Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла.

Про матеріал
Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла. Конспект уроку 9 клас.
Перегляд файлу

Тема: Принципи здорового харчування. Харчування при різному фізичному навантаженні.

Мета: дати розуміння того що харчування має відповідати віку,  способу життя, стану здоров’я; ознайомити з принципами здорового харчування; поглибити знання про складові їжі; виховувати культуру харчування.

Предметні компетентності:

  • Збалансоване харчування
  • Енерговитрати організму

Ключові компетентності:

  • Спілкування державною мовою
  • Уміння вчитися впродовж життя
  • Математична компетентність
  • Ініціативність і підприємливість
  • Екологічна грамотність і здорове життя
  • Основні компетентності в природничих науках і технологіях

Обладнання та матеріали: клейкі папірці,

Попередньо підготувати:

Пазли хмари з написами принципів здорового харчування.

 

Хід тренінгу

I.Вступна частина

Зворотній зв'язок

Виступи учнів за результатами аналізу маркування засобів особистої гігієни

Актуалізація теми поточного тренінгу та формування цілей.

У роздаткових матеріалах на учня є папірці для запису на них цілей.

Учням запропонувати написати цілі та приклеїти до дошки на підніжжя зображеної гори

Знайомство

«Мозковий штурм»

Стартове завдання з підручника с.65

Назвіть ваші улюблені продукти харчування, страви. (записують на клейких папірцях і клеють хаотично на дошку).

Після збору страв запропонувати прокласифікувати їх на корисні та шкідливі (розмістити впорядковано у дві колонки).

Домовленість про правила

Формування квітки (на пелюстках діти пишуть правила і прикріплюють до квітки доповнюючи серединку.)

ІІ. Основна частина

Теоретична частина

Інформаційне повідомлення вчителя

Харчування і здоров’я.

Здорове харчування забезпечує нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Воно передбачає, що в організм регулярно, в необхідній кількості та оптимальних співвідношеннях надходять усі необхідні йому поживні речовини — білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовини і вітаміни. Поживні речовини, які надходять в організм з їжею, виконують багато важливих функцій. Одна з них — енергетична. Лише для підтримання дихання та інших функцій організм  підлітка щодоби  потребує 1300– 1500 ккал. Помірна активність збільшує потребу приблизно  на 1000 ккал. Інтенсивні заняття спортом - у 1,5–2 рази. Інші важливі функції поживних речовин — захисна і відновлювальна. Наш організм постійно протистоїть безлічі шкідливих чинників: стресам, забрудненням, інфекціям. Речовини, що надходять з їжею, допомагають організмові долати негативні впливи і дають сили та матеріал для відновлення і росту. Однак харчування впливає не лише на фізичне здоров’я. Коли людина голодна, у неї псується настрій, вона стає дратівливою. І навпаки, смачна їжа — джерело приємних емоцій, а спільні трапези збирають для спілкування родину, друзів і навіть ділових партнерів.

Практична частина

Вправа «ХМАРА»

Принципи здорового харчування

Учні отримують пазли від хмари з написом принципу харчування і складають одну хмару.

Руханка

«Зустріч поглядами» (3 хв)

Мета: підвищити рівень працездатності, розвивати увагу до невербальних засобів спілкування.

Хід вправи.

Всі учасники стають у коло й опускають очі. За сигналом ведучого мовчки піднімають очі і кожний дивиться на одну людину в колі. Якщо двоє зустрінуться поглядами, вони простягають один одному руки і виходять із кола. Завдання групи: якнайшвидше об’єднатися у пари.

Робота в групах

Характеристика поживних речовин

Об’єднати дітей у 4 групи за формою фігур.

Виконання групового завдання на с. 66 підручника.

1. Об’єднайтесь у чотири групи («білки», «вуглеводи», «жири», «вітаміни і мінерали»).

2. За допомогою матеріалу на с. 67–70 підготуйте повідомлення про ці поживні речовини і презентуйте їх класу.

ІІІ. Заключна частина

Висновки.

Здорове харчування забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Білки виконують в організмі багато важливих функцій. Особливо важливими є повноцінні білки, що містяться в продуктах тваринного походження.

Серед складних вуглеводів особлива роль належить клітковині. Проходячи через шлунково-кишковий тракт, вона прискорює процеси травлення, очищує кишечник, запобігає його розладам.

Лікарі рекомендують вилучити з раціону трансжири, що містяться в маргаринах, майонезах, кондитерських виробах та їжі швидкого приготування (фастфуді).

Організм має отримувати всі необхідні вітаміни і мінеральні речовини. Безпечна добова норма вживання кухонної солі — 5 грамів.

Домашнє завдання

Опрацювати параграф 9,

Виконати домашнє завдання що в підручнику. (визначити скільки ви споживаєте солі. Скористатися онлайн калькулятором)

Завершення тренінгу.

Перемістіть цілі які ви ставили на початку уроку до вершини гори настільки наскільки справдились ваші очікування.

 

 

 

 

 

 D:\Робочий стіл\алла\осн здор\ОЗ 2018-2019\9\12.gif

docx
Додано
8 грудня 2019
Переглядів
1474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку