"Голодомор 1932-1933 років мовою документів, свідчень, чисел." Презентація

Про матеріал
Голодомор 1932-1933 років мовою документів, свідчень, чисел. Геноцид української нації у 1932-1933 роках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор 1932-1933 років мовою документів, свідчень, чисел.

Номер слайду 2

Голодомор - це геноцид української нації у 1932-1933 роках. Досконалий керівництвом Радянського Союзу з метою упокорення українців, остаточної ліквідації українського опору режиму і спроб побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

Номер слайду 3

У 2006 році Законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" Голодомор визнаний геноцидом українського народу. У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведений геноцидний характер Голодомору: намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації.

Номер слайду 4

У 1932 - 1933 роках було вбито більше 7 мільйонів чоловік на території УРСР і 3 мільйони українців поза її меж, в регіонах, які історично були заселені українцями: Кубань, Північний Кавказ, Нижнє Поволжя і Казахстан.

Номер слайду 5

Після поділу території України в середині 17 століття між Річчю Посполитою і Московським царством протягом наступних двох століть українська нація не мала власної державності, через що відчувала політичні, економічні, національні, культурні утиски.

Номер слайду 6

Росія проводила жорстку колонізацію Лівобережної України. Потужна русифікація, шовінізм і політика змішування українців з російським народом (ідентифікація України як частини Росії - Малоросія) не знищили української національної свідомості.

Номер слайду 7

Українці дуже гостро відчували свою відмінність від росіян і протягом століть вели перманентну визвольну боротьбу. Але тільки в 1918 році вдалося створити Українську Державу - Українську Народну Республіку і об'єднати українські території.

Номер слайду 8

“Коли настав голод, то їли все, що бачили: птахів, хом'яків польових, кропиву, лободу, буряк, кукурудзу… Просили хліба по інших селах не ходили. Було дуже багато випадків голодної смерті. Людей не встигали ховати. Випадків людоїдства в селі не було, але чули, що вони були в сусідніх селах.”

Номер слайду 9

У ХХ столітті незалежну Українську Державу протрималося лише кілька років, борючись з постійними посяганням і втручанням у внутрішні справи країни ззовні. Їй так і не вдалося конструктивно закласти і зміцнити фундамент своєї незалежності.

Номер слайду 10

У 1928 році керівництво СРСР оголосило курс на колективізацію, за рахунок об'єднання індивідуальних приватних селянських господарств в колективні господарства державної власності.

Номер слайду 11

Кожному селянинові налічувалося певну кількість трудоднів, за відпрацювання яких платили натуральним продуктом. Однак, в більшій своїй сукупності трудодні були настільки мізерними, що позбавляли селянина можливість прокормити себе і свою сім'ю.

Номер слайду 12

“Більше половини населення села забрав Голодомор 1933 року. Страшно було йти селом: стогін, пухлі, вмираючі і мертві, ховали по кілька людей, бо нікому було яму копати.”

Номер слайду 13

З огляду на сильне почуття індивідуалізму українських хліборобів, в Україні політика насадження колгоспної системи отримала опір.

Номер слайду 14

Тому селян насильно заганяли в колгоспи шляхом примусу, терору і пропагандистської війни з незгодними, на яких режим вішав ярлики "кулаки", "буржуазні націоналісти", "контрреволюціонери" і знищував цих людей.

Номер слайду 15

Політика радянського режиму викликала опір з боку українського народу. Історики зафіксували близько 4 тис. Масових виступів селян на початку 1930-х років проти колективізації, політики оподаткування, пограбування, терору і насильства органами влади.

Номер слайду 16

Небезпека бунтів і повстань для існування СРСР добре усвідомлювали в Кремлі Йосиф Сталін і його соратники. Не бажаючи втрачати Україну, радянський режим вибудував план винищення частини української нації, що був замаскований під плани здачі хліба державі.

Номер слайду 17

Йшлося про повне вилучення всіх запасів зерна, а потім конфіскації інших продуктів харчування і майна в якості штрафів за невиконання плану здачі хліба. Перетворивши Україну на територію масового голоду, режим перекрив всі шляхи до порятунку.

Номер слайду 18

Лише селянам України і Кубані було заборонено виїжджати в міста, в Росію і Білорусь. 22,4 мільйони людей були фізично заблоковані в межах території Голодомору.

Номер слайду 19

Навесні 1933 року смертність в Україні набула катастрофічних масштабів. Пік Голодомору припадає на червень. Тоді щодоби мученицькою смертю вмирало 28 тисяч людей, щогодини - 1168 чоловік, щохвилини - 20 українців.

Номер слайду 20

Українці вмирали сім'ями, селами, і не завжди проводився облік. Рівень незареєстрованої смертності невідомий, але не секрет, що померли мільйони.

Номер слайду 21

Режим хотів стерти пам'ять про вбивство понад 7 мільйонів українців. Але пам'ять народу є незнищенною, і зі становленням незалежності України був зірваний заборона говорити про Голодомор.

pptx
Додав(-ла)
Vladislava
Додано
22 березня 2022
Переглядів
4990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку