ГОДОНІМІКОН НОВОТРОЇЦЬКОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ЯК МАРКЕР ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ГРОМАДИ

Про матеріал
У статті досліджено назви вулиць і провулків Новотроїцького району як маркерів територіальної ідентичності населення. Здійснено годонімічне районування краю в розрізі адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. У науковий обіг введено нову дефініцію “годонімічне районування” та запропоновано авторське тлумачення поняття “територіальна ідентичність”. Створено ряд перцепційних схем, що візуалізують картографічну складову територіальної ідентичності населення регіону в контексті годонімічної гносеології.
Перегляд файлу

Горобець Артем Якович, учитель географії Отрадівської ЗОШ І-ІІІ ст.  Новотроїцької районної ради,  учитель вищої категорії, учитель-методист, методист навчально-методичного кабінету  Новотроїцького РЦОНЗУО 

ГОДОНІМІКОН НОВОТРОЇЦЬКОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ЯК МАРКЕР

ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ГРОМАДИ

У статті досліджено назви вулиць і провулків Новотроїцького району як маркерів територіальної ідентичності населення. Здійснено годонімічне районування краю в розрізі адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. У

науковий обіг введено нову дефініцію “годонімічне районування” та запропоновано

авторське тлумачення поняття “територіальна ідентичність”. Створено ряд перцепційних схем, що візуалізують картографічну складову територіальної ідентичності населення регіону в контексті годонімічної гносеології.

Ключові слова: годоніми, годонімікон, перцепція, годонімічне районування, територіальна ідентичність, громада, фасилітація, колоборація.

Актуальність.  Назви вулиць і провулків є закономірним наслідком сприйняття населенням особливостей території свого проживання. Тому годоніми, які є важливою складовою його географічного різноманіття, є динамічним пластом топоніміки та змістовно прив’язані до сьогодення, і тому відображають актуальний стан територіальної ідентичності громади.

Метою статті є дослідження годонімів Новотроїцького району як маркерів територіальної ідентичності населення.

Виклад основного матеріалу. В умовах динамічної трансформації взаємопов’язаних процесів глобалізації, фасилітації та колоборації все більшого значення набуває вивчення факторів внутрішнього генезису локального регіону, зокрема тих, що криються у здатності громади до самоусвідомлення та самоорганізації.

Саме територіальна ідентичність є одним з ефективних інструментів збереження місцевої територіальної специфіки, географічного різноманіття та, водночас, засобом протидії тотальної уніфікації простору в рамках глобалізації та оптимальним методом соціалізації особистості [1; 2]. 

Аналізуючи різноманітні наукові матеріали [3-6], ми даємо власне визначення поняттю “територіальна ідентичність”.

Територіальна ідентичність – сприйняття населенням особливостей території власного проживання.

Сукупність годонімів Новотроїцького району формується під впливом специфічних для цієї місцевості факторів, тому є складовою локальної географічної системи. Особливості назв вулиць і провулків сприймаються населенням і виступають для нього фактором перцепції спорідненої та відособленої територій. Таким чином, відмінності годонімікону, тобто якісних і кількісних співвідношень між ними, є одним з індикаторів територіальної ідентичності громади.

Здійснивши просторово-часове вивчення назв вулиць і провулків  Новотроїцького району [7-9], ми виділяємо 6 груп територіальної ідентичності: 1) антропонімічну; 2) природну; 3) господарську; 4) вторинну; 5) символічну; 6) орієнтирну.

Автором здійснено годонімічне районування території регіону на основі семантичної класифікації в розрізі адміністративно-територіальних одиниць і в розрізі населених пунктів. Отже, виникла потреба введення в науковий обіг нової дефініції “годонімічне районування”.

Годонімічне районування – поділ території на ареали за подібністю генезису, етимології чи семантики назв вулиць і провулків та їх картографічна візуалізація.

У контексті адміністративно-територіальних одиниць, виділено 5 країв:

1.     Антропонімічний: Новотроїцька селищна рада, Сиваська селищна рада, Василівська сільська рада, Горностаївська сільська рада, Громівська сільська рада, Новомиколаївська сільська рада, Новопокровська сільська рада, Подовська сільська рада, Федорівська сільська рада, Чумацькошляхівська сільська рада; (10)

2.     Символічний: Дивненська сільська рада, Зеленівська сільська рада,

Новомихайлівська сільська рада, Олександрівська сільська рада; (4)

3.     Економічний: Сивашівська сільська рада, Чкалівська сільська рада;  (2)

4.     Вторинний: Одрадівська сільська рада; (1)

5.     Комбінований (місцеві ради мають рівну кількість годонімів різного типу): Воскресенська сільська рада (антропоніми й економічні назви), Сергіївська сільська рада (економічні назви та назви-орієнтири). (2)

На основі проведеного дослідження створено перцепційну схему годонімічного районування Новотроїцького району в розрізі адміністративно-територіальних одиниць (Додаток А).

У контексті населених пунктів, виділено 7 країв:

1.     Антропонімічний: смт. Новотроїцьке, смт. Сиваське, с. Василівка, с.

Воскресенка, с. Горностаївка, с. Громівка, с. Водославка, с. Новопокровка, с. Подове, с. Кривий Ріг, с. Новомиколаївка, с. Чумацький Шлях; (12)

2.     Символічний:            с.         Попелак,         с.         Перемога,       с.         Новомихайлівка,    с.

Олександрівка, с. Софіївка, с. Двійне; (6)

3.     Економічний: с. Лиходідівка, с. Сергіївка, с. Новоукраїнка, с. Чкалове, с.

Садове; (5)

4.     Вторинний: с. Одрадівка; (1)

5.     Орієнтирний: с. Вознесенка; (1)

6.     Природний: с. Свиридонівка, с. Калинівка, с. Ковильне, с. Ясна Поляна;

(4)

7.     Комбінований: с. Захарівка (вторинні назви та назви-орієнтири), с. Благовіщенка (природні та символічні назви), с. Дружелюбівка (назви-орієнтири, антропоніми, символічні, меморіальні), с. Дивне (природні, економічні, антропонімічні й символічні назви), с. Зелене (природні, меморіальні та символічні назви), с. Маячка (природні, економічні й символічні назви), с. Качкарівка (економічні назви та назвиорієнтири), с. Федорівка (антропонімічні й економічні назви), с. Метрополь (символічні й економічні назви), с. Катеринівка (символічні та антропонімічні назви), с. Новорепівка (природні, символічні, економічні назви й назви-орієнтири), с. Воскресенське (антропонімічні та економічні назви), с. Сивашівка (символічні та економічні назви), с. Заозерне (економічні, символічні назви та назви-орієнтири), с. Овер’янівка (природні й економічні назви). (15)   

На основі проведеного дослідження створено схему годонімічного районування Новотроїцького району в розрізі населених пунктів (Додаток Б).

Аналізуючи вищезгадані годонімічні районування регіону, можемо констатувати: локалізація територіальної ідентичності співпадає в межах 50% в межах кожного краю, окрім комбінованого, де вона суттєво різниться. Причиною такого результату є поєднання назв вулиць і провулків одного типу класифікації кількох населених пунктів у межах адміністративно-територіальних одиниць.  

На основі вивчення назв вулиць і провулків Новотроїцького району як маркерів територіальної ідентичності, можна зробити наступні висновки:

             1.          у перцепції населення регіону в кожній групі годонімів домінуючими є:

-   Хрононіми: 8-го Березня, 40 років Перемоги;

-   Орієнтири: Центральна, Південна;

-   Природні: Степова, Зелена;

-   Економічні: Садова, Шкільна;

-   Меморіальні: Першотравнева, Соборна;

-   Символічні: Миру, Молодіжна;

-   Вторинні: усі 7 годонімів одноразово зустрічаються в поселеннях; - Антропоніми: Т. Шевченка, Чкалова. 

2.                        субетнічна ідентичність виражена в 7 населених пунктах (смт. Новотроїцьке, смт. Сиваське, с. Сивашівка, с. Новомиколаївка, с. Чкалове, с. Новомихайлівка, с. Громівка), де має місце годонім “Таврійська”, що вказує на її поширення в південній, південно-західній, південно-східній, східній та центральній частинах регіону; відсутня вона в мешканців північної, північно-західної та північно-східної частинах, що пояснюється розташуванням даної місцевості на периферії історико-географічної території. Варто відмітити, що в 4 з вищезазначених поселеннях назва вулиці етнічної приналежності з’явилася після перейменування, що демонструє зростання субетнічної ідентичності населення центральної (с. Чкалове), південно-західної (с. Громівка, с. Новомиколаївка) та південно-східної (с. Новомихайлівка) частин (Додаток В);

3.                        розглядаючи національну ідентичність, то вона наявна в 3 населених пунктах (смт. Новотроїцьке, смт. Сиваське, с. Василівка), де розміщені вулиці з назвою “Українська” та “Херсонська”, що вказує на її поширення в центральній, східній та південно-західній частинах району та збіг з ареалом субетнічної ідентичності (Додаток

В);

4.                        територіальна ідентичність антропонімічної групи домінує в 12 населених пунктах району та поширена в цетральній, південно-західній та північній частинах; зменшується в північно-східному, південному, південно-східному та східному напрямках; 

5.                        територіальна ідентичність виражена й годонімами, які найменовані на честь відомих місцевих мешканців. Аналізуючи їх просторове розміщення, то відмічаємо, що вони мають місце в 13 населених пунктах: смт. Новотроїцьке, смт. Сиваське, с. Громівка, с. Подове, с. Федорівка, с. Новомиколаївка, с. Катеринівка, с. Воскресенка, с. Олександрівка, с. Чумацький Шлях, с. Сивашівка, с. Горностаївка, с. Василівка. Поширення даних назв спостерігається в межах усього Новотроїцького району, окрім північно-східного. Найбільша ж щільність характерна для північної (с. Чумацький Шлях) та південно-західної (с. Новомиколаївка, с. Василівка) частин регіону, що вказує на їх віддаленість від найбільших населених пунктів краю: смт. Новотроїцьке та смт. Сиваське. Отже, ядра локальної антропоідентичності знаходяться в малих селах на периферії району та їх концентрація зменшується від півночі й південного-заходу в напрямку центру, півдня, сходу та північного-сходу. Крім того, аналіз перейменованих годонімів свідчить про те, що кількість антропонімічних назв найменованих на честь відомих місцевих мешканців збільшилася на чотири в трьох населених пунктах (с. Громівка, с. Подове, с. Федорівка). Даний факт демонструє поширення локальної антропоідентичності на північ і південний захід (Додаток Г). 

6.                        територіальна ідентичність символічної групи домінує в 6 населених пунктах і поширена в північно-східній, південно-східній та північній частинах; зменшується в центральному, східному, західному напрямках;

7.                        територіальна ідентичність господарської групи домінує в 5 населених пунктах і фрагментарно поширена в північній, південній та західній частинах району; зменшується в центральному, західному й східному напрямках;

8.                        територіальна ідентичність природної групи домінує в 4 населених пунктах і фрагментарно поширена в західній, південно-східній, північно-східній частинах; зменшується в східному, центральному, південному, північному напрямках;

9.                        територіальна ідентичність вторинної групи домінує в 1 населеному пункті та поширена лише в східній частині району;

10.                    територіальна ідентичність орієнтирної групи домінує в 1 населеному пункті та поширена лише в південній частині району;

11.                    порівнюючи кількісні показники вулиць і провулків у межах населених пунктів, то встановлено, що в сорока з них їх число залежить від розмірів поселення: чим воно більше, тим і їх більше, і навпаки. Однак, винятком є 4 села (с. Двійне, с. Воскресенське, с. Чумацький Шлях, с. Подове), де кількість годонімів не відповідає їх площі та є переважаючою, що пояснюється історичними аспектами заселення.  

Висновки. Таким чином, дослідивши назви вулиць і провулків як маркери територіальної ідентичності, констатуємо: а) годоніми виступають у якості об’єктивних маркерів регіональної ідентичності населення, які можна ефективно використовувати для оцінки сили ідентичностей, їх просторового поширення, змін у часі й просторі; б) назви вулиць і провулків дають змогу проаналізувати процеси міграції населення по території Новотроїцького району з одних регіонів до інших, встановити їх напрямки та масштаби, головні центри тяжіння ідентичностей, ступінь збереження та вираження ними своєї субетнічної ідентичності на новому місці проживання; в) на досліджуваній території спостерігаються значні відміни в силі прояву субетнічної та національної просторової ідентичності населення. Основна тенденція полягає в зменшенні сили даної ідентичності із півдня та південного заходу в напрямку до центральної  та, особливо, північної частини району; г) нами виявлено внутрішню диференціацію територіальної ідентичності населення Новотроїцького району, що пояснюється історією заселення, міграційними процесами, впливом сусідніх територій та ментальністю; д) процес перейменування годонімів краю позитивно вплинув на територіальну ідентичність громади, показником чого є збільшення назв пов’язаних з місцевістю їх проживання та її сприйняттям; e) результати дослідження принагідно можна задіяти у формуванні іміджу краю, реформуванні адміністративнотериторіального устрою та мотивації населення до активізації національнопатріотичної фасилітації та колоборації.

 

Список використаних джерел

 

1.                        Горобець А. Краєзнавчо-топонімічна діяльність як засіб соціалізації учнівської молоді / А. Горобець // Топоніміка у краєзнавчій та позакласній роботі з географії: матеріали VI обласних краєзнавчих читань (29 січня 2016 р., м. Херсон) / за ред. З.В. Філончук. – Херсон: КВНЗ “Херсонська академія неперервної освіти”, 2016. – С. 39-43.

2.                        Топонімічна соціалізація учнівської молоді в позакласній роботі з географії / за ред. А. Горобця. –  Херсон: Айлант, 2016. – 92 с.

3.                        Гнатюк О. Назви підприємств та організацій України як маркер територіальної ідентичності населення / О. Гнатюк // Київський географічний щорічник : наук. зб. – К., 2014. – Вип. 9. – С. 67-77.

4.                        Гнатюк О. Урбаноніми міст України як маркер територіальної ідентичності населення / О. Гнатюк // Часопис соціально-економічної географії: збірник наукових праць. – Харків, 2013. – Випуск 15(2). – С.144-147.

5.                        Нагорна Л. Регіональна ідентичність: український контекст / Л.  Нагорна.

– К.: ІПіЕНД імені І.Ф. Кураса НАН України, 2008. – 405 с.

6.                        Трофимов А. Территориальная идентификация в географии и вернакулярные районы / А. Трофимов, М. Шарыгин, Н. Исмагилов // Геогр. вестник. – 2008. – № 1 (7). – С. 5-12.

7.                        Горобець А. Особливості топонімоутворення Новотроїцького району Херсонської області / А. Горобець, С. Дорогань. – Херсон: ПАТ “Херсонська міська друкарня”, 2013. – 234 с.

8.                        Горобець А. Годонімікон Новотроїцького району Херсонської області в контексті топонімічної гносеології / А. Горобець // Минуле і сучасність: Херсонщина. Таврія. Каховка: матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Каховка, 14-15 вересня 2017). – Херсон: видавництво “Гілея”, 2017. – С. 66-69.

9.                        Горобець А. Топонімічний словник Новотроїцького району  Херсонської області. Видання друге: доповнене та перероблене / А. Горобець. – Херсон: Айлант, 2018. – 84 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток А

Перцепційна схема годонімічного районування Новотроїцького району в розрізі адміністративно-територіальних одиниць*

image  

Додаток Б

Перцепційна схема годонімічного районування Новотроїцького району в розрізі населених пунктів*

 

image 

Додаток В

Перцепційна схема “Ареали поширення  субетнічної та національної ідентичностей”*

image 


Додаток Г

Перцепційна схема “Ареали поширення та ядра  локальної антропонімічної ідентичності”*

image 

* - створено автором

pdf
Додано
10 травня 2021
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку