Гра-поєдинок "Кулінарний бокс"

Про матеріал
Позакласний виховний захід, що проводився у вигляді конкурсу між командами. Метою заходу було - зацікавити здобувачів освіти обраною професією, закріпити теоретичні навики та навчити шукати відповіді на запитання в нестандартних умовах.
Перегляд файлу

Державний професійно-технічний навчальний заклад

«Нікопольський центр професійної освіти»

 

 

 

 

 

Боксер: стоковые векторные изображения, иллюстрации | Depositphotos

 

 

позакласний ВИХОВний захід

Гра-поєдинок «Кулінарний бокс»

 

 

 

 

Розробила:

Майстер виробничого навчання

Андрєйченко Л.В.

 

 

 

 

Нікополь - 2022

Гра-поєдинок «Кулінарний бокс»

Мета заходу:

  • зацікавити здобувачів освіти обраною професією, закріпити теоретичні навики; вчити шукати відповіді на запитання в нестандартних умовах;
  • формування ключових компетенцій здобувачів освіти: спілкування державною мовою, загальнокультурна грамотність, інформаційно-цифрова компетентність, уміння здійснювати ефективну взаємодію в команді (формування лідерських якостей, почуття дружби, взаємодопомоги), уміння розв’язувати проблеми та досягати очікуваного результату;
  • формування професійних компетенцій: розвивати комунікативні навички (вміння продуктивно працювати в команді, обговорювати проблему, обґрунтовувати своє рішення, обмінюватися інформацією), особистісне самовдосконалення.

Форма проведення заходу: конкурс

Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, презентація.

Хід заходу

Майстер в/н:  Добрий день учасники, компетентне журі та шановні гості. Сьогодні ми проводимо гру-поєдинок «Кулінарний бокс», яка пройде у вигляді змагання, де кращі знавці кулінарних таємниць груп К-19 1/9 і К-20 1/9 поміряються силами у своїх професійних знаннях та покажуть хто краще орієнтується на сторінках кулінарної книги.

Досвід і уміння приходять не одразу, виробничі навики народжуються в стійкій праці. Скільки необхідно знати особливостей та тонкощів в кулінарному мистецтві! Необхідно відчувати нове і самому створювати його.

Здобувачі освіти поділені на 2 команди. То ж запрошуємо їх на ринг. Кожна команда обирає свого капітана. Сьогоднішній наш поєдинок складається з 4-х турів.

Починаємо.

1-й раунд: «Національні страви»

Зараз на екрані будуть з’являтися питання і варіанти відповідей. Учасникам необхідно вибрати правильну відповідь з чотирьох запропонованих.

За кожну правильну відповідь на питання команда отримує  1 бал – смайлик. Якщо команда не знає відповідь на питання, то це право надається команді-супернику. За кожну правильну відповідь на питання команди суперника дається 2 бали – 2 смайлики.

Почнемо:

Питання для 1-ї КОМАНДИ

1. Який з цих кулінарних виробів не є борошняним?

а) лаваш                   в) еклер

б) галушки               г) азу +

2. У якій з цих перших страв, згідно традиційному рецепту, повинні бути маслини і лимон?

а) солянка +             в) борщ

б) капусняк              г) розсольник

3. Як називається великий весільний пиріг конусоподібної форми з різними верствами начинок, одна з яких обов'язково робилася з курячого м'яса?

а) курінь                   в) курятник

б) курйоз                   г) курник +

4. Якого з цих інгредієнтів немає в класичній рецептурі «грецького салату»?

а) томати                  в) огірки

б) маслини               г) авокадо +

5. Виберіть правильне закінчення російського прислів'я: «Перший млинець:»

а) колом                    в) комом +

б) віддай ворогові    г) маслом не зіпсуєш

6. Як називається сир, що виробляється з овечого молока?

а) віола                     в) ковбасний

б) бринза +               г) президент

7. У якій країні існує Академія кухні?

а) Китай                   в) Італія

б) Франція +            г) Росія

8. У якому з цих продуктів не міститься холестерин?

а) куряче стегенце    в) соняшникова олія +

б) копчена ковбаса    г) рибне філе

9. Як називається котел для приготування їжі?

а) Астрахан             в) Тюмен

б) Рязан                    г) Казан +

10. Який з цих салатів витриманий в багрових тонах?

а) Олів'є                   в) «Столичний»

б) «Мімоза»             г) Вінегрет +

 

А зараз я пропоную 10 питань для другої команди.

Питання для 2-ї КОМАНДИ

1. Який вид пирогів існує на Русі? (пиріжок з відкритою начинкою.)

а) розтягай +            в) розпрягай

б) розсідлай              г) розстеляй

2. Яка з цих страв є російською? (Великий довгастий пиріг з начинкою з м'яса або риби, капусти, каші.)

а) каляка                   в) забіяка

б) маляка                  г) кулебяка +

3. Який з цих супів традиційно готують з баранини?

а) уха                        в) таратор

б) шурпа +               г) ботвинья

4. Чим, згідно російському прислів'ю, червона хата?

а) ікрою (червоною)    в) рибою (червоною)

б) пирогами +               г) борщем

5. Без чого не звариш куліш?

а) борошно                в) м'ясо

б) макарони               г) крупа +

6. Який з цих предметів кухонного начиння використовують в процесі приготування макаронів?

а) сито                      в) шумівка

б) друшляк +           г) решето

7. Яку кашу називають кашею англійських королів?

а) вівсяну +                в) гречану

б) рисову                    г) манну

8. Як називається традиційна молдавське страва?

а) мамалига +            в) папалига

б) бабалига                г) дедалига

9. Який з цих соусів належить до грузинської кухні?

а) Болоньєзе             в) Тартар

б) Ткемалі +              г) Бешамель

10. Яке з цих грузинських слів не означає назви грузинської страви? (Це грошова одиниця Грузії)

а) Хачапурі              в) Бастурма

б) Лобіо                    г) Ларі +

2-Й РАУНД: «ЩО ЦЕ?»

Командам зачитується назва продуктів, а завдання учасників сказати, що це. Наприклад, молоко - напій, карась - риба, гречка - крупа.

 

№ п/п

1-а КОМАНДА

2-а КОМАНДА

1

АРТИШОК (овоч)

Чеддер (сир)

2

Сазан (риба)

ФІСТАШКИ (горіхи)

3

ХУРМА (фрукт)

БАКЛАЖАН (овоч)

4

БРУСНИКА (ягода)

БИЧКИ (риба)

5

РИС (крупа)

ВИНОГРАД (ягода)

6

ВОБЛА (риба)

МАЛИНА (ягода)

7

БУЖЕНИНА (м’ясо)

ПАСТЕРНАК (овоч)

8

КОКОС (горіх)

ПАЛТУС (риба)

9

ІЗЮМ (сухофрукти)

КОРИЦЯ (пряність)

10

Кумис (напій)

КВАС (напій)

11

Кефаль (риба)

індичКА (птиця)

12

КАКАО (напій)

КОЛЬРАБІ (овоч)

13

Рябчик (птиця)

КАВУН (ягода)

14

ЛАВРОВИЙ ЛИСТ (пряність)

ПЕТРУШКА (зелень)

15

КИВІ (фрукт)

Пшоно (крупа)

16

Сморчок (гриб)

Медовуха (напій)

17

РЕДЬКА (овоч)

Топінамбур (овоч)

18

ЛИМОН (фрукт)

СТЕРЛЯДЬ (риба)

19

КЛУБНИКА (ягода)

ДИНЯ (овоч)

20

Бастурма (м'ясо)

ЯБЛУКО (фрукт)


 


3-Й РАУНД: «ВІТАМІНИ»

Команди вибирають який не будь вітамін (А, В, С) і називають продукти, що містять їх.

А (печінка яловича, морква, шипшина, риб'ячий жир, абрикоси і т. д.).

В (боби, гречка, борошно, молоко, дріжджі, цвітна капуста).

С (овочі, ягоди, особливо смородина, шипшина, обліпиха, апельсини).

4-Й РАУНД: «ПОМІРКУЙ»

Командам пропонується перелічити страви, до складу яких входить картопля. Наприклад: суп, салат «Столичний», і т.д.

Оцінювання проводиться за принципом: одна страва – 1 бал.

Кожна команда на протязі 1 хвилин записує страви на папір. По закінченню часу всі записи передаються ведучому, який зачитує та переліковує страви.

 

Ми підійшли до фіналу змагання. Залишилося найголовніше – підвести підсумки поєдинку та визначити переможця «Кулінарного боксу». Для цього підраховується кількість отриманих смайликів.

doc
Пов’язані теми
Технології, Сценарії
Додано
13 червня 2022
Переглядів
389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку