Голод 1921-1923 р.р. причини, наслідки. Іноземна допомога жертвам голоду в УСРР.

Про матеріал
Презентація показує причини, наслідки голоду 1921-1923 р.р. Допомога іноземних організацій жертвам голоду.
Перегляд файлу

Голод 1921-1923 р.р. причини, наслідки.

Іноземна допомога жертвам голоду в УСРР.

Підготувала вчитель історії Дворічанського ліцею Дворічанської селищної ради ІНЯГІНА Н. В.

«Проводячи національний терор, більшовики грабували й українське народне господарство. Як і в попередні роки, для успішного витягання хліба з України провадилась політика “розшарування“ села за допомогою т. зв. “комітетів незаможних селян“ (“комнезамів“). “Комнезами“ діставали певний відсоток зібраного збіжжя на свою користь. Тому комітети незаможних селян були переповнені всякими паразитарними, дармоїдськими елементами. Часто таких “незаможників“ більшовики просто присилали з Московщини як своїх агентів. Цим способом більшовики хотіли знищити сільську опозицію – так званих куркулів, спираючись на бідніші верстви села. Однак замість розгрому сільської опозиції “комнезами“ ще більш різко поставили українське село проти російських більшовиків. Попри величезний опір селянства більшовикам все-таки вдавалося за допомогою “комнезамів“ забирати з України значну кількість харчових продуктів. Цей організований грабунок села мав катастрофічні наслідки для господарського життя країни. Через знищення промисловості й постійні реквізиції харчових продуктів селянин поволі втратив інтерес до дальшого розвитку свого господарства і обмежив виготовлення продукції лише потребами власного споживання. У цих умовах незабаром дійшло до страшної голодової катастрофи в Україні...» (І.  Мазепа.

«Україна в огні й бурі революції 1917–1921 рр.»).

Причини голоду

-Післявоєнна розруха

-Скорочення сільськогосподарського виробництва

-Вивезення хліба до Росіїта інших радянських республік, хлібний експорт

-Посуха та неврожай у південних  і степових районах України -Боротьба з селянським повстанським рухом.


image


image


Масштаби голоду

-Охопив південь України: нинішні Запорізьку, Дніпропетровську,  Миколаївську, Херсонську, Одеську та Харківську області.

- Голодувало 25відсотків населення України або 5,6 млн. осіб.

imageТривалий час факт голоду замовчувався

Продовжувалися збір продподатку та вивезення хліба з України

Діти - жертви Голодомору.

Харківська область. 1923 р.

imageПід приводом боротьби з голодом вилучалися церковні цінності Становище в південних губерніях України трагічно погіршувалося, але газетам було заборонено писати про це. Інформаційна блокада була знята тільки на початку 1922 р., коли почалася масова смертність від голоду. Голова Раднаркому УСРР Х. Раковський скористався цим, щоб укласти угоду з Американською адміністрацією допомоги (АРА).Це була неурядова організація, створена в США для надання допомоги потерпілим від світової війни та її наслідків європейським країнам.

У березні 1922 р. кількість голодуючих в Україні, за неповними даними, сягнула 4 млн, з яких діти становили 1,9 млн осіб.

Хоча голод на півдні України більше не замовчували, республіка мусила й далі вивозити хліб для постачання «червоних столиць» (Москви і Петрограда). З 1922 р. Москва відновила експорт хліба. З України вивезли за кордон 13,5 млн пудів хліба нового врожаю. Щоб експорт зернових за таких умов світова спільнота не сприймала як аморальну дію, було оголошено, що завдяки врожаю 1922 р. голод припинено. Хоча насправді в південних губерніях голод тривав увесь 1922 р. і першу половину 1923 р.

image

Американська адміністрація допомоги (АРА)

У радянській пресі пропагувалася міжнароднапролетарськадопомога, а роль «буржуазних» організацій у боротьбі з голодом замовчувалася. Статистика засвідчує, що Міжробдоп (Міжнародна робітнича допомога) надав стражденним від голоду в Україні 383 тис., місія Ф. Нансена – 12,2 млн, АРА – 180,9 млн пайків. Допомагали також :

-Червоний Хрест.

-Релігійні організації.

image

Основна частка міжнародної допомоги була спрямована до Росії.

Як комісар Ліги націй Нансен вперше приїхав і до Харкова, який на той час був столицею України, розповідає голова правління Товариства дружби "Україна-Норвегія" Володимир Галперін:

"У Харкові був Центр спасіння голодуючих в Україні. І він тут був, і всі дитячі будинки міста Харкова в той час носили коротке ім‘я – будинок Нансена. Він особисто ходив по цим дитячим кухням і перевіряв, щоб дітям клали те, що треба. Потім більшу частину своєї Нобелівської премії миру, яку він отримав у 22-му році, він передав для цих голодуючих і створено було сільськогосподарські кооперативи в Україні, де була техніка

imageМісія Нансена заснувала багато дитячих будинків, які називалися однаково: «Дитячий будинок ім. Нансена». В Україну від Фонду Нансена переводилася велика кількість сільгосптехніки, було засновано два дослідні господарства. Завдяки заходам Ф. Нансена врятовано від голодної смерті понад 6 мільйонів 400 тисяч дітей і 800 тисяч дорослих.

Наслідки голоду

-    Загинуло 1,5 - 2 млн. осіб

-    Придушений селянський повстанський рух в Україні

-    Підірвано церковний вплив

-    Зміцнена більшовицька влада.

pdf
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
7 жовтня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку