Громадівський рух в Наддніпрянщині в кінці 19 століття.Презентація

Про матеріал
Презентація розповідає про активізацію громадівського руху в кінці 19 століття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель Співак Марина Леонідівна Слобожанська гімназія №2 Зміївської районної ради Харківської області

Номер слайду 2

1. Установіть хронологічну послідовність подій: ухвалення Валуєвського циркуляра;створення Київської громади; початок Польського повстання.2. Складіть речення, використавши поняття і терміни: «громадівський рух», «хлопоманство», «українофільство», «недільні школи».3. Дайте відповіді на запитання: 1. Яку роль у національному житті відіграв журнал«Основа»? 2. Коли і за яких обставин виник громадівський рух?Проаналізуйте запитання 4-7

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Опрацвати §19 Національний рух і суспільно-політичнежиття у 70–80-х рр. 19 ст.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Київська громада видала два випуски збірника «Народні південноруські казки». У 1872 р. громада допомогла Л. Глібову перевидати збірку його байок. Зусиллями громадівців побачили світ 7 томівматеріалів етнографічно-статистичної експедиції, проведеної в 1869–1871 рр. у Південно-Західному краї під керівництвом Павла Чубинського. Побачили світ твори«Про українських козаків...» М. Драгоманова, «Катерина»Т. Шевченка, «Запорожці» І. Нечуя-Левицького). Ці книжки тисячами примірників розповсюджували серед селян. У 1874–1875 рр. Київська громада взяла на себе редагування російськомовної газети «Київський телеграф», перетворивши її на власний друкований орган.

Номер слайду 7

Південно-Західний відділ Російського географічного товариства 1873 рік. Офіційно відкриття київського осередку ініціював київський, подільський і волинський генерал-губернатор князь О. Дондуков-Корсаков.

Номер слайду 8

У 1873 р. стараннями Старої Київської громади було відкрито Південно-Західний відділ Російського географічного товариства, форми діяльності якого давали змогу легалізувати роботу громадівців Метою відділу було збирання та публікація етнографічних і статистичних матеріалів про населення Південно-Західного краю. У 1874–1875 рр. підготовлено й видано «Історичні пісні українського народу» з поясненнями та коментарями В. Антоновича і М. Драгоманова. Вийшли друком також «Чумацькі народні пісні», зібрані І. Рудченком, з додатком – нотами, що їх підготував М. Лисенко; опубліковано твори М. Максимовича тощо.

Номер слайду 9

Найвидатнішою подією в науковому житті стала участь членів відділу у ІІІ Всеросійському архео-логічному з’їзді у Києві в 1874 р. Діячі відділуознайомили європейський світ зі здобутками укра-їнської науки: історії, мови, літератури, археології таетнографії.

Номер слайду 10

Як російський уряд поклав край активній діяльності Київської громади. Що передбачав Емський указ 1876 року. Він передбачав заборону видань у Росії оригінальних творів і перекладів українською мовою, ввезення українських книжок і брошур, виданих за кордоном; театральних вистав, концертів, виконання пісень,друкування текстів до нот українською мовою (виняток становили історичні документи та пев-ною мірою худож ні твори, але при цьому було заборонено вживати якісь інші літери, крім використовуваних у російському правописі)

Номер слайду 11

Яку роль відіграло «Братство тарасівців» у національному русіУ 1891 р. харківські та київські студенти Іван Липа, Микола Байздренко, Михайло Базькевич і Віталій Бо ровик утворили українську таємну організацію «Братство тарасівців». На порядок денний ставило боротьбу з монархізмом і визволення народу українського з-під національного та економічного поневолення

Номер слайду 12

Братство мало свій Статут. У 1893 р. його булоопубліковано в журналі «Правда» у Львові під на-звою «Profession de foi, або Визнання віри молодихукраїнців». Щоправда, того самого року поліціявикрила організацію, а після арештів і слідства вонаперестала існувати.Іван Липа. Віталій Боровик. Борис Грінченко

Номер слайду 13

Що передбачало національне відродження кримських татар. Рух за національне відродження кримських татар очолив Іслам-бей Гаспрали . Він став міським головою Бахчисарая. Там він заснував у 1883 р. Двомовну кримсько татарсько-російську газету «Перекладач-Терджиман». Гаспрали запропонував програму освітньої реформи, що передбачала запровадження нового методу навчання грамоти, коли окремій літері відповідаликонкретні звуки (такі нові початкові школи реформатор назвав новометодними), викладання нових предметів у мектебе і медресе, створення перших національних підручників і навчальних посібників для вчителів, організацію жіночої освіти в Криму.

Номер слайду 14

Ісмаїл-бей Гаспрали. Сторінки газети «Перекладач-Терджиман»

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
2478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку