Година спілкування «Шкідливі звички – шлях у безодню»

Про матеріал
Та відразу зрозумій, Що у світі гарне. Відрізняти добре вмій Добре і погане. А щоб усмішка цвіла На твоєму личку, Не роби нікому зла І май гарні звички. Ще здоровим в світ іди — Це важливо дуже! Без хвороб і без біди Обійдися, друже! Хто здоровеньким росте — Дух здоровий має. Пам’ятайте всі про те, Хай усякий знає, Що горілка і табак (Який дехто любить). Не сприя цьому ніяк — Лиш здоров’я губить!
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Година спілкування

«Шкідливі звички – шлях у безодню»

 

 

 

 

 

 Підготувала практичний психолог

                                Боринського ліцею НПР

                                 Гирович Леся Олексіївна

 

 

 

 

Мета: Розширювати поняття учнів про здоровий спосіб життя. Розвивати вміння розрізняти добрі і погані звички і передбачати наслідки, які вони ведуть за собою, щоб бути здоровим і життєрадісним; виробляти навички правильної поведінки. Виховувати принциповість, повагу до себе.

Учень 1

Йде дитина в дивний світ
Радісно і жваво.
Їй ще зовсім мало літ
І усе цікаво.
Сите, вдягнене дитя,
Вчиться в світі жити.
Перед ним — все майбуття,
Цілий світ відкритий!
Лише вчися, пізнавай,
Бери книжку в руки.
Світ для себе відкривай
І вивчай науки.

 

Учень 2 

Та відразу зрозумій,
Що у світі гарне.
Відрізняти добре вмій
Добре і погане.
А щоб усмішка цвіла
На твоєму личку,
Не роби нікому зла
І май гарні звички.
Ще здоровим в світ іди —
Це важливо дуже!
Без хвороб і без біди
Обійдися, друже!
Хто здоровеньким росте —
Дух здоровий має.
Пам’ятайте всі про те,
Хай усякий знає,
Що горілка і табак
(Який дехто любить).
Не сприя цьому ніяк —
Лиш здоров’я губить!

Психолог.  Викрадач розуму — так називають алкоголь з давніх часів. Про п'янкі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до н.е. — з появою керамічного посуду, що дав можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і дикорослого винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник М. М. Міклухо-Маклай спостерігав побут папуасів Нової Гвінеї, які ще не вміли добувати вогонь, та вже знали прийоми приготування хмільних напоїв.

 

  Чистий спирт почали отримувати у VI-VII ст. араби і назвали його «алкоголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це і стало приводом заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Магометом (570-632 роки). Відтоді, впродовж 12 століть, в мусульманських країнах алкоголь не вживали, а відступники цього закону (п'яниці) жорстоко каралися.

   Доведено, що алкоголь з руйнівною силою діє на всі органи і системи людини. Звичайний шлях надходження алкоголю в організм - через шлунково-кишковий тракт. При цьому 20% прийнятого алкоголю всмоктується у шлунку, а решта 80% - у тонкому кишечнику. Потрапляючи у шлунок, він негативно впливає на його оболонку і безпосередньо через центральну нервову систему - на всю травну функцію.
 

  Особливо шкідливий етиловий спирт для печінки. Із невеликою кількістю спирту, який надходить ззовні, ферменти печінки впораються, хоча і з певним напруженням. Але у випадку, коли кількість спирту дуже велика, печінкові клітини гинуть. Загибла клітина печінки замінюється іншою тканиною, яка виконує тільки з'єднувальну функцію. Коли кількість загиблих клітин печінки перевищує кількість тих, що залишилися, захисна функція печінки повністю порушується і розвивається цироз печінки.
 

   Підшлункова залоза в результаті алкогольного впливу запалюється, що спричиняє порушення її роботи і викликає розвиток діабету. Систематичне вживання алкоголю призводить до пришвидшення біологічного старіння. Тривалість життя алкоголіка в середньому на 15 років менша за середньостатистичну. Діти, зачаті у нетверезому стані, і діти п'яниць народжуються із фізичними вадами, вони повільніше ростуть, у них спостерігається розумова відсталість.

 

  А тепер поговоримо про куріння, яке також — дуже шкідливе для людського організму.  Куріння — це теж дуже шкідлива звичка, з якою важко боротися, коли людина її наживає. Так, як і від алкоголю, звичку куріння самому просто неможливо побороти, бо людина до неї звикає, а звичка, як каже народ — це друга натура. А шкідливе куріння для здоров’я тим, що від нього людина набуває багато хвороб, які важко вилікувати або й зовсім неможливо. Це — рак легенів, який найпоширеніший серед курців; це недостатній ріст і розвиток у людей, які в дитинстві почали курити; це хвороби центральної нервової системи, які не дають людині повністю розкрити свої здібності та обдарування.

  А для молодої людини, яке йде в життя, дуже важливо розкрити свої таланти, вибрати дорогу в житті серед тисячі доріг, які відкриваються перед нею після закінчення ліцею.  А тій людині, яка почала з дитячих років курити, дуже важко мислити, вона не може зосередити свою увагу на чомусь одному, швидко втомлюється, у неї низька працездатність, вона частіше від інших хворіє, страждає хронічними хворобами. А хвора людина ніколи не має хорошого настрою, її все тривожить, дратує, втомлює. Вона рідко буває життєрадісною, веселою і щасливою. Хіба, може, хвора людина може бути щасливою? 

   У такої людини все написано на виду, на її фізичному розвитку. Недаремно народна мудрість каже: «Подивись на вид і не питай про здоров’я». Тому треба берегти своє здоров’я змалку, бо якщо його втратиш, то ніколи нічого назад не повернеш. Недаремно люди кажуть: «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий». І це дуже правильно народ підмітив, адже втраченого здоров’я неможливо повернути. Особливо, коли людина втрачає його у віці, коли її організм росте і розвивається. А цигарки, до яких притягує людину, як магнітом, роблять свою чорну справу. Вони калічать дитячий організм поступово, але незворотньо. І така дитина росте неповноцінною людиною, хворобливою, нещасною. Бо, як кажуть, є каяття, та немає вороття. Почав курити змалку, хотів показати себе дорослим, а от, коли став дорослим, та ростом не вийшов, здоров’ячко слабеньке, а там, дивись, і хвороби одна за одною чіпляються... Та й вік у курців короткий... Отож, і кинув курити, а здоров’я вже нема, бо його не повернеш, через те люди так і кажуть, що є каяття, та немає вороття. А щоб такого не сталося, то й починати курити не треба.

   Дивіться на тих людей, які ведуть здоровий спосіб життя і беріть з них приклад, а не з тих, хто нажив погані звички, а тепер бідкається, що немає здоров’я. А звідки ж йому взятися, коли змалку людина себе поступово знищувала і знищувала? Мало того... Цигарковий дим згубно впливає не тільки на тих, хто курить, але й негативно діє на здоров’я тих, хто знаходиться поруч і вдихає цей дим. Їхні легені так само страждають. А погляньте на тих, хто йде у цей світ без поганих звичок! Вони веселі і щасливі, влаштовані добре в житті, мають гарні професії, досягли успіхів. Вони самодостатні і щасливі. Хай усі навколо них вживають алкоголь, курять, а ці люди — ні. А навіщо? Вони знають, що може їх чекати завтра і цього не роблять, бо мають знання, власну гордість, свої принципи, від яких не відступаються, бо мають силу волі. От і ви будьте сильними.

   Хоч це і нелегко, але виробляйте в своєму характері отой невидимий, але твердий стержень, який ніхто не зламає, будьте сильними, незламними, майте завжди свою думку, відстоюйте своє — Я! І не підпадайте під негативний вплив тих хлопчиків та дівчаток, які хочуть вами верховодити, керувати. Вони не завжди бувають хорошими друзями, а частіше навпаки. Якщо важко вам протистояти їхньому натискові, то краще не дружіть з ними, відмовтеся від них, бо з ким поведешся, того й наберешся. Та й хто вони такі, щоб керувати вами? Будьте гордими і чесними самими з собою. Перед вами — весь світ! І від того, як ви себе поведете в ньому, таким буде і ваше життя в майбутньому.

 

Учень.  В житті нелегко кожному буває,
Так нас матуся і татусь наш вчить.
Та тільки той, хто труднощі здолає,
Успішно і щасливо зможе жить.

Учень.  Нелегко перед натиском дворовим
Відмовитись цигарку закурить.
Але відмовишся і з настроєм чудовим
Ти будеш потім жити кожну мить.

 

Учень.  Бо слово має бути непорушне,
Сказав, як відрубав, і назавжди!
І хай мотають головами скрушно,
А ти із гордістю у серденьку іди.

 

Учень. І не зважай, що будуть прозивати,
У тебе принцип є — це головне!
Ти маєш силу волі виробляти,
А інше все — пусте, воно мине.

 

Учень . В житті усе старайся подолати,
Перебороти навіть іноді себе.
І друзів справжніх вчися вибирати,
І буде — сонце й небо голубе!

 

Учень . І буде успіх, щастя і удача.
Бо тільки так у світі треба жить!
Хто гордий, принциповий, той не плаче,
А сам виборює це щастя кожну мить.

 

Психолог.  А зараз згадаймо ще одну з найбільших бід — це наркоманія. Страшна біда, яка захоплює дитину з першого разу і вже не відпускає ніколи. І дуже рідко кому вдається вирватися з її страшних обіймів, таких буває — один на тисячу. Наркотичний дурман захоплює не тільки тіло, але й душу, дитина втрачає розум, під дією наркотичного дурману, вона готова на найбезрозсудніші вчинки, бо не розуміє, що з нею коїться, часто готова йти в огонь і в воду, де й втрачає здоров’я, а дуже часто і саме життя.

   Наркотики негативно впливають на роботу головного мозку, спочатку дитині здається, що вона потрапляє в рай чи в країну задоволень, де все перед нею казкове в незвичайне, вона ніби під дією чарів, іноді здається, що вона смілива і відважна і воює з натовпом привидів чи загадкових створінь, іноді від певного виду наркотиків вона перебуває в стані ейфорії, збудження, веселощів і т. ін. Але все це омана, в цьому стані дитина неспроможна реагувати на зовнішні подразники, вона не бачить реальної картини життя, тому може потрапити під машину, може забратися на дах висотного будинку і звідти стрибнути, може впасти у воду і втопиться, може ув’язатися в бійку з людьми, адже вона нічого реального не помічає навколо себе, тому що перебуває під впливом тих картин, які пропливають у її збудженому, хворобливому мозку. А тому погляд у неї затуманений, вона дивиться і нічого не бачить, рухи уповільнені і непевні, бо в цей час перебуває в тому екзотичному видінні, яке викликають наркотики. Це дуже страшний стан, після якого наступає ще страшніше пробудження.

   Організм відразу звикає до такого стану і вимагає поповнення новою дозою, а якщо цього не зробити, то людину зводить судома, її долає страшний біль, весь організм корчиться, від жахливого болю страждає кожна клітинка тіла. Щоб позбутися цього болю, людина знову змушена вводити порцію наркотиків та щоразу більшу і більшу, бо попередня вже не допомагає. Виникає непереборна наркотична залежність, яку не в змозі подолати навіть найсильніша людина у світі. Тож незабаром приходить такий час, коли нова доза вбиває саму людину і вона вмирає. Смерть забирає наркоманів зовсім молодими, вона не чекає, доки дитина підросте і почне якось боротися проти страшного зла, часто наркомани доживають лише до 14—25 років, а довше ці люди і не живуть.

  Мало того, що вони вже не можуть обходитися без наркотиків більше кількох годин, то більшість з них заражають себе ще й іншими не менш небезпечними хворобами, які сьогодні не лікуються в світі, а це ще швидше приводить до їх фіналу. Людина приходить у світ для добра, вона повинна виконати на землі свою місію, зробити якусь корисну добру справу, адже це її покликання. А замість того, деякі люди ось так гублять своє власне життя, а також життя своїх рідних і близьких людей

   А воно таке прекрасне, світ такий цікавий, красивий і захоплюючий, у ньому так багато ще непізнаного, то ж вам відкривати у ньому все нове, долати неприступні вершини, йти до нових горизонтів. А тому ви повинні рости здоровими, сміливими і мужніми. Вам треба будувати нове життя, захищати свою країну, свою родину, трудитись, щоб добре і забезпечено жити в майбутньому. Тільки здорова фізично, морально стійка людина може сьогодні бути успішною і щасливою.

 

Учень.   Хіба для лиха треба так багато?
Десь оступився раз — і вже пропав.
Але ж життя прекрасне, наче свято,
То нащо ти наркотик в руки взяв?

 

Учень.  Нас вчитель і рідня застерігає,
Обходь це лихо аж за сто доріг.
Ти знаєш, що в житті тоді чекає —
Хвороба й смерть приходять на поріг.

 

Учень.  А ти прийшов у світ — добро творити!
Тому учися мудрості простій.
У цьому світі так чудово жити!
Тому учись, трудися й просто — мрій!

 

Учень.  І будь завжди здоровим в світі цьому,
Хай поруч йдуть в житті — навчання й гра.
Не пропади у вирії людському...
Людина в світ приходить для добра.

Щоб завжди здоровим бути,
Треба суть саму збагнути,
Що людина з юних літ
Для добра приходить в світ!

 

Учень . Різна є горілка й вина —
Але це не для дитини!
Спершу віку досягни...
В рот й тоді не все тягни.

Сильніший хто — цигарка чи людина?
Повинна зараз визначить дитина
Та певні висновки зробити —
В житті ніколи не курити!

 

Учень . Щоб завжди світлий розум мати,
Наркотиків не слід вживати.
Страшна у цих розвагах суть —
Вони хворобу й смерть несуть!

 

Учень . Життя таке, як свято й казка,
Живіть по правилах, будь ласка.
Вас вчать батьки і вчителі,
Як треба жити на землі.
Живіть і світові радійте,
Та зла собі не заподійте.
Здоровими ідіть у світ
І хоч би років сто живіть.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
4 листопада 2020
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку