Готика. Архітектура, що лине до небес.

Про матеріал
Урок зроблений для тематичного планування предмета «Мистецтво» 8 клас ( 0,5 год/тижд, 17 години, https://sites.google.com/view/zv-ua/мистецтво/8-клас), з метою формування в учнів уявлень про художню культуру Середньовіччя .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готика8 клас 6 урок

Номер слайду 2

Мета: формування в учнів уявлень про художню культуру Середньовіччя .виховувати морально-естетичне сприйняття світу мистецтва, інтерес до мистецтва і його історії.продовжити розвивати творчу і пізнавальну активність, асоціативно-образне мислення, просторове мислення . Завдання:ознайомити учнів з витоками і характером готичного стилю;виявити відмінні риси готичного стилю ;

Номер слайду 3

Термін «готика» найчастіше застосовується до відомого стилю архітектурних споруд, який можна коротко охарактеризувати як «страхітливо величний ». Але готика охоплює практично всі твори образотворчого мистецтва даного періоду: скульптуру, живопис, книжкову мініатюру, вітраж, фреску і багато інших .

Номер слайду 4

Готика (від грец. Γοτθικο) - період у розвитку середньовічного мистецтва на території Західної, Центральної і частково Східної Європи з XI - XII по XV-XVI століття . Слово походить від італ. gotico - незвичний, варварський (Goten - варвари; до історичних готам цей стиль відношення не має) - і спочатку використовувалося як лайливого .

Номер слайду 5

Готика зародилася в середині XII століття на півночі Франції ,в XIII столітті вона поширилася на територію сучасних Німеччини, Австрії, Чехії, Іспанії, Англії .

Номер слайду 6

В Італії готика проникла пізніше, з великими труднощами і сильної трансформацією, що призвела до появи «італійської готики ». Миланский собор, Милан, Италия. Кафедральный собор в Сиене

Номер слайду 7

Головні риси стилю: Якщо описувати готику коротко - це стиль, який суперечить всьому, що було до нього. Особливості стилю: Готика - це в першу чергу височина і динаміка .

Номер слайду 8

Вся архітектура прагне вгору і розвивається знизу вгору .

Номер слайду 9

Всі будівлі, побудовані в стилі готики, мали велику висоту .

Номер слайду 10

Цей ефект досягався не тільки за рахунок стін, але і за рахунок довгих, гострих дахів.

Номер слайду 11

Вітражі стали використовуватися повсюдно. Ними прикрашають вікна, двері і навіть стелі .

Номер слайду 12

Арки стали користуватися популярністю серед архітекторів XII в. Вхідні і міжкімнатні простору оформлялися саме в цьому архітектурному рішенні .

Номер слайду 13

Скульптура з період готики набула широкого поширення. Скульптори тепер прикрашали не тільки інтер'єри та екстер'єри, а й займалися оформленням стін будівлі .

Номер слайду 14

Меблі в Середні століття готики - це височина і легкість .

Номер слайду 15

Готика в Україні : Поширюється на західних землях, які менше за інших зазнали від монголо-татарської навали . Вирішальну роль у формуванні нового стилю відіграв Львівський кафедральний костел .

Номер слайду 16

Хочеться зупинитися на архітектурі, особливо на вітражах. Готичний стиль, в основному, проявився в архітектурі храмів, соборів, церков, монастирів. Для готики характерні арки з загостреним верхом, і багатобарвні вітражністрілчасті вікна .

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Слово вітраж походить від фр. vitrage - скло (орнаментальна або сюжетна декоративна композиція ) Вітраж виглядає як скляна мозаїка. Шматки кольорового скла кріпляться в металевих палітурках спеціальної наскрізний рами - каркаса

Номер слайду 19

Послідовність практичної роботи.1. Згинаємо папір навпіл, малюємо половину вітража (малюнок).2. Обводимо другу половину по першому контуру.3. Потім художньо оформляємо вітраж (простим олівцем)4. Закінчуємо малюнок фарбами .

Номер слайду 20

Є і такий вітраж «тюльпани»ось перші кроки малюнка малюємо лінії стебел і бутонів тюльпанів

Номер слайду 21

…наводимо стебла тюльпанів . Додаємо листя тюльпанів .

Номер слайду 22

…тепер, домальовували бутони тюльпанів . До тюльпанів додаємо деякі штрихи (маточки, тичинки )

Номер слайду 23

…і можна розфарбувати, і домалювати вазу . Перед забарвленням витираємо зайві лінії …

Номер слайду 24

Виготовлення імітації вітража Матеріали: фотографії або презентація про вітраж, гуаш, щільна обкладинка для зошита (або файл), готовий або намальований трафарет, кисті, банку з водою, клей ПВА, палітра .

Номер слайду 25

Під прозору обкладинку покласти готовий трафарет з малюнком і обвести по контурах клеєм ПВА з тюбика, акуратно натискаючи на нього .

Номер слайду 26

Потрібно дати малюнку висохнути кілька годин. Ось що виходить при висиханні .

Номер слайду 27

Видавити на палітру клей ПВА і підмішати в нього потрібний нам колір, в даному випадку червоний .

Номер слайду 28

Нанести готову червону суміш на пелюстки квітів .

Номер слайду 29

Точно також розмішуємо зелений колір з клеєм і наносимо на просвіти листя .

Номер слайду 30

Знову червоним кольором малюємо рамочку .

Номер слайду 31

Далі відтінком жовтого кольору малюємо серединку квітки і білим кольором заповнюємо фон. Фарба, якщо в неї додавати мало клею наноситися нерівномірно, але це нам і потрібно для створення ефекту «павутинки ».

Номер слайду 32

Коли все просохне, розмішуємо чорну фарбу з клеєм і починаємо обводити перегородки, роблячи імітацію більш достовірної . Наш вітраж готовий ! 

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Рефлексивно-оцінний етап.1. Отже, які риси готичної архітектури ми запам'ятали?2. Шпилі, витягнуті вгору будівлі, арки, кам'яні мережива, кругле вікно, вітражі …3. Слово походить від італійського gotico що позначає …

Номер слайду 35

Домашнє завдання: «Закінчити малюнок«Вікно-21 століття ». Презентація підготовленадля уроку «МИСТЕЦТВО» в 8 класі учителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишева Ігорем Павловичем

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Діденко Алла Миколаївна
    Дуже вдячна!!! Чудова презентація!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
1133
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку