Сценарій виховного заходу "Твоє здоров'я - у твоїх руках"

Про матеріал
Даний сценарій доцільно використовувати у виховній діяльності вчителя біології.
Перегляд файлу

Сценарій  години корисних порад

«Твоє здоров’я - у твоїх руках»

 

                                                                         Гроші втратив – нічого не втратив,

                                                          час загубив – половину втратив,

                                                            а здоров’я загубив – все втратив.

Викладач

-   Доброго дня, всім присутнім!

-   Доброго всім здоров'я!

       Кожному від народження надається найцінніший дар — життя. І найдорожче, що є в житті, — це здоров'я. Але, як це не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров'я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Зараз я розкажу вам притчу! Послухайте.

Один бізнесмен зібрав великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

- Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу — 1 млн
доларів, — запропонував бізнесмен.

- Але Янгол Смерті відмовив йому

-    Гаразд, залиш мені два тижні життя... Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це аж 2 млн. доларів.

-    Янгол знову відмовив.

-    Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив... Я віддам тобі все, Що маю,

- З млн. доларів.

- Янгол Смерті відмовив.

Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа. Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за З млн. доларів. Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров'я, бережіть життя і живіть правильно»

Сьогодні ми зібралися тут, щоб поговорити про здоров'я, здоровий спосіб життя та про шкідливі звички, які заважають повноцінно жити, намагаються викрасти розум, вдертися у свідомість і на деякий час віддалити нас від проблем.

Запрошуємо вас перегорнути сторінки усного журналу «Здоров'я». Сподіваємось, ви не залишитесь байдужими до тих проблем, що висвітлюються в журналі.

                1-й студент.

Давайте поговорим про життя .

Отак зберемось й поговоримо .

Поділимося радістю і горем ,

Давайте поговорим про життя.

2- й студент.

 Слухайте всі! Слухайте нас!

Наша розмова про тебе, Людино!

Про здоров'я твоїх нащадків!

І просто про те, як довше прожить на Землі!

3-й студент.

Сьогодні ми доведемо вам,

що основна цінність людини – це здоров'я!

І ми пропонуємо вам здоров'я!

Силу! Віру! Фізичний гарт!

 

ПЕРША СТОРІНКА – ФАКТОРИ ЗДОРОВ’Я

1-й студент.

 Людський організм — найсильніший, найдосконаліший з усіх земних — і потребує пильної уваги. Лікарі давно помітили, що наша добра фізична форма залежить від нашого ставлення до свого здоров’я. Усі знають з дитинства, що здоров’я треба берегти. Але ми, молодь, мало ним цікавимося. Це легко пояснити. Юнаків найбільше цікавить, як розвинути силу, витривалість, вправність. Дівчат турбує їх зовнішній вигляд, краса. Кумедним, а можливо навіть «ненормальним» був би 15-літній підліток, який постійно цікавився б, який у нього тиск, яка кількість холестерину чи цукру в крові, % гемоглобіну тощо.

           Проте, хай який буде вік, не можна забувати про те, що здоров’я потрібно берегти як ні з чим незрівнянне багатство, подароване природою. Не можна ставитися до нього недбало і марно витрачати.

 

          2- й студент

 

Усіх нас стосуються слова академіка К.Бикова: «Біда наша в тому, що ми вперше замислюємося про своє здоров’я лише в тому разі, якщо починаємо втрачати його, якщо вже «зіпсовано» механізм і потрібно думати про його лагодження».

     Отже, всім тим, хто не дбає про стан свого здоров’я, хотілося б також нагадати повчальні слова видатного ученого-фізіолога І.Павлова: «Ми самі своєю нестриманістю, своєю безладністю, недбалим ставленням до власного організму зводимо нормальну тривалість життя до значно меншої цифри».

3-й студент

 

      Отже, щоб бути здоровим, енергійним, творчо активним, не скорочувати власного життя, варто змолоду боротися за збереження і поліпшення свого здоров’я. Адже людина сама творець свого здоров’я! Установлено, що людське здоров’я:

• на 20% залежить від стану довкілля. Це означає, що у «людей, котрі проживають в екологічно чистій місцевості, здоров’я може бути кращим, ніж у людей, які живуть в екологічно забрудненій місцевості;

• на 20% зумовлене генетично (за спадковістю);

• на 10% медичною допомогою (тобто системою охорони здоров’я). До її функцій належать професійна діагностика захворювань, висококваліфіковане лікування хворих, ефективність лікарських препаратів, профілактична робота лікарів щодо запобігання захворюванням;

• на 50% людське здоров’я (отже, нації, суспільства загалом) залежить від способу життя людини.

 (СЛАЙД)

 

 

 

1-й студент.

         Отже, наше життя і здоров’я в наших руках.

Ученими доведено, що людині відпущено для життя на землі від 150 років і більше. А чому ми живемо в кращому випадку 70 і вже в 50—60 років маємо десятки хвороб, які заробили через своє безвідповідальне ставлення до власного здоров'я, лінощі і небажання працювати над собою.

У Японії та Китаї співчутливе ставлення до хворого зовсім не обов'язкове. Навпаки, хвороба там сприймається як показник слабкості не стільки тіла, як духу. Ось чому людина, яка часто хворіє, небажана в будь-якому колективі. Там спрадавна вважається, що сильні духом, а отже, здорові люди не повинні скаржитися на своє здоров'я.

           2- й студент

 

      Знання нашого народу про здоров'я відобразилися в усній народній творчості: прислів'ях і приказках. Давайте пригадаємо  їх.

  •             Здоров'я не купиш — його розум дарує.
  •             Як немає сили, то й світ немилий.
  •             Здоровому все добре.
  •             Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий.
  •             Без здоров'я немає щастя.
  •             Весела думка — половина здоров'я.
  •             В здоровому тілі — здоровий дух.
  •             Хвороб безліч, а здоров'я одне.
  •             Бережіть здоров'я — його в крамниці не купиш.

                              3-й студент

  •             Тримай голову в холоді, а ноги в теплі — будеш вік жити на землі.
  •             Здоров'я входить золотниками, а виходить пудами.
  •             Було б здоров'я, а все інше наживемо.
  •             Доки здоров’я служить, то людина не тужить.
  •             Лікує хвороби лікар, але виліковує природа.
  •             Весела думка — це половина здоров’я, а веселий сміх —це здоров’я.
  •             Їж - не переїдайся, пий - не перепивайся, говори - не переговорюйся, то будеш здоровий.
  •             Як хочеш здоров'я мати, мусиш рано вставати, а звечора рано лягати.
  •             Не просімо хліба у Бога, а просімо здоров'я. ( СЛАЙД)

 

ДРУГА СТОРІНКА – ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ

 

                       4-й студент

 

       Як відомо, основою життя є постійний обмін між організмом та довкіллям. Із довкілля людина одержує кисень , воду та необхідні для життя поживні речовини, тому зрозуміло, що здоров’я людини, опірність до несприятливих умов навколишнього середовища значною мірою залежить від харчування.

      Харчування – це вічна проблема людини. Важливо дотримуватися сократівського афоризму: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а для того, щоб жити».

        Якщо говоримо про харчування, то це означає не тільки чистий стіл з виделкою та ножем, білосніжною скатертиною, але це вміння користуватися  раціональним, збалансованим, адекватним харчуванням. Якщо ігнорувати цими принципами з дитячого віку, то можуть розвиватися захворювання порушеного обміну, перш за все ожиріння, ранній артеріосклероз та інші захворювання.      

                        5- й студент

                                                                                                                      

          Проте більшість людей ставляться до раціонального харчування як і до здоров’я в цілому зневажливо. На жаль,  сучасна людина далека від культури харчування вона погано знає суть харчування та ті речовини з яких складається їжа.

Вічний страх голоду переслідував людину здавна. Головною турботою її було забезпечи­ти себе їжею, бути ситою. Але можливість харчувати­ся вдосталь породила нову проблему — надмірне та безконтрольне вживання їжі. Згідно з даними Всес­вітньої організації охорони здоров'я, серед населення економічно розвинених країн надмірну вагу спосте­рігають у 50% жінок, 30% — чоловіків і 10% дітей.

 

4-й студент.

Людина істота ненажерлива. Протягом життя вона поглинає 2300 кг білків, яких багато в м'ясі, рибі, ковбасі, молоці, сирі. Стіль­ки ж людина споживає жиру. Але найбільше, до 10 тис. кг, людина з'їдає вуглеводів. Джерелами вуг­леводів служать звичайний цукор, картопля, зерно.

Зменшити обсяг їжі, що поглина­ється, неможливо. Якщо б нам не треба було піклу­ватися про підтримку температури свого тіла, то потреба в їжі в 33 рази зменшилась. Зовсім без їжі, споживаючи тільки воду, людина зможе прожити 50-60 днів. Без води немає життя, але як джерело енергії вона не становить цінності.

             5- й студент

 

 Підсумки дослідження, що про­водили серед довгожителів Еквадору, Абхазії, Кашміру, показали, що у них схожий раціон хар­чування. Він помірний, простий: овочі, фрукти, молочнокислі продукти.

Цікавий той факт, що у жінок потреба в їжі менша. Це пояснюється наступним: витрата енергії, необхідна для підтримки життє­діяльності організму, у жінок на 10-15% менша, ніж у чоловіків.

А тепер ознайомимося з рекомендаціями вчених про те, як слід ставитися до їжі і як правильно харчуватися.

 

4-й студент.

    Як ставитися до їжі? Біологічний сенс харчування полягає в тому, щоб отримати із зовнішнього середовища все необхідне для нор­мальної життєдіяльності організму. З їжі орга­нізм отримує будівельний матеріал. Він потрібен не тільки для будівництва нового, але і для рекон­струкції старого. Людина постійно вдосконалює і перебудовує свій організм. Адже всі клітини тіла живуть набагато менше, ніж сам організм. Напри­клад: клітини епітелію живуть 7 днів, а клітини слизової оболонки шлунка — 1 день.

Список будівельних матеріалів дуже довгий. Це білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини. Тому їжа повинна бути різноманітною.

Не можна харчуватися за принципом «подо­бається — не подобається».      Смаку не можна дові­ряти. Майже всім подобається шоколад, тістечка,

пепсі-кола, газований лимонад, чіпси, сухарики.
Але це одноманітна їжа, а деякі з перерахованих продуктів навіть шкідливі для організму.

 

                      5- й студент

  Як правильно харчуватися? Тео­рій багато, але засвоїти треба одне: харчування має бути збалансованим: вживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин зале­жить від віку і трудової діяльності людини. Ліка­рі кажуть про таке співвідношення білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні —1:1:4. Крім того, калорійність харчування повинна відповідати енерговитратам організму. Є спеціальні таблиці, в яких вказана калорійність продуктів, наявність у них необхідних речовин.

 4-й студент

     Ще мудреці древнього світу розуміли, що помірність в їжі - запорука здоров'я і довголіття. А про тих, хто занадто багато їв, говорили: «Зажера риє собі могилу зубами». Особливо небезпечними є переїдання в наші дні. Адже внаслідок гіподинамії люди стали менше витрачати енергії.

     Головна заповідь здоров'я в наш час повинна звучати так: «Харчуватись розумно. Виявляти свої помилки в харчуванні і усувати їх!»

      Наука зібрала достатньо відомостей про раціональне харчування, але більшість людей користується ними мало.

 

            5- й студент

              Отже основні закони харчування

*   вживати різноманітні продукти харчування;

*    підтримувати нормальну вагу тіла;

*    вибирати їжу з меншим вмістом жирів, холестерину;

*    вживати цукор лише помірно;

*    вибирати їжу багату овочами, фруктами, крупами;

*     помірно вживати сіль.(слайд)

 4-й студент

    А основні правила харчування такі:

•    добовий асортимент харчових продуктів повинен бути різноманітним, але важливо не переїдати;

•   особливо корисно готувати каші (вівсяну, гречану, пшеничну), які служать джерелом рослинних волокон і речовин, що нормалізують роботу кишечника, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура;

•    з дитинства важливо привчати себе не зловживати солодощами;

•    дуже корисно споживати кисломолочні продукти;

•    їжу слід приймати в один і той же час, невеликими порціями, не менше трьох разів на день, а при схильності до повноти - 4- 6 разів на день;

•    в процесі приготування важливо не переварювати і не пережарювати їжу.

 

5-й студент

   Щоб мати здоров’я, слід правильно їсти,

   Вживати поживне і тільки корисне.

   Не їсти надміру, не шкодити тілу

   І пам’ятати про вітаміни.

           Ось перегляньте відеофрагмент про нову схему здорового харчування у США (показ на екрані) і нову тарілку із схемою харчування( показ)

 

ТРЕТЯ СТОРІНКА – ДОСТАТНЯ РУХОВА АКТИВНІСТЬ

 6-й студент

 

     У нашій мові дедалі частіше зву­чить слово «гіподинамія», яке означає малорухомий спосіб життя. Але ми знаємо: рух — це життя. Лю­дина за свою нерухомість, фізичну бездіяльність платить здоров'ям.                            .

Відомий французький лікар XVIII ст. Тіссо казав: «Рух як такий може своєю дією замінити будь-які ліки, але всі лікувальні засоби світу ніколи не
замінять руху.»

Просимо до слова про значення руху у житті людини викладача фізичного виховання Федоришин  О.О. (виступає 5 хв.)             

 

                       7- й студент

   Займатись фізкультурою і спортом –

   Для організму нашого важливий елемент.

   Хай не підкоряться висоти і рекорди,

   Не вийде з тебе справжній супермен,

   Та сила, витривалість і здоров’я –

   Це самий дорогий для всіх презент.

 

                                 6-й студент

 

       Повітря, сонце і вода –

   Для всіх хвороб просто біда.

   Тож гартуватись, друже, слід,

   Щоб врятуватися від бід.

   На сонце личко підставляй,

   Водою тіло обливай,

   Морозу, холоду не  бійся,

     А для сміливості ти смійся

 

 

ЧЕТВЕРТА СТОРІНКА  - ГІГІЄНІЧНІ  НАВИЧКИ  ТА ЗАГАРТОВУВАННЯ

 

 

 7-й студент

 

Не можна зберегти здоров'я, не дотримуючись правил особистої гігієни. Ви скаже­те, що це всім відомо і такі настанови цілком на­бридли. Мити руки перед споживанням їжі? Але про це знає трирічна дитина. Так, знає! І, як не дивно, миє на відміну від п'ятнадцятилітніх, які або махнуть рукою мовляв, чи дуже треба, або їм ніколи, або просто забудуть. Хоча кожен з них знає про шкідливість мікробів на руках, яйця глистів під нігтями.

     Дотримуйтеся режиму дня. Нама­гайтеся якомога частіше — і влітку, і взимку прогулюватися на свіжому повітрі.

    Загартовуйте свій організм. Доброю загартувальною процедурою є сон на свіжому повітрі. Ко­рисні водні процедури, рекомендовано також об­ливання. Одним зі способів загартування є ходіння босоніж удома, а влітку — по землі.

                                       6- й студент

   Отже, загартовування - це система спеціального тренування терморегуляторних процесів організму, що включає в себе процедури, дія яких спрямована на підвищення стійкості організму до переохолодження або перегрівання.

Основні принципи загартовування:

 

--Поступове збільшення дози чинників, що  гартують.

-- Регулярне проведення загартовуючих процедур.

 --Облік індивідуальних особливостей організму при проведенні процедур, що гартують.

--Використання багатьох фактів впливу при проведенні процедур, що гартують.

 Перегляньте відеофрагмент про елементи загартування( 1,25 хв)

П’ЯТА СТОРІНКА -  ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ

                  Викладач  

   Для того, щоб не хворіти також потрібно займатись профілактикою захворювань, тобто їх запобіганням , особливо у зимово-весняний період, коли в людини найменша опірність , тобто імунітет.

   З цим вас познайомить провізор центральної аптеки м. Чорткова – Черкасова Марія Ярославівна.( 5-7 хв)

 

ШОСТА СТОРІНКА – ЕМОЦІЙНА СТАБІЛЬНІСТЬ

               Викладач  

      Деякі студенти скаржаться на слаб­кість, виснажливість, стурбованість, нервозність, апатію, поганий сон. Нерідко це ознаки стресу, який негативно впливає на стан здоров’я. Емоційне здоров’я – одна із складових частин ідеалу здоров’я. Емоційне здоров’я – це наявність лише позитивних емоцій  або ж  – психологічна рівновага емоцій .

     Отже, про цей фактор здоров’я вас ознайомить практичний психолог нашого коледжу – Жара О.В.(5 хв.)

 

    Ми підготували вам  пам’ятки «10 правил здорового життя», що стосується емоційного здоров’я.

 

СЬОМА СТОРІНКА – ВІДСУТНІСТЬ  ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК

                                         Викладач

    Наступна сторінка нашого журналу присвячена впливу тютюну та алкоголю на здоров'я людини. Про ці негативні звички вже так багато сказано, проте кількість курців та любителів алкоголю стає не менше.

Отже, пропоную  переглянути фільм про куріння та алкоголь та послухати поради лікарів і взяти все до уваги ( перегляд 2-х  документальних відеофільмів – 14 хв. «Правда про куріння» і 6 хв. «Вплив алкоголю на 3 органи тіла»)

                                                

     7-й студент

 

     Отже, найцінніше у людини - життя. Життя - це багатство, яке дається кожному з нас батьками. І дуже хочеться, щоб воно було красивим і щасливим. Таким воно буде, якщо буде міцним здоров'я.

 Ми тільки на порозі дорослого життя. Так багато треба встигнути зробити, стільки побачити і пізнати. Але насамперед, треба навчитися правильно приймати рішення, важливі для нас. І першим серед таких рішень має стати «Ні — тютюнокурінню!», «Ні — наркотикам!», «Ні — алкоголю!», — раз і назавжди.

                                  6- й студент

Зрозуміло, кожен у реальних життєвих ситуаціях знаходить відповіді і приймає рішення самостійно. Важливо зупинитися в потрібний момент і задуматися над тим, чи варто розмінювати своє здоров'я на цигарку, пляшку, шприц, лікарняне ліжко.

      Будьте мудрими й виваженими у своїх діях і вчинках. Народна мудрість говорить: «Здоров'я - найбільший скарб», а життя доводить, що це дійсно так.

7-й студент

          Відома всьому світу Мати Тереза через роки,  передала нам  свої настанови, перегляньте їх  і задумайтесь ще раз… (ВІДЕО ФРАГМЕНТИ )

Зачитування інформації із слайдів – викладач і студент почергово

     Мати Тереза була настоятелькою Ордена Милосердя. Своїми вчинками вона навчала, що кожна людина повинна робити добро, бо людина не може бути людиною без цього.

 

  1. Життя – це можливість. Використай її.
  2. Життя -  це краса. Милуйся нею.
  3. Життя – це мрія. Здійсни її.
  4. Життя – це виклик. Прийми її.
  5. Життя – це обов’язок. Виконай його.
  6. Життя – це гра. Грай у неї.
  7. Життя – це багатство. Збережи його.
  8. Життя – це надбання. Борони його.
  9. Життя – це любов. Радій їй.
  10.  Життя – це таємниця. Пізнай її.
  11.  Життя – це вмістилище лиха. Здолай його.
  12.  Життя – це пісня. Доспівай її до кінця.
  13.  Життя – це боротьба. Стань борцем.
  14.  Життя – це безодня невідомого. Не бійся, вступи в неї.
  15.  Життя – це удача. Шукай цю мить.
  16.  Життя – таке чудове. Не змарнуй його.

     Це твоє життя. Борони його!

 

Ці мудрі слова дають надію, вони звернені до кожного з нас.

                       Виходять студенти.

У кожного в руках по букві із слова  ЗДОРОВ’Я.

 

1 студент.

 

 Що треба для повного щастя людині?

 Свобода,  мир і ранкова роса.

 А ще небеса мирні, райдужні, сині

 І неповторна безмежна краса.

 

2 студент.

 

 А ще треба радість і сонце в зеніті,

 Здоров’я і сила, багато тепла.

 Ще тато і мама, найкращі у світі,

 І пісня чарівна щоб завжди була.

 

3 студент.

 

Хочемо усім сказати,

 Що здоров’я краще мати,

 Аніж хворому ходити

 Й світ чарівний не любити!

 

4 студент.

      

Бо любов, здоров’я, сила

 Нам дають чарівні крила.

 Ще дають саме життя

 І несуть у майбуття.

5 студент.    

 

  Бережіть здоров’я власне,

 Поки є на це ще час.

 Бо життя таке прекрасне

 І воно одне у нас.

 

6 студент.

 

 Будьте здоровими,

 Будьте щасливими,

 Будьте розумними,

 Будьте красивими.

 

 

7 студент.

   

 Здоров’я – це сила!

 Здоров’я – це клас!

 Хай буде здоров’я

 У вас і у нас!

 

 

 

 

Викладач.    

 

 Здорові сім’ї – це чудово!

 Здорові сім’ї – просто клас!

 До всіх учасників це слово:

 Прийміть низький уклін від нас.

 Живіть щасливо і багато,

 Любов до спорту бережіть,

 Хай кожен день ваш буде святом,

 Життям упевнено ідіть.

 

Пісня « А я бажаю вам добра» Наталя Май

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 січня
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку