Григір Тютюнник. Коротко про письменника і його творчість. «Три зозулі з поклоном». «Вічна» тема «любовного трикутника» в новітній інтерпретації.

Про матеріал
Григір Тютюнник.Коротко про письменника і його творчість. «Три зозулі з поклоном». «Вічна» тема «любовного трикутника» в новітній інтерпретації. Зміщення часових площин як художній засіб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір Тютюнник. Коротко про письменника і його творчість. «Три зозулі з поклоном». «Вічна» тема «любовного трикутника» в новітній інтерпретації. Зміщення часових площин як художній засіб Григір Михайлович Тютюнник (1931 — 1980)   

Номер слайду 2

Тютюнник Михайло Васильовича і Тютюнник (до заміжжя Сивокінь) Ганна Михайлівна працювали в колгоспі — батько плотникував, косив, пиляв, і, що цікаво, то вже в свої немолоді роки не полишав надії вступити в виш і почати вчителювати, а мати працювала на різних роботах — полола, в'язала, поливала…Народився 5 грудня 1931р. в с. Шилівка на Полтавщині в селянській родині

Номер слайду 3

Тяжкий 1937 рік. У 1937 році його батька було заарештовано органами НКВС з політичних мотивів і пущено по сибірських етапах (у 1957 році Михайла Васильовича було реабілітовано посмертно). Після того, як батька забрали у в'язницю, письменника до себе на Донбас взяв батьків брат Филимон Васильович Тютюнник, що мешкав у смт Щотове Луганської області. Він і його дружина, Наталя Іванівна Рябовецька, з хутора Троянівка, вчили й виховували малого Григора.

Номер слайду 4

Спогади«Вони обоє працювали в школі. Дядя був бухгалтером, тьотя викладала українську мову й літературу. З того часу я запам'ятав «Як упав же він з коня», «На майдані». Я любив і знав казки Пушкіна і безліч українських народних казок, з яких я найбільше люблю й зараз «Котигорошко» ВПЛИВ БРАТАЗначний вплив на формування його літературних смаків, на ставлення до літературної праці справив його брат — письменник Григорій Тютюнник.

Номер слайду 5

Навчання. У 1938 р. дядько зі своєю дружиною віддали Григора до школи в український перший клас, який нараховував сім учнів, а тому через деякий час був розформований, і хлопця перевели в російський клас. З того часу і до 1962 року він розмовляв, писав листи (іноді оповідання) винятково російською мовою. Тяжкі голодні роки«Після закінчення п'ятого класу пішов я в Зіньківське РУ № 7, щоб мати якусь одежину і 700 грамів хліба на день. Вони, оті 700 грамів, і врятували нас із мамою у 1947-му: я носив «з города» щодня по шматочку, глевкому і сплюснутому, в кишені, як порожній гаманець.»

Номер слайду 6

В’язниця. У 1946 році пішов в Зіньківське ремісниче училище № 7, де одержав спеціальність слюсаря. Закінчивши його, працював на Харківському заводі ім. Малишева, але захворів на легені, повернувся до Шилівки. Не відпрацював належних трьох років, за що відсидів 4 місяці в колонії. 

Номер слайду 7

Відбувши службу в армії, майбутній письменник зікінчив вечірню школу. У цей час він пише перші твори російської мовою. Захоплення літературою підтримує його брат Григорій. У 1957-1962 роках він навчався на філологічному факультеті Харківського університету. У 1961 році вийшла перша новела Гр. Тютюнника «В сумерках». Написана вона була російською мовою. Проте під впливом брата письменника переклав твір українською й надалі писав тільки нею. У 1962 року Гр. Тютюнник почав учителювати у вечірній школі, а через рік він переїхав до Києва. У цей час у газеті «Літературна Україна» з`являються його нариси та перші оповідання, а в журналах «Дніпро» та «Зміни» – новели «Місячної ночі», «Зав`язь», «Чудасія» та інші.

Номер слайду 8

У 1966 році вийшла перша книжка Григора Тютюнника «Зав`язь». Вона одразу привернула увагу до молодого автора.. Його твори було визнано одними з кращих у 1967 році, а через рік Гр. Тютюнник отримав премію за одне з оповідань. У 1969 році вийшла збірка «Деревій». Письменник займався також і перекладами (збірка оповідань В. Шукшина, твори М. Горького та І. Сололова-Микитова). На початку 70-х років він працював у видавництві «Веселка». У цей час Григір пише для дітей (збірки «Ласочка», казок «Степова казка») За книги «Климко» (1976) і«Вогник далеко в степу» (1979) присуджено премію імені Лесі Українки в 1980 p.

Номер слайду 9

Життя митця обірвалося 6 березня 1980 року. Посмертна записка, яку одразу ж вилучили правоохоронні органи, зникла безслідно. Убита горем дружина письменника побачила в ніц лише декілька слів: «Помучте когось іншого….». Що змусило, без сумніву, талановитого митця піти з життя? Можливо, несправедливість, яку він бачив, і прагнення реалізуватися, зберігаючи торчу свободу, без якої неможливо бути справжнім майстром слова. Поховано письменника на Байковому кладовищі в Києві.« З ЛЮБОВІ І МУКИ НАРОДЖУЄТЬСЯ ПИСЬМЕННИК». Григір Тютюнник

Номер слайду 10

Новела «Три зозулі з поклоном»Чому твір має таку назву?Три зозулі символізують три долі центральних персонажів Софії, Марфи та Михайла. Цей птах – фольклорний образ-символ. Щоб позбавити людину страждань передавали своєрідні «Три зозулі з поклоном» : забудь, залиши, відпусти.Історія написання. Поштовхом для написання новели, за спогадами очевидців, послужила доволі незначна подія. Григір Тютюнник побачив виступ сліпого бандуриста. Він виконував пісню "Летіла зозуля через мою хату...". Пісня розповідала про нещасливе кохання та непереборне страждання людини. Автора так вразила ця пісня, що він підхопився і побіг до своєї кімнати. Так народилася ця новела.

Номер слайду 11

Літературний рід: епос. Жанр: новела. ( проте дана новела має позасюжетні елементи: присвяту та лист. Окрім того, розповідь сина Михайла стає своєрідною рамкою, стає ніби і прологом, і епілогом до основних подій). Напрям: модернізм. Течія: неореалізм. Тема: складність людських стосунків, виражена через історію нещасливого кохання.Ідея: возвеличення любові як високої християнської цінності, що вивищує людину над буденністю, очищує її душу. Мотиви:  «сила кохання», «протистояння влади й людини», «філософія життя», «усепрощення», «романтики й прагматики».

Номер слайду 12

Твір містить також автобіографічні моменти. Батько письменника, як і герой новели Михайло, був репресований. А в образі оповідача-студента легко вгадується сам автор. Проблематика:щирості, відданості кохання;шляхетності високого почуття;спорідненості людських душ;моральних чеснот;шляхетності, порядності, поваги у ставленні до інших людей, їхніх почуттів.

pptx
Додано
23 березня 2022
Переглядів
983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку