Година спілкування "Віночок вити- життя любити"

Про матеріал
Розробка містить цікаві матеріали,які вчитель може використати при проведенні години спілкування або у позакласні роботі ,ознайомлюючи учнів із традиціями та звичаями українського народу.Зокрема з таким атрибутом як український віночок.
Перегляд файлу

Година спілкування «Віночок вити – життя любити.»

Мета: ознайомити учнів з відомостями про український віночок; розширити і активізувати словниковий запас учнів; розвивати читацькі та мовленнєві вміння; виховувати бережливе ставлення до природи любов і повагу до оберегів.

Обладнання: дівчата одягнені в українські національні костюми, атрибутом яких є віночок, яскраві малюнки, на яких зображені різні види віночків ,віночок зі свічками, вишивані рушники.

                                         Хід уроку

І. Організаційний момент. Повідомлення теми і мети уроку.

Український вінок з давніх часів був обов'язковим елементом на додаток до національного українського костюма. Він вважався символом довговічної любові і нескінченності роду. Для українки вінок символізував дівочу красу і честь. Наші давні предки вважали, що навколишній світ вони сприймають саме головою і можуть на нього вплинути. Тому одягаючи різні головні убори, в тому числі й українські вінки, намагалися захистити себе від зурочення та інших чар і прокльонів людей зі «злим оком».

Особливо цінним оберегом в Україні був і є український віночок. Вінок - це не тільки краса, він захищав від  всякої нечистої сили, його називали ще в народі «знахарем душі». Також наш український вінок має надзвичайну силу, бо знімає біль і вберігає від тілесних ран і від ран душевних, а також береже силу. Згідно легенди, вінок треба було берегти, бо втрата вінка символізувала біду і великий сором.

Українські віночки залишали на горищах і на деревах, щоб уберегтися від блискавок, залишали під першим снопом для збільшення подальшого врожаю, підкладали в гнізда до квочки, клали в колиску новонародженої дитини, ховали під одяг, щоб захиститися від відьом, а ще вішали в полях і на городі. Існувало повір'я про те, що прибиті на дверях українські вінки дарують всій родині міцне здоров'я на весь рік.

Дівчата вмивалися водицею з мокрого віночка для ясної краси і міцного здоров'я. А чоловікам українські віночки давали як оберіг в тому випадку, якщо вони йшли з дому на війну. Вінок, сплетений із штучних квіток і ниток часто одягали на капелюх нареченому – щоб оберігав від наврочення. В процесі плетіння вінка-оберега на любов, багатство, щастя і дітородіння в український вінок вплітали цибулю і часник, стрічки і персні, хлібне колосся та солодощі, а також особливі трави – "чарзілля".

Сплетемо вінок український сьогодні

із  мальв, чорнобривців, калини

З барвінку та жита ,із м'яти  й нагідок,

з жоржин, чебрецю та вербини.

 

-Які  бувають українські вінки?

Український віночок оспіваний у піснях, оповитий легендами та переказами, упоетизований майстрами пензля і слова, він був і є  символом добра і надії.

Віночок - це сплетене коло із квітів, листя, гілок.

Віночок - це атрибут. Вони бувають різних видів.

Лавровий- його одягали на переможців. Терновий вінок завжди був символом страждання. А є ще віночок український. Він символізує молодість і кохання, може визначати долю. Дівочий віночок носять дівчата кожної весни і літа. Весільний віночок одягають  тільки раз на весілля. 

Віночок - це не просто прикраса. Це оберіг. Вважалося, що він володіє надприродною силою, що болі знімає, зберігає волосся від випадання. Недаремно віночок є частиною українського народного костюма. Подивіться, які наші дівчатка сьогодні красиві. Чому? Наші дівчатка красиві, бо одяглися в українські народні костюми. Бо крім вбрання одягли красиві віночки. Певно всі дівчата та й хлопчики теж вміють плести віночки.

 Сьогодні заплетемо чудовий український віночок. Дізнаємося про значення у ньому кожної квітки і стрічки.

- Я хочу вплести до віночка деревій. Він посяде в ньому найпочесніше місце. Ці дрібненькі біленькі квіточки здалеку нагадують велику квітку, яку називають деревцем. Коли квіти відцвітають вітер розносить насіння далеко-далеко. Та хоч би де проросла ця рослина ,вона завжди цвіте. Тому люди плели її до віночка як символ нескореності.

- А я вплету до віночка ромашку. Вона дає людям не тільки здоров'я, а й доброту і ніжність.

-Поряд з ромашкою плету гроно калини - символ краси та дівочої вроди ,символ України

- А я вплету до віночка барвінок. Це дивна квітка. Вона зберігає свій синій колір навіть під снігом. Цілий рік люди шанують барвінок, вважають його символом життя.

- Я вплету до віночка Любисток і Васильки. За народним повір'ям колись вони були птахами, які вчили людей любити один одного, бути щирими в розмовах. Коли ж померли, то проросли двома пахучими рослинками: любистком і васильком. Люди люблять їх не лише за пахощі, а й за лікарські властивості. Їх використовують, миючи волосся, купаючи діток. Ними освіжають будинки. Тому у вінку- це символ людської відданості, вміння бути корисним.

- А я вплету чорнобривці. У давнину майстри- шевці шили красиві жіночі чобітки з яскраво-червоними халявками і чорними голівками і називали їх чорнобривцями. У вінку - це символ вроди.

-Я вплету безсмертник, бо він дарує нам здоров'я .У віночку - це символ довголіття.

-Я вплету цвіт вишні та яблуні- символ материнської любові.

- Вплету до віночка волошку. Про неї існує багато легенд. Одна з них: кохали колись один одного селянський син Василь і русалка. І все було б добре в них, але не дійшли згоди де жити. Василь умовляв її залишитися на землі, а русалка кликала його на дно озера. А коли зрозуміла, що не може вмовити, перетворила коханого на скромну квітку, що кольором нагадує голубе плесо води.

 Волошка -символ кохання.

-А я вплету незабудку-символ доброї пам'яті .

-А я вплету Мак. Він додає дитині сон. А ще кажуть мак- символ крові невинно вбитої людини. Мак вплітають у вінок ті, в кого хтось із рідних загинув на війні.

-А я вплету до віночка ружу

(легенда про руж,у півонію, та мальву символ Віри, Надії, Любові )

Стрічки у вінку це також символи

Посередині пов'язують коричневу стрічку (символ землі-годувальниці), по краях від неї жовті стрічки (символ сонця), далі зелені (символ молодості і краси), за ними сині (символ неба й води, дають силу і здоров'я), оранжеві стрічки (символ хліба )зав'язуй і фіолетову стрічку (символ мудрості ),малинову (символ щирості), рожеву (символ достатку).

На білій стрічці золотом чи сріблом вишивали сонце і місяць. Вважалося, що стрічки берегли волосся від чужих  очей. Вимірювалися вони довжиною дівочої коси щоб сховати її .

Етнографи виділяють більше 70 різновидів українського вінка. Їх поділяють на вікові, обрядові, ритуальні та магічні. Вікові віночки плели відповідно до віку дівчинки, дівчини чи жінки.

Коли дівчинці виповнювалося три рочки, мама плела їй перший український віночок з чорнобривців, незабудок, ромашок і барвінку. Кожна з квіток мала лікувальні властивості для діток: чорнобривці захищали від головного болю, барвінок і незабудки розвивали хороший зір, а ромашка заспокоювала серце. А ще ромашка додавалася у вінок для того, щоб донька мала ясний розум, чисті думки і берегла честь.

Коли дівчинці виповнювалося рівно чотири роки, то їй плели інший український вінок, в основі якого були незабудки, ромашки, чорнобривці та барвінок, а ще в нього вплітався безсмертник, листя багульника та яблуні.

А коли дівчинці виповнювалося рівно шість років, то в український віночок вже можна було доплітати мак, який забезпечував хороший здоровий сон і зберігав розум. Також у вінок для дівчинки шести років уплітали волошки.

Для семирічної дівчинки сплітали український вінок з семи різних квіток: незабудки, волошки, ромашки, чорнобривців, маку, безсмертника та барвінку, додаючи цвіт яблуні.

Для дівчинки, якій є 8 років плели український віночок з волошок і ромашок, і вже можна було вплітати будь-які квіти додатково.

З цього віку вже всі традиційні вінки мають назви і значення, так само в кожен вид українського вінка вплітаються певні квіточки.

Для дівчинки в 13 років приходив час Вінка Кохання і їй плели такий віночок. В основі такого вінка є квіти ромашки, що символізують доброту, ніжність і юність. Серед ромашок вплітають квіти яблуні або вишні, а над чолом кріплять квітуче гроно червоної калини. Між квітами також вплітають вусики хмелю (символ гнучкості та розуму), щоб усі бачили, що дівчина і красива, і розумна. Ясна річ, що для дівчат такий український вінок Кохання був найголовнішим

Віночок Надії дівчина плела в тому випадку, якщо її хлопець все ніяк не наважувався з нею одружитися і не засилав сватів. Такий віночок складався з волошок і квітів польового маку, і його потрібно було власноруч одягнути на голову своєму милому обранцеві. У давні часи вважалося, що вінок Надії відразу ж позбавить хлопця сумнівів і нерішучості.

Вінок Відданості дівчата плели з волошок, а поміж ними заплітали квітучий любисток. Навіть є легенда про такий віночок.

Існував також і Вінок Розлуки, який дарувався хлопцям і чоловікам, що йдуть на заробітки або на війну. Ще вінок Розлуки дівчина вручала хлопцеві, який її розлюбив і почав зустрічається з іншою. Основою таких вінків були квіти первоцвіту, які символізували недовговічність, і верес, що символізує безнадійність і самотність.

Коли дівчина давала згоду вийти заміж за хлопця, що до неї сватався, вона за традицією одягала йому барвінковий вінок.

Після народження свого первістка жінка плела вінок із троянд і прикрашала його зеленим листям. Люди бачили такий вінок – і вітали її, бажали міцного здоров'я і щастя її дитинці.

Віночки -обов'язковий атрибут майже всіх свят і насамперед свята Івана Купала.

-Що ви знаєте про це свято?

 Відбувалося свято Івана Купала завжди біля річки, ставка, озера. Збиралися хлопці та дівчата. Хлопці несли з собою хмиз для вогнища, а дівчата плели вінки. Вінок у купальську ніч набував чудодійної сили. Він мав символізувати дівчині її долю. Дівчата йшли до річки. У кожної на віночку горіла свічечка. Вони обережно опускали вінки на воду. Якщо віночок приставав до берега, то це вважалося, що його власниця вийде заміж. А коли відпливав далі, ще цілий рік дівуватиме. Траплялося, що віночок приставав до протилежного берега. У таких випадках, дівчині нібито судилося вийти заміж за парубка і сусіднього села. А ще розповідають, що хто підбере вінок, той і буде судженим дівчини. Коли ж чий вінок потоне, це віщувало велике горе -передчасну смерть. Відомо безліч пісень і танців, пов'язаних із плетінням віночків. Ми вам покажемо хороводну гру «Ми плетем, плетем віночок».

 Підсумок уроку

-Про що ви дізналися на уроці?

- Що таке вінок ?

-Які квіти вплітають у вінок?

Квіти прикрашають наше життя. Цю красу подарувала нам природа. Нехай буде їх на землі більше. Нехай серед них будуть і квіти, вирощені тобою. Бо квіти, як і тварини, теж зникають. Деякі з них занесені до Червоної книги. Тому не треба без потреби зривати їх. Ми всі господарі природи. Тож збережемо її вроду.

docx
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку