Година спілкування "Народні традиції харчування українців"

Про матеріал
Мета: ознайомити дітей з кулінарними традиціями українського народу; стравами, які побутують на українській кухні, з продуктами харчування; дати уявлення про асортимент страв, традиційних для населення України; викликати бажання навчитися самим готувати смачні страви; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до українських народних традицій, обрядів, побуту нашого народу; виховувати шанобливе ставлення до праці, звертаючись до народної мудрості (прислів’я).
Перегляд файлу

 

Година спілкування

Народні традиції харчування українців

 

Мета: ознайомити дітей з кулінарними традиціями українського народу; стравами, які побутують на українській кухні, з продуктами харчування; дати уявлення про асортимент страв, традиційних для населення України; викликати бажання навчитися самим готувати смачні страви; виховувати шанобливе ставлення  та інтерес до  українських народних традицій, обрядів, побуту нашого народу; виховувати шанобливе ставлення до праці, звертаючись до народної мудрості (прислів’я).

Обладнання: малюнки страв, картки із зображенням овочів.

                                                             

Хід заняття

I. Організаційний момент

 

II. Повідомлення теми і мети заняття

 

III. Вивчення нового матеріалу

1. Розповідь вихователя.

Українська національна кухня склалася досить пізно, в основному до початку XIXст. Доти її складно було відмежувати від польської і білоруської кухонь.  Так як формування української нації почалося лише з XVII ст. і завершилося через 100 років.

Значною мірою на характер кухні впливає основний спосіб термічної обробки. На Україні було вогнище закритого типу – вариста піч. Тому на Україні переважно готували варену, тушковану й печену їжу.

- Діти, а чи ви знаєте українські традиційні страви?

Основою народного харчування українців були різні страви з борошна і круп. Це відображало землеробський, головним чином зерновий, характер господарювання. Особливу роль у харчовому раціоні відігравав хліб. Вважалось за гріх недоїсти або викинути його шматок. Навіть крихти збирали зі столу та з'їдали, коли кусень хліба випадково падав на землю, його піднімали і цілували.

Улюбленою стравою українців були пироги. Пекли їх з того ж тіста, що й хліб, але обов'язково з начинкою. Для начинки використовували картоплю, капусту, горох, квасолю, товчену коноплю, гарбуз, свіжі та сухі фрукти, сир. На Поліссі і в гірських районах Карпат часто вживали ягоди і гриби.

Одна з найхарактерніших для української кухні страва — вареники. Тісто для них замішували з пшеничної, гречаної, житньої муки, тонко розкачували і нарізали кружальцями. Вареники готували з начинкою: сиром, картоплею, капустою, квасолею, вишнями та іншими фруктами, пшоня­ною чи гречаною кашею. Варили їх в окропі. Їли вареники зі сметаною, маслом, олією, смаженим салом з цибулею.

У харчовому раціоні українців чільне місце посідали каші. Їх готували з гречаної, ячмінної або пшоняної крупи. Варили їх на воді (накруто) мастили олією чи салом або на молоці (нарідко). Картопля була другим хлібом. Її найчастіше варили в лушпинні або пекли в печі. Їли картоплю із квашеною капустою, капустяним квасом, огірками, кислим молоком, мастили олією або смаженим салом.

У традиційному народному харчуванні українців значне місце посідали овочеві страви. Найпопулярнішою стравою серед них був борщ. Практично їли його щодня як основну обідню страву. Відомі три основні його різновиди — буряковий, зелений і холодний. Другою поширеною рідкою овочевою стравою на Україні був капусняк. Варили його з квашеної капусти та картоплі, іноді добавляли пшоно або іншу крупу. У заможних родинах капусняк готували на м'ясному розсолі. Звичайно його заправляли салом з цибулею.

Досить популярними були фруктові та ягідні узвари. Найчастіше їх варили із сушених груш, слив, вишень, яблук та диких ягід. Вживали узвар щодня і на свято.

 

2. Гра  «Прибери зайву страву»

Діти діляться на дві команди. Кожній команді даються картки з назвами страв української та інших національних кухонь. Потрібно прибрати картки з назвами страв не української кухні.

Назви страв: Борщ, плов, вареники, суп харчо, пельмені, пампушки, куліш, гречана каша зі шкварками, гарбуз, спагеті.

Вихователь коментує перевірку: плов – узбецька страва, суп харчо – грузинська, пельмені – російська, спагеті – італійська.

Тож, як бачите кожен народ має свої традиційні страви та кулінарні уподобання, які подобаються і нам.

 

3. Реклама «Смачний борщ».

Борщ є однією із улюблених страв українців. Мами готують вам смачний борщ?  А ви бачили як вони це роблять? Давайте і ми сьогодні спробуємо «зварити» борщ! Але не просто зваримо його, а прорекламуємо.

Один чоловік з команди виходить і рекламує борщ. Перемагає той, хто зробить це краще.


Захотілось вам борщу?

Що ж зваріть його мерщій.

Приготуйте все для цього.

З кісточок зваріть бульйон,

Не забудьте також м’ясо,

Грамів так десь із 600.

«Буль-буль-буль»

бульйон  булькоче,

Що ж це він  сказати хоче?

«Ач, який! Захотів він буряків.

Я в окріп буряк поклала

А бульйон булькоче – мало

Додамо тоді ще й сало.

         Все одно кричить  що мало.

Додали тоді квасолю,

Цибулину й бараболю.

Додали туди морквину,

І велику капустину.

кипи кипи борщику

у новому горщику.

Натовчу цибулі й сала,

Буде борщик в нас на славу.


 

4. Гра «Збери прислів’я»

Український народ – мудрий і мудрість його відображена в прислів’ях. Пропоную вам познайомитися з українськими прислів’ями про їжу.

Кожній команді по одному прислів’ю. Потрібно скласти частинки прислів’їв та прочитати їх. Поясніть, як ви розумієте їх зміст.

Прислів’я :

- Хлібець житній – наш батько рідний;

- Гречана каша – то матір наша.

Молодці! Ви гарно справилися із завданням

 

IV. Узагальнення й систематизація знань

1. Гра-конкурс «Відгадай страву».

Дітям пропонується відгадати, про які страви йдеться в запитаннях:

• Популярна в Україні рідка страва, яка вариться з посічених буряків, капусти, картоплі та інших овочів і приправ (борщ).

• Солодка рідка страва з сушених ягід і фруктів (узвар).

• Невеликий варений виріб, зліплений з прісного тіста і начинений сиром, капустою, ягодами (вареники).

• Одна з обов’язкових 12 страв на Святвечір, яку готують з пшениці, заправляють тертим маком, горіхами, медом (кутя).

 

2. Конкурс загадок


Рідке, а не вода, біле, а не сніг.

(Молоко)

Ріжуть мене ножакою,

Б’ють мене ломакою;

За те мене отак гублять,

Що всі мене люблять.

(Хліб)

Сидить Марушка

В семи кожушках;

Хто її роздягає,

Той сльози проливає.

(Цибуля)

Що то за голова,

Що лиш зуби й борода?

(Часник)

Всім обід готує мама,

Ось бере вона петрушку,

Інші додає приправи –

Будем їсти смачну...

(Юшку)

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля – шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим …

(Борщик)

Я росла в темній темниці,

Як зросла — взяли в світлиці,

З мене шкуру всі деруть,

Мене варять, мене труть,

Пироги з мене печуть.

Відгадайте, хто ж я є,

І назвіть ім’я моє.

(Картопля)

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали.

(Вареники)

Не вогонь, а обпікає.

Не борець, а силу має.

І якщо зачепиш ти,

Може добре допекти.

(Перець)

Що за дивне створіння:

Виростає без коріння,

І не має зовсім цвіту,

А всьому потрібне світу,

Хоч родилось без води,

Пропадає, як вкинь туди.

(Сіль)


 

V. Підсумок заняття

- З традиціями якої кухні ми сьогодні познайомилися?

- Які   страви  є традиційними для української кухні?

- Що ви можете сказати про українську кухню?

- Що нового ви дізналися сьогодні? Вам сподобалося? (Так!)

docx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
934
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку