Хелловін по Українські

Про матеріал
Матеріал дистанційної класної години"Хелловін по Українські", історія свята, наша інтерпретація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хелловін по Українські

Номер слайду 2

Хеллові́н, або Гелловін — святкується в ніч проти 1 листопада. У ХІХ ст. поширилась думка про язичницькі корені цього свята, зокрема про походження його від кельтського Саваня, однак останні дослідження доводять його католицькі корені. Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії.

Номер слайду 3

За легендою у ніч з 31 жовтня на 1 листопада душі всіх померлих приходять на землю та блукають вулицями. В Україні святкувати Хелловін почали лише наприкінці XX століття. Дехто сприймає це свято негативно, адже воно запозичене. Проте в українців і раніше був свій Хелловін та мав назву Велесова ніч. Дізнайтеся про традиції святкування Хелловіну по-українськи

Номер слайду 4

Велесова ніч - це стародавнє українське свято, яке припадає на ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято має глибокі корені в дохристиянських язичницьких традиціях та пов'язане з богом Велесом. Велес - це дохристиянський бог, якого вважали покровителем мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він також був опікуном творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. Повір'я говорить, що Велес навчив людей співіснувати з природою, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко без вбивання тварин. Він був богом достатку, і тому його шанували так само сильно, як і інших слов'янських богів, таких як Перун.

Номер слайду 5

 Його історія бере початок у стародавній Ірландії, де кельти вирізали ріпу і клали всередину вуглинку, щоб відлякувати злих духів. В Ірландії не було гарбузів, а в інших країнах перейшли саме на них!

Номер слайду 6

Ірландія - це традиційна батьківщина свята. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Ірландії, в цей день проводжали осінню пору і зустрічали зиму. Також це батьківщина Джека-ліхтаря. В Ірландії заведено закінчувати робочий день на Хеловін, проводити фестивалі вампірів. Тут готують святкову страву колканнон з капусти і картоплі, куди всередині ховають монетку. Також ірландці грають в гру, де потрібно підскочити на дереві яблука, що висить на дереві, і відкусити від нього бодай шматочок.

Номер слайду 7

Свято Хелловін найбільше у світі люблять американці. У Штатах це свято - друге за популярністю після Різдва. До Хелловіну готуються ще з середини жовтня: вводять святкові страви в меню, прикрашають заклади декораціями і продають сувеніри в магазинах. Основні традиції Хелловіну в США: вечірки з гримом і костюмами, перегляд фільмів жахів, переказ страшилок. Також у великих містах Штатів проводяться паради нечисті. Американські діти відвідують сусідні будинки і випрошують цукерки взамін на життя - це улюблена дитяча забава.

Номер слайду 8

До Дня всіх святих в Британії прикрашають старовинні замки і маєтки і проводять екскурсії, де туристів лякають страшними історіями про привидів і декораціями. Заведено збиратися в пабах на свято і пити ель. Також англійці ворожать на багатті: кидають туди камінчики і розглядають візерунок полум'я.

Номер слайду 9

Німці готуються до святкування Хелловіну заздалегідь. З вересня в магазинах продаються костюми і декор для свята. Будинки заздалегідь прикрашають гірляндами і опудалами. Як і в інших країнах, прийнято вирізати гарбузові ліхтарі, а з м'якоті готують святкові страви. Також в період Хелловіну дуже популярним серед туристів стає місто Дармштадт, в якому знаходиться знаменитий замок Франкенштейна.

Номер слайду 10

 Китаї на Хелловін проводять Фестиваль голодних духів, на якому заблудлим душам підносять різні подарунки і частування. Китайці вірять, що на Хелловін  нещасливі за життя душі повертаються в наш світ, тому їх намагаються задобрити. Часто в Китаї пускають ліхтарики по річці або запускають їх в повітря, щоб освітити душам шлях додому. Китайці підсвічують вікна, щоб духи їхніх рідних могли відвідати будинок. Біля фотографій померлих близьких ставлять їжу і воду.

Номер слайду 11

 Також 26 жовтня можна відзначити День гарбуза. Неофіційну подію започаткували користувачі соцмереж для того, щоб створювати гарний настрій, дарувати подарунки, допомагати оточуючим людям. Усіх бажаючих запрошують у цей день організувати якійсь приємний сюрприз для рідних та близьких людей, сусідів, колег по роботі, тощо. Можна зробити людині невеличкий подарунок, допомогти у якійсь справі, спільно провести час у якомусь цікавому місті. Також 26 жовтня можна відзначити День гарбуза. Подія виникла у США. З роками стала популярною у багатьох країнах світу.

Номер слайду 12

У США гарбуз є одним з символів нації. Основною проблемою для перших переселенців з Європи на американський континент стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина людей переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні. Але повага до цього плоду зберіглася до цього часу. Гарбуз походить з Південної Америки. У Мексиці відомий ще за 3000 років до н. е, Із американського штату Техас, де його стали культивувати, він в XVIстолітті був завезений в Європу з плодами-гігантами. Проте дикі види зустрічаються в Єгипті, Іраці, в країнах Малої Азії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Гарбуз силу нам дає,Сонце він вбирає,Україна всюду єВід краю до краю. Трохи почаклуємо,Сили зберемо,Разом із любов’ю. ЗСУ дамо. Чаклуємо на перемогу,Дякуємо ЗСУ та Богу.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку