Гра-вікторина "На варті життя. Обізнаний - значить озброєний !"

Про матеріал
Сценарій проведення гри-вікторини в рамках проведення Тижня безпеки життєдіяльності. Мета - привернути увагу дітей до безпеки життєдіяльності, стимулювати пізнавальну діяльність вихованців, вміння діяти в надзвичайних ситуаціях, приймати відповідальні рішення на основі набутих знань та власного досвіду, виховувати відповідальне ставлення до власної безпеки, уміння працювати в команді.
Перегляд файлу

 

Комунальний заклад «Полтавський Палац дитячої та юнацької творчості Полтавської міської ради Полтавської області»

 

 

 

 

 

 

Сценарій гри-вікторини

«На варті життя.

Обізнаний – значить озброєний»

 

 

 

 

                      Розробила:

 методист Березич Ю.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полтава

2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: 

  • привернути увагу дітей до безпеки життєдіяльності 
  • стимулювати пізнавальну діяльність вихованців, вміння діяти в надзвичайних ситуаціях, приймати відповідальні рішення на основі набутих знань та власного досвіду.
  • виховувати відповідальне ставлення до власної безпеки, уміння працювати в групі.

Обладнання: жетони,  плакат «Хрестики-нулики», сигнальні картки, завдання в конвертах, аркуші А3, А4, маркери, фото стихійних лих., інструкції з безпеки життєдіяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід заходу

 

Ведуча . Леонардо да Вінчі написав:

«Пам’ятай! Життя є дар,

І той, хто його не цінує,

Цього дарунку не заслуговує».

І, дійсно, найцінніше, що є у людини – це її життя. Воно дається їй тільки раз і кожній своє: довге чи коротке, неповторне і звичне, радісне і сумне, солодке, як мед і гірке, як полин, воно триває лише від народження до смерті, і його не можна прожити двічі. Отож, життя своє потрібно любити, цінувати і боронити від усього лихого. І в цьому вам допоможуть знання правил безпеки життєдіяльності.

Ведуча: Ви вже знаєте, що безпека — це коли нічого не загрожує життю і здоров’ю, а небезпека — ситуація, коли щось або хтось може тобі зашкодити.

Щоб убезпечитися, треба вміти розпізнавати небезпеки, знати причини їх виникнення та способи захисту. Упевненість у собі, сміливість, обачність допоможуть уникати небезпечних ситуацій.

Ведуча: Починаючи з того моменту, як дитина робить перші кроки, вона зазнає впливу небезпечних факторів. Небезпеки підстерігають дитину практично на кожному кроці – удома небезпека йде від електричних, газових приладів, пустощів із сірниками, на вулиці – необережність на дорозі, використання піротехнічних, вибухонебезпечних предметів і та ін. може призвести до біди.

Рада активу Палацу(по-черзі)

  1. Біді запобігти та врятувати
  2. А ще попередити і нагадати.
  3. Лише за умови безпеки людини
  4. Можливе щасливе майбутнє країни
  5. Якщо хочеш мати ти світле буття
  6. Дотримуйся правил

безпеки життя(разом)

 

Ведуча: Пам’ятайте! Твоє здоров’я і життя залежать не тільки від знання правил безпечної поведінки, а найголовніше — від їх виконання в будь-яких ситуаціях.

Ведуча: А для закріплення цих знань ми проведемо гру-вікторину «На варті життя. Обізнаний – значить озброєний». За правильні відповіді команди будуть отримувати жетони оцінювання. Для початку ми дізнаємось назви наших команд. А для цього складіть з букв назву команди.

Рятівники    Помічники

З кожним роком все жвавішим стає рух на вулицях нашого міста. Щоб зберегти своє здоровя та життя, ми повинні чітко дотримуватися встановлених правил дорожнього руху. Впевнена, що ви з ними знайомі, адже вони зовсім не складні. А на скільки добре ви їх знаєте, зараз і перевіримо.

(Учасники отримують сигнальні картки)

Тест «Автодор»

1. Як у широких колах називається розмічений пішохідний перехід?

а) «Тільняшка»;

б) «Зебра»;

в) «Стоп-машина»;

г) «Тигр».

2. Як називають малопомітні нерівності на дорозі для зниження швидкості автомобіля біля пішохідних переходів?

а) смуга перешкод;

 б) сліпий постовий;

в) лежачий поліцейський;

г) безробітний інспектор.

3. Як називається майданчик, на якому може зупинитися пішохід при переході дороги?

а) мис порятунку;

б) земля надії;

в) острівець безпеки;

г) поле чудес.

4. з якого віку дозволяється їздити на велосипеді по проїжджій частині?

а) з 12 років;

б) з 16 років;

в) з 14 років;

г) з 18 років.

5. З якого віку дитина може сидіти на першому сидінні автомобіля, що поруч з водієм?

а) з п’яти років;

б) з десяти років;

в) з дванадцяти років;

г) з чотирнадцяти років.

( Але не забувайте, що це найнебезпечніше місце в автомобілі)

  1. Що може стати  джерелом підвищеної небезпеки для самого автомобіля та інших учасників дорожнього руху?

а) волохаті педалі

б) кучеряві крила;

в) оголене кермо;

г) лиса гума.

8. Скільки груп дорожніх знаків існує?

а) три;

б) сім;

в) п’ять;

г) десять.

(попереджувальні, заборонні, розпорядчі, знаки пріоритету, інформаційно-вказівні та знаки сервісу, знаки додаткової інформації)

  1. Якого типу дорожніх знаків поки що не існує?

а) заборонні;

б) розпорядчі;

в) попереджувальні;

г) заохочуючі.

Гра «Збери знак»

Завдання на час. Перемагає команда, яка швидше збере розрізаний дорожній знак.( конверти + 3 знаки для кожної команди)

 

Пожежна тривога

         Командам задаються питання, відповідати на які треба швидко, адже у реальній небезпеці часу теж може не бути. Тому швидкість відповіді, як і, безумовно, правильність — головні критерії, які враховує журі при оцінюванні. Якщо команда не відповідає, право відповіді переходить команді суперників. Правильна відповідь – 2 бали.

  1. Чи можна вибивати вікна при пожежі? (Ні, бо у приміщення почне поступати свіже повітря, яке й прискорює горіння)
  2. Чи можна гасити електроагрегат або електромережу, що горять, водою або пінним вогнегасником? (Ні, якщо вони під напругою. Перед гасінням їх слід знеструмити)

3. Чому у дитячих закладах двері приміщень відчиняються назовні? (Тому, що у такому випадку при евакуації не створюється велике скупчення людей).

4. Яка діжка є найнебезпечнішою: наповнена бензином чи порожня, у якій раніше зберігався бензин? (Порожня: в ній може створитися вибухонебезпечна концентрація парів бензину з повітрям).

5. Чому не можна кидати у вогонь аерозольні упаковки? (Аерозольні упаковки - вибухонебезпечні)

6. Чи можна вмикати світло, якщо у квартирі відчувається запах газу? (Ні, через те, що при вмиканні світла може виникнути іскра, що при наявності газу може спричинити вибух).

7. Як погасити палаючий на людині одяг? (Потрібно зупинити його, повалити на землю і качати, збиваючи полум’я. Можна обернути ковдрою. Однак, коли це робить людина, що горить, вона повинна берегтися отруєння чадним газом у приміщенні).

8. Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора з нього пішов дим? (Вимкнути телевізор. Викликати пожежну службу, покликати на допомогу дорослих, або самому накинути на телевізор щільну тканину, ковдру.)

9.Які існують види вогнегасників? (Пінні, вуглекислотні, порошкові).

10.Куди треба телефонувати під час пожежі, що треба повідомляти? (Викликати пожежну службу за телефоном 101. Повідомити, що і де горить, адресу: вулицю, номер дому, під’їзду, код вхідних дверей; своє прізвище)

. Гра «Хрестики-нулики»

          . На дошці ігрове поле. Гравець дістає і читає питання. Якщо він правильно відповів на питання, то ставить свій знак в клітинку, а якщо неправильно - знак противника.

 Розігрується право першого ходу. 

Як вибратися із дому, коли  багато диму?

Питання для ігрового поля

1. Процес виведення населення і життєвих ресурсів першої необхідності з території можливої загрози від катастрофи чи воєнного конфлікту (евакуація) .

2. будь-яка речовина або предмет, які здатні вибухати й завдавати чимало біди тим, хто не вміє з ними поводитися. Такі предмети мають назву…(вибухонебезпечні).

3. Хімічна сполука, здатна уражати людей і тварин на мвеликих територіях, проникати в споруди, заражати місцевість. Така речовина має назву (отруйна).

4. Це роз’яснювальна бесіда, яку проводять з вихованцями перед заняттями, екскурсіями, канікулами та іншими заходами. (інструктаж).

5. Валіза, яка являє собою міцний і зручний рюкзак від 25 літрів і більше, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування має назву… (екстрена).

6. Суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, залякування населення та органів влади або вчинення інших зазіхань на життя та здоров’я ні в чому не винних людей або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей (тероризм).

7. Друкований варіант нагадування про правильний порядок дій у надзвичайній ситуації називається  …(памятка ).

8. В якій книзі зібрано всі злочини людини проти природи? (Червона книга).

9.Якщо твій товариш потрапив у ополонку, ваші дії?

(C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\OFFICE12\Bullets\BD14565_.gif Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.

C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\OFFICE12\Bullets\BD14565_.gif Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\OFFICE12\Bullets\BD14565_.gif Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\OFFICE12\Bullets\BD14565_.gif Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.

C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\OFFICE12\Bullets\BD14565_.gif Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко - постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

  • Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм. )

 

Гра«Так чи ні»

. Якщо правильна відповідь відповідає «так», якщо неправильна – «ні». За правильну відповідь 1 бал. (Один учасник з команди).

1. Чи можна перебігати дорогу перед машинами, що рухаються? (ні)

2. Переходити дорогу потрібно на червоне світло світлофора?(ні)

3. Не можна гратися на дорозі в ігри? (Так)

4. Не можна виходити на дорогу із – за машин, що стоять? (так)

5. Не можна ходити тротуарами чи пішохідними доріжками? (ні)

6. Переходь дорогу лише у дозволених місцях.(Так)

7. Не можна переходити дорогу на зелене світло світлофора(ні)

8. На пішохідних дорожках тримайся правої сторони (так)

 

Завдання  «Перша допомога». Ви отримаєте конверти з небезпечними ситуаціями, в які потрапили перехожі. Вам необхідно запропонувати першу допомогу в тій чи іншій ситуації.

1. Людина впала на вулиці і дістала травму в ділянці передпліччя з ушкодженням м‘яких тканин і судин. Із рани пульсуючим струменем виділяється кров яскраво-червоного кольору. Ваші дії.

( перетягти жгутом, поясом вище рани і визвати швидку допомогу)

2. Машина випадково збила необережного перехожого. Потерпілий скаржиться на біль у правій нозі. Сам підвестись не може. В ділянці вище коліна спостерігається припухлість, відмічається хрусткіт кісток та їх рухливість, яка перша допомога?

(Накласти шину, дощечкуу, рівну річ, підв’язати ногу з двух сторін, викликати швидку допомогу)

Тест «Моя аптечка»

1. Який лікарський засіб можна використовувати в якості антисептика при капілярній кровотечі?

  1. Подорожник, березовий лист.
  2. Корінь валеріани, квіти конвалії.
  3. Листя дуба.

2. Який засіб автомобільної аптечки можна використати для зменшення болі при переломі?

  1. Валідол.
  2. Анальгін.
  3. Ентеродез.

 

3. Навіщо необхідний валідол в аптечці водія?

  1. Для застосування при високій температурі тіла.
  2. Для застосуванні при болях при переломах.
  3. Для застосуванні при болях в області серця.

4. Як надати допомогу постраждалому при болі в серці?

  1. Дати по таблетці анальгіну або аспірину.
  2. Дати понюхати нашатирний спирт.
  3. Дати прийняти під язик таблетку валідолу або нітрогліцерину.

5. Навіщо в аптечці водія 10%розчин аміаку (нашатирний спирт)?

  1. для обробки ран;
  2. для накладання зігріваючого компресу;
  3. для вдиху при запамороченні або втраті свідомості.

 

Гра « Знайди пару» (картки+ фото стихійних лих)

Перед собою ви бачите фото і назви стихійних лих.

Ваше завдання: співвіднести зображені пошкодження на фото зі стихійними лихами, які могли призвести до таких наслідків.

 

Конкурс «Склади пам’ятку»

  1. «Перед виходом в ліс, ви обов’язково зробите …» (обрати правильні тези пам’ятки )

-  Залишите вдома мобільний телефон.

  • Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Якщо поблизу нікого немає- залишіть записку з повідомленням (дата, час відправлення, кількість людей, що йдуть разом з вами, напрямок подорожі і приблизний час повернення).
  • Одягнете чорний одяг, щоб не забруднитися під час походу.
  • Зробите гарний макіяж, адже вас не повинні бачити не красивими.
  • Підете з домівки так, щоб вас ніхто не бачив (ви ж не на довго, тільки прогулятися в лісі.)
  • Візьмете собі за правило – перед мандрівкой чи походом до лісу, подивитися карту або хоча б намалюйте від руки план місцевості та запам’ятати орієнтири.
  • Одягнете зручний одяг та взуття. Вони повинні підходити для місцевості та погодних умов. Запамятайте – погодні умови можуть змінитися дуже швидко.
  • Візьмете з собою все, що захочете, а раптом знадобиться.
  • Одягнетеся в яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним у разі розшуку їх.
  • Переконайтеся, що все ваше спорядження – у доброму, робочому стані.  Якщо ви сумніваєтесь брати ту чи іншу річ, пам’ятайте – зайва вага буде вам  заважати.

Правильний варіант

Перед виходом в ліс, ви обов’язково зробите:

  • Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Якщо поблизу нікого немає- залишіть записку з повідомленням (дата, час відправлення, кількість людей, що йдуть разом з вами, напрямок подорожі і приблизний час повернення).
  • Візьмете собі за правило – перед мандрівкою чи походом до лісу, подивитися карту або хоча б намалюйте від руки план місцевості та запам’ятати орієнтири.
  • Одягнете зручний одяг та взуття. Вони повинні підходити для місцевості та погодних умов. Запамятайте – погодні умови можуть змінитися дуже швидко.
  • Одягнетеся в яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним у разі розшуку їх.
  • Переконайтеся, що все ваше спорядження – у доброму, робочому стані.  Якщо ви сумніваєтесь брати ту чи іншу річ, пам’ятайте – зайва вага буде вам  заважати.

Правила поведінки біля водоймищ влітку

 

  • Не загоряй надто довго — перегрієшся і отримаєш сонячний удар.

 

  • Не купайся і не пірнай у воду після тривалого перебування на сонці, тобі може стати погано. Купатися краще вранці або ввечері, коли тепло, але не можна перегрітися.

 

  • Якщо ти хочеш отримати гарну засмагу, потрібно засмагати на сонці з 12 до 15 годин дня.

 

  • Далеко від берега можна запливати тільки на надувних матрацах та кругах.

 

  • Якщо ви вмієте гарно плавати, то можна грати в різноманітні ігри, навіть із захватами ніг.

 

  • Ніколи не пірнай у незнайомих місцях! Тут може виявитися неглибоко, а інколи на дні лежать гнилі колоди, гостре каміння, об яке можна поранитися, та густі водорості, у яких легко заплутатися.

 

  • Не грай у тих місцях, звідки легко впасти у воду.

 

  • Не влаштовуй у воді ігор, пов'язаних із захватами.

 

  • Не вирушай у плавання на самодільних плотах.

 

  • Не ходи купатися на водоймища без супроводу дорослих.

 

  • Не запливай на глибоке на надувних матрацах та кругах.

 

Правильна відповідь

Правила поведінки біля водоймищ влітку

  • . Не загоряй надто довго — перегрієшся і отримаєш сонячний удар.

 

  • . Не купайся і не пірнай у воду після тривалого перебування на сонці, тобі може стати погано. Купатися краще вранці або ввечері, коли тепло, але не можна перегрітися.

 

  • . Ніколи не пірнай у незнайомих місцях! Тут може виявитися неглибоко, а інколи на дні лежать гнилі колоди, гостре каміння, об яке можна поранитися, та густі водорості, у яких легко заплутатися.

 

  •  Не грай у тих місцях, звідки легко впасти у воду.

 

  • Не влаштовуй у воді ігор, пов'язаних із захватами.

 

  • . Не вирушай у плавання на самодільних плотах.

 

  • Не ходи купатися на водоймища без супроводу дорослих.

 

  • Не запливай на глибоке на надувних матрацах та кругах.

 

 

 

Ведуча .

Отож запам’ятайте, діти,

Що мить безцінно дорога.

Що нам дано не просто жити –

Не просто так горить зоря.

Кожна утрачена хвилина –

Ой, як важлива у житті

На жаль, не позбираєш днини,

Отак змарновані в путі.

Людське життя – це найсокровенніший дар Божий. Воно дорожче за всі цінності земні і небесні. Тож любімо, цінуймо, бережімо ЖИТТЯ!

Ми – на варті життя ! Адже, обізнаний – значить озброєний !

 

1

 

doc
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
3610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку