Година спілкування
Народні традиції харчування українців
Мета: ознайомити дітей з кулінарними традиціями українського народу; стравами, які побутують на українській кухні, з продуктами харчування; дати уявлення про асортимент страв, традиційних для населення України; викликати бажання навчитися самим готувати смачні страви; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до українських народних традицій, обрядів, побуту нашого народу; виховувати шанобливе ставлення до праці, звертаючись до народної мудрості (прислів’я).
Обладнання: малюнки страв, картки із зображенням овочів.
Хід заняття
I. Організаційний момент
II. Повідомлення теми і мети заняття
III. Вивчення нового матеріалу
1. Розповідь вихователя.
Українська національна кухня склалася досить пізно, в основному до початку XIXст. Доти її складно було відмежувати від польської і білоруської кухонь. Так як формування української нації почалося лише з XVII ст. і завершилося через 100 років.
Значною мірою на характер кухні впливає основний спосіб термічної обробки. На Україні було вогнище закритого типу – вариста піч. Тому на Україні переважно готували варену, тушковану й печену їжу.
- Діти, а чи ви знаєте українські традиційні страви?
Основою народного харчування українців були різні страви з борошна і круп. Це відображало землеробський, головним чином зерновий, характер господарювання. Особливу роль у харчовому раціоні відігравав хліб. Вважалось за гріх недоїсти або викинути його шматок. Навіть крихти збирали зі столу та з'їдали, коли кусень хліба випадково падав на землю, його піднімали і цілували.
Улюбленою стравою українців були пироги. Пекли їх з того ж тіста, що й хліб, але обов'язково з начинкою. Для начинки використовували картоплю, капусту, горох, квасолю, товчену коноплю, гарбуз, свіжі та сухі фрукти, сир. На Поліссі і в гірських районах Карпат часто вживали ягоди і гриби.
Одна з найхарактерніших для української кухні страва — вареники. Тісто для них замішували з пшеничної, гречаної, житньої муки, тонко розкачували і нарізали кружальцями. Вареники готували з начинкою: сиром, картоплею, капустою, квасолею, вишнями та іншими фруктами, пшоняною чи гречаною кашею. Варили їх в окропі. Їли вареники зі сметаною, маслом, олією, смаженим салом з цибулею.
У харчовому раціоні українців чільне місце посідали каші. Їх готували з гречаної, ячмінної або пшоняної крупи. Варили їх на воді (накруто) мастили олією чи салом або на молоці (нарідко). Картопля була другим хлібом. Її найчастіше варили в лушпинні або пекли в печі. Їли картоплю із квашеною капустою, капустяним квасом, огірками, кислим молоком, мастили олією або смаженим салом.
У традиційному народному харчуванні українців значне місце посідали овочеві страви. Найпопулярнішою стравою серед них був борщ. Практично їли його щодня як основну обідню страву. Відомі три основні його різновиди — буряковий, зелений і холодний. Другою поширеною рідкою овочевою стравою на Україні був капусняк. Варили його з квашеної капусти та картоплі, іноді добавляли пшоно або іншу крупу. У заможних родинах капусняк готували на м'ясному розсолі. Звичайно його заправляли салом з цибулею.
Досить популярними були фруктові та ягідні узвари. Найчастіше їх варили із сушених груш, слив, вишень, яблук та диких ягід. Вживали узвар щодня і на свято.
2. Гра «Прибери зайву страву»
Діти діляться на дві команди. Кожній команді даються картки з назвами страв української та інших національних кухонь. Потрібно прибрати картки з назвами страв не української кухні.
Назви страв: Борщ, плов, вареники, суп харчо, пельмені, пампушки, куліш, гречана каша зі шкварками, гарбуз, спагеті.
Вихователь коментує перевірку: плов – узбецька страва, суп харчо – грузинська, пельмені – російська, спагеті – італійська.
Тож, як бачите кожен народ має свої традиційні страви та кулінарні уподобання, які подобаються і нам.
3. Реклама «Смачний борщ».
Борщ є однією із улюблених страв українців. Мами готують вам смачний борщ? А ви бачили як вони це роблять? Давайте і ми сьогодні спробуємо «зварити» борщ! Але не просто зваримо його, а прорекламуємо.
Один чоловік з команди виходить і рекламує борщ. Перемагає той, хто зробить це краще.
Захотілось вам борщу?
Що ж зваріть його мерщій.
Приготуйте все для цього.
З кісточок зваріть бульйон,
Не забудьте також м’ясо,
Грамів так десь із 600.
«Буль-буль-буль»
бульйон булькоче,
Що ж це він сказати хоче?
«Ач, який! Захотів він буряків.
Я в окріп буряк поклала
А бульйон булькоче – мало
Додамо тоді ще й сало.
Все одно кричить що мало.
Додали тоді квасолю,
Цибулину й бараболю.
Додали туди морквину,
І велику капустину.
кипи кипи борщику
у новому горщику.
Натовчу цибулі й сала,
Буде борщик в нас на славу.
4. Гра «Збери прислів’я»
Український народ – мудрий і мудрість його відображена в прислів’ях. Пропоную вам познайомитися з українськими прислів’ями про їжу.
Кожній команді по одному прислів’ю. Потрібно скласти частинки прислів’їв та прочитати їх. Поясніть, як ви розумієте їх зміст.
Прислів’я :
- Хлібець житній – наш батько рідний;
- Гречана каша – то матір наша.
Молодці! Ви гарно справилися із завданням
IV. Узагальнення й систематизація знань
1. Гра-конкурс «Відгадай страву».
Дітям пропонується відгадати, про які страви йдеться в запитаннях:
• Популярна в Україні рідка страва, яка вариться з посічених буряків, капусти, картоплі та інших овочів і приправ (борщ).
• Солодка рідка страва з сушених ягід і фруктів (узвар).
• Невеликий варений виріб, зліплений з прісного тіста і начинений сиром, капустою, ягодами (вареники).
• Одна з обов’язкових 12 страв на Святвечір, яку готують з пшениці, заправляють тертим маком, горіхами, медом (кутя).
2. Конкурс загадок
Рідке, а не вода, біле, а не сніг.
(Молоко)
Ріжуть мене ножакою,
Б’ють мене ломакою;
За те мене отак гублять,
Що всі мене люблять.
(Хліб)
Сидить Марушка
В семи кожушках;
Хто її роздягає,
Той сльози проливає.
(Цибуля)
Що то за голова,
Що лиш зуби й борода?
(Часник)
Всім обід готує мама,
Ось бере вона петрушку,
Інші додає приправи –
Будем їсти смачну...
(Юшку)
Морква, біб і цибулина,
бурячок і капустина,
ще й картопля – шусть у горщик.
Ну й смачний ми зварим …
(Борщик)
Я росла в темній темниці,
Як зросла — взяли в світлиці,
З мене шкуру всі деруть,
Мене варять, мене труть,
Пироги з мене печуть.
Відгадайте, хто ж я є,
І назвіть ім’я моє.
(Картопля)
Довго з тіста їх ліпили,
у окропі поварили.
Потім дружно ласували,
ще й сметанки додавали.
(Вареники)
Не вогонь, а обпікає.
Не борець, а силу має.
І якщо зачепиш ти,
Може добре допекти.
(Перець)
Що за дивне створіння:
Виростає без коріння,
І не має зовсім цвіту,
А всьому потрібне світу,
Хоч родилось без води,
Пропадає, як вкинь туди.
(Сіль)
V. Підсумок заняття
- З традиціями якої кухні ми сьогодні познайомилися?
- Які страви є традиційними для української кухні?
- Що ви можете сказати про українську кухню?
- Що нового ви дізналися сьогодні? Вам сподобалося? (Так!)