Година спілкування на тему: "Аромат і здоров'я"

Про матеріал
З давніх часів уже був відомий вплив запаху на людину.Цікаво знати, що запахи парфумів чи ефірних олій залежать не тільки від природи, характеру і настрою людини, її запаху, але й від біополя. За їх допомогою можна корегувати клімат в сім'ї, проводити емоційне оздоровлення, зберігати мир в душі, гармонію взаємовідносин сімейних пар, родичів і всього, що стосується Вашого духовного життя.
Перегляд файлу

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ НА ТЕМУ:

«АРОМАТ  І  ЗДОРОВ’Я»

Плініцій стверджував, що перша скринька з коштовними парфумами належала царю Дарію й разом з іншим військовим видобутком дісталася Олександрові Македонському. Жінки Стародавньої Греції як парфуми використовували ефірні олії, а квіткова вода – прототип сучасних парфумів – прославила Багдадський Халіфат.

Слово «парфумерія» виникло на початку ХУІ ст. й у буквальному перекладі означає «засіб для ароматизації повітря шляхом димлення». Створений у Франції, яку по праву називають «країною парфумів», банк даних з 1980 року нараховує у своєму каталозі 10 тисяч назв запашної продукції.

Учені з'ясували, що ароматичні речовини, з одного боку, діють як типові біологічно активні сполуки, а з іншого боку – це вібраційні елементи на рівні тонкої субстанції, що цілюще впливають на внутрішні енергетичні системи людини й на його ауру.

З давніх часів уже був відомий вплив запаху на людину. У стародавні часи на мусульманському Сході при будівництві мечетей використовували розчин, таємниця якого ніколи не записувалася, а передавалася усно з покоління в покоління. Відомо тільки, що до складу входили якісь спеціальні речовини, аромат яких вабив людей і створював доброчинну атмосферу. Запах ладану, на думку християн, залучає до храмів небесні сили й допомагає спілкуванню з Всевишнім. У Палестині ж ладан за своєю ціною прирівнювався до золота. Використовують пахощі й буддисти, окурюючи ними приміщення для медитацій.

Більше 200 років тому мирра і ладан застосовувалися в храмах і приватних будинках у будь-яку годину дня і ночі. Мирра використовувалася для бальзамування мертвих, а також як косметичний засіб для знатних жінок.

Жерці в Стародавньому Єгипті кидали у вогонь багать і лампад запашні речовини. Наші предки, що здавна знали таємницю ефірних олій, пропитували ними стіни храмів і власних помешкань. Використовуючи цілющі властивості рослин, що містяться в ефірних оліях, можна було впливати на психоемоційний стан людини, регулювати найважливіші фізіологічні процеси  в  організмі.

Крім гармонізації психічного стану, ефірні олії збільшують енергетичні можливості організму. Перші знання про використання ефірних олій у лікувальних цілях з'явилися більше 5 тисяч років тому. Жерці Стародавнього Єгипту, Індії, Греції знали, як запахи впливають на емоційний стан людини, тому пропитували стіни храмів ефірною олією кедра, що дає відчуття внутрішнього спокою, смиренності. У християнських храмах з цією метою дотепер використовують ладан і мирру. Ароматичні речовини збуджують рецептори носа, що посилають сигнали в мозок, впливаючи на наші почуття.

Сучасні вчені довели, що вдихання тих чи інших запахів впливає на мозкову діяльність людини, може змінювати пульс, ритм подиху, кров'яний і внутрічерепний тиск, впливає на нервову систему, зір і настрій. Учені вважають, що незабаром будуть створені парфуми, здатні знімати нервову напругу, спазми, головний біль. Уже існує  таке лікування, як аромотерапія, що з успіхом використовують у багатьох країнах світу на даний час.

Коріння аромотерапії сягають далекої давнини. Усе життя єгиптян, греків, римлян було пов'язано з ароматами. Без них були неможливі ні релігійні служіння, ні проводи в останню путь. Запахи допомагали з'явитися на світ, полегшуючи пологи; підтримували здоров'я тіла і духу, зберігали красу і молодість, були невід'ємною частиною мистецтва любові.

Аромотерапія починалася з культового спалювання трав і рослин. Поступово були створені й інші форми, що дозволяли «утримувати» аромати й користуватися ними при потребі. В Індії, Китаї, Персії технологія перегонки пари була на такому високому рівні, що до наших днів не зазнала змін.

Кожна людина сприймає запахи глибоко індивідуально, пов'язуючи їх з радісними чи сумними подіями у своєму житті. Тому емоційна сторона запахів лежить в основі не тільки парфумерного мистецтва, але й лікування різних захворювань, особливо нервових розладів. Приємні запахи поліпшують самопочуття, а неприємні впливають пригнічуючи й можуть викликати нудоту і непритомність. Наприклад, відомо, що аромат бензолу значною мірою поліпшує слух, бергамотова олія підвищує гостроту зору в пітьмі, а запах моря зменшує почуття тривоги.

За дією ефірні олії поділяються на тонізуючі, розслаблюючі й адаптогени. Так, олії валеріани, лаванди, меліси, герані можна використовувати при нервовому збудженні, безсонні. Імбир, лимон, розмарин мають тонізуючу дію. Апельсин, сосна – адаптогени, тобто універсальні у використанні. Однак реакція на одну і ту ж олію в кожної людини може бути різною. Як свідчать дослідження, олія апельсина діє розслаблююче на 75% людей, а для інших – це тонізуючий засіб.

Аромотерапія допомагає активізувати захисні сили організму. Якщо в людини депресія, у неї ослаблений імунітет, загострюються хронічні захворювання, що не будуть піддаватися лікуванню, поки не буде вирішена психологічна проблема. Правильно підібраний аромат «заводить» механізм емоційної пам'яті й пригнічені емоції спливають. Аромотерапія також ефективно використовується для розв'язання конфліктів у родині.

Усі парфуми можна розділити на три групи: натуральні (квіткові), фантазійні й східного напрямку. Уміння користуватися парфумами вимагає знання деяких нюансів. А саме: чим більш бліда на вигляд шкіра, тим, як правило, вона сухіша й тим швидше ароматичні речовини випаровуються з її поверхні, на відміну від більш смаглявої і жирної шкіри. У суху й холодну погоду запахи приглушені. А влітку, коли пекуче й волого, вони підсилюються.

Дівчат завжди хвилює питання, які парфуми їм пасують. Традиційно існує думка, що блондинкам личать парфуми з ніжними ароматами, а брюнеткам – більш гіркі композиції. Але самі парфумери вважають, що цей поділ дуже умовний, і зовсім не обов'язково сприймати це як догму – адже часом на вибір парфумів впливає не тільки мода, а іноді - індивідуальність дівчини, її особливості. Тому не треба боятися експериментувати і вибирати те, що вам подобається.

Темноволосим і смаглявим дівчатам пасують «східні» (важкі, пряні) парфуми. Користуватися ними треба тільки ввечері – удень краще користуватися туалетною водою. Такі екзотичні запахи не варто використовувати влітку й у діловій обстановці.

 

Блондинкам, рудоволосим, а також молодим дівчатам підійдуть легкі, квіткові парфуми, аромати з відтінком зелені, свіжі чи гіркуваті. Але не слід забувати, що, змішуючись із запахом шкіри і волосся, ті самі парфуми на різних особах пахнуть по-різному.

Якого ж правила варто дотримуватися при користуванні парфумами? Спочатку потрібно «подушитися» за вухами, потім у скронь, у коренів волосся на потилиці, «нанести аромат» на кисті рук. Ніколи не змішуйте запахи. Вибирайте запашні препарати (крем для тіла, дезодорант) одного запаху з парфумами. Туалетну воду можна нанести на тіло – ліктьові згини, під колінами. Можна «подушити» одяг і білизну, а з вивороту – у швах.

Половину успіху означають правильно підібрані парфуми. Парфуми треба випробовувати на долоні або на внутрішній стороні зап'ястка. Причому нюхати потрібно не відразу, а давши парфумам випаруватися. При виборі парфумів значення має й пора року. Узимку варто користуватися більш важким, солодкуватим ароматом, а улітку – більш легким і свіжим.

Як купувати парфуми? У запахів є три фази. Відкриваючи флакон, ви відчуваєте різкий спиртовий, що б'є в ніс – первинний запах парфумів. Нанесіть краплю парфумів на кисть руки чи долоні (не розтираючи) і, почекавши кілька хвилин, понюхайте (на відстані 5 – 10 см). «Середню ноту» запаху можна відчути через 10 – 15 хвилин, але вона і є потрібним орієнтиром. «Ауру» парфумів можна по-справжньому оцінити тільки через годину. Якщо ви хочете спробувати відразу кілька парфумів, наносіть їх на різні частини руки (чи шматочки поролону).

Як зберігати парфуми? Запечатаний флакон можна поставити на нижню полицю в холодильнику. Відкритий флакон сховайте в прохолодному темному місці, вони не змінюють свій аромат протягом 6-8 місяців.

Невропатологи вважають, що нерідко подругою неврозів і внутрічерепних травм стає гіперосмія, при якій загострюється нюх. Механізм гіперосмії природний і є своєрідною формою попередження небезпеки, особливо для вагітних жінок. Часом і приємні запахи можуть стати причиною сильного головного болю, запаморочення й нудоти. Це яскравий приклад какосмії, коли приємні запахи сприймаються людиною зовсім інакше.

А чи знаєте ви, що найбільше смердючими речовинами з 17 тисяч зареєстрованих дурно пахнучих речовин є етилмеркаптан і бутиселеномеркаптан. Запах їх нагадує суміш запахів гниючої капусти, часнику, цибулі, підгорілих тостів і каналізаційних газів.

При відвідуванні музею єгиптології в Турині (Італія) у січні 2002 року три школярки були госпіталізовані з ознаками невідомої хвороби. Дівчата довго ходили по залах, де були виставлені мумії фараонів. Раптово вони відчули різкий головний біль, нудоту й зомліли. Працівники музею говорять, що останнім часом відвідувачі часто скаржилися на нездужання. Причому стверджували, що відчувають, начебто деякі мумії мають дивний запах. Влада міста вирішила розслідувати, чи не містять експонати токсичні речовини. А може, через умови зберігання мумії зіпсувалися. А може це спрацьовує прокляття фараонів? Адже не усі ще таємниці древніх розкриті. Однак цілком можливо, що речовини, якими жерці бальзамували тіла фараонів, випаровуючись, можуть шкодити здоров'ю, точний склад для бальзамування дотепер невідомий. Відомо лише, що серед тих речовин були мирра і ладан. А від їхнього запаху в деяких людей буває алергія.

Позитивна дія ефірних олій

Стан здоров'я

Ефірна олія

Хронічна втома, швидка стомлюваність

Олія чайного дерева

Застуда

Олія лаванди й розмарину

Нервова напруга

Меліса

Психоемоційна напруга, поганий сон

Олія хвойних дерев

Як варто користуватися ефірними оліями, можна довідатися в лікаря чи з інструкції з користування ефірними оліями.

    Першим спромігся виготовити розчин запашних речовин Дж. Фемініс, що оселився в Кельні в 1692 році. У 1709 році заснована ним фірма почала випускати освіжаючий розчин, названий винахідником «Оадмирабль», а потім під цією назвою розчин був завезений у Францію, отримав там широке визнання, і з 1810-х років Франція стала законодавицею мод у виробництві одеколону.

Наші предки, що здавна знали секрет ефірних олій, напахували ними стіни храмів і власних домівок.

У Нью-Йорку в грудні 2000 року з'явився будинок з аромотерапією. Спеціально обладнана вентиляційна система дозволяє його мешканцям зранку насолоджуватися ароматами м'яти й грейпфрута, увечері – троянди і лаванди. У чудо-будинку апартаменти вартістю 10 млн. доларів уже придбали Дів Тайлер і Ленні Кравіц.

Ніс людини здатний розрізняти більше 10 тисяч запахів. Солодкі й гіркі аромати збільшують працездатність. Ванілін, бергамотова і рожева олії прекрасно вирівнюють ритм подиху. Запахи лимона й евкаліпта налаштовують на активний робочий ритм, а лаванди і розмарину – заспокоюють. Квіткові запахи також впливають на настрій і поведінку. Аромат жасмину можна використовувати як приворотний засіб. Гвоздики, навпаки, збуджують тільки клітини сірої речовини, не зачіпаючи чуттєвості. Тому заслужили репутацію «офіційних» квітів на всі випадки життя. А з трояндами треба бути напоготові. їхній аромат тільки на перший погляд здається томним. Насправді – це вірний засіб викликати смуток і ностальгію. Запах ромашки і сандалового дерева можна використовувати при проведенні ділових переговорів з незговірливими партнерами – він на деякий час притупляє здатність до розуміння.

У травні 2000 року Ріо-де-Жанейро занурилося в море ароматів. Щоб справитися зі смородом у громадських місцях, префектура міста вирішила зробити так, щоб історичні монументи і фонтани пахнули. Для цього їх обробили спеціальним дезодорантом із запахом полуниці. Однієї обробки вистачило майже на півроку.

А от у Канаді усе зробили навпаки: з листопада 1999 року «надушеним» заборонено сідати в автобус. У країні йде війна із запахами, оскільки більшість канадців просто на дух не переносять хімічні речовини в зв'язку з широким поширенням алергійних захворювань.

Основу всіх ароматів складають ефіри й ефірні олії. Медики вважають, що в літню пору цілком достатньо годинної прогулянки в змішаному лісі, березовому гаю, щоб насити організм вітаміноподібними речовинами.

     Ефірні олії – це природні речовини, що містяться в рослинах, їх одержують з листів рослин, квіткових пелюстків і насіння, ядерець горіхів, кори, стебел і деревних смол. Використовують ці олії для додавання чуттєвого аромату парфумам, а також у медичних цілях. Завдяки тому, що ефірні олії легко розчиняються в спирті і жирах, вони проникають через шкіру людини та діють в організмі, зв'язуючись з жирами, що входять до складу клітин. Чудовий спосіб зняти втому – це тепла ванна з додаванням декількох крапель ефірної олії. Особливо гарними для цього є лавандова, мелісова, ромашкова олії. А от заснути допоможе ванна з додаванням кедрової чи кипарисової олії. Щоб ванни для ніг були більш ефективні, добре додати у воду м 'яту перцеву чи розмарин.

Ефективність аромотерапії підтверджують медики всіх країн світу. Але користуватися ефірними оліями потрібно обережно. Якщо вирішили підлікуватися, то обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем. Запам'ятайте, що чисті ефірні олії не наносяться просто на шкіру, а для розчинених не завадить зробити антиалергічний тест: втерти за вухом трішки олії і через 24 години перевірити реакцію. Чисті ефірні олії потрібно зберігати в щільно закупорених пляшечках з темного скла, подалі від сонячного світла, найкраще на поличці холодильника.

Нетрадиційна медицина розробляє методики лікування запахами всіх захворювань. За винятком тих, котрі вимагають хірургічного втручання. Наприклад, щоб позбутися нежиті, досить вдихнути кілька разів запах сандалу чи рожевої олії. Володіють запахи також заспокійливими, поліпшуючими сон властивостями. Ще Авіценна писав про снодійні властивості ромашки. Також благотворно впливає на нервову систему аромат лаванди, меліси, шавлії.


ЩО  І  ЧИМ  МОЖНА  ЛІКУВАТИ?

Застуда – евкаліптова й олія чайного дерева.

Безсоння – ромашкова, мандаринова, лавандова, мелісова, рожева олії.

Депресія – апельсинова, олія рожевого дерева.

Ревматичні й артритні болі – олія мускатного горіха, кориці евкаліптова, гвоздикова, кипарисова.

Головний біль – ромашкова, майоранова, лавандова, рожева.

Інфекційні захворювання шкіри, грибки, нариви – сандалова, лавандова, бергамотова, олії чайного дерева.

Для нейтралізації випромінювання електричних приладів – цитрусові олії.

Запахи відіграють важливу роль у житті сучасних людей. Приємні запахи поліпшують настрій, самопочуття, пов'язуючи їх з радісними чи сумними подіями свого життя.

«Запах найбільшої катастрофи» - так називаються нові парфуми, до створення яких приступила американська парфумерна компанія «RMS Titanic», використовуючи компоненти з оригінальних флаконів, піднятих із затонулого «Титаніка» у вересні 1999 року.

Шотландська компанія Electronic Aromas розробляє нову технологію, що може бути використана в мобільних телефонах для мереж третього покоління. Це відкриття допоможе абонентам обмінюватися... запахами. Телефони будуть постачені «касетами» зі стандартним набором «запахів», сполучення яких буде імітувати необхідні аромати.

Підняти з ліжка може не тільки голосний звук, але і деякі запахи. Для сонь у 2001 році був зроблений ароматичний будильник.

Єдиний у світі заклад, де будь-кого з бажаючих можуть навчити розрізняти до 500 запахів парфумів у парфумерній продукції, з'явилося у французькому місті Граї в 2002 році. Щоб потрапити в школу, крім 9 тисяч євро на оплату курсу, необхідно знати англійську мову, на якій ведуть навчання фахівці 10 ведучих парфумерних фірм Франції (у їхньому числі «Шанель», «Жаз», «Верб Сен-Лоран»).
 


У Таїланді випустили марки із запахом свіжих троянд. Незвичайна серія

 марок присвячена Дню Святого Валентина. Тираж в 1 млн. марок надрукований за унікальною технологією, що дозволить зберегти запах до 6 місяців. На самій марці зображена яскрава квітуча троянда, її вартість складає 30 центів СІМА (4 тайських бата).

 

ЕФІРИ  І  ЗДОРОВ’Я

Збираючись на пляж, не користуйтеся косметикою і парфумерією. До складу багатьох парфумів, кремів входять ефірні олії лаванди, апельсина, евкаліпта, що викликають алергійну реакцію шкіри. Рятують від шкідливого ультрафіолету сонцезахисне молочко, креми з метілурацилом, таніном чи соком алое. їх треба наносити на шкіру за півгодини до виходу на пляж. Не використовуйте лосьйони, які містять спирт. Вони роблять шкіру грубою і сприяють ще більшому знежиренню.                                                                  

Дезодоранти – це препарати, що містять дезінфікуючі і бактерійні добавки, що знищують мікроорганізми, винні в неприємному запаху.

Парфумовані дезодоранти – це більш легкі копії відомих парфумів. Вони містять спирт у високій концентрації і не включають дезінфікуючих, бактерицидних добавок. Не слід користуватися такими дезодорантами в дуже жарку погоду.

Антиперспиранти містять органічні солі алюмінію чи цинку. Закривають вивідні протоки потових залоз, зменшуючи тим самим процес потовиділення. Мікробів антиперспиранти практично не знищують. Застосовують їх ранком, після душу. Бажано не використовувати їх у сауні, лазні і при інтенсивних фізичних навантаженнях – скрізь, де ви упріваєте занадто сильно, оскільки, коли піт не має виходу назовні, може виникнути локальний набряк у пахвових западинах. Ще в давньокитайській медицині був відомий метод дослідження здоров'я людини по запаху його тіла. Так, тубільні шамани Амазонії спочатку обнюхують всього хворого і тільки потім ставлять діагноз і приступають до лікування.

Учені вважають, що запах і діагностика захворювань будуть одним з напрямків медицини  третього тисячоліття.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 червня 2020
Переглядів
1420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку