Гриби, які зростають в лісах Шосткинщини

Про матеріал
Презентація допоможе школярам детельніше та уважніше вивчити їстівні та отруйні гриби своєї місцевості, дізнатися які їхні характерні особливості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРИБИ

Номер слайду 2

ЇСТІВНІ ГРИБИ

Номер слайду 3

МАСЛЮКМаслюк відноситься до групи трубчастих. По харчовій цінності входить у другу категорію. Маслюк, також його називають маслюк, жовтяк зустрічається влітку і восени в соснових і ялинових лісах, на сухих місцях, на дорогах, галявинах і в ямах. Капелюшок м'ясиста. Напівкругла, в сиру погоду слизова, червонувато-коричневого кольору. Нижня поверхня капелюшки молодого гриба світло-жовтого кольору, вкрита білою плівкою, яка у дорослої гриба відривається від капелюшка і залишається у ніжки у вигляді кільця. Ніжка коротка. М'якоть ніжна, жовтувато-білого кольору. Маслюк зовні схожий на жовчний гриб, який є неїстівним. У них, на відміну від маслюків, внутрішня сторона капелюшка має блідо-бузковий відтінок. М'якоть при зламі ясно-блакитна. За смаком перевірити гриб, маслюк дуже складно, так як і їстівний маслюк має гіркуватий смак. Чому гриб називається маслюком?Цей гриб отримав таку назву через своєрідного покриття верхнього шару капелюшки, яке має як би маслянисту консистенцію. Також м'якоть, має ніжно-жовтий відтінок, що нагадує колір вершкового масла. Чому ще гриб, маслюк назвали саме так. Будучи вже навіть в готовому вигляді, маслюк, незалежно маринований, солоний або просто відварений виглядає так, як ніби политий олією, зі слизьким і маслянистим покриттям. Якщо ви ще дуже погано знайомі з цим грибом, уважно вивчіть фотогалерею нижче.

Номер слайду 4

ПІДОСИНОВИК ПІдосиновик: по своїй будові підосичник відноситься до групи трубчастих, а по харчовій цінності входить у другу групу. Капелюшок м'ясиста, спочатку куляста, потім подушкообразная, забарвлення її жовтувато-червона, буро-червоний, оранжево-червона. Нижня поверхня капелюшки спочатку білий, потім сіріє. Ніжка пряма, висока, біля основи - потовщена, біла з темно-коричневими лусочками. М'якоть щільна, біла, при зламі спочатку синіє, потім стає чорно-фіолетового. Гриб, підосичник (осиновик, красноголовик) росте переважно під осиками, іноді і під іншими листяними деревами, з середини літа і до кінця жовтня. Ще одним представником групи трубчастих, близький «родич» подосиновику, є підберезник або березовик, який росте в березових лісах з кінця червня до пізньої осені. У молодих грибів капелюшок спочатку куляста, потім уплощающаяся. Колір різних відтінків - від білувато-бурого до темно-коричневого, залежно від віку і місця зростання. Нижня поверхня капелюшки - сірувата, з іржавими плямами. Дрібними і частими трубочками. Ніжка щільна, тонка, донизу злегка потовщена, покрита чорнуватими частими лусочками. М'якоть біла, щільна, з віком стає рихлою, при зламі не змінює кольору. Гриб, підосичник зустрічається також з білим забарвленням верхньої поверхні капелюшка. В іншому він ні чим не відрізняється від звичайного подосиновика. Варто відзначити, що підосичники і підберезники, особливо в дощову пору часто бувають заражені грибним хробаком. Ростуть ці гриби швидко, великими сім'ями, на одному квадратному метрі можуть відразу бути знайдені до 10 штук. Підосичник є одним з улюблених грибів у грибників. Тут роль грає і велика кількість цих грибів, і ніжний насичений смак. Одними з найбільш часто приготувати страв - смажені підосичники з картоплею і грибний суп.

Номер слайду 5

БІЛИЙ ГРИББілі гриби збирають у хвойних і листяних лісах. Час збору - з середини червня і до половини жовтня. Якщо ви ще погано знайомі з цим грибом, було б непогано перший раз йти в ліс за білими грибами з людиною досвідченим і добре знаючим види та особливості грибів. У лісах часто зустрічаються гриби, зовні схожі на білий, але є неїстівними або навіть отруйними. Одним з найбільш поширених і часто помилково стягуються малодосвідченими грибниками неїстівних грибів - гірчак або жовчний гриб. Він часто зустрічається в хвойних лісах на грунті біля основи стовбурів і пнів і, на перший погляд, дійсно схожий на деякі форми білого гриба. Проте якщо розглянути гірчак уважно, то видно, що він відрізняється від білого гриба чорної або бурою сетчатостью на ніжці, рожевої або брудно-рожевим забарвленням трубчастого шару в зрілому віці і злегка розовеющее на зламі м'якоттю. Відрізняється він ще від білого гриба і дуже гірким смаком м'якоті, за що і отримав свою назву. Потрібно мати на увазі, що білі гриби, зібрані переросли, червивими, що вже почали розкладатися, можуть викликати отруєння організму. У таких грибах утворюються токсичні продукти розкладання білків, подібні тим, які присутні в зіпсованих рибних або м'ясних продуктах. Якщо ви ще не є досвідченим грибником, необхідно бути гранично уважним і обережним при зборі грибів, якщо ви сумніваєтеся в його поживності, краще його не брати.

Номер слайду 6

СИРОЇЖКАСироїжка зростає в березових і змішаних з березою соснових лісах. Утворює мікоризу з березою, в соснво- березових лісах росте саме під березою. Цей гриб любить сирі місця і зустрічається по окраїнах боліт. Проростає поодиноко або невеликими групами з липня по вересень. Капелюшок молодих грибів сироїжки ї має напівкулясту форму, з віком стає розпростертий або воронкоподібний. Колір капелюшка — яскраво-жовтий, шкірка легко знімається з краю капелюшки. Розмір капелюшки досягає 10 см. Сироїжка відноситься до їстівних грибів третьої категорії. Вживати в їжу можна свіжим або солоним. Гриб придатний для сушіння. У вареному вигляді набуває сірого кольору, щоб зробити варену сироїжку жовту білого кольору, її потрібно покласти в слабкий розчин питної соди на 10-12 годин. При зборі грибів потрібно дотримуватися обережності — сироїжка жовта має схожість з мухомором поганкоподібного.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

МУХОМОРЧервоний мухомор - це класичний отруйний гриб, який попереджає оточуючих про небезпеку своїм яскравим зовнішнім виглядом. Він поширений повсюдно по всій території Росії і часто використовується з лікувальною метою народної нетрадиційної медицини. Відразу хочеться попередити вас про неприпустимість застосування будь-яких настоянок на основі червоного мухомора. Справа в тому, що в його склад входить сильнодіючі отрути, які здатні проникати крізь шкірні покриви. Це викликає сильне отруєння з ураженням переважно парасимпатичної нервової системи. У м'якоті мухомора червоного визначаються у високих концентраціях наступні речовини:мускарінові отрути;холіни;буфотенин і бетаїн - володіють найсильнішим галлюциногенним дією;иботеновая кислота, що дратує, всі без винятку слизові оболонки;путресцин. Смертельна доза для людини складає усього лише 5-10 грам м'якоті в чистому вигляді. При поєднанні зі спиртової основою дію отрути посилюється в 10-15 разів. У деяких випадках лікувальні властивості мухомора червоного використовуються з побутовими цілями, за рахунок вхідної до його складу иботеновой кислоти цей гриб має можливість надавати сильне інсектицидну дію. Вбиває всі форми комах, включаючи тарганів, клопів, мошок, мух. Але його використання в житлових приміщеннях також несе на собі небезпеку для здоров'я людей, домашніх тварин. При сушінні в повітря виділяється деяка кількість галюциногенних речовин, які можуть викликати судомні синдроми.

Номер слайду 9

БЛІДА ПОГАНКАБліда поганка вважається найнебезпечнішим з існуючих в наших широтах грибів. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може завдати невиправної шкоди здоров'ю людини. Цей гриб вражає печінку і нирки, при цьому, симптоми отруєння проявляються, коли людині вже неможливо допомогти. Найбільш характерна ознака, за якою поганку можна відрізнити від багатьох схожих грибів, типу печериць, гриба-парасольки, сироїжок - "яєчко" в основі ніжки, з якого виростає бліда поганка.

Номер слайду 10

САТАНИНСЬКИЙ ГРИБЦей гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам гриба викликає важке отруєння. Великих розмірів сягає наприкінці літа, його округлий, подушковидний капелюшок виростає до 30 см, а масивна ніжка може мати 15 см у висоту і 10 завширшки. Зрілі представники мають більш розпростерту форму. Шкірочка на капелюшку оксамитова, іноді гладка на дотик, суха. Колір варіюється від білого до брудно-сірого та оливкового. М'якоть на розрізі трохи синіє, іноді червоніє. В Україні зустрічається з червня до жовтня в лісостепу й особливо на Поліссі.

Номер слайду 11

ЖОВЧНИЙ ГРИБЦе неїстівний двійник білого гриба, від якого відрізняється гірким смаком м'якоті, рожевими порами і наявністю чорної сітки на ніжці.Існує різновид цього гриба з приємною на смак м'якоттю - жовтий жовчний гриб, який росте на лісових галявинах, відрізняється більш світлою шапкою і майже гладкою ніжкою. Жовчний гриб також можна сплутати з підберезником. Поширений на Поліссі та в лісостепу. Росте у хвойних лісах з червня по листопад.

pptx
Додано
2 квітня 2019
Переглядів
1821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку