Хатка йога та її формування

Про матеріал
Що таке хатка йога. Комплекс вправ для виконання. Як розвивалася хатка його для дітей.
Перегляд файлу

Хатха-йога не міняла своєї суті протягом тисяч років. Змінювалося тільки наше ставлення до неї за допомогою зміни парадигми мислення і сприйняття навколишньої дійсності. Якщо звертатися до прямому значенню, то слово «хатха» має два кореня: «ха», що означає розум, ментальна енергія і «тха» - прана, життєва енергія. Таким чином Хатха - це об'єднання ментальних сил і життєвої енергії. При цьому традиційно слово перекладається, як «засіб для досягнення сили за допомогою йоги». Хатха йога - це техніки, які ви можете застосовувати до свого тіла. До основних елементів хатха йоги відносяться:

- асани - статичні форми тіла;

- пранаями - дихальні техніки;

- мантри - проголошення або читання певних звуків, слів;

- мудрі - певні жести рук;

- шаткарми - очисні техніки.

Відкриваючи розклад будь-якого фітнес клубу або йога студії в очах рябить від кількості видів йоги. Щоб зрозуміти з чого краще почати, треба розібратися від куди все це пішло. Історично існує поняття Аштанга - восмью ступінчастою йоги, кінцева мета якої досягнення оптимального стану балансу і єднання з навколишнім світом (самадхи). Перші чотири ступені, з яких вона починається є хатха-йогою, що залишилася половина - раджа. Від цих понять і пішли всі інші підвиди йоги: аштанга віньяса, кундаліні, Айенгара, йога 23, 108 і безліч інших видів.

Безумовно, в древніх індійських писаннях - ведах, йде згадка ще про три гілки йоги, але вони не пов'язані з фізичним опрацюванням тіла. Це такі види, як:

- Карма йога - йога безкорисливого дії;

- Джняна йога - шляхи знань, мудрості;

- Бхакти йога - шлях безкорисливої ​​любові, служіння, відданості.

Одним з простих і оптимально підібраним комплексом хатха-йоги є Сурья Намаскар (вітання сонця). До очевидних плюсів цього ранкового комплексу хатха йоги відносять простоту і ефективність. За короткий час його виконання (від 5 хвилин) йде опрацювання основних м'язів, сухожиль, внутрішніх органів. За рахунок наявності дихальних і медитативних практик в комплексі відчутно вплив по гармонізації розуму. Сурья складається з 7 доступних асан хатха йоги, які виконуються в певній послідовності:

Пранамасана (поза молиться) - розслаблена поза, стоячи на двох ногах, руки зібрані перед грудьми в намасте. Обов'язковою умовою виконання є пряма спина.

 

  1. Хаста Уттанасана (поза витягнутих рук) йогі
  2. Хаста Уттанасана (поза витягнутих рук) - прогин в спині назад з випрямленими вгору руками, лікті повністю розігнуті, долоньки з'єднані, голова трохи закинута назад.
  3. Падахастасана (поза лелеки) - нахил вперед з прямими ногами. Виконується за рахунок розтягнення м'язів хребта. Голова опушена вниз, шия розслаблена. Якщо дозволяє розтяжка, то руки опускаються на підлогу перед пальцями ніг. Якщо немає, то звисають у напрямку до підлоги.

 

  1. Ашва Санчаланасана (поза наїзника) 4. Ашва Санчаланасана (поза наїзника) - відводячи одну ногу назад, утворюється положення глибокого випаду. Передня нога зігнута і утворює в коліні кут 90 градусів, задня стоїть на шкарпеточки і повністю випрямлена. Руки торкаються підлоги по обидва боки від стопи. Погляд спрямований вперед.

Хатка його розвиває гнучкість, рівновагу, спокій та фізичний розвиток людини.

 

 

 

docx
Додано
13 вересня 2021
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку