Дану презентацію доцільно використовувати для проведення гурткових занять та інших позакласних заходів з біології для учнів 8 класу.
ПЛАН1. Поняття про інфекції та інфекційні хвороби. 2. Основні джерела зараження інфекційними хворобами.3. Пандемія коронавірусної хвороби 2019.4. Коротка характеристика гострих інфекційних хвороб дітей: - дифтерія; - кашлюк(коклюш); - скарлатина; - кір; - краснуха; - вітрянка; - паротит; - туберкульоз; - грип та ГРЗ; - епідемічний гепатит - сальмонельоз - малярія - сказ
1. Що таке «Інфекційні захворювання»?Інфекційні хвороби – це група захворювань, що викликаються живими збудниками (вірусами, грибами, бактеріями,найпростішими,гельмінтами), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених до здорових осіб і схильні до масового поширення. Збудники хвороб — це найдрібніші істоти, помітні лише у мікроскоп. До них належать бактерії, гриби, найпростіші, рикетсії. За формою, величиною й біологічними властивостями вони дуже різноманітні. Так, бактерії можуть мати форму:- кульок (коки),- паличок (бацили), - спіралей (спірили),- ком (вібріони).
Коки спричинюють захворювання шкіри, ангіну, пневмонію; бацили — туберкульоз, черевний тиф, дифтерію, коклюш; один з видів вібріонів — холеру. Віруси — це неклітинна форма життя. Серед вірусів, які спричинюють хворобу людини, можна назвати віруси кору, грипу, поліомієліту, віспи. Збудники хвороби в процесі життєдіяльності виділяють отруйні речовини — токсини
Джерелом зараження найчастіше буває хвора людина і рідше — тварина. Через тварин передаються, наприклад, сказ, бруцельоз, ящур, сибірка, чума. Джерелом зараження може бути практично здорова людина, в організмі якої паразитують збудники якої-небудь хвороби, наприклад дизентерії. Таких людей називають бацилоносіями
Періоди розвитку інфекційного процесу:Інкубаційний період: (особливістю такого періоду є те, що ознаки захворювання проявляються не відразу після зараження, а через певний, прихований, інкубаційний період. Такий період може тривати від кількох годин до кількох днів (дифтерія) і навіть тижнів (черевний тиф). Протягом інкубаційного періоду відбувається розмноження й нагромадження мікробів та їхніх отрут, підвищення реактивності організму до збудника. Продромальний: з’являються ознаки інтоксикації – підвищення температури тіла, лихоманка, порушення з боку нервової системи (головний біль, запаморочення, важкість в голові, нудота і т. п.), загальна слабкість, почуття ломоти у всьому тілі і особливо в суглобах.
Період розпалу хвороби (у такий період інфекційний процес досягає високої інтенсивності, тримається на цьому рівні певний час, що є неоднаковим при різних захворюваннях)Період реконвалесценції, тобто одужання (при сприятливих умовах перебігу, така хвороба переходить у стадію одужання, першою ознакою чого є спадання температури, поліпшення загального самопочуття і т.п. При багатьох інфекційних захворюваннях клінічне одужування не збігається за часом зі звільненням інфікованого організму від збудника хвороби).
Епідеміологія – наука, що вивчає причини виникнення й закономірності поширення епідемій, а також розробляє методи боротьби з ними. Епідемія – масове поширення інфекційної хвороби в певній місцевості. Пандемі́я (також рідше панде́мія; від грец. παν «пан» — увесь + грец. δήμος «демос» — народ) — епідемія, що характеризується найбільшим поширенням інфекційного захворювання на території усієї країни та сусідніх держав, багатьох країн світу, континентах .
Живі переносники інфекційних хвороб — мухи, блохи, воші, таргани, кліщі, миші, пацюки — передають дуже багато хвороб. Так, мухи переносять збудників дизентерії та інших шлункових хвороб, а також яйця аскарид, воші — збудників висипного тифу, кліщі — збудників енцефаліту, блохи переносять чуму від хворих пацюків і мишей, комарі — малярію.
Для запобігання захворювань проводяться такі профілактичні заходи:* Проведення профілактичних щеплень; * Карантинні заходи (під карантином розуміється - комплекс заходів щодо припинення розповсюдження інфекції, включаючи ізоляцію раніше хворих,дезінфекцію місця проживання хворих, виявлення контакту інфекції з хворими та інші); * Вилучення джерела інфекції. Також дуже важливим фактором у запобіганні інфекційних захворювань є здоровий імунітет! Запобігання…
Вакцинація. Вакцинація-форма профілактичних заходів,що забезпечує створення штучного імунітету. Вона проводиться проти однієї інфекції(моновакцинація) або 5-7(полівакцинанація). Даний захід імунопрофілактики реалізується за допомогою вакцин-лікарських препаратів,які містять ослаблені чи вбиті мікроорганізми,анатоксини(деактивовані токсини бактерій),або продукти хімічного розщеплення мікроорганізмів (так звані бактеріальні лізати).
3. Пандемія коронавірусної хвороби 2019. Пандемія коронавірусної хвороби 2019 — поточна пандемія коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19), спричинена SARS-Co. V-2. Спалах захворювання розпочався у грудні 2019 у м. Ухань, Хубей, КНР, та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 р. Станом на 31 травня 2020 р.: понад 6 мільйон випадків, у майже всіх країнах та територіях. Унаслідок захворювання близько 350 тис. осіб померли. Понад 2,5 млн людей одужало. Вірус передається переважно під час близьких контактів і повітряно-крапельно, коли людина кашляє або чхає.
Клінічні прояви Зафіксовані симптоми у тяжких хворих включали підвищення температури у 90 % випадків, втому та сухий кашель у 80 %, та задишку у 20 %, респіраторний дистрес-синдром дорослих у 15 %. Рентгенографія органів грудної клітки виявила зміни судинного малюнку в обох легенях. Життєві показники, як правило, були стабільними на момент прийому госпіталізованих. Аналізи крові зазвичай показали низький рівень лейкоцитів (лейкопенія) та лімфопенію.
Грип – це найбільш розповсюджене на земній кулі епідемічне захворювання, яке охоплює десятки мільйонів людей щорічно. Передається повітряно-крапельним шляхом (при одному чханні виділяється біля 85 млн. часток грипозних вірусів, які розповсюджуються від хворого на 3-4 м) Збудники захворювання на грип - віруси А, рідше В і С – дуже мінливі, поява нових штамів обумовлює періодичний розвиток епідемій та пандемій. Кожного року грип забирає мільйони людських життів: у рр. небезпечна пандемія викликала захворювання 1,5 млрд. чоловік, з яких більше 20 млн. померло у рр. захворіло біля 2 млрд. чоловік.
Досить частими ускладненнями можуть бути:пневмонія набряк легень отит гайморит нефрит міокардит менінгіт пригнічення психічної діяльності можуть виникати некротичні ділянки в печінці та нирках Вірус грипу небезпечний тим, що пошкоджує захисні механізми організму, викликає ускладнення, сприяє загостренню хронічних процесів.
Захворювання на грип починається раптово. Клінічні ознаки: лихоманка; підвищення температури до С; загальна інтоксикація; інтенсивний головний біль в лобній ділянці; біль в очах при їх рухах; сльозотеча; підвищена чутливість до світла; біль у мязах та мязова слабкість; запаморочення; пітливість; подразнення та біль у горлі; кашель; сухість у роті; погіршення нюху; відсутність апетиту; поганий сон; дратливість; можливі носові кровотечі, задишка, біль у серці, судоми. Хворий є заразним протягом перших 7 днів хвороби.
Лікування хворих грипом з типовим перебігом проводять у домашніх умовах, а хворих з тяжким станом – в стаціонарах. Незалежно від складності захворювання хворі повинні дотримуватися постільного режиму, а також бути ізольованими від оточуючих. Під час лікування хворого в першу чергу застосовують препарати, що діють на збудника (бажано приймати їх в перші 2 доби)
Кожен, хто занедужав, неодмінно має дотримуватися певного режиму, насамперед перебувати в ліжку. До прибуття лікаря потрібно якнайбільше пити гарячого чаю, бажано з лимоном, чаю з чорною смородиною, малиною, настоїв з квітів бузини, липи, лужні мінеральні води, молоко з медом. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися призначеного ним режиму лікування, то одужання гарантоване в переважній більшості випадків без будь-яких ускладнень. Велике значення в лікуванні хворого мають симптоматичні засоби: лікувальне харчування і вітамінотерапія. Зокрема, вітамін С, що підвищує опірність організму, потрібно приймати в досить великих дозах (по 0,5 г 3 рази на день).
Профілактика грипупідвищення опірності організму (загартування, заняття фізкультурою та спортом, раціональне харчування, вживання у великій кількості овочів, фруктів, соків, багатих на вітаміни, прогулянки на свіжому повітрі, позитивні емоції); уникнення контактів з хворими; уникнення переохолоджень; обмеження розповсюдження інфекції за рахунок ізоляції хворих; проведення дезінфекції в приміщеннях; карантинні заходи;харчування вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, ягоди тощо);перебування на свіжому повітрі.
Туберкульоз - інфекційне захворювання, що викликає запальний процес, який супроводжується утворенням дрібних горбиків (переважно в легенях) Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу – (бацили Коха) Мікобактерії можуть вражати практично весь організм, але на 95% страждають легені. Інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом(повітряно-пиловим, контактно- побутовим, харчовим) Носієм мікобактерій є хвора людина
Профілактичні заходи: наполягайте на тому, щоб усі Ваші близькі, з якими Ви контактували протягом останнього часу, пройшли обстеження та 2-місячний профілактичний курс лікування; намагайтеся вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивайте, виконуйте фізичні вправи, не паліть і не зловживайте алкоголем; докладіть зусиль, щоб Ваша їжа була поживною та містила багато вітамінів; регулярно провітрюйте своє житло, не допускайте накопичення пилу у приміщенні
ДИФТЕРІЯ – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється дифтерійною паличкою. Джерелом збудника є хворий на дифтерію. Збудник передається переважно крапельним шляхом, який веде до розвитку дифтерії ротоглотки. Зрідка факторами передачі є забруднені руки, побутові речі, білизна. Оскільки проводиться планова імунізація дітей дошкільного віку, хворіють переважно дорослі (80%), які не щеплені проти дифтерії. Основу профілактики дифтерії складає активна імунізація, яку проводять у плановому порядку всім дітям і далі дорослим через кожні 10 років.
Сальмонельоз – гостра кишкова інфекційна хвороба, що спричиняється бактеріями з роду Сальмонела і проявляється переважно явищами гастроентериту, інтоксикації та зневоднення. Збудниками сальмонельозу є кишкові бактерії. Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність: у воді до 3 місяців у кормах тварин - до 1,5 року у мясі та яйцях – до 7 місяців у заморожених продуктах – до 2 років Джерелом збудника є: свині, свійська водоплавна птиця, кури, Нерідко ними забруднюються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом.
Зараження відбувається елементарним, водним і побутовими шляхами. Механічно переносити сальмонели можуть мухи, таргани. У % випадів інфікування повязане зі споживанням забрудненої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножується. Катарально-побутове зараження відзначається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку. Епідеміологічними особливостями сальмонельозу є раптовість, масовість захворювань і літня сезонність. Для розвитку хвороби необхідно, щоб в організм проникли живі сальмонели та їх токсини. Частина токсинів всмоктується в кров, спричиняючи інтоксикацію організму. Під впливом токсинів підвищується проникність слизової оболонки кишок, внаслідок чого в їх просвіт надходить велика кількість рідини і солей, які виводяться з організму під час блювання й проносу. Порушується водно-електролітний баланс і кислотно-лужна рівновага, розвивається зневоднення
Вірусний гепатит - це гостре інфекційне захворювання з переважним ураженням печінки. В залежності від типу збудника (віруси A, B, C, D, E, G, TT, SEN) захворювання передається: через інфіковані воду, продукти харчування, предмети побуту (гепатит А); під час переливання крові, оперативних втручань (гепатит В, С, D); статевим шляхом (гепатит В).
Профілактичні заходи: дотримання правил особистої гігієни, дотримання санітарних умов при приготуванні та зберіганні страв, суворе дотримання норм і правил водопостачання, знезараження стічних вод, недопущення до донорства осіб із «групи ризику» - людей, що хворіли гепатитом, алкоголіків, наркоманів та інших, профілактичні щеплення проти вірусного гепатиту (А і В)
Малярія – гостре інфекційне захворювання, що супроводжується періодичними нападами гарячки, прояв яких відповідає циклу розвитку збудника маляріїЗбудник - малярійний плазмодій (переноситься самкою малярійного комара) Клінічні ознаки: приступи гарячки, що виникають вранці (упродовж 1,5 год.)
СКАЗ – гостре інфекційне захворювання, яке проходить з ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю (характеризується розвитком смертельного енцефаліту). Виникає після укусу чи ослизнення зараженою твариною. Джерелом збудника здебільшого є собаки, вовки, лисиці, коти, борсуки, куниці. Хвора на сказ людина, як правило, епідемічного значення не має. Збудник передається через слину зараженої тварини при укусах, ослизненні, через подряпини.
Перша допомога: Після укусу твариною негайно видавити з рани якнайбільше крові, ретельно промити водою з господарським милом, обробити етиловим спиртом або розчином йоду, перекисом водню, накласти стерильну повязку. Звернутися до медичного закладу (травматологічного пункту чи в хірургічний кабінет.