Гуцули: побут, звичаї, обряди

Про матеріал
Українські гуцули – творчі люди з багатою етнічною культурою. Гуцули – це невід’ємна та дуже колоритна частина українського етносу. Лише той факт, що ці люди проживають в Карпатах наводить на здогад про неабияку силу духу гуцулів. Віками вони черпають життєву енергію з дивовижної природи, яка заворожує, надихає, манить… Побачивши хоча б раз у житті перед собою велич гірських верхів та кольорову палітру природи, розумієш, що тільки тут ти можеш дихати на повні груди, тільки тут повітря дзвенить, мов кришталь. Ні для кого не секрет, що гуцули надзвичайно талановиті ремісники. Усе, що вони роблять своїми руками просто дихає автентичністю. Гуцульські писанки, дерев’яні та керамічні вироби, вишиванки, рушники, ліжники та багато іншого здавна заробили собі авторитет великих мистецьких цінностей. Гуцульські страви не припиняють завойовувати серця гурманів з усього світу, тому що все в Карпатах готується за стародавніми рецептами та з екологічно чистих продуктів. В свою чергу, гуцульський фольклор посідає особливе місце серед усього українського фольклору. Коломийки, пісні, казки, легенди, притчі та перекази – все сплітається у віночок неповторної гуцульської усної народної творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гуцули: побут, звичаї, обряди.

Номер слайду 2

Вважається, що гуцули належать до карпатської русинської етнічної гілки, а з'явилися вони в горах Карпатах на Західній Україні в VI столітті. В даний час представники цього народу заселяють гори на території Польщі, України та Словаччини.

Номер слайду 3

Традиційно гуцули займалися скотарством, бджільництвом, лісовим промислом. Зогляду на болотисту і гірську грунт місць проживання народу, землеробство стало основним їх заняттям.

Номер слайду 4

Національним одягом гуцулів є капелюх і жилетка, що доповнюють основну одяг. Взимку їх замінюють шапка і куртка з овчини. Всі елементи одягу щедро прикрашені вишивкою.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

З раннього дитинства гірські простори надихають гуцулів на пісні і інтерес до музики. Навіть в літературі часто зустрічається згадка про гуцульського пастуха з «Очеретяний сопілкою» (очеретяною сопілкою), який у пісні визнається в любові. З верби гуцули роблять тилинку – трубки без отворів, на яких часто грають під час свят.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Весільні традиції гуцулів теж цікаві і самобутні. Під час сватання важливим атрибутом були рушники(«рушники»), на яких рідні нареченої вишивали певні символи. Підношення рушників вважалося магією, яка об'єднує молодих. Гості на весілля всіляко намагалися прикрасити свій наряд. До спочатку рясно розшитим сорочкам і жилетках додавали букетики квітів і листя.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Нерідко важливі обряди на Гуцульщині проводять мольфари. За старих часів вважалося, що мольфари можуть і дощ закликати, і ворогів від села відвести, і з нечистю домовитися. Звичайно, це спірні твердження, однак, безсумнівно, ці люди володіють особливою силою в цілительство і передбаченні.Історія зберегла ім'я мольфара. Михайла Нечая, який допомагав своїм побратимам, а також передбачив власну смерть від руки вбивці.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Серед гуцулів чимало чудових різьбярів по дереву (нерідко цим вони займаються з раннього дитинства), гончарів, ткачів. Туристи, які приїжджають в ці краї, зустрічають безліч виставлених на продаж унікальних сувенірів зі шкіри та металу, зроблених руками корінних жителів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
Додано
1 травня 2021
Переглядів
4110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку