Година спілкування. Тема: "Азбука ввічливості"

Про матеріал
розширити та поглибити знання учнів про ввічливість, її важливість у житті людини, вправляти культуру поведінки в найтиповіших життєвих ситуаціях; виховувати культуру спілкування, шанобливе ставлення до людей.
Перегляд файлу

Тема: "Азбука ввічливості"

Мета: розширити та поглибити знання учнів про ввічливість, її важливість у житті людини, вправляти культуру поведінки в найтиповіших життєвих ситуаціях; розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, зв'язне мовлення; збагачувати словниковий запас, коригувати мовленнєві недоліки;                                     виховувати культуру спілкування, шанобливе ставлення до оточуючих.

Обладнання: ІКТ, політична карта світу, картки, прислів'я, пам'ятка, вірш, казка, В.О.Сухомлинський "Азбука моральної культури"

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань                                                                                                "Мозковий штурм"

ІІІ. Основна частина

1.Розшифруйте слово: А Б В І И К Л Р С Т Ф Ч Ь Я - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

3 3 4 12 7 5 3 4 9 10 13

2. Оголошення теми та мети

3.Бесіда з дітьми:                                                                                                                                                 - Що означає слово "ввічливість"?                                                                                                                     Ввічливість - це дотримання правил культурної поведінки, уміння вести себе так, щоб іншим було приємно з тобою.  Це слово утворене від стародавнього слова "ВЕЖА", що означає,  як поводити себе з людьми.                                                                                                      - Доберіть синоніми до слова "Азбука" (алфавіт, абетка)

3. Словничок ввічливих слів                                                                                                                        - Як ви розумієте: ввічлива людина - це яка?( вихована, культурна, чемна, уважна, привітна, доброзичлива, щира, тактовна)                                                                                                                      - А це позитивні чи негативні риси характеру людини?  

4. Вступне слово вихователя

Доволі часто зовні красива, акуратно одягне­на людина поводиться грубо, непристойно. Така людина нікому не в радість. Навіть її зовнішній вигляд не може змінити думку оточуючих про неї. І, навпаки, є люди не дуже красиві, немодно одяг­нені, але дуже добрі, чуйні та ввічливі. З такими людьми завжди хочеться спілкуватися, бути поруч із ними. Культурна людина ніколи не скривдить, не стане кричати й ображати, тому що знає, що це некрасиво. Уже по тому, як людина входить до кімнати, як вітається, які перші слова і яким тоном промовляє, можна судити про її вихованість і культуру.

- Діти, а ви знаєте, де знаходиться  країна Мексика? Покажіть на карті.

Так ось мексиканці виховують у своїх дітей ввічливість народною казкою "Ввічливий кролик". Я вам зараз її прочитаю, а ви послухайте і скажіть:                                                      як ввічливість допомогла кролику?

Ввічливий кролик

Жив собі кролик, дуже скромний і ввічливий. Якось ішов він додому і раптом побачив лисицю. Вона була голодна і сердита. Кролик миттю кинувся до печери, щоб заховатися. Він не знав, що там живе змія, але про всяк випадок вирішив привітатися хоча б із печерою - адже він був вихований.

- Здрастуйте, добра печеро. Будь ласка, дозвольте мені увійти.

Змія дуже зраділа, почувши кроликів голос - адже вона так любила кроляче м'ясо!

- Заходьте, заходьте, - гостинно запросила вона. Але кролик уже здогадався, з ким має справу.

- Пробачте, що потурбував вас, - сказав він. - Я зовсім забув, що мене чекає вдома родина. До побачення.

Вдома кролик подумав про те, що ввічливість ще нікому не завадила.

(Отже, ввічливість може зберегти життя)

5. Зупинки  ввічливості

Згідно нашого українського алфавіту перша зупинка на літеру В.                                                                                   Зупинка "Вітання (побажання)"                                                                                                                Тільки сонечко зійде,                                                                                                                                   І в вікно загляне світанок,                                                                                                                       Дружно скажемо ми вам:                                                                                                                                            "Добрий ранок!"                                  (Діти називають слова вітання)

Цікаво!!! До речі, різні народи вітаються по - різному. Наприклад, у Новій Зеландії вітаються кінчиками носа, у Японії - легким нахилом тулуба, у Китаї - нахилом тулуба і рук, на Тібеті показують язик, французи вітаються поцілунком у дві щоки навіть із малознайомими людьми, а ще посилають від одного до п'яти повітряних поцілунків, ескімоси ( живуть на півночі Аляски, Канади, Гренландії, Чукотки) злегка вдаряють знайомого по голові та плечах (щоправда, так вітаються лише чоловіки),  українці - потискують руки.

Зупинка "Вибачення"

Коли спіймали тебе за підказку                                                                                                                     Розчулиш вчителя, сказавши: "Вибачте, будь ласка"                                                                  (Діти називають слова вибачення)

Зупинка "Прохання"                                                                                                              

  Якщо хочеш вийти ,                                                                                                                                  Треба дозволу спитати.                                                                                                                               А щоб хтось тебе почув,                                                                                                                                       То "будь ласка"  проказати.       (Діти називають слова прохання) 

 Зупинка "Прощання"                                                                                                                                   Щоб знову зустрітися в годину призначену                                                                                        Кажемо щиро завжди: "До побачення!"     

                                                                       (Діти називають слова прощання)  

Фізкультхвилинка ( діти виконують дії тільки при слові "будь ласка")  

6. Правила спілкування           (на мультимедійному екрані,  діти читають)                

1.Будь привітливим та ввічливим з усіма .

2.Не перебивай дорослих і не втручайся у їхню розмову.

3.Бережи час інших, не відволікай беззмістовними розмовами.

4.Ввічливо звертайся з проханням.

5.Виявляй співчуття людині при її невдачах або слова радості при успіхах.

6.Не смійтеся безпричинно в присутності людини, не давайте їй приводу гадати, що ви смієтесь з неї.

7.На вулиці, в транспорті, в громадських місцях говори спокійно, не голосно; поводься стримано; не вимагай до себе особливої уваги.

8.Умій уважно вислухати; стій спокійно, дивись в очі співрозмовнику.                                   9.Якщо на уроці ненароком щось упало в товариша, підніми і тихо подай, щоб не заважати іншим.

10.Умій визнавати свою вину.

 

7. Азбука моральної культури

- Діти, а хто такий В.О.Сухомлинський?  Що читали ви з його творів?

В.О.Сухомлинський склав для учнів "Азбуку моральної культури". Я зараз прочитаю, а ви уважно послухайте і запам'ятайте ці правила.

1. Ти живеш серед людей. Не забувай, що кожний твій вчинок, кожне твоє бажання позначається на людях. Знай, що є межа між тим, що хочеться і тим, що можна.                         2. Ти користуєшся благами, створеними  іншими людьми. Плати їм за це добром.                        3. Народ вчить: хто не працює, той не їсть. Йдучи до школи, ти йдеш на роботу. Працюй старанно!                                                                                                                                            4. Будь добрим і чуйним до людей. Допомагай слабким і беззахисним.                                             5. Не будь байдужим до зла. Борись проти зла, обману, несправедливості.

8. Ситуативні завдання:    

- У дверях учителька і учні. Хто перший пройде?                                                                               - Два хлопці зайшли в школу: один у шапці, другий зняв. Хто зробив правильно?                        - На святі в залі ви побачили вільне місце. Як пройти до нього?                                                      - Запізнився на урок. Як зайти?                                                                                                                           - Розмовляють двоє дорослих, а вам треба звернутися. Як це зробити?

9. Робота з прислів'ями ( з'єднати)

Слово — ключ, яким відкривають серця.

 Добре слово потрібне людині, як жива вода.

Слова щирого вітання - дорожчі за частування.

Розум і ввічливість - брат і сестра.

Поведінка - дзеркало , в якому кожен показує своє обличчя.

 

ІV. Підсумок

Отже, існує багато правил культурної поведінки. Треба тільки твердо знати: якщо прагнеш стати по-справж­ньому культурною людиною — вчися протягом усьо­го життя, спостерігай, міркуй, виховуй себе.                                                                                       

"Незакінчені речення..."                                                                                                                            Тема заняття....                                                                                                                                                       Я дізнався(дізналася) нове, як....                                                                                                        Мені сподобалося...                                                                                                                                                   

 Кожному учню дарую "Пам'ятку".

1. Завжди будь ввічливим!

2. Допомагай людям словом і ділом.

3. Не ображай менших і слабших за себе.

4. Не залишай хворих, не забувай про бідних.

5. Поважай старших  людей.

6. Добре вчися і займайся спортом.

7. Працюй так, щоб після тебе нічого не переробляли.

8. Не гордися!

9. Будь завтра кращим, ніж ти є сьогодні.

10. Люби людей і живи для Батьківщини.

Вірш.                                                                                                                                                                                       Треба дякувати всім, всім допомагайте.                                                                                                          Заняття наше скінчилось,                                                                                                                        скажемо:                                                                                                                       "Прощавайте".

docx
Додав(-ла)
Komar Nadia
Додано
6 січня 2023
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку