Хай оберігають від біди вишиті сорочки

Про матеріал
Історія української вишивки. Українські письменники,які носили вишиванки. Опис вишиванки у піснях та віршах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хай оберігають від біди вишиті сорочкиІсторія української вишивки   Українські письменники,які носили вишиванки. Опис вишиванки у віршах та піснях.

Номер слайду 2

Історія української вишивки  Українці й вишивка — неподільні поняття. Але цікаво, коли вперше в історії  люди почали прикрашати одяг вишитими орнаментами, й що це були за візерунки? Скіфи, сармати, кіммерійці прикрашали одяг із льону, шкір тварин вишитими геометричними орнаментами, що складалися зі свастик, меандрів, хвиль. Про це нам відомо з оповідей грецького історика Геродота. Також фігурки людей в одязі з елементами вишивки археологи знаходили на золотих прикрасах, статуетках.

Номер слайду 3

Історія розвитку української вишивки Найдавнішими українськими  вишивальними техніками в історії є  пряма гладь, яка дуже популярна в усіх регіонах України, та “ретязь”, яку полюбляли на західній Україні. Остання техніка є різновидом класичного “хрестика”. Практикували вишивальниці до 150 видів технік та варіантів оздоблень одягу. Серед них були односторонні (коли візерунок лише з однієї сторони — тамбурний шов, плоска гладь, хрестик), двосторонні (двостороння гладь, низинка і т. д.).

Номер слайду 4

ВИШИВАНКА В РОДИНІ ФРАНКІВ: від коду роду до коду народу. За спостереженням Франка-етнографа, «на північ, аж до Дністра, багатство, різноманітність і гармонійність кольорів у вбранні, вишивках і тканинах осягає найвищий рівень; в наддністрянських вишивках з околиць Заліщик зустрічаємо вже нове явище – перетинання тканин металевими нитками і оздоблення вишивок дрібними металевими ґудзиками» [т. 46, кн. 1, с. 478–479] [т.]. У той час, як на північ від Дністра «вишивок щораз менше, взори і кольори ткання все простіші, одноманітніші» [т. 46, кн. 1, с. 479]. Усі етнографічні спостереження та аналіз мотивів, кольористики та способів вишивання вказують на поважне зацікавлення Франка українським національним костюмом та говорять про нього як про ретельного дослідника вишивальних артефактів.

Номер слайду 5

Стиль Лесі Українки. Загалом стиль Лесі Українки можна охарактеризувати трьома словами: мінімалізм, романтика, патріотизм. Та найголовнішим у стилі Лесі Українки була вишиванка. Хоча тоді народний одяг не був повсякденним для жителів міста (переважно його носили селяни), сімейство Косачів завжди його популяризувало для демонстрації свого українства. Так робили й інші представники української інтелігенції. Із нагоди урочистих подій або, знову ж таки, фотосесій вони вбиралися в національний одяг із ніг до голови.

Номер слайду 6

 Моду на вишиванку ввела Олена Пчілка, а Іван Франко першим одягнув вишиту сорочку під піджак. Українська письменниця, мама поетеси Лесі Українки Олена Пчілка стала першою жінкою, яка за часів заборон всього українського носила вишиванку і ввела її в моду.

Номер слайду 7

Вірші та пісні про вишиванку."Вишиванка" - українська народна пісня « Два кольори» Дмитро Павличко З вечора тривожного аж до ранку Вишивала дівчина вишиванку. Як я малим збирався навесні Піти у світ незнаними шляхами, Сорочку мати вишила мені Що тоненька голочка для сорочки, Червоними і чорними нитками. А ще тонше в дівчини голосочок. Укр. нар. пісня. Вишивала дівчина, вишивала, У сорочку білую – душу вклала. Як вечірні зорі Падали над нами, Вишивала мила Вишивала дівчина, вишивала, Двома кольорами. Чорну і червоную нитку клала. СОРОЧКА-ОБЕРІГЛеся Вознюк. Вишивала мама синіми нитками, —зацвіли волошки буйно між житами. Узяла матуся червоненьку нитку, —запалали маки у пшениці влітку. Оберіг-сорочку вишила для сина. Ой та чорна ниточка – розставання, А червона ниточка – до кохання. Щоб та чорна ниточка часто рвалась,А червона ниточка легко слалась.

Номер слайду 8

Кросворд

pptx
Додав(-ла)
Польська Інна
Додано
16 квітня 2023
Переглядів
562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку