумані життьовому
Загубиться і не лишить слідів,
Не хочеться ні з дому, ні додому,
Бо й там, і там огонь давно згорів, —

В тобі, мистецтво, у тобі одному
Є захист: у красі незнаних слів,
У музиці, що вроду, всім знайому,
Втіляє у небесний перелив;

В тобі, мистецтво, — у малій картині,
Що більша за усей безмежний світ!
Тобі, мистецтво, у твоїй країні

Я шлю поклін і дружній свій привіт.
Твої діла — вони одні нетлінні,
І ти між квітів — найясніший квіт!

Читець: Що таке творчість: Може це вітер                 

Ніжно шепоче зажуреним вітам?                 

Може, це бджоли увечері влітку

Тихо працюють, гойдаючи квітку?

Може, промінчик веселий, весняний,          

Спів заметілі зимовими днями:                    

Може, блищать калинові намиста                

Чи то бринить височінь промениста?          

Може, живе вона в серці людини,

 Не замовкаючи ані хвилини?

Переплітають в ній почуття.

Творчість – це частка людського життя.

Читець:Малювати картини руками не можна,
Лише серцем, що б’є у душі..
В тій, де мешкає дивний художник,
Що натхнення черпає в собі.
І лиш духом всесильна людина

Розфарбує цей світ кольорами,
Щоб ожила від світла картина,
Наче небо мовчазне над нами,
Наче зорі, що ввечері світять,
Ні, не світять - зоріють згори.
Радше будні художник підмітить,
Ніж змалює цей світ навпаки.

Читець: Живе своїм життям картина в рамі.

Сумує мовчки, мовчки веселиться. 

Художника невтомними руками, 

Його душею створена жар-птиця. 

Нам треба тільки добре придивитись, 

Нам треба його задум розпізнати: 

Чим захотів художник поділитись 

І що хотів нам мовчки розказати.

Ведучий: Ми потрапили до літературного кафе, де зібралися такі відомі письменники та митці, як Леонердо да Вінчі, Оскар Уальд, Пабло Пікассо та інші. Але саме слова цих трьох видатних діячі нас зацікавили. Давайте послухаємо їхню коротку розмову.

Л. да Вінчі: Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія – це живопис, який чують.

Оскар Уальд: В наше потворне і мудре століття поезія, живопис, музика черпають натхнення не з життя, а одна в одній. 

Пабло Пікасо: так, це правда, але живопис ще потрібно винайти. Художник малює не те, що бачить, а те, що відчуває. Тому Живопис — заняття для сліпих.

Описание: C:\Users\HOME\Desktop\загруженное (2).jpgЧитець:  Монументальний живопис – це великі картини, які пишуть на внутрішніх   та зовнішніх стінах споруд. Цей живопис буває кількох видів: мозаїки, панно, фрески та вітражі. Можливо в майбутньому хтось із вас вибере професії, як архітектор, дизайнер, художник. І вашими роботами будуть прикрашати інтер’єри споруд нашого села, міст і селищ.

Ведучий. Наступна наша сторінка – види монументального живопису. Пропоную вам завітати до Франції в собор св. Міни Александрії та дізнатися дещо про мозаїку.

     Читець:  Давайте, завітаємо до Реймського собору та дізнаємося це про один з видів монументального живопису – вітражі.  Вітраж – орнаментальна або сюжетна декоративна композиція (у вікні, дверях) у вигляді самостійного панно на склі або іншому світлопрониклому матеріалі. Вітражі, які заповнюють отвори у культових та інших споруд, створюють багату гаму кольорової гри світла. До мистецтва вітражу зверталися такі художники, як Донателло, Михайло Врубель, Ян Матейко, Петро Холодний та інші. Сюжет історичного минулого та вітражі за мотивами «Енеїди» І. Котляреського ми можемо побачити в Будинку літераторів у Києві (худож. Євген Ковтун), у триптиху «Т. Г. Шевченко» в Київському університеті (худ. Ф. Глащук, В. Задорожний та В. Перевальський).

Ось ми з вами побували у Франції та дізнались про вітражі, але подорож продовжується і ми запрошуємо вас до Італії. Ой, здається, ми потрапили на екскурсію до Церкви Санта-Марія делле Граціє в місті Мілан. Напевне дізнаємося щось новеньке про фрески від нашого екскурсовода.

 Читець:  Фреска – малярство,яке базується на використанні водяних фарб, нанесених на вологу штукатурку. Фреска була розповсюджена в минулі епохи. На Русі в цій техніці працювали такі майстри, як Андрій Рубльов, Діонісі. В епоху Відродження – Рафаель, Мікеланджело та Леонардо да Вінчі. Леонардо да Вінчі написав свою видатну картину «Тайна вечеря» у техніці фреска.

Описание: C:\Users\HOME\Desktop\загруженное (1).jpgЧитець: Мозаїка – один з основних видів монументального мистецтва – зображення або візерунок  виконаний на площині стіни. Найдавнішою збереженою до нашого часу мозаїкою є орнамент з кольорових глиняних кружалець. Найдавнішими зразками мозаїчного мистецтва, що мало світове значення, є мозаїки Софіївського собору та Михайлівського Золотоверхого монастиря ХІ і ХІІ ст. у Києві. До техніки мозаїки звертався Михайло Врубель. Сучасними майстрами мозаїки ми можемо назвати Ренато Гуттузо, Фернан Леже, Дієго Рівера, Давид Сікейрос, а також українські майстри Олександр Дайнека, Василь Мельниченко, Богуслав Сойка та багато інших.

Учитель: Професії художнього напрямку нам близькі не лише розповідями. Випускники нашої школи вже вчаться чи працюють у цій сфері. Це: Крикля Тетяна, Савченко Володимир, Отдатчикова Галина. Сьогодні наша розповідь про Отдатчикову Галину, тому що вона вже працює у сфері створення полотен мозаїкою. Ось що вона говорить про себе.

Читець:  Я, випускниця Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату 2006 року. В школі навчалася на відділі образотворчого мистецтва. Закінчила Київський національний університет будівництва і архітектури (КНУБіА) в 2012 році (архітектурний факультет, спеціалізація «Художньо-декоративне оздоблення інтер’єру»). В даний час працюю в студії мозаїки DCORE в м. Київ.

Крім того займаюся  роботою з шоколадом, знайшовши в ньому чудовий матеріал для створення мистецьких робіт, які приносять не тільки естетичне , а й смакове задоволення, радість і втіху людям. Студія, в якій працюю, спеціалізується на мозаїчному дизайні. Найдрібніші деталі на найбільшому панно можна «промальовувати»  шматочками смальти, використовуючи римську техніку «колка». Мозаїка розкладається на маленькі шматочки, з яких складається малюнок. Кожен шматочок мозаїки, ніби мазок художника передає його настрій, його світ, його думки. Це дійсно художній витвір, який можна зробити вручну тільки один раз. Іншого такого панно, як і картини, написаної олійними фарбами, більш не буде. В цьому і полягає художня цінність таких робіт.

Ведучий: Наступна наша сторінка «Вислови відомих людей про мистецтво»:

  •                 Займатися мистецтвом неможливо без постійних тренувань і розвитку. - Демокріт.
  •                 Тишу може передати тільки живопис. - Гюстав Моро.
  •                 Кожен відтінок на картині мало продумати. Потрібно мріяти про нього, любити його, жити ним ... - Гюстав Моро.
  •                 Художник несе відповідальність за правдивість картин своїх і свого мистецтва. - Володимир Андрійович Фаворський.
  •                 Талант без роботи так само поганий, як робота без таланту. - Анатоль де Франс.
  •                 Відкрита, чуйна душа - ось що по справжньому надихає в мистецтві. - Олександр Бестужев.
  •                 Мистецтво доступне лише сильним. - Олександр Блок.
  •                 Всьому потрібно вчитися. Мистецтво - не виняток. - Б. Брехт.
  •                 Архітектура - мелодія душі творця, відображена на століття. - Ф. Шеллінг.
    Ведучий. Давайте ми будемо цінувати художників та їхню працю.

    Ведучий. Адже, саме вони можуть передавати та створювати навколо нас радість та щастя. До нових зустрічей, друзі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
1544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку