Говори українською! До Міжнародного дня рідної мови

Про матеріал
Походження української мови. Вислови про мову. Суржик. Ми-українці. Порівняй, як звучить українською. Іноземці про українську мову. Твори Шевченка іноземними мовами. Я- українець.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говори українською! До Міжнародного Дня рідної мови 21 лютого Презентацію підготувала учитель української мови та літератури Білицького ліцею №1 Білицької селищної ради Лариса Храпко

Номер слайду 2

Панас Мирний “Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова…”

Номер слайду 3

Українська мова — індоєвропейська У світі налічують від 3 500 до 5 000 мов. Усі вони за спорідненістю поділяються приблизно на 40 сімей. Є китайсько-тибетська мовна сім'я (кількість носіїв цих мов — 1 млрд. 224 млн. осіб), семіто-хамітська (майже 262 млн. осіб), авcтро-незійська (приблизно 240 млн. осіб), дравідська (192 млн. осіб), тюркська (11О млн. осіб), угро-фінська (24 млн. осіб) та інші, менш чисельні. Найчисельнішою є індоєвропейська мовна сім'я: вона налічує понад 150 мов, якими користуються 2 млрд. 172 млн. осіб.

Номер слайду 4

Мови індоєвропейської сім'ї об'єднують у 10 груп: індійську (760 млн. осіб), романську (576 млн. осіб), германську (425 млн. осіб), іранську (80 млн. осіб), балтійську (5 млн. осіб), кельтську (10 млн. осіб), грецьку (12 млн. осіб), албанську (5 млн. осіб), вірменську (5 млн. осіб). До індоєвропейських належать і слов'янські мови, якими користуються при­близно 290 млн. осіб.

Номер слайду 5

Слов'янську групу мов поділяють на три підгрупи. До східної підгрупи належать українська, російська (приблизно 170 млн. осіб) і білоруська (понад 10 млн. осіб) мови. Західну підгрупу становлять польська (44 млн. осіб), чеська (12 млн. осіб), словацька (5 млн. осіб), верхньолужиць-ка (не більше 50 тис. осіб) і нижньолужицька (близько 10 тис. осіб), мертва полабська мови. Південну підгрупу ста­новлять сербська (13,5 млн. осіб), дуже близька до неї хорватська (7 млн. осіб), болгарська (9 млн. осіб), македонська (2 млн. осіб), словенська (2 млн. осіб) та мертва старослов'янська мови. Нині українською мовою в Україні й поза її межами розмовляють близько 45 млн. осіб. За кількістю тих, хто розмовляє нею, українська мова стоїть на 15—20-му місці у світі.

Номер слайду 6

Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше людина має володіти, звичайно, рідною мовою

Номер слайду 7

І це не тільки тому, що цією мовою, засвоївши її змалку, вона користується нею повсякденно, а й тому, що рідна мова — це невід'ємна частка Батьківщини, голос свого народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші струни людської душі

Номер слайду 8

Т.Г.Шевченко Ну що б, здавалося, слова… Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється — ожива, Як їх почує!..

Номер слайду 9

Українці успішно занедбали свою мову, тому залишилися із суржиком: січас прийду скоко время? разні люди одінакова цена перва школа вкусно зжарено токо сьодні була конєшно скажу скоренько біжи велике спасіба послідній раз почом сахарь? бистро встань сьодні прийде удобно сидіти рєбята тихо дайте білєт пожалуста проходьте да, канєшно принеси стулець красіві цвіти мої друзья

Номер слайду 10

Суржик—це погана мова, і згадка про неї одразу тягне за собою зраду, відступництво

Номер слайду 11

Багато людей байдужих і неохайних до своєї мови й до мови свого народу взагалі! Хіба не доводиться інколи чути: “Чи не однаково, як я кажу? Аби поняли мене”

Номер слайду 12

Зараз в уяві значної частини суспільства українська мова має присмак “скарбу” з бабусиної скрині. Мабуть, саме тому значна частина українців, знаючи мову, відмовляється нею спілкуватися і нав’язують своє бачення молодому поколінню.

Номер слайду 13

Але це зовсім не так… Ми—українці

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Велич карпатських гір

Номер слайду 19

Біла веселка Карпатських гір

Номер слайду 20

У Карпатських горах в дивовижному краю знаходиться унікальне місце - озеро Герешаска.

Номер слайду 21

Полонина Лисяча

Номер слайду 22

Шпиці — одна з вершин гірського масиву Чорногора. Висота гори — 1863 Шпиці — одна з найцікавіших гір у Карпатах. Її східні схили оперезані скельними виступами заввишки 20—50 м, які справді нагадують шпиці .

Номер слайду 23

Озеро Марічейка— високогірне озеро, льодовикового походження, у масиві Чорногора

Номер слайду 24

Незбагненна велич природи Карпат

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Не цураймося рідної мови! СВІЧЕЧКА БУКВИ Ї Хай це можливо і не найсуттєвіше але ти дитино покликана захищати своїми долоньками крихітну свічечку букви «ї» а також витягнувшись на пальчиках оберігати місячний серпик букви «є»… … затям собі що колись можуть настати і такі часи коли нашої мови не буде пам'ятати навіть найменший соловейко тому не можна покладатися тільки на солов'їв дитино

Номер слайду 27

Прикрась життя українською!!!

Номер слайду 28

ПОРІВНЯЙ, як звучить українською: Богдане Діамант Бурштин Смарагд Взаємини між людьми Святкова листівка Лихослів’я Ледь-ледь Щодня Крига скресла Хибний напрям Пензлик Лебедик Капці Маля Ганок Полонина Равлик Горнятко Окраєць…

Номер слайду 29

Виголошувати вітання Вимкнути струм Передплатити газету Поводитися ввічливо Блукати вуличками Килимові доріжки Бальна сукня Завдавати прикростей Приготувати смачну страву Котра година?

Номер слайду 30

Водограй Веселка Зорепад Шляхетність Пристойність Гречність Кохання Світанок Малеча Горнятко Полумисок Кухлик

Номер слайду 31

Наша мова гнучка і багата Дякуськи! ( дякую) Бабульки (гроші) Чікі-пікі (все добре) Халабуда (будинок) Бричка (транспорт) Доганяти (розуміти щось) Стріляти (позичати) Стайня, генделик (кафе) Лопух (нерозумний)

Номер слайду 32

Сьогодні наша мова потерпає від великої кількості англомовних слів

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Нашою мовою милувалися поодинокі іноземці, що побували в Україні й чули її співучу, мелодійну мову. Ось приміром:

Номер слайду 36

Альфред Рамбо (французький учений-історик) Друкував дослідження про Остапа Вересая

Номер слайду 37

Проспер Меріме (французький учений-історик, письменник) Друкував свої дослідження про Богдана Хмельницького

Номер слайду 38

Фрідріх Боденштедт (німецький поет) так захопивсь українськими народними піснями та історичними думами, що вивчив українську мову й переклав німецькою багато цих пісень і дум, видавши згодом антологію “Поетична Україна”

Номер слайду 39

  Альфред Єнсен      Видатний шведський славіст, референт Нобелівського інституту Шведської академії наук, який добре знав українську мову, написав дві книжки про творчість Тараса Шевченка, де зазначав: «Велика сила прийшла з Правобережної України, справжній обновитель української літератури... В історії світової літератури він поставив собі пам’ятник, сильніший від бронзи.

Номер слайду 40

Карл Еміль Францоз Австрійський письменник, дослідник: творчості Шевченка у своїй праці про нашого поета  в 1878 році писав: «В особі Шевченка замучено найбільшого співця українського народу, геніального поета. Його талант не міг повністю розвинутись, та вже одне те, що він зміг написати, забезпечує йому безсмертну славу». Багато користі для ознайомлення й популяризації творчості Шевченка на Заході зробила німецька поетеса Юлія Віргінія, що переклала вибрані твори поета німецькою мовою. У своїй статті вона зазначає, що успіх Шевченка не мав рівних в історії літератури і що він «має право займати у світовій літературі визначне місце

Номер слайду 41

Леонард Севінський Заслужену оцінку Шевченковій творчості дають і поляки. Польський поет Леонард Севінський ще в 1861 році написав працю про Шевченка, додавши до книжки й переклад «Гайдамаків». У своїй праці він підкреслював; «Велика це людина — Тарас Шевченко, велика вже сама собою, ще вища величчю дум мільйонів, що знайшли свій вияв у натхненній його пісні...» А польський перекладач А. Гожалчинський у передмові до своїх перекладів творів Шевченка, що вийшли в 1862-1873 роках, називає Шевченка «пророком, що тримає лютню і співає народові його власну рідну пісню».

Номер слайду 42

Твори Шевченка іноземними мовами

Номер слайду 43

Пам'ятники Шевченку в Україні та світі На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області. За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам'ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.

Номер слайду 44

Еміль Дюран (французький культурний діяч) друкував свої дослідження про Тараса Шевченка; Луї Леже підготував лекційний курс про Кобзаря 1902 року професори Школи живих східних мов висловлять бажання “ при викладанні російської мови присвятити один семестр і українській мові” Гійом Левассер де Боплан (французький інженер-картограф) написав книгу “Опис України”, що тривалий час була найавторитетнішим джерелом пізнання героїчної історії запорізького козацтва, звичаїв українців, флори і фауни краю.

Номер слайду 45

Можна було б наводити ще багато cхвальних і піднесених висловів про українську мову діячів науки й мистецтва різних, близьких і далеких нам народів, та досить і цих, щоб бачити, як високо цінували вони нетлінний скарб українського народу, що його наші предки зберегли, незважаючи на всілякі заборони й утиски, передавши нам у спадщину

Номер слайду 46

Будь я хоть продвинутый жыдъ-талмудист, И то б без малейшего понта Украинский выучил только б за то, Что Им разговаривал Гонта. ІНТЕРНЕТ СУЧАСНІ ДНІ 2011 р. Закликаю вас боротись за чистоту рідної мови за будь-яких умов!

Номер слайду 47

ppt
Додано
23 березня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку