Година спілкування «Україна моя вишивана»

Про матеріал

Матеріал помагає відтворити історичні факти, пов'язані з поширенням вишивки, продемонструвати легенди, балади про українську вишивку, знайомить учнів з сучасними рекордами, пов'язаними з вишивкою; помагає виховувати в учнів почуття гордості, глибокої поваги до предків, які зберегли глибину української вишивки - духовного символу українського народу, рідного краю, батьківського дому.

Перегляд файлу

1

 

Тема години спілкування «Україна моя вишивана»

Мета:

  • відтворити історичні факти, пов'язані з поширенням вишивки, продемонструвати легенди, балади про українську вишивку;
  • познайомити учнів з сучасними рекордами, пов'язаними з вишивкою;
  • розвивати вміння працювати в команді;
  • виховувати в учнів почуття гордості, глибокої поваги до предків, які зберегли глибину української вишивки - духовного символу українського народу, рідного краю, батьківського дому.

Обладнання: проектор, презентація, вишиванки, вишиті рушники, листи для проведення рефлексії.

Хід заходу

І. Організаційний момент.   Слайд №1

 Добрий день. Спасибі шановним гостям, що знайшли час і прийшли до нас. Сьогодні ми зібралися, щоб дізнатися про історію української вишивки від давнини до нашого часу. Дійсно, сорочки-вишиванки є для українців національним одягом, оберегом, традицією. Тому ми повинні дбати про те, щоб популяризувати її серед українців та інших мешканців нашої планети. Спочатку перевіримо, чи всі налаштовані працювати? Будь ласка, візьміть намалюйте вираз на обличчі, який відповідає Вашому настрою. І так добре. Настій бадьорий, і ми починаємо. Уявіть, що ми опинилися в залі суду. І так, всім встати, суд іде …

ІІ. Основна частина

Пропонуємо репортаж із залу суду.

Суддя 1 - Сьогодні слухається справа про захоплення території і неприпустимих діях. Підсудна-Пані Вишиванка, вам інкримінується поширення на території всього світу виробів власного виробництва з примусом людей носити їх.

Суддя 2 - Слово надається Пані Звинуваченню.

Пані Звинувачення: Шановні панове! Хочу звернути Вашу увагу на Пані Вишиванку. Вона захопила Україну і продовжує захоплювати світ. Змушує не тільки носити її вироби, а й виготовляти їх. На отримані кошти підкуповує людей. Придумала обереги і напускає страх на людство. Знущається над працівницями: коле їх голками, порушує їм зір і насилає хвороби: глаукому, артрит та сколіоз.

Суддя 1- Пані Вишиванка! Що можете сказати на свій захист?

Пані Вишиванка- Я не роблю ніякої шкоди. Люди носять мої вироби за власним бажанням. Я нікого не примушую. Я не винна.

Судья 2 - Слово надається Пані Захисту.

Пані Захист - З далекого минулого прийшло до нас рукоділля - плетіння, в'язання, вишивання, ткацтво та ін. І виникло воно з любові до рідної землі та рідного дому, зі спілкування з навколишнім світом і потреби не стільки бачити красу, а й творити її власними руками. Вишивка як вид мистецтва існує з незапам'ятних часів.

Берегиня, стародавня слов'янська Богиня, символізує родовідну пам'ять, наші традиції, наші символи. Завдання її - зберегти символи духу людського від забуття і байдужості, зробити надбанням для всіх. Богиня нам допомагала при пошуку та опрацюванні матеріалу на захист підсудної.

Про вишивку згадується в Біблії і "Іліаді" Гомера. Нею, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Арабський мандрівник X століття у своїх розповідях свідчить, що руси теж носили вишитий одяг.

Пані Звинувачення - Прошу слова, пане суддя.

Суддя 1 -  Надається слово Пані Звинуваченню.

Пані Звинувачення - Отже, ми бачимо, що вони носили вишитий одяг, але їх немає, а повинні начебто жити, адже носили вишитий одяг.

Судья 2 - Звинувачення відхиляється. Надається слово Пані Захисту.

Пані Захист: А ви знаєте, що вишиванням споконвіку займалися жінки. Це чудово робила прекрасна Олена, винуватиця Троянської війни. Дар вишивання греки пов'язували з ім'ям мудрої богині Афіни. У середні віки вишивка стала улюбленим заняттям королев і принцес, придворних дам і черниць.

Під час Київської Русі мистецтво вишивки дуже цінували. Сестра Володимира Мономаха Анна (чудова рукодільниця) організувала в Андріївському монастирі школу, де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом.

Бажаною і дорогою гостею була вишивка і в селянській хаті. Ще "Домострой" радив жінкам займатися вишиванням, вважаючи, що це благотворно впливає на їх характер, виховуючи такі риси, як терпіння, спритність, майстерність, художній смак.

У XVI-XVII століттях починається відродження української культури, у тому числі і вишивки. Майже в кожному будинку ткали полотно і шили з нього одяг, прикрашаючи його вишивкою. Займалися цим виключно жінки. Для цієї справи використовувався кожен зручний момент: вечірки, посиденьки, на які збиралися дівчата. Довгими зимовими вечорами вони вишивали візерунок за візерунком, і від того, якими вони виходили, скільки встигла дівчина їх вишити, складалася думка про її працьовитість, характер.

Пані Звинувачення -  Прошу слова, Пане суддя.

Суддя 1 -  Надається слово Пані Звинуваченню.

Пані Звинувачення -  З Вашої мови можна припустити, що підсудна змушувала жінок сидіти вечорами і працювати. Тоді ж не було енергозберігаючих ламп. Отже, псувався зір, порушувалася постава.

Суддя 2 - Звинувачення відхиляється. Пані Захист, продовжуйте, будь ласка.

Пані Захист -  Після Введення (4декабря) матері привчали дочок до рукоділля. І якщо шити, то старої, ще бабусиній голкою, тому що за повір'ям, тоді в дитину вкладають всі родові вміння.

Готуючись вийти заміж, кожна дівчина, як правило, повинна була мати багато різних вишивок. Більш заможні дівчата готували собі по 50-80, але іноді і більше 100 сорочок з тонко домотканого біленого полотна: для буденної роботи, свята, весілля і навіть на смерть, тобто для потреб протягом усього життя

Пані Звинувачення -  Прошу слова, Пан Суддя.

Суддя 1 -  Надається слово Госпоже Звинуваченню.

Пані Звинувачення -  Отже, має місце використання дитячої праці. Це жахливо.

Судья 2 -  Пані Звинувачення, Ви маєте докази примусової дитячої праці?

Пані Звинувачення -  На превеликий жаль, не маю.

Суддя 1 -  Пані Захист, продовжуйте, будь ласка.

Пані Захист: Мають рукодільниці і свої свята - Параскеву (П'ятницю). У п'ятницю жінкам заборонялося працювати, але шити і вишивати було дозволено. Є версія, чому не можна виконувати роботу (прясти) під час якої плюють на руки. Пояснювалося це тим, що Господь у цей день зазнав обпльовування,  а на пряжу необхідно плювати, коли її скручуєш. Кажуть, що в будинку, де є ікона Параскеви, навіть голки, які повтикані ким-небудь для псування, не працюють. Пан Суддя, прошу викликати свідків у справі.

Суддя 2 -  Викликаються свідки.

Свідок 1 -  Українська вишивка - це «молитва без слів», а сама вишивка - це оберіг людини. Ось, послухайте. Одного разу хлопчик запитав у матері.

Свідок 2- Мамочко, мила! У бабусиній скрині я знайшов ось цей рушник. Смуток, печаль і тугу навіяв він в мою душу і серце. Чому всі рушники веселі, радісні, квітучі? А цей якийсь особливий - сумний і невеселий?

Свідок 1 - Добре, синку. Розповім я тобі сумну історію цього рушника, який вишито червоними і чорними хрестиками.

- Був час, як почав на землі народ вимирати. Від якої хвороби, того ніхто не знав. Не жалувала  хвороба ні молодих, ні старих. А жила в селі бідна вдова Марія. Забрала хвороба у неї чоловіка і п'ятеро дітей. Тільки маленька Іванка ще здорова. Стежить матінка за донькою, як за скарбом дорогим. Але не вберегла. Почала сохнути Іванка. Чахне на очах. А ще просить матінку:

- Врятуй, мама, я не хочу вмирати! І так ті оченята блищать, що бідна жінка місця собі не знаходить.

Одного вечора в дім прийшла якась старенька бабуся. Як і коли прийшла, Марія не чула.

- Слава Богу, - привіталася. - Що, вмирає остання? - А могла б жити!

- Як? Бабуся сердечна, я Бога благаю, спаси, врятуй найменшу. Не покинь на самоті в старості!

Стара взяла до серця той плач і сказала:

- Розповім тобі таємницю тієї страшної хвороби. Але поклянися, що нікому не розкриєш цієї таємниці.

- Клянуся, - сказала Марія.

- Знай, послав чорну Смерть Господь Бог. Грішників багато розвелося, зла, заздрості. На людях хреста нету. А чорти радіють і всіх на кому не видно хреста вбивають. Дам тобі пораду ... Виший на рукавах, на пазусі і скрізь хрести. І шей чорні або червоні, щоб чорти здалеку бачили ... Але не кажи нікому більше, інакше смерть дочки побачиш на власні очі.

 ... Вже через годину червоні і чорні хрестики оперезали дитячу сорочечку. Світять назавтра до сонця хрести і хрестики. І собі нашила. А дочка почала здоровіти кожен день і просила маму:

- А вищий  мені ще терен і калину ...

Ось Іванка вже й здорова: і скаче, і сміється, і співає.

А у Марії серце стискається від болю, як бачить, що народ помирає. Схудла Марія, світиться. Всі пестить і цілує донечку, а думи в голові, як чорні хмари ... А люди мруть ... Не витримала. Від хати до хати побігла:

- Шийте, шийте хрести ... вишивайте ... Будете жити! Рятуйтеся!

А люди не вірили їй.

Марія взяла на руки Іванку і побігла до церкви. Забіла у дзвін на сполох. Через хвилину всі зібралися.

- Чи не повірили! Думаєте, з глузду з'їхала?

Миттєво зірвала з Іванки сорочечку вишиту.

- Шийте, вишивайте сорочки дітям і собі, - і впала мертвою біля ніг дочки.

З тих пір відійшла хвороба за ліси і моря. А люди ходять у вишиванках. Матері навчили дочок,  дочки своїх дочок, і вже ніхто не обходився без вишитої сорочки, фартуха або блузки.

Свідок 2 - Мамочко! Так це сорочка бабусі моєї?!

Свідок 1 -  Так, так, синку! Це найдорожча реліквія нашої сім'ї. Ми свято бережемо цей безцінний скарб.

- Тепер, дитинко, ти знаєш, звідки прийшла краса до людей ...

Пані Захист -  Сумна балада, але це ще раз доводить, яке важливе місце займає вишивка в житті українського народу.

Пане суддя, прошу викликати свідків у справі.

Суддя 1 -  Викликається наступний свідок.                         Слайд №2

Свідок 3 - Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя і щастя людини, яка її одягала. Вважають, що вона не тільки оберігає людину, але і допомагає йому.

Пані Звинувачення -  Пан Суддя, надайте мені слово.

Суддя 2 -  Будь ласка, Пані Звинувачення.

Пані Звинувачення - Слідуючи старослов'янської традиції, чужу вишиванку одягати не слід, бо вважається, що таким чином можна «взяти» на себе чужу долю. У мене є свідок.

Суддя 1- Запрошуємо свідка з боку звинувачення – співачка Таїсія Повалій.

Свідок з боку обвинувачення - Співачка на гастролях. Я її довірена особа. Таїсія Повалій придбала дорогі старовинні вишиванки. Згодом зі співачкою почали траплятися неприємності. Співачка звернулася до екстрасенса. За його словами, вишиванки багато років тому були прокляті. Таїсія Повалій відразу їх викинула. Неприємності зникли.

Пані Захист - Пан Суддя, прошу слова.

Суддя 1 - Слово надається Пані Захисту.

Пані Захист - Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір'я, що якщо сорочка зроблена і вишита на хороше життя, то вона буде надійно оберігати людину.

Кожен візерунок має своє значення і служить оберегом. Пропоную запросити свідків.

Суддя 2- Слово надається свідкам з боку захисту, будь ласка.

Свідок 4 - Вся українська вишивка пов'язана зі знаками Води і Сонця. У вигляді восьмикутної розетки або квітки позначають сонце. Скручений уж-знак води. Ці дві стихії, які створили земне життя, завжди разом. Їх треба розуміти як материнську і батьківську енергію.

Головний символ на рушнику-символ Матері (восьмикінцева зірка).

Слайд №3

 

Свідок 5 - Геометричний орнамент є найбільш поширеним в українській вишивці. Ромби з загуголінкамі служили гарним символом - оберегом, який приносить щастя і сприяє родючості. Калина символізує кров і безсмертя роду. Саме тому на всіх дівочих сорочках, весільних рушниках є кетяги калини.

Слайд №4


 

Слайд №5

Свідок 6 - Українці вірили, що мак має магічну силу і може захистити від усіх бід. Дівчата вишивали з любов'ю мак на сорочках, а на голову одягали вінок з семи маків для продовження та збереження свого роду.

Дуб-уособлення розвитку, чоловічої сили, мудрості.

Слайд №6

Пані Захист -  Пані Суддя прошу слова.

Суддя 1 - Слово надається Пані Захисту.

Пані Захист - З під рук народних майстрів звичайний шматок домотканого полотна ставав справжнім витвором мистецтва. Протягом багатьох століть у кожного народу з'являється певна методика виконання, колорит і характер орнаменту. Майже кожна область, кожен район, а найчастіше й окремі села з покоління в покоління, від матері до дочки, надавали перевагу тому чи іншому візерунку, фарбам. Тому за кольором, орнаментом, способом розподілу орнаменту на виробах, фактурою вишивки можна визначити її виготовлювача.

- Сторона захисту має свідків.

Суддя 1: Будь ласка, запрошуємо свідків захисту.

Свідок 7: Сорочки на Полтавщині вишиваються головним чином білими нитками, зрідка червоними і сірими. Манишка білих сорочок у старих зразках оздоблювалась білим візерунком, який виконувався гладдю. Візерунок обводився чорними або кольоровими смугами. Техніка вишивання - стебнівка, хрестик, шов «позаду голки».

Слайд №7

Свідок 8: Техніці вишивання в Харківській області властиві орнаменти, яки виконують напівхрестиком або хрестиком. Ці орнаменти в основному вишивають грубою ниткою, завдяки чому візерунки створюють враження рельєфних.

Слайд №8.

Свідок 9 - Вишивки Полісся прості й чіткі за композицією. Ромболомана лінія геометричного мотиву повторюється кілька разів. Вишивка червоною ниткою по біло-сірому фону лляного полотна графічно чітка.

Слайд №9

Свідок 10 - Своєрідною вишивкою здавна відома Волинь. Візерунки геометричні, дуже чіткі й прості по композиції. Чіткість ритму підсилюється однобарвністю вишивок, виконаних червоною ниткою на біло-сірому фоні полотна. Вишивки північної Волині вражають своєю вишуканою простотою. У південних районах області переважають рослинні мотиви у доборі квітів, ягід, листочків. Вражає колоритність орнаменту.

Слайд №10.

Свідок 11 - Для Чернігівщини характерні білі вишивки. Геометричний і рослинний орнамент вишивається білими нитками або з вкрапленням червоного і чорного.

Слайд №11

http://mamyna-svitlycya.com.ua/image/cache/data/2200_9afba0e1-1024x1024.jpg

Свідок 12- Вишивкам Київщини властивий рослинно-геометричний орнамент зі стилізованими гронами винограду, цвітом хмелю, восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Основні кольори вишивок - білий, коралово-червоний, відтінений чорним. Сорочки прикрашаються гладдю, занизуванням, набирування і хрестиком.

Слайд №12

Свідок 13- Подільська вишивка — одна з найбільш складних і красивих в Україні. Бездоганні щодо техніки виконання, високохудожні вишивки цієї області зачаровують з першого погляду. Для них характерна барвистість і різноманітність швів. Найбільш типовим є мережіваніе «павуками» .

       Слайд № 13                                        .Найбільш поширені одноколірні (червоні і чорні) вишивані сорочки, значно рідше - двох - і триколірні.

Свідок 14 -  На півдні Тернопільщини типовою є вишивка вовняними нитками зі згущеними стібками: окремі елементи обводяться кольоровими нитками, забезпечує високий рельєф і колірний ефект. Такі вишивки розміщають уздовж усього рукава повздовжніми чи скісними смугами від полички до краю рукава.

Слайд № 14

Свідок 15 -  Велике багатство технік вишивання характерно для Вінницької області: низь, хрестик, стебнівка, настилування, верхоплут, зерновий вивід, вирізування; види чорних, білих і кольорових сіток. Поряд з основними швами застосовуються і допоміжні - штапівка, стебнівка, контурні шви, як ими обрамляють і з'єднують окремі елементи композиції.

Слайд № 15

Пані Захист -

Вишиванка це модно і стильно. Вона користується попитом серед політиків, співаків, спортсменів та молоді. Сторіна захисту має свідків.

Слайд № 16

Суддя 1 -  Будь ласка, запрошуємо свідків захисту.

Свідок 16 - Петро Порошенко, Олександр Турчинов, Олександра Кужель, Арсеній Яценюк и много других політіків люблять носить вишиванки.

На Євро-2012 збірна України з футболу виступала у формі, головною «фішкою» якої стала вишита стрічка у вигляді стрічки з дубового листя.

Слайд  №16

Боксери Костя Дзю, Віталій Кличко всегда одягають вишиванки.

Руслана, Олег Скрипка, Олександр Пономарьов, Таїсія Повалій, Настя Каменських, Катя Осадча та много других мают у своєму гардеробі вишиванки.

Пані Звинувачення: Пан Суддя, надайте мені слово.

Суддя 2 -  Будь ласка, Пані звинувачення.

Пані Звинувачення -  Можна носити вишиванку, але не перемогти. Збірна України, на жаль, не перемогла на Євро-2012 Таким чином, робимо висновок, що підсудна вводить в оману людей, щоб вони носили її вироби.

Судья 1- Пані Звинувачення, у вас є свідки, речові докази?

Пані Звинувачення -  Є речові докази-голка, окуляри. З їх допомогою підсудна завдає шкоди здоров'ю. На жаль, свідків, немає.

Пані Захист - Пане суддя, у мене є свідки і речові докази. Прошу дозволу їх надати.

Суддя 2 -  Дозволяю.

(Демонстрація учнями вишитих виробів, які зберігаються в їх сім'ях).

Пані Захист - Хочу запросити свідків, які були учасниками Сучасних рекордів України

Свідок 17 -  12 травня 2011року чернівчани встановили новий рекорд - одночасно зібралися в вишиванках 4млн.189 чоловік. Він перевершив існуючий рекорд України у 3млн. 228 чоловік.

Слайд № 18

Свідок 18 -  В рамках Вишиванкового фестивалю 24 серпня 2012 року в Одесі учасники фестивалю у вишиванках, взявшись за руки, зробили величезний живий ланцюг.

Слайд № 19.

Свідок 19 - 24 серпня 2013року, більше 2 сотень людей зібралися в центрі Луцька в День Незалежності і вишикувалися в фігуру, що нагадувала обриси карти України.

Слайд № 20

Свідок 20 -  Олег Скрипка організував рекордне фото у вишиванках! На знімку - 200 чоловік в українських національних сорочках, серед яких є й іноземці. При цьому співак зазначив, що не агітував нікого приходити на акцію.

Слайд №  21.

Суддя1 - Пані Вишиванка, хочете виступити?

Пані Вишиванка -  Спасибі всім. Мені дуже приємно, що на мій захист

виступили сталька свідків, які прийшли звідусіль.

Вишивка - це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, духовних устремлінь, інтелекту мого народу. Дам Вам декілька порад.

Коли вишиваєте - думки і бажання повинні бути чистими, добрими, радісними. Тоді й у виробах буде чарівна сила. Доведено сучасними дослідниками, що одяг має свою пам'ять, тому шити його треба тільки в хорошому настрої.

      На тижні, особливо в понеділок або п'ятницю, переодягатися в чисту сорочку не можна. Хто переступає застереження, має неприємності.

Сорочку, яка сушиться, знімайте до заходу сонця, щоб у неї не вселився злий дух. Люди вірили, що рано одягнена сорочка - для Бога, в полудень - для людей, а ввечері - для нечистої сили.

       Надіньте білу вишиту сорочку і відчуйте, як вона дає здоров'я і наснаги, красу і ніжність.Одягайте сорочку вдома, коли немає гостей, радійте самі собі. Вишивайте на щастя, здоров'я й удачу!

Суддя 2 -  На цьому наше судове засідання закінчено. Обвинувачена виправдана. Всім дякую .

Слайд № 22.

ІІІ Підведення підсумків.

На початку нашого спілкування ви отримали питання. Давайте постараємося відповісти на них.

Відповіді учнів на питання:

- Сьогодні я дізнався(ся) ... На початку нашого спілкування ви отримали питання. Давайте постараємося відповісти на них.

Відповіді учнів на питання:

- Сьогодні я дізнався (ла) ... На початку нашого спілкування ви отримали питання. Давайте постараємося відповісти на них.

Відповіді учнів на питання:

- Сьогодні я дізнався (ла) ...

- Мене здивувало ... Мені захотілося ...

https://pp.vk.me/c629108/v629108640/2f578/PFg-jkONx2c.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      Суд над Вишиванкою.

 

 

 

 

Наши батьки – учасники процесу.

https://pp.vk.me/c629108/v629108640/2f604/ihOniQD8di0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://pp.vk.me/c629108/v629108640/2f5c8/_rpKHi3uSoU.jpghttps://pp.vk.me/c629108/v629108640/2f5be/uXEBAF64zmc.jpg                           Свідки на процесі

https://pp.vk.me/c629108/v629108640/2f5f0/8V6klQDmxRk.jpg

 

 

 

 

docx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
1566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку