Година здоров'я для учнів 1 класу "Гігієна ротової порожнини"

Про матеріал

Година здоров'я для учнів 1 класів із залученням медичного працівника (лікаря-стоматолога) може використатися також на уроках "Основи здоров'я" в інших класах

Перегляд файлу

 

Година здоров’я для учнів 1 класу

 із залученням медичного працівника

« ГІГІЄНА ПОРОЖНИНИ РОТА»

Тесля Лариса Володимирівна,

заступник директора з виховної роботи

спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5

 з поглибленим вивченням предметів

природничо-математичного циклу ім. Л.І. Бугаєвської

м.Горішні Плавні полтавської обл.

 

Мета: розказати про роль зубів для людини, познайомити учнів з класифікацією зубів, повторити правила догляду за ротовою порожниною, сформувати звичку вживати продукти, корисні для зубів, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я

Обладнання і матеріали: ілюстраційні слайди до теми, люстерко для кожного учня, макет щелепи, зубна щітка, зразок зубної пасти, роздатковий матеріал з правилами догляду за ротовою порожниною, вирізана форма зуба (для кожного учня), фломастери

Хід заняття

І. Організація класу

Вчитель: Доброго здоров’я зичу всім!

А щоб здоровими, друзі, бути,

Треба навички нам здобути,

Як про здоров’я піклуватись.

Перш за все – не лінуватись,

Подружитися із спортом,

Рідше ласувати тортом,

Води чистої достатньо пити

І ніколи не палити!

А щоб знешкодити мікроби,

Руки мийте щоразу чисто,

Не забувайте щоденно їсти

Овочі і фрукти різні –

Всі вони для вас корисні!

А ще вранці й ввечері, мої любі,

Завжди-завжди чистіть зуби!

ІІ. Повідомлення теми і мети години здоров’я

Вчитель: Сьогодні на нашу годину здоров’я завітав гість – лікар-стоматолог, який допоможе нам здобути навички і знання з теми «Гігієна порожнини рота». Наприкінці нашої зустрічі ми маємо знати більше інформації про наші зубки та продукти, які шкідливі і корисні для зубів, а також ми всі зможемо продемонструвати навички як доглядати за ротовою порожниною і зубами.

ІІІ. Сприйняття інформаційного повідомлення і практичні вправи

Вчитель: Слово «гігієна» означає здоровий спосіб життя. А найголовнішою вимогою гігієни є чистота. Народна мудрість говорить: «Чистота – запорука здоров’я». Чистота потрібна, щоб перемогти небезпечних ворогів людини – збудників хвороб.

Лікар: Друзі! Хто з вас не боїться і регулярно відвідує  стоматолога? (відповіді дітей)

А щоб ваші візити до стоматолога стали нечастими необхідно навчитися самостійно стежити за чистотою і здоров’ям ротової порожнини. За життя у людини два комплекти зубів – тимчасові (молочні) і постійні. Діти дошкільного віку мають 20 молочних зубів – по 10 на верхній і нижній щелепі. З 5-6 років, молочні зуби поступово починають випадати. У дорослої людини вже постійні 32 зуби – по 16 на верхній і нижній щелепі. За призначенням зуби поділяються на 4 групи: різці, ікла, малі кутні, великі кутні (демонструється слайд)

G:\зуби\rybalko-8-bio-23.jpg

Поверхня зубів вкрита зубною емаллю. Це найтвердіша тканина в людському тілі, вона захищає зуби від ушкоджень і проникнення бактерій. Та коли розгризати зубами тверді предмети, можна ушкодити зубну емаль і навіть зламати зуб.

Прикус – це положення верхніх і нижніх зубів при їх змиканні. Деякі звички – неправильна постава, підпирання щоки рукою, смоктання пальців, олівців можуть зашкодити формуванню правильного прикусу.

Вправа «Вчимося контролювати здоров’я зубів»

Лікар: За допомогою люстерка пропоную вам провести самоаналіз стану ротової порожнини і дослідити:

  • ясна ( здорові ясна повинні бути блідо-рожевого кольору не кровоточать під час чищення )
  • зубну емаль (вона має бути білосніжні без будь-яких плям або крапочок і зубного каменю)
  • прикус (при правильному прикус іверхні зуби при стисненні щелепи повинні з'єднуватися з однойменними нижніми. При цьому передні різці можуть закривати нижні не більш ніж на третину їхньої висоти)

Лікар: Головний ворог зубів – карієс (руйнування тканини зуба). У того, хто вживає багато солодощів і забуває вчасно чистити зуби, в роті починають розмножуватися мікроби. Вони спричиняють карієс зубів. Карієс виникає на місці ушкодження зубної емалі. А от запалення ясен нерідко спричиняє втрату навіть здорових зубів. До речі захворювання зубів може призвести до хвороб горла, шлунку і навіть серця.

Вчитель: Шановний лікарю! Наші діти прагнуть вести здоровий спосіб життя і тому хотіли б отримати від вас рекомендації, як боротися за здоров’я зубів.

Лікар: Ми, стоматологи, радимо чистити зуби 2-3 хвилини увечері перед сном та вранці. Чистити зуби потрібно не поспішаючи, зверху вниз і знизу вверх. Так само зуби чистять із середини (демонструє рухи, потім запрошує бажаючих відтворити рухи).

Після чищення зубів зубну щітку треба помити з милом і поставити сушити догори щетинкою. Нову щітку перед використанням теж миють з милом. Зубну щітку треба змінювати кожні 3 місяці.

Для запобігання карієсу і запалення ясен, найкраще користуватися зубними пастами, що містять фтор. Після кожного вживання їжі зуби не чистять, а прополіскують рот теплою водою. Проте, щоб зберегти зуби цього ще замало. Не можна кусати ними горіхи, кісточки від ягід та різні тверді предмети, бо це призведе до руйнування зубів.

Руханка «Що ви зубки любите?»

Лікар: Пограємо у гру «Що ви зубки любите?» Прошу піднятися з місць і уявити, що ви – зубки. Я буду називати продукти, а ви будете відповідати «Це ми любимо!», плескаючи в долоні, або «Ні!», тупаючи ногами.

( кефір, морква, цукерки, капуста, риба, кока-кола, молоко, тістечка, яблуко)

 Тож, друзі, дуже важливо знати які продукти корисні для зубів, а які шкідливі. (демонструється слайд,наголошуючи на шкідливих для зубів продуктах)

 

 Продукти

Вплив на здоров’я зубів та ясен

Молочні продукти

Багаті на кальцій. Кальцій міститься у всіх кістках, однак, 95% його запасів є саме в зубах. Від нього залежить їх міцність.

Риба

Містить фосфор і фтор, необхідні для міцності зубів і запобігання захворюванню ясен.

Яблука, морква

Ці й інші сирі овочі і фрукти є чудовим масажером для зубів і ясен. Вони очищають і відбілюють зуби, видаляють зубний наліт, зміцнюють зубну емаль.

Зелена цибуля, капуста

Містять вітамін С, фітонциди. Вживання сирої цибулі та капусти сприяє зміцненню ясен, запобігає такому захворюванню, як цинга.

Неочищене смажене насіння

Шкарлупа смаженого насіння містить речовини, що збільшують крихкість зубної емалі.

Здоба і «швидка їжа»

М’яка їжа не дає жувального навантаження на ясна. Через це виникає загроза випадіння зубів.

Солодощі, солодкі газовані напої

Цукор перешкоджає засвоєнню кальцію, руйнує зубну емаль. Солодкі газовані напої містять шкідливі для зубів хімічні речовини.

 

ІV. Підсумок

Лікар: Карієс зубів, запалення ясен і механічні травми зубів є найпоширенішими дитячими захворюваннями. Тож за будь-яких ознак карієсу чи  запалення ясен якнайшвидше звертайтеся з батьками  до лікаря-стоматолога, адже, зволікаючи можна втратити зуби.

Вчитель: Діти, давайте подякуємо нашому гостю лікарю і спробуємо скласти пам’ятку для всіх членів родини про основні правила догляду за ротовою порожниною (діти працюють із розданими текстами і коментують правила).

Друже!

  • познач правила, які допоможуть зберегти зуби міцними та здоровими

 

Їсти багато солодощів

 

Відвідувати стоматолога двічі на рік

 

Їсти фрукти, овочі та молочні продукти

 

Чистити зуби щоранку і щовечора

 

Полоскати рот після кожного прийому їжі

 

Користуватися чужою зубною щіткою

 

Міняти зубну щітку чотири рази на рік

 

Пити дуже холодні або дуже гарячі напої

 

Рефлексія

Вчитель: Діти, а тепер кожен із вас отримає білосніжний зубик , намалюйте зуб веселим (посмішку), якщо година здоров’я  вам сподобалася і була корисною, або зробіть сумним зуб, якщо ви незадоволені проведеним часом. Розмістіть зубки на дошці, утворивши посмішку.

Картинки по запросу зуб картинка

Друзі! Пам’ятайте:

Про здоров’я хто постійно дбає,

Завжди успіхи добрі має.

І настрій в того просто гарний,

І в світі він живе не марно.

Будьте здорові!

 


 

docx
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
3871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку