Державний професійно-технічний навчальний заклад
«Нікопольський центр професійної освіти»
позакласний ВИХОВний захід
Гра-поєдинок «Кулінарний бокс»
Розробила:
Майстер виробничого навчання
Андрєйченко Л.В.
Нікополь - 2022
Гра-поєдинок «Кулінарний бокс»
Мета заходу:
Форма проведення заходу: конкурс
Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, презентація.
Хід заходу
Майстер в/н: Добрий день учасники, компетентне журі та шановні гості. Сьогодні ми проводимо гру-поєдинок «Кулінарний бокс», яка пройде у вигляді змагання, де кращі знавці кулінарних таємниць груп К-19 1/9 і К-20 1/9 поміряються силами у своїх професійних знаннях та покажуть хто краще орієнтується на сторінках кулінарної книги.
Досвід і уміння приходять не одразу, виробничі навики народжуються в стійкій праці. Скільки необхідно знати особливостей та тонкощів в кулінарному мистецтві! Необхідно відчувати нове і самому створювати його.
Здобувачі освіти поділені на 2 команди. То ж запрошуємо їх на ринг. Кожна команда обирає свого капітана. Сьогоднішній наш поєдинок складається з 4-х турів.
Починаємо.
1-й раунд: «Національні страви»
Зараз на екрані будуть з’являтися питання і варіанти відповідей. Учасникам необхідно вибрати правильну відповідь з чотирьох запропонованих.
За кожну правильну відповідь на питання команда отримує 1 бал – смайлик. Якщо команда не знає відповідь на питання, то це право надається команді-супернику. За кожну правильну відповідь на питання команди суперника дається 2 бали – 2 смайлики.
Почнемо:
Питання для 1-ї КОМАНДИ
1. Який з цих кулінарних виробів не є борошняним?
а) лаваш в) еклер
б) галушки г) азу +
2. У якій з цих перших страв, згідно традиційному рецепту, повинні бути маслини і лимон?
а) солянка + в) борщ
б) капусняк г) розсольник
3. Як називається великий весільний пиріг конусоподібної форми з різними верствами начинок, одна з яких обов'язково робилася з курячого м'яса?
а) курінь в) курятник
б) курйоз г) курник +
4. Якого з цих інгредієнтів немає в класичній рецептурі «грецького салату»?
а) томати в) огірки
б) маслини г) авокадо +
5. Виберіть правильне закінчення російського прислів'я: «Перший млинець:»
а) колом в) комом +
б) віддай ворогові г) маслом не зіпсуєш
6. Як називається сир, що виробляється з овечого молока?
а) віола в) ковбасний
б) бринза + г) президент
7. У якій країні існує Академія кухні?
а) Китай в) Італія
б) Франція + г) Росія
8. У якому з цих продуктів не міститься холестерин?
а) куряче стегенце в) соняшникова олія +
б) копчена ковбаса г) рибне філе
9. Як називається котел для приготування їжі?
а) Астрахан в) Тюмен
б) Рязан г) Казан +
10. Який з цих салатів витриманий в багрових тонах?
а) Олів'є в) «Столичний»
б) «Мімоза» г) Вінегрет +
А зараз я пропоную 10 питань для другої команди.
Питання для 2-ї КОМАНДИ
1. Який вид пирогів існує на Русі? (пиріжок з відкритою начинкою.)
а) розтягай + в) розпрягай
б) розсідлай г) розстеляй
2. Яка з цих страв є російською? (Великий довгастий пиріг з начинкою з м'яса або риби, капусти, каші.)
а) каляка в) забіяка
б) маляка г) кулебяка +
3. Який з цих супів традиційно готують з баранини?
а) уха в) таратор
б) шурпа + г) ботвинья
4. Чим, згідно російському прислів'ю, червона хата?
а) ікрою (червоною) в) рибою (червоною)
б) пирогами + г) борщем
5. Без чого не звариш куліш?
а) борошно в) м'ясо
б) макарони г) крупа +
6. Який з цих предметів кухонного начиння використовують в процесі приготування макаронів?
а) сито в) шумівка
б) друшляк + г) решето
7. Яку кашу називають кашею англійських королів?
а) вівсяну + в) гречану
б) рисову г) манну
8. Як називається традиційна молдавське страва?
а) мамалига + в) папалига
б) бабалига г) дедалига
9. Який з цих соусів належить до грузинської кухні?
а) Болоньєзе в) Тартар
б) Ткемалі + г) Бешамель
10. Яке з цих грузинських слів не означає назви грузинської страви? (Це грошова одиниця Грузії)
а) Хачапурі в) Бастурма
б) Лобіо г) Ларі +
2-Й РАУНД: «ЩО ЦЕ?»
Командам зачитується назва продуктів, а завдання учасників сказати, що це. Наприклад, молоко - напій, карась - риба, гречка - крупа.
№ п/п |
1-а КОМАНДА |
2-а КОМАНДА |
1 |
АРТИШОК (овоч) |
Чеддер (сир) |
2 |
Сазан (риба) |
ФІСТАШКИ (горіхи) |
3 |
ХУРМА (фрукт) |
БАКЛАЖАН (овоч) |
4 |
БРУСНИКА (ягода) |
БИЧКИ (риба) |
5 |
РИС (крупа) |
ВИНОГРАД (ягода) |
6 |
ВОБЛА (риба) |
МАЛИНА (ягода) |
7 |
БУЖЕНИНА (м’ясо) |
ПАСТЕРНАК (овоч) |
8 |
КОКОС (горіх) |
ПАЛТУС (риба) |
9 |
ІЗЮМ (сухофрукти) |
КОРИЦЯ (пряність) |
10 |
Кумис (напій) |
КВАС (напій) |
11 |
Кефаль (риба) |
індичКА (птиця) |
12 |
КАКАО (напій) |
КОЛЬРАБІ (овоч) |
13 |
Рябчик (птиця) |
КАВУН (ягода) |
14 |
ЛАВРОВИЙ ЛИСТ (пряність) |
ПЕТРУШКА (зелень) |
15 |
КИВІ (фрукт) |
Пшоно (крупа) |
16 |
Сморчок (гриб) |
Медовуха (напій) |
17 |
РЕДЬКА (овоч) |
Топінамбур (овоч) |
18 |
ЛИМОН (фрукт) |
СТЕРЛЯДЬ (риба) |
19 |
КЛУБНИКА (ягода) |
ДИНЯ (овоч) |
20 |
Бастурма (м'ясо) |
ЯБЛУКО (фрукт) |
3-Й РАУНД: «ВІТАМІНИ»
Команди вибирають який не будь вітамін (А, В, С) і називають продукти, що містять їх.
А (печінка яловича, морква, шипшина, риб'ячий жир, абрикоси і т. д.).
В (боби, гречка, борошно, молоко, дріжджі, цвітна капуста).
С (овочі, ягоди, особливо смородина, шипшина, обліпиха, апельсини).
4-Й РАУНД: «ПОМІРКУЙ»
Командам пропонується перелічити страви, до складу яких входить картопля. Наприклад: суп, салат «Столичний», і т.д.
Оцінювання проводиться за принципом: одна страва – 1 бал.
Кожна команда на протязі 1 хвилин записує страви на папір. По закінченню часу всі записи передаються ведучому, який зачитує та переліковує страви.
Ми підійшли до фіналу змагання. Залишилося найголовніше – підвести підсумки поєдинку та визначити переможця «Кулінарного боксу». Для цього підраховується кількість отриманих смайликів.