Характеристика галузей промисловості. Харківщинознавство. Презентація

Про матеріал
Презентація розроблена для уроку з спецкурсу ХАРКІВЩИНОЗНАВСТВО. 9 клас Тема: "Характеристика галузей промисловості". Мета уроку: •Розглянути особливості розвитку галузей промисловості Харківської області; галузі спеціалізації; •Оцінити рівень розвитку промисловості нашого міста. Презентація відповідає програмі з курсу "Харківщинознавство". Перевагою презентації є гарно візуалізована інформація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика господарства та промисловостіХарківщинознавство 9 клас

Номер слайду 2

Мета: формування знань учнів про економічний потенціал Харківської області; поглиблення та розширення знань про економічні показники, галузеву та територіальну структуру господарства, виробничу та соціальну інфраструктуру, типи підприємств за формами власності на прикладі Харківської області; розвиток умінь аналізу змін у господарстві, удосконалення навичок роботи з економічними картами. Поглиблення та розширення знань про промисловість Харківської області, галузі спеціалізації; формування уявлення про галузеву та територіальну структуру промисловості області; аналіз особливостей розвитку промисловості області та структурних змін у промисловому комплексі;

Номер слайду 3

І. Організаційний момент. Повідомлення теми та мети уроку.ІІ. Актуалізація опорних знань(УСНО)Які складові визначають економічний потенціал території?Які економічні показники використовують для визначення розвитку території?Які галузі економіки відносять до виробничої сфери? Які – до сфери послуг?Назвіть елементи територіальної структури господарства. Які зміни в господарстві пов’язані з формуванням ринкової економіки?

Номер слайду 4

ІІІ. Мотивація навчальної діяльностіТермін «господарство» є багатогранним і включає сукупність відомостей про те, як люди діють з метою задоволення своїх потреб, що виробляють, яким способом, з ким обмінюються результатами праці, які товари і послуги є найнеобхіднішими, як повно задовольняються потреби людей і як усе це змінюється у часі і просторі. Подивимось на прикладі нашої області.

Номер слайду 5

Економічний потенціал областіПриродно-ресурсний потенціал Харківської області

Номер слайду 6

Галузева структура господарства

Номер слайду 7

Галузева структура господарства Харківської області (станом на 2005 р.)5 %

Номер слайду 8

Структура промисловості Харківської області

Номер слайду 9

Особливості промисловості Харківської областіЧинники, що впливають на спеціалізацію промисловостіПриродні умови. Економічні умови. Соціальні умови

Номер слайду 10

Види спеціалізаціїПредметна- спеціалізація підприємств за видами продукції. Подетальна- спеціалізація на випуску окремих частин виробу. Технологічна- спеціалізація за стадією (процесами) виробництва.

Номер слайду 11

Головні пріоритети розвитку промислового комплексу областіПідвищення конкурентноспроможності виготовленої продукції. Розвиток інноваційних високотехнологічних та наукоємних галузей (авіаційна, фармацефтична, газодобувна, енергетична тощо).

Номер слайду 12

Практичне завдання35000000- населення України.2580614 – населення Харківської області.7,4 % - частка населення Харківської області в населенні України.

Номер слайду 13

Результати обрахування 5,8 1,9 0,9 0,9

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
28 березня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку