Презентація "Залози внутрішньої секреції (ендокринні залози) тіла людини"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати при поясненні навчального матеріалу з даної теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Залози внутрішньої секреції (ендокринні залози) тіла людини

Номер слайду 2

План 1. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції. 2. Будова і функції ендокринних залоз голови. 3. Ендокринні залози шиї та грудної клітки. 4. Характеристика ендокринних залоз черевної порожнини і тазу. 5. Регуляція діяльності ендокринних залоз.

Номер слайду 3

ЗАЛОЗИСТИЙ ЕПІТЕЛІЙ Основна функція тканини - синтез і виділення специфічних продуктів – секретів на поверхню шкіри, слизових оболонок, і в порожнину деяких внутрішніх органів – зовнішня (екзокринна) секреція, або в кров або лімфу – внутрішня (ендокринна) секреція

Номер слайду 4

ВИДИ ЗАЛОЗ За́лоза (лат. glandula) — орган в тілі, функцією якого є вироблення і виділення специфічних речовин (секретів). Утворені із залозистого епітелію. Секрети (речовини) можуть виділятися у зовнішнє середовище чи у кров. Відповідно розрізняють: -- залози зовнішньої секреції (екзокринні), які мають вивідні протоки і виділяють свої секрети на поверхню тіла чи слизових оболонок порожнин тіла -- залози внутрішньої секреції (ендокринні), речовини яких надходять безпосередньо до крові або лімфи -- залози змішаної секреції, секрети яких можуть надходити як на поверхню тіла, так і до крові .

Номер слайду 5

Ендокринна система Ендокринна система – це система залоз внутрішньої секреції, тобто залози не мають вивідних протоків і вироблений ними секрет виділяється прямо в кров, а з нею розносять по всьому організму і діють на весь організм

Номер слайду 6

Залози внутрішньої секреції Гіпофіз Епіфіз (шишкоподібне тіло) Щитоподібна залоза Паращитоподібні залози Загрудинна залоза Надниркові залози Підшлункова залоза Статеві залози

Номер слайду 7

ГОРМОНИ Гормо́ни (грец. Ορμόνη) — це біологічно активні речовини, що виділяються ендокринними залозами безпосередньо у кров і впливають на певні органи і тканини-мішені або на організм в цілому.Гормони є гуморальними (такими, що переносяться з кров'ю) регуляторами певних процесів у певних органах і системах.

Номер слайду 8

ПОРУШЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЕНДОКРИННИХ ЗАЛОЗ . При порушеннях діяльності ендокринних залоз виникають різні захворювання: посилення діяльності залози — гіперфункція (від грец. hyper - над), коли утворюється і виділяється в кров надмірна кількість гормону; послаблення діяльності залози — гіпофункція (від грец. hypо - під, пониження), коли утворюється і виділяється в кров мало гормону4 гіпертрофія залози – це збільшення розмірів тканини залози, тобто розростання залози, що також впливає на її функціонування; атрофія залози – це зменшення розмірів залози, її маси

Номер слайду 9

Гіпо́фіз Гіпо́фіз (лат. hypophysis - нижній придаток мозку) — округле утворення масою всього 0,5-0,6 г, розміщене на нижній поверхні головного мозку в гіпофізарній ямці турецького сідла клиновидної кістки. Відноситься до центральних органів ендокринної системи і до проміжного мозку. Гіпофіз відповідає за вироблення гормонів: гормон росту(соматотропін), лактогенний, тиреотропний, адренокортикотропний та гонадотропний гормон.

Номер слайду 10

Гігантизм Гігантизм виникає при гіперфункції гіпофізу з дитячого віку

Номер слайду 11

Карликовість Карликовість виникає при гіпофункції гіпофізу з дитячого віку

Номер слайду 12

Карлики та гіганти

Номер слайду 13

Акромегалія виникає при гіперфункції гіпофізу уже в дорослому віці

Номер слайду 14

Шишкоподібне тіло (епіфіз) Шишкоподібне тіло (епіфіз, пінеальна залоза, верхній мозковий придаток) — невелике утворення, розташоване у глибині мозку; функціонує або як сприймаючий світло орган, або як залоза внутрішньої секреції, активність якої залежить від освітленості. У людини це утворення формою нагадує соснову шишку, звідки і одержало свою назву (piphysis — шишка, наріст).

Номер слайду 15

Щитоподібна залоза Щитоподібна залоза — непарний, двохдольковий, орган, розташований на передній поверхні шиї, попереду трахеї, який регулює основний обмін і забезпечує кальцієвий гомеостаз крові. Виділяє життєво важливі йодовмісні гормони: тироксин та трийодтиронін. Завдяки вільному сполученню з гортанню вона піднімається і опускається при ковтанні, зміщується в бік при повороті голови.

Номер слайду 16

Кретинізм Кретинізм- ендокринне захворювання, гіпофункція щитовидної залози, затримка фізичного та психічного здоров`я. Симптоми кретинізму: низький ріст; товстий, великий язик; плоский ніс; розумова відсталість.

Номер слайду 17

МІКСЕДЕМА Мікседема — хвороба, що виникає при гострій гіпофукції внаслідок тривалої недостатності гормонів щитоподібної залози. Внаслідок порушення білкового обміну розвивається набряк тканин організму.

Номер слайду 18

Базедова хвороба Базедова хвороба – захворювання, що виникає в зв`язку з гіперфункцією щитовидної залози, до крові при цьому надходить надмірна кількість її гормону – тироксину. Зустрічається в жінок віком 20-40 років.

Номер слайду 19

Прищитоподібні залози Прищитоподібні залози (4) розташовані на задній поверхні щитоподібної залози під спільною сполучнотканинною капсулою. Утворюють гормон – паратгормон. Всього в організмі людини є чотири прищитоподібних залози - парна верхня і парна нижня. Це життєво необхідні органи, що виробляють паратгормон, який регулює концентрацію іонів кальцію в крові

Номер слайду 20

Загрудинна (вилочкова) залоза; тимус Ти́мус або загрудни́нна за́лоза (лат. thymus) — належить до центральних залоз імунного захисту, кровотворення, в якому відбувається диференціація Т-лімфоцитів, які проникли сюди з током крові з кісткового мозку. Тут виробляються регуляторні гормони (тимозин, тимулін, тимопоетин), які забезпечують розмноження і дозрівання Т-лімфоцитів, а також низку біологічних активних речовин – інсуліноподібний і кальцитоніноподібний фактор, фактор

Номер слайду 21

Надниркові залози Надниркові залози - парна ендокринна залоза людини. Розташована безпосередньо поруч з нирками. Відіграє важливу роль в регуляції обміну речовин і адаптації організму до несприятливих (стресових) умов. Надниркові залози складаються з двох структур - коркової речовини (утв. кортикостероїди) і мозкової речовини (утв. адреналін і норадреналін), які регулюються нервовою системою.

Номер слайду 22

Аддісонова хвороба Хвороба Аддісона - захворювання, що виникає в зв`язку з порушенням функцій надниркових залоз, яке найчастіше є наслідком їх туберкульозу. Спостерігається приблизно в 30-50 років. Розвивається поступово, супроводжується слабкістю, розладами травлення, бронзовим забарвленням шкіри й слизових оболонок.

Номер слайду 23

Підшлункова залоза Підшлункова залоза виконує подвійну дію: травну і гормональну(змішаної секреції). Внутрішньосекреторна частина займає всього 3% усієї маси залози – це інсулярні острівці або острівці Лангерганса. Виробляє ця залоза гормони, які контролюють вміст глюкози в крові. За недостатнього вироблення гормону інсуліну виникає тяжке захворювання – цукровий діабет.

Номер слайду 24

Статеві залози Статеві залози (гонади) – чоловічі – сім`яники, жіночі – яєчники(змішаної секреції) Продукують гормони та утворюють статеві продукти (яйцеклітини та сперматозоїди). Чоловічі гормони – андрогени, жіночі – естрогени. Вони зумовлюють вторинні статеві ознаки.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 січня
Переглядів
4821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку