Цивілізаційні центри стародавнього Сходу в часі і просторі

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивілізаційні центри стародавнього Cходу в часі і просторі6 ВІ19

Номер слайду 2

1. Пригадайте, які форми організації суспільства існували за первісної доби. 2. Чому первісні люди об’єднувалися в спільноти? 3. Як здійснювалося управління спільнотами людей за первісної доби? 4. Яку роль в упорядкуванні відносин за первісної доби відігравали мораль, табу, звичаї?Ми дізналися про первісну історію людства і продовжуємо вивчення історії стародавнього світу. Вчені визначають цей час, як час народження найдавніших цивілізацій і формування перших в історії людства держав. Коли, як і чому виникли перші цивілізації? Про це ви дізнаєтесь, досягаючи цілей нашого уроку.

Номер слайду 3

1. ЩО ТАКЕ ЦИВІЛІЗАЦІЯПоміркуймо!Напевно, вам доводилося чути вислови «цивілізований світ», «цивілізована людина». Поясніть, який зміст вкладають у ці поняття сучасні люди. Протягом IV—II тис. до н. е. люди зробили відкриття, які дозволяють вченим визначати цей час як час народження перших цивілізацій. Щоб звернути увагу на те, що в ході поступових змін людство піднялось на вищий щабель розвитку, деякі вчені навіть назвали первісну добу періодом дикунства. Що було свідченням того, що людство піднялося на щабель розвитку цивілізації? На думку вчених, це відбулося тоді, коли поведінка людей почала підпорядковуватися моральності й законності. Пізнавально й цікаво. На лекції відомої вченої Маргарет Мід один студент спитав у неї: «Що було першою ознакою цивілізації?» Він чекав, що вона згадає знайдений археологами глиняний посуд, точильний камінь або стародавню зброю. Натомість Маргарет Мід відповіла: «Кістка людського стегна первісної людини, яка була зламана, а потім зрослася». Вчена пояснила: якщо жива істота у світі тварин ламає ногу, то вона вмирає. Зі зламаною ногою вона стає здобиччю для хижаків, оскільки кістка зростається досить довго. Натомість знайдена археологами кістка людського стегна, що була зламана, а потім зрослася, свідчить про те, що хтось дбав про постраждалого. Хтось полював і добував їжу, був поруч із пораненим, охороняв його довгі місяці, поки кістка не зрослася. Співчуття та допомога слабому й хворому — це перша ознака цивілізації.1 — давньоєгипетська; 2 — передньоазійська (Шумер і Аккад, хетська, сирійсько-палестинська); 3 — давньокитайська; 4 — індська, 5 — критська; 6 — мікенська.

Номер слайду 4

Варто запам’ятати!Цивілізація — група країн і народів, яких об’єднують спільні риси в суспільній організації, господарстві та культурі, спільні духовні цінності, ідеали, світогляд. Будова цивілізації

Номер слайду 5

2. ПОЯВА ПЕРШИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙЩодо часу зародження давніх цивілізацій у науці досі триває дискусія. Очевидно, найдавнішу цивілізацію світу заснували в IV тис. до н. е. шумери в Месопотамії (це територія між річками Тигр і Євфрат, тому її називають ще Межиріччя). У III тис. до н. е. виникли Давньоєгипетська, Давньоіндійська і Давньокитайська цивілізації. Давню історію має Мінойська цивілізація на острові Крит (3000-1000 рр. до н. е.). Читаємо й розуміємо. Визначте за текстом ознаки цивілізації і запишіть їх до схеми (за зразком). Важливою особливістю перших цивілізацій є те, що вони з'явилися в долинах великих річок: Тигру й Євфрату в Месопотамії (Межиріччі), Нілу в Єгипті, Інду в Індії, Хуанхе в Китаї. Творцями перших цивілізацій стали землероби так званого «Родючого Півмісяця» — району світу від Межиріччя річок Тигр і Євфрат до Нілу. У родючих долинах річок люди вирощували добрі врожаї. Тому поступово чисельність населення зростала і на місці селищ землеробів постали міста з тисячами мешканців. Найдавніші у світі міста виникли в Месопотамії близько 3500 років до н. е. В Єгипті міські осередки з’явилися близько 3200 років до н. е. У долині Інду — близько 2500 років до н. е, а на території Китаю в долині Хуанхе — близько 1800 р. до н. е.

Номер слайду 6

Пізнавально й цікаво. Найдавнішим містом світу вважають Єрихо (Єрихон), згадане в Біблії. Книга Книг описує, як ізраїльтяни сурмили в «ієрихонські труби» під час штурму міста. Проте історія Єрихо набагато довша за біблійну історію. Вчені встановили, що стародавнє місто, яке займало площу 4 гектари, оточували захисні стіни віком 10 000 років!Залишки міста Єрихо (розташоване в Юдейській пустелі між річкою Йордан і Мертвим морем)Можливість створювати запаси продуктів зумовила поділ праці. Землероби і скотарі виготовляли продукти харчування, ремісники — предмети побуту, прикраси тощо, торговці — продавали товари. Давні фінікійці, які жили на узбережжі Середземного моря, перетворили свої міста Тир, Бібл, Сидон та інші на великі торговельні центри. Продаючи вина, оливкову олію, пурпурні тканини, скляний посуд, фінікійці прославилися як успішні торговці і найкращі мореплавці тогочасного світу. Вожді племен накопичували багатства і підпорядковували собі інших членів громад. Так формувалася соціальна нерівність (привілейоване становище порівняно з іншими). Правителі будували храми, палаци, гробниці. Їх оздоблювали статуями богів, мозаїками, настінними розписами тощо. Дослідження цих пам’яток архітектури відіграє важливу роль у вивченні давніх цивілізацій. З’явилися чиновники, які допомагали правителю управляти державою. Управління здійснювалося на основі правил- законів. Спочатку вони існували в усній формі, але від часів царя Хаммурапі (правитель Вавилона в 1792-1750 рр. до н. е.) в писемній. Винайдення писемності близько 5 тис. років тому було важливим відкриттям людства. Знаки письма використовували для обліку продукції, податків, платні, для запису священних текстів, законів, міфів. У давніх державах існувалі переписувачі. Вони фіксували в писемних пам’ятках сторінки життя давніх держав. Дослідження їхніх записів полегшує історикам вивчення історії стародавнього світу. Отже, суспільні зміни, що відбулися в певних районах світу протягом IV—III тис. до н. е., засвідчили перехід людства на значно вищий, порівняно з первісною добою рівень розвитку. Саме тому цей час і називають часом появи перших цивілізацій.

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання1. Упорядкуйте малюнкове лото : уявно з’єднайте назви найдавніших цивілізацій, пов’язані з ними географічні об’єкти та малюнки з підписами-підказками.2. Уявіть, що вас запросили до авторського колективу, який працює над створенням ілюстрованого довідника з історії стародавнього світу. Об’єднайтеся у дослідницькі групи та виконайте завдання:а) розподіліть між собою пам’ятки, подані на схемі «Найдавніші цивілізації»;б) стисло опишіть кожну пам’ятку: назва, час і місце створення, стан збереження до нашого часу.

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Цивілізаційні центри стародавнього Сходу в часі і просторі». Дайте відповіді на запитання.2. На основі матеріалів параграфа розташуйте запропоновані події в хронологічній послідовності

Номер слайду 9

ІІ. Обговоріть у групіОсередки стародавніх культур розвивалися й на інших теренах. На частині території України, Румунії та Молдови своїми величезними поселеннями вирізнялася Трипільська культура (існувала приблизно з 5400 до 2750 рр. до н. е.). В Африці, на території сучасного Єгипту та Судану, з ІІІ тисячоліття до н. е. існувала Нубійська культура. У Південній Америці приблизно тоді ж на території сучасної Перу виникла культура Норте-Чико. У Центральній Америці в II тисячолітті до н. е. зародилася Ольмекська культура, що була попередницею культури майя. Часто ці культури також називають цивілізаціями. Дізнайтеся з додаткових джерел інформацію про особливості цих спільнот та визначте, чи можна їх зарахувати до цивілізацій.ІІІ. Мислю творчо1. Мандрівка гугл-картою. Здійсніть мандрівку гугл-картою: знайдіть на карті розташування річок, у долинах яких формувалися перші цивілізації, прокладіть маршрут подорожі та визначте приблизну відстань між осередками цивілізацій по лінії розташування «Єгипет — Месопотамія — Індія — Китай».https://www.google.com/maps/place/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D1%96%D1%8 F/@44.8045319,48.8529297,3.23z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x1557f90df37db8b7:0x40ce08e2e8ab0d6b!2z0 Jz. Qtd. C20 Lj. Rg. NGW0 Yf. Rh9 GPLCDQht. GA0 LDQug!3b1!8m2!3d34.5337527!4d43.483738!16z. L20v. MDUy. NHY!3m5!1s0x1518e6dc413cc6a7:0x877546f4882af620!8m2!3d34.802075!4d38.996815!16z. L20v. MDZ2 Ym. Q?entry=ttu

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
1066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку