Гострі інфекційні захворювання дітей

Про матеріал

Дану презентацію доцільно використовувати для проведення гурткових занять та інших позакласних заходів з біології для учнів 8 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. Загальні відомості про гострі інфекційні захворювання дітей

Номер слайду 2

ПЛАН1. Поняття про інфекції та інфекційні хвороби. 2. Основні джерела зараження інфекційними хворобами.3. Пандемія коронавірусної хвороби 2019.4. Коротка характеристика гострих інфекційних хвороб дітей: - дифтерія; - кашлюк(коклюш); - скарлатина; - кір; - краснуха; - вітрянка; - паротит; - туберкульоз; - грип та ГРЗ; - епідемічний гепатит - сальмонельоз - малярія - сказ

Номер слайду 3

1. Що таке «Інфекційні захворювання»?Інфекційні хвороби – це група захворювань, що викликаються живими збудниками (вірусами, грибами, бактеріями,найпростішими,гельмінтами), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених до здорових осіб і схильні до масового поширення. Збудники хвороб — це найдрібніші істоти, помітні лише у мікроскоп. До них належать бактерії, гриби, найпростіші, рикетсії. За формою, величиною й біологічними властивостями вони дуже різноманітні. Так, бактерії можуть мати форму:- кульок (коки),- паличок (бацили), - спіралей (спірили),- ком (вібріони).

Номер слайду 4

Коки спричинюють захворювання шкіри, ангіну, пневмонію; бацили — туберкульоз, черевний тиф, дифтерію, коклюш; один з видів вібріонів — холеру. Віруси — це неклітинна форма життя. Серед вірусів, які спричинюють хворобу людини, можна назвати віруси кору, грипу, поліомієліту, віспи. Збудники хвороби в процесі життєдіяльності виділяють отруйні речовини — токсини

Номер слайду 5

Джерелом зараження найчастіше буває хвора людина і рідше — тварина. Через тварин передаються, наприклад, сказ, бруцельоз, ящур, сибірка, чума. Джерелом зараження може бути практично здорова людина, в організмі якої паразитують збудники якої-небудь хвороби, наприклад дизентерії. Таких людей називають бацилоносіями

Номер слайду 6

Періоди розвитку інфекційного процесу:Інкубаційний період: (особливістю такого періоду є те, що ознаки захворювання проявляються не відразу після зараження, а через певний, прихований, інкубаційний період. Такий період може тривати від кількох годин до кількох днів (дифтерія) і навіть тижнів (черевний тиф). Протягом інкубаційного періоду відбувається розмноження й нагромадження мікробів та їхніх отрут, підвищення реактивності організму до збудника. Продромальний: з’являються ознаки інтоксикації – підвищення температури тіла, лихоманка, порушення з боку нервової системи (головний біль, запаморочення, важкість в голові, нудота і т. п.), загальна слабкість, почуття ломоти у всьому тілі і особливо в суглобах.

Номер слайду 7

Період розпалу хвороби (у такий період інфекційний процес досягає високої інтенсивності, тримається на цьому рівні певний час, що є неоднаковим при різних захворюваннях)Період реконвалесценції, тобто одужання (при сприятливих умовах перебігу, така хвороба переходить у стадію одужання, першою ознакою чого є спадання температури, поліпшення загального самопочуття і т.п. При багатьох інфекційних захворюваннях клінічне одужування не збігається за часом зі звільненням інфікованого організму від збудника хвороби).

Номер слайду 8

Епідеміологія – наука, що вивчає причини виникнення й закономірності поширення епідемій, а також розробляє методи боротьби з ними. Епідемія – масове поширення інфекційної хвороби в певній місцевості. Пандемі́я (також рідше панде́мія; від грец. παν «пан» — увесь + грец. δήμος «демос» — народ) — епідемія, що характеризується найбільшим поширенням інфекційного захворювання на території усієї країни та сусідніх держав, багатьох країн світу, континентах .

Номер слайду 9

Інфекційні захворювання можуть передаватися різним шляхом: повітряно-крапельним, контактним фекально-оральним,водно-харчовимживими передавачами2. Основні джерела зараження інфекційними хворобами.

Номер слайду 10

Живі переносники інфекційних хвороб — мухи, блохи, воші, таргани, кліщі, миші, пацюки — передають дуже багато хвороб. Так, мухи переносять збудників дизентерії та інших шлункових хвороб, а також яйця аскарид, воші — збудників висипного тифу, кліщі — збудників енцефаліту, блохи переносять чуму від хворих пацюків і мишей, комарі — малярію.

Номер слайду 11

До профілактичних заходів, що запобігають заразним хворобам, належать і способи обробки житлових приміщень:дезинфекція (знищення мікробів),дезинсекція (знищення комах), дератизація (знищення гризунів).

Номер слайду 12

Для запобігання захворювань проводяться такі профілактичні заходи:* Проведення профілактичних щеплень; * Карантинні заходи (під карантином розуміється - комплекс заходів щодо припинення розповсюдження інфекції, включаючи ізоляцію раніше хворих,дезінфекцію місця проживання хворих, виявлення контакту інфекції з хворими та інші); * Вилучення джерела інфекції. Також дуже важливим фактором у запобіганні інфекційних захворювань є здоровий імунітет! Запобігання…

Номер слайду 13

Імунітет Імуніте́т  — сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами, тощо.

Номер слайду 14

Вакцинація. Вакцинація-форма профілактичних заходів,що забезпечує створення штучного імунітету. Вона проводиться проти однієї інфекції(моновакцинація) або 5-7(полівакцинанація). Даний захід імунопрофілактики реалізується за допомогою вакцин-лікарських препаратів,які містять ослаблені чи вбиті мікроорганізми,анатоксини(деактивовані токсини бактерій),або продукти хімічного розщеплення мікроорганізмів (так звані бактеріальні лізати).

Номер слайду 15

ВИДИ ВАКЦИНЖиві вакцинивіспабруцельозтуберкульозтуляремія Вбиті вакциничеревний тифкоклюш Хімічно - модифікованічеревний тиф паратиф А і Вдизентерія та ін.шигельозихолера Анатоксинидифтеріяправецьгазова гангренаботулізм

Номер слайду 16

3. Пандемія коронавірусної хвороби 2019. Пандемія коронавірусної хвороби 2019 — поточна пандемія коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19), спричинена SARS-Co. V-2. Спалах захворювання розпочався у грудні 2019 у м. Ухань, Хубей, КНР, та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 р. Станом на 31 травня 2020 р.: понад 6 мільйон випадків, у майже всіх країнах та територіях. Унаслідок захворювання близько 350 тис. осіб померли. Понад 2,5 млн людей одужало. Вірус передається переважно під час близьких контактів і повітряно-крапельно, коли людина кашляє або чхає.

Номер слайду 17

Клінічні прояви Зафіксовані симптоми у тяжких хворих включали підвищення температури у 90 % випадків, втому та сухий кашель у 80 %, та задишку у 20 %, респіраторний дистрес-синдром дорослих у 15 %. Рентгенографія органів грудної клітки виявила зміни судинного малюнку в обох легенях. Життєві показники, як правило, були стабільними на момент прийому госпіталізованих. Аналізи крові зазвичай показали низький рівень лейкоцитів (лейкопенія) та лімфопенію.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Інфекційні хвороби дихальних шляхів (передаються повітряно-крапельним шляхом) грип туберкульоз кір краснуха коклюш натуральна та вітряна віспа ангіна дифтерія скарлатина ГРВІ паротит, та інші  4. Коротка характеристика гострих інфекційних хвороб дітей

Номер слайду 20

Кров'яні інфекційні хвороби (виникають внаслідок попадання збудника безпосередньо в кров)малярія чума СНІД енцефаліти вірусний гепатит B, C, D та інші 

Номер слайду 21

Кишкові інфекційні хвороби (передаються через шлунково-кишковий тракт) дизентерія ентероколіти холера вірусний гепатит А сальмонельоз гельмінтоз ботулізм черевний тиф та інші 

Номер слайду 22

Дихальні інфекційні хвороби

Номер слайду 23

Грип

Номер слайду 24

Грип – це найбільш розповсюджене на земній кулі епідемічне захворювання, яке охоплює десятки мільйонів людей щорічно. Передається повітряно-крапельним шляхом (при одному чханні виділяється біля 85 млн. часток грипозних вірусів, які розповсюджуються від хворого на 3-4 м) Збудники захворювання на грип - віруси А, рідше В і С – дуже мінливі, поява нових штамів обумовлює періодичний розвиток епідемій та пандемій. Кожного року грип забирає мільйони людських життів: у рр. небезпечна пандемія викликала захворювання 1,5 млрд. чоловік, з яких більше 20 млн. померло у рр. захворіло біля 2 млрд. чоловік. 

Номер слайду 25

Досить частими ускладненнями можуть бути:пневмонія набряк легень отит гайморит нефрит міокардит менінгіт пригнічення психічної діяльності можуть виникати некротичні ділянки в печінці та нирках    Вірус грипу небезпечний тим, що пошкоджує захисні механізми організму, викликає ускладнення, сприяє загостренню хронічних процесів.

Номер слайду 26

Захворювання на грип починається раптово. Клінічні ознаки: лихоманка; підвищення температури до С; загальна інтоксикація; інтенсивний головний біль в лобній ділянці; біль в очах при їх рухах; сльозотеча; підвищена чутливість до світла; біль у мязах та мязова слабкість; запаморочення; пітливість; подразнення та біль у горлі; кашель; сухість у роті; погіршення нюху; відсутність апетиту; поганий сон; дратливість; можливі носові кровотечі, задишка, біль у серці, судоми. Хворий є заразним протягом перших 7 днів хвороби. 

Номер слайду 27

  Лікування хворих грипом з типовим перебігом проводять у домашніх умовах, а хворих з тяжким станом – в стаціонарах. Незалежно від складності захворювання хворі повинні дотримуватися постільного режиму, а також бути ізольованими від оточуючих. Під час лікування хворого в першу чергу застосовують препарати, що діють на збудника (бажано приймати їх в перші 2 доби)

Номер слайду 28

Кожен, хто занедужав, неодмінно має дотримуватися певного режиму, насамперед перебувати в ліжку. До прибуття лікаря потрібно якнайбільше пити гарячого чаю, бажано з лимоном, чаю з чорною смородиною, малиною, настоїв з квітів бузини, липи, лужні мінеральні води, молоко з медом. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися призначеного ним режиму лікування, то одужання гарантоване в переважній більшості випадків без будь-яких ускладнень. Велике значення в лікуванні хворого мають симптоматичні засоби: лікувальне харчування і вітамінотерапія. Зокрема, вітамін С, що підвищує опірність організму, потрібно приймати в досить великих дозах (по 0,5 г 3 рази на день). 

Номер слайду 29

Профілактика грипупідвищення опірності організму (загартування, заняття фізкультурою та спортом, раціональне харчування, вживання у великій кількості овочів, фруктів, соків, багатих на вітаміни, прогулянки на свіжому повітрі, позитивні емоції); уникнення контактів з хворими; уникнення переохолоджень; обмеження розповсюдження інфекції за рахунок ізоляції хворих; проведення дезінфекції в приміщеннях; карантинні заходи;харчування вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, ягоди тощо);перебування на свіжому повітрі.

Номер слайду 30

Тубекульоз

Номер слайду 31

Туберкульоз - інфекційне захворювання, що викликає запальний процес, який супроводжується утворенням дрібних горбиків (переважно в легенях) Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу – (бацили Коха)  Мікобактерії можуть вражати практично весь організм, але на 95% страждають легені. Інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом(повітряно-пиловим, контактно- побутовим, харчовим) Носієм мікобактерій є хвора людина

Номер слайду 32

Групи ризику:люди із зниженим імунітетом; діти; люди похилого віку; медичні працівники; люди, які палять, вживають алкоголь; мігранти; наркомани; ВІЛ-інфіковані; серед вязнів захворюваність в разів вища, ніж у людей на волі 

Номер слайду 33

Профілактичні заходи: наполягайте на тому, щоб усі Ваші близькі, з якими Ви контактували протягом останнього часу, пройшли обстеження та 2-місячний профілактичний курс лікування; намагайтеся вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивайте, виконуйте фізичні вправи, не паліть і не зловживайте алкоголем; докладіть зусиль, щоб Ваша їжа була поживною та містила багато вітамінів; регулярно провітрюйте своє житло, не допускайте накопичення пилу у приміщенні 

Номер слайду 34

Лікування складається з:вживання ліків, які призначає лікар; достатнє харчування; дотримання спеціального гігієнічного режиму (для хворих з відкритою формою туберкульозу); після завершення стаціонарного курсу лікування ретельно дотримуйтесь рекомендацій лікаря. 

Номер слайду 35

Дифтерія

Номер слайду 36

ДИФТЕРІЯ – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється дифтерійною паличкою. Джерелом збудника є хворий на дифтерію. Збудник передається переважно крапельним шляхом, який веде до розвитку дифтерії ротоглотки. Зрідка факторами передачі є забруднені руки, побутові речі, білизна. Оскільки проводиться планова імунізація дітей дошкільного віку, хворіють переважно дорослі (80%), які не щеплені проти дифтерії. Основу профілактики дифтерії складає активна імунізація, яку проводять у плановому порядку всім дітям і далі дорослим через кожні 10 років. 

Номер слайду 37

Кишкові інфекційні хвороби

Номер слайду 38

Сальмонельоз

Номер слайду 39

Сальмонельоз – гостра кишкова інфекційна хвороба, що спричиняється бактеріями з роду Сальмонела і проявляється переважно явищами гастроентериту, інтоксикації та зневоднення. Збудниками сальмонельозу є кишкові бактерії. Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність: у воді до 3 місяців у кормах тварин - до 1,5 року у мясі та яйцях – до 7 місяців у заморожених продуктах – до 2 років Джерелом збудника є: свині, свійська водоплавна птиця, кури, Нерідко ними забруднюються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. 

Номер слайду 40

  Зараження відбувається елементарним, водним і побутовими шляхами. Механічно переносити сальмонели можуть мухи, таргани. У % випадів інфікування повязане зі споживанням забрудненої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножується. Катарально-побутове зараження відзначається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку. Епідеміологічними особливостями сальмонельозу є раптовість, масовість захворювань і літня сезонність. Для розвитку хвороби необхідно, щоб в організм проникли живі сальмонели та їх токсини. Частина токсинів всмоктується в кров, спричиняючи інтоксикацію організму. Під впливом токсинів підвищується проникність слизової оболонки кишок, внаслідок чого в їх просвіт надходить велика кількість рідини і солей, які виводяться з організму під час блювання й проносу. Порушується водно-електролітний баланс і кислотно-лужна рівновага, розвивається зневоднення

Номер слайду 41

Вірус гепатиту

Номер слайду 42

Вірусний гепатит - це гостре інфекційне захворювання з переважним ураженням печінки. В залежності від типу збудника (віруси A, B, C, D, E, G, TT, SEN) захворювання передається: через інфіковані воду, продукти харчування, предмети побуту (гепатит А); під час переливання крові, оперативних втручань (гепатит В, С, D); статевим шляхом (гепатит В). 

Номер слайду 43

Симптомизниження апетиту нудота (блювота) відчуття важкості у правому підреберї потемніння сечі знебарвлення калу підвищення температури тіла пожовтіння склер очей

Номер слайду 44

Профілактичні заходи: дотримання правил особистої гігієни, дотримання санітарних умов при приготуванні та зберіганні страв, суворе дотримання норм і правил водопостачання, знезараження стічних вод, недопущення до донорства осіб із «групи ризику» - людей, що хворіли гепатитом, алкоголіків, наркоманів та інших, профілактичні щеплення проти вірусного гепатиту (А і В) 

Номер слайду 45

Кров’яні інфекційні хвороби

Номер слайду 46

Малярія

Номер слайду 47

Малярія – гостре інфекційне захворювання, що супроводжується періодичними нападами гарячки, прояв яких відповідає циклу розвитку збудника маляріїЗбудник - малярійний плазмодій (переноситься самкою малярійного комара) Клінічні ознаки: приступи гарячки, що виникають вранці (упродовж 1,5 год.) 

Номер слайду 48

 СКАЗ

Номер слайду 49

СКАЗ – гостре інфекційне захворювання, яке проходить з ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю (характеризується розвитком смертельного енцефаліту). Виникає після укусу чи ослизнення зараженою твариною. Джерелом збудника здебільшого є собаки, вовки, лисиці, коти, борсуки, куниці. Хвора на сказ людина, як правило, епідемічного значення не має. Збудник передається через слину зараженої тварини при укусах, ослизненні, через подряпини.

Номер слайду 50

Перша допомога: Після укусу твариною негайно видавити з рани якнайбільше крові, ретельно промити водою з господарським милом, обробити етиловим спиртом або розчином йоду, перекисом водню, накласти стерильну повязку. Звернутися до медичного закладу (травматологічного пункту чи в хірургічний кабінет. 

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 січня
Переглядів
1457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку