ХІМІЧНА ПРИРОДА ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН

Про матеріал
Навколишній світ представлений великою кількістю різноманітних речовин, які різняться між собою за індивідуальними особливостями, властивостями та характером дії. Електрони, протони , нейтрони, мейзони являють основу наших речовин, оскільки являються їх структурними частинками. Метою дослідження є опис хімічної природи токсичних речовин, їх дія на організм людини.
Перегляд файлу

ХІМІЧНА ПРИРОДА ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН

 

 Актуальність дослідження. Навколишній світ представлений великою кількістю різноманітних речовин, які різняться між собою за індивідуальними особливостями, властивостями та характером дії. Електрони, протони , нейтрони, мейзони являють основу наших речовин, оскільки являються їх структурними частинками.

Мета нашого дослідження – описати хімічну природу токсичних речовин, їхню дію на організм людини.

Під поняттям хімічна речовина розглядається матерія. У разі, якщо до її складу входять атоми одного виду її слід вважати простою ( метали та неметали), якщо атоми різних видів – складною(оксиди ,основи, кислоти,солі). Усі хімічні речовини представлені будь-якими хімічними елементами та хімічними сполуками, що існують у природному стані або виробляються промисловістю як у твердому, так і в рідкому або газоподібному станах [1, с 504. ].

За своєю дією на організм людини усі хімічні речовини поділяються на: токсичні, наркотичні, подразнюючі, канцерогенні, мутагенні, задушливі.

Серед токсичних речовин виділяють деякі сполуки металів (органічні і неорганічні похідні миш’яку, ртуті, кадмію, свинцю, талію, цинку та інших); сполуки фосфору (фосфорорганічні сполуки, хлорид фосфору, фосфін, фосфідин); галогени (хлор, бром); фторорганічні сполуки (фтороцтова кислота і її ефіри, фторетанол та інші) [2 , с 160. ].

До сильно токсичних хімічних речовин відносяться: хлор і бромзаміщені похідні вуглеводню (хлористий і бромистий метил); деякі спирти і альдегіди кислот; феноли, крезоли та їх похідні; гетероциклічні сполуки; луги (аміак, натронне вапно, їдкий калій та інші) [3 , с 307.].

.

До помірно токсичних, мало токсичних і практично не токсичних хімічних речовин, які не представляють собою хімічної небезпеки, відноситься вся основна маса хімічних сполук.

Усі  хімічні речовини здатні чинити адативну дію – сумацію , яка являє собою одночасний або послідовний вплив на організм декількох отруйних речовин при одному і тому ж шляху надходження. Прикладом адативної дії є наркотиична дія суміші вуглеводнів. Хімічні речовини до яких застосували принцип сумації за умови комбінованої дії, характеризується односпрямованим механізмом біологічної дії – переважно токсичної. Який представлений складом та структурою молекул які здатні наносити шкоду органам та системам живих організмів[4, с 245 - 300.] [5, с 408. ].

Алгоритмом принципу ефекту сумації складається з сумарного ефекту дії суміші хімічних речовин який дорівнює сумі біологічних ефектів хімічних речовин, що являються складовою суміші[5, с 504 -564.].

Висновок. Отже, небезпека хімічних речовин з ефектом сумації характеризується шкідливим впливом на здоров’я живих організмів, вплив  від їх одночасної дії буде сильніший, ніж можна було б припускати, з урахуванням фактичних  концентрацій кожної з застосованих речовин.

 

Список використаної літератури

1. Алексеев В.Н. Количественный анализ, М., 1972. – 504 с

2. Астафуров В.И. Основы химического анализа / В. И. Астафуров. — Москва: Просвещение, 1986. — 160 с.

3. Березан О.В. Хімія: тести для школярів та вступників у ВНЗ. – Тернопіль.: Підручники і посібники, 2009. – 367. 4) Боєчко Ф.Ф. Органічна хімія / [Боєчко Ф. Ф., Н

4. Медична хімія. Під ред. проф. В.О.Калібабчук. – Київ: Інтермед. - 2013.

5. Сухан В.В. Хімія: посібник для вступників до вузів / [Сухан В. В., Табенська Т. В., Капустян А. Й., Горлач В. Ф.] - К. : Либідь, 1993. - 408 с

docx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку