Гра на уроках географії

Про матеріал
Мета: підвищення інтересу до географічних знань, розвиток творчого мислення,роботи учнів, розвиток пам'яті,уваги;виховувати географічне мислення, вміння працювати командою, толерантність до суджень інших.
Перегляд файлу

Методична розробка позаурочного заходу з географії

для учнів  7-8 класів

учителя  I категорії  Державної гімназії – інтернат з посиленою військово – спортивною підготовкою «Кадетський корпус»,

 Чернової Лариси Микодаївни

                                       Гра “Географічний брейн - ринг”
Мета: підвищення інтересу до географічних знань, розвиток творчого мислення,             ініціативи, спонукання до самостійної, пізнавальної і дослідницької роботи учнів, розвиток  пам'яті, уваги ; виховувати  географічне мислення, вміння працювати командою, толерантність до суджень інших.

Обладнання:

1.Мапа  настінна: «Африка» (фізично-географічна).

2.Виставка робіт дітей з теми « Континенти», «Африка»

3.Виставка додаткової дітератури.

4.Роздатковий матеріал.

Підготовка до гри

Гра проводиться між двома  командами. 

Склад команди: 6 чол. на чолі з капітаном.

Обов’язковим є назва команди

емблема

презентація команди

девіз

Ведучі 

 Журі

Повідомлення правил гри

Гра складається з п’яти раундів. Кожен раунд оцінюється за своєю кількістю балів. Виграє той, хто набирає найбільшу кількість балів.

Час на обговорення кожного запитання І хв, а для більш складних завдань -

2 хв.  За шум і підказки з болільників команд знімаються бали.

 

 Перебіг заходу

Клас святково оформлено

Ведучий : Усіх людей на Землі , де б вони не жили, заворожує краса рідної природи: чарівні озера, темно – зелені ліси, екзотичні рослини. Потреба у спілкуванні з живою природою  стала особливо потрібною людям нашого технічного століття. Тому тисячі людей йдуть у походи, їдуть на екскурсії з метою вивчити природу, помилуватися неповторною красою історичних памяток інших країн. І від цього отримують натхнення для подальшої творчої праці. Ми сьогодні з вами теж побудемо  мандрівниками і заочно  побуваємо в інших географічних поясах, відкриємо таємниці інших культур та  звичаїв. Тож вітаємо вас на географічному брейн – ринзі, а команди  налаштовуйтесь на перемогу,  будьте упевнені у своїх силах,  бажаю  чесної й справедливої гри, позитиву, витримки та стійкості. Імена переможців дізнаємося у кінці заходу.  І розпочнемо ми з презентації команд.

1-й раунд “Презентація”

Кожна команда  представляє презентацію, підготовлену раніше (домашнє завдання). Перемагає команда, презентація якої була найоригінальнішою за змістом і формою.

 

Ведучий: Що насправді ми знаємо про цей велетенський загадковий континент, окрім того, що «В Африці акули, в Африці горили, в Африці великі крокодили»? В уяві більшості туристів він закінчується за межею курортів Шарм-ель-Шейха й Хургади. Проте насправді все значно розмаїтіше й навіть драматичніше. Тож давайте разом дізнаватися, що цікавого в Африці? Зараз питання будуть повязані з  цікавим, дивовижним континентом, який зберігає чимало таємниць. Край безмежних саван і спекотних пустель, колиска дикої незайманої природи та людства. 

 

2-й раунд  “ Африканознавці”- 

Розминка для команд

Ведучий  запитує, а представники команд по черзі відповідають . Команда, яка

швидко і правильно відповість,    отримує  один бал.

  1.         Розкажіть про походження топоніма "Африка" (У древньому Карфагені, розташованому в Північній Африці, словом "афри" називали людей, які мешкали недалеко від міста).
  2.  Скільки країн розташовано на територіії континенту?  (В Африці 55 країн)
  3.  Скільки мов використовують африканці? ( Близько 1,5-2 тис. мов)
  4.                                                                   4. Яка країна Африки є найбільшою, а яка найменшою? (Найбільшою країною Африки є Судан – його територія 2,5 млн км². Площа самої маленької африканської держави – Сейшельських островів не перевищує 453 км²....)
  5.                                                                   5. Для якої  найдовшої річки у світі Африка є домом? ( Ніл, що простягся на 6671 км).
  6. Назвіть  один із найбільших  водоспадів світу, розташований в Африці?  (Водоспад Вікторія)
  7.     Найвища вершина Африки (Килиманджаро)
  8.     Назвіть озеро, яке змінює свої   обриси? (Чад)
  9.     Що таке   самум і де спостерігається це явище  ? (Вітер. У Сахарі).
  10. Надра якої частини  Африки багаті на  алмазами, золото? (Південної ).
  11.           Назвіть  найнижчу  народність  на Землі.   (Пігмеї)
  12.           Найбідьший острів    біля  берегів Африки. (Мадагаскар).

 

  1.                                                                      Ведучий : Усі країни   по-своєму цікаві, вони різноманітні і дивовижні. Попри деякі загальні риси, якими володіють деякі з них, більшість  держав дуже самобутні, і ніхто ніколи не сплутає звивисті вулички італійської провінції з величними вулицями в Німеччині або Чехії. Тож ви зрозуміли, що в цьому раунді питання будуть повязані з країнами Африки.
  2.                                                                      2-й раунд « Відгадай країну Африки»
  3.                                                                      1. На території цієї держави знаходиться озеро, назва якого, як і  у держави. (Чад).
  4.                                                                      2. Через територію  цієї країни протікає найдовша річка світу   (Єгипет).
  5.                                                                      3. Назва держави відповідає назві річки (найповноводніша річка континенту). (Конго).
  6.                                                                      4. Ці дві держави межують одна  з одною та мають вихід до моря, мають назву таку,  як і столиці. (Алжир та Туніс).
  7.                                                                      5. Назва країни  говорить про її місцезнаходження на карті материка (ПАР).
  8.                                                                      6. Східна держава материка. (Сомалі).
  9.                                                                      7. У назві держави назва найбільшої пустелі світу. (Західна Сахара).
  10.                                                                      8. Маленька держава на півдні континенту, яка має одного сусіда. (Лесото).
  11.                                                                      Ведучий: Цей світ незбагненний, а у кожної країни є свої особливості, які дивують туристів. Ми підготували для вас цікаві питання, які  визначать, наскільки  глибокі ваші  знання не тільки у географії, але й у літературі!
  12.                                                                      3- й  раунд  конкурс капітанів   «Літературна географія»
  13.                                                                      Завдання капітану першої команди
  14.                                                                      Пригадайте зміст роману Жуля Верна "Двадцять тисяч льє під водою" і його героя капітана Немо. А тепер завдання: близько полудня винирнуло сонце і капітан Немо визначив координати місцевості. Виявилося, що ми знаходимось на 51°°сх.д. і 67°пд.ш.. Отже ми знайшли... Визначте, куди зайшло судно "Наутілус". Поміркуйте, яку природу побачила команда судна.

Завдання капітану другої команди

  Позначте на контурній карті всі об'єкти, через які мав би пройти шлях Іхтіандра. Визначте координати островів Туамоту.

 

  1.                                                                        Ті, хто читав роман О.Бєляєва "Людина - амфібія". пригадайте епізод, коли батько Іхтіандра, прагнучи врятувати синові життя, пропонує йому дістатися до островів Туамоту двома шляхами:
  2.                                                                      а) північний шлях проходить від затоки Ла-Плата,на північ через Атлантичний океан, Панамський канал, Тихий океан до островів архіпелагу Туамоту;
  3.                                                                      б) південний шлях проходить від затоки Ла - Плата на південь до Вогняної Землі, через Магелланову протоку, Тихий океан до островів Туамоту.
  4.                                                                      4-й раунд «Вірю- не вірю»
  5.                                                                      Ведучий :  З європами-америками-азіями все більш чи менш зрозуміло, але ж є куточки на нашій величезній планеті, про які ми навіть ніколи і не чули! А люди там живуть не менш дивовижні, є незвичайні традиції і вельми дивні звички, а також про них відомо безліч божевільних фактів.
  6.                                                                      1. Вірите ви, що Кірібаті — єдина країна у світі, розташована у чотирьох півкулях (Так)
  7.                                                                      2. Острівна держава Ніуе випустила монети з діснеївськими героями і персонажами з «Зоряних воєн  (Так)
  8.                                                                      3. Ефіопія, як і раніше, дотримується традиційного календаря, який на 7 років відстає від решти світу  (Так)
  9.                                                                      4. У державі Науру   столиця Деніго́моду (Ні )
  10.                                                                      5. У Сан-Марино найменша кількість автомобілів на людину у світі (Ні)
  11.                                                                      6. У 1973 році Бутан заснував політику вимірювання валового національного щастя  (Так)
  12.                                                                      7. Найбільш ізольоване дерево у світі було розташоване в Єгипті ( Ні, в центрі пустелі Сахара в Нігері)
  13.                                                                      8. Один з островів Федеративних Штатів Мікронезії використовує гігантські різьблені камені як валюту  (Так)
  14. Ведучий:  Дуже швидко промайнув час і ми підійшли до останнього раунду. Африка - дивовижна, загадкова, таємнича. З дитинства знайома за книжками про "Бармалея" і "Айболить", за фразою, яка стала вже крилатою: "Ні за що на світі не ходіть у Африку, у Африку гуляти!". Але ж ходять - їздять - літають туристи в Африку. А як же інакше?! Надто вже вона приваблива і цікава для подорожей.
  15.                                                                      5 раунд  «Дива Африки »
  16.                                                                      1 Найпоширеніша мова в Африці ? (Арабська, нею користуються понад 170 млн людей)
  17.                                                                      2. Найбільше місто Африки?  ( Каїр .Тут проживає майже 19 мільйонів людей)
  18.                                                                      3. Найбільш небезпечне для життя місто світу (   Столиця Сомалі Могадішо)
  19.                                                                      4.   5-те найдорожче для проживання місто планети (Столиця Габону Лібревіль)
  20.                                                                      5. Найбільш густонаселена країна Африки ?  ( Нігерія. Тут мешкає майже 191 млн людей).
  21.                                                                      6. У цій країні Африки народжується найбільша у світі кількість близнюків. Приблизно 50 на 1000 новонароджених. Це вчетверо частіше, ніж будь-де на планеті. За це країну ще називають Землею близнят.  (Нігерія)
  22.                                                                      7. Найбільш «центровий» материк світу, який перетинає водночас нульовий меридіан і екватор (Африка)
  23.                                                                      8. Найспекотніший  континент світу. Тут розташовані 6 із 10 найспекотніших місць планети  (Африка)
  24.                                                                      9. Найкоротша в історії війна в Африці ?  ( Вона тривала 38 хвилин між Занзибаром і Великою Британією. Британці відмовилися визнати повноправним правителем султана Халіда бін Бархаша і примусили його вивісити білий прапор за рекордний термін).
  25.                                                                      10. Яке озеро Африки може похвалитися найбільшим у світі розмаїттям риб ?
  26.                                                                      ( Малаві, воно ж Ньяса, розташоване між Малаві, Мозамбіком і Танзанією).

11. Найбагатша  і найбідніша країни континенту? ( Екваторіальна Гвінея з $ 30 200 річного ВВП на душу населення. Найбідніша – Зімбабве з $ 200).

12. У якій країні Африки більше пірамід, аніж у Єгипті. ( Судан. Їх – 223. Однак вони менші за розміром і тому користуються меншою популярністю серед туристів).

                                                    Підбиття підсумків гри

Ведучий :  Поки журі визначає переможців, є  завдання для вболівальників.

Пропоную  вам мандрівку мапою. Знайдіть  на фізичній карті "кольорові" моря та річки, відшукайте на карті світу острови і країни, які за своїми обрисами нагадують рибу, чобіток, ріг, голову слона, пару туфель, ромб, трикутник, прямокутник, краплю, пелюстку квітки іриса, голову бика. Учні відповідають і  за правидьні відповіді отримують призи.

Після закінчення вікторини ведучий повідомляє підсумковий рахунок гри. Оголошується коианда - переможець і найактивніший вболівальник.  Вручаються призи.

Ведучий : Наше свято закінчилося. Звичайно переміг сильніший, але  я бажаю вам   успіхів у  вивченні  географії  і ніколи не зупинятися на досягнутому.
Література

 

1.   Булгакова Т.Є., Байназаров А.М. Практичні завдання на контурних картах 5 -10 класи. – Х.. «Основа».-2005

2.   ГолишкінВ.О. Інтелектуальні ігри на уроках географії. – Х., «Основа». - 2006

3.   Дудка С.В.  Навчальні ігри на уроках географії. – Х., «Основа». 2005

4.   Дудка С.В. Навчальні ігри на уроках географії. – Х., Основа - 2005

5.   Журнал "Географія та основи економіки в школі №6 2003 р. (стаття О.Свірідової " Карта- друга мова географії ").

6.   Журнал "Географія та основи економіки в школі» №5 2003 р. (стаття А.Пушкарьової "Географічні ігри та розваги".

7.   Корнєєв В. Географічні ігри та розваги - К., Рад. шк., 1985.

8.   Методика викладання географії в школі. За редакцією С.Г.Копернік, Р.Р.Коваленко. - К.: "Стафед -2 "- 2002 р.

9.   Методичні рекомендації з організації позакласної роботи з географії в 6-10 класах загальноосвітньої школи. Укладачі: Є.І.Коваленко, М.Г. Криловець, А.О.Сахненко – Ніжин, 1992.

10.         Пивоварова Г. По страницамзанимательнойгеографии: Кн. для учащихся 6-8 кл.- М.: Просвещение, 1989.

11.         Платонова В. Занимательнаягеография. Калининград: Кн. изд-во, 1992.

12.         Познанська Н. Зустрічі земні: Географічні. цікавинки для 6 кл.: Вікторини, ребуси, загадки, головоломки, кросворди з географії. - К.: Магістр-S, 1995.

13.         Серебрін В., Мін Н. Карти та робота з ними. – К., «Шкільний світ» – 2008

14.         Фененко М. Земля говорить /Худож. О.Шоломій. - К.: Веселка, 1969.

 

doc
Додав(-ла)
Чернова Лариса
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку