Гроші, гривни, купони, гривні від Київської Русі до Незалежної України

Про матеріал
Презентація до теми: Гроші, гривни, купони, гривні від Київської Русі до Незалежної України є актуальною як для різних класів так і для різних предметів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гривня

Номер слайду 2

Спочатку була прикраса

Номер слайду 3

Назва гривня походить від слова "гривна", яке за часів Київської Русі позначало нашийну прикрасу. Вже у VIII-ІХ століттях під час торговельних операцій і сплати данини гривна використовувалась як міра ваги і лічби. Пізніше, у XII-XIV століттях роль грошей виконували переважно срібні злитки, що називалися "гривнями".

Номер слайду 4

Гривня є однією з найдавніших грошових одиниць у Європі, тому що сягає своїм корінням ще праслов’янських часів.

Номер слайду 5

У Київській Русі ж "гривна" спочатку була ваговою, а пізніше й лічильної одиницею. У ваговій гривні зважували срібло в злитках, прикрасах чи уламках. Згодом злитки срібла стандартної форми і ваги стали монетами. Монетна гривня відома з середини XI століття. Першими виникли київські монетні гривні – ромбоподібні злитки вагою близько 164 грами.

Номер слайду 6

Ромбоподібна форма злитку сьогодні є логотипом Національного банку України.

Номер слайду 7

Гривна лишалась грошовою одиницею на Русі до XIV століття. Під час монголо-татарської навали (з другої половини XIII століття) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з'явилися рублі (від слова рубати, тобто обрубок гривні), які стали основною грошовою одиницею на українських землях у складі Великого князівства Московського, Московського царства та Російської імперії аж до XX століття. 

Номер слайду 8

У грудні 1918 року гривню проголосили основною грошовою одиницею відновленої УНР. Однак на початку 90-х, коли лише вирішували як має називатись українська національна валюта, гривня була одним з основних, але не єдиних варіантів. Були прихильники залишити назву "карбованець", а дехто навіть наполягав на запровадженні українського долара. 

Номер слайду 9

Гривня — офіційна валюта України. Відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми та статей 99 і 102 Конституції України, протягом 2—16 вересня 1996 року в Україні була проведена грошова реформа. В обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку — копійку.

Номер слайду 10

З моменту проголошення Незалежності України Національний банк працював над створенням власної грошової одиниці. Перші гривні почали друкувати уже в 1992 році.

Номер слайду 11

Економісти згадують, що тоді розглядали можливість друкувати українську валюту в Австрії, де уже друкували банкноти для інших республік колишнього СРСР, однак австрійці відмовили, аби не псувати відносини з росією. Відтак перші гривні друкували у Канаді. 

Номер слайду 12

До того ж Канада погодилась друкувати гривні у кредит, оскільки Україна не мала грошей навіть на друк грошей. Однак через гігантську інфляцію вводити гривню в обіг у 1993 не ризикнули, а продовжили використовувати тимчасову грошову одиницю – купонокарбованці.

Номер слайду 13

Міняли 100 тисяч купонів на одну гривню

Номер слайду 14

На обмін купонів на гривні дали два тижні – з 2 по 16 вересня 1996 року. Міняли 1 до 100 000. Тобто за 100 тисяч купонів давали одну гривню. Тоді уже в обігу були купони номіналом один мільйон. Натомість найбільшою купюрою було 100 гривень

Номер слайду 15

Грошова реформа 1996 року стала надзвичайною подією для України, в результаті якої було створено один із невід'ємних атрибутів державності — національну валюту. Зарубіжні аналітики вітали здійснення грошової реформи в країні, розглядаючи введення української валюти як свідчення початку стабілізації української економіки.

Номер слайду 16

Зразки

Номер слайду 17

Де народжується гривня?Життєвий цикл кожної української купюри починається на Фабриці банкнотного паперу НБУ в місті Малин (Житомирська область). Тут виробляють листи для подальшого друку грошей. За один день на фабриці виготовляють паперу достатньо для друку 9 млн банкнот.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Хто пам*ятає?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литов Дмитро Олександрович
    Дякую, цікавий матеріал. Я теж завантажив презентацію про гроші України, але моя скоріше для старших класів, а Ваша якраз підійде для середніх.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
695
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку