Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів

Про матеріал
Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Рівняння реакцій. Добування. Застосування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Одержання етанолу.10 клас

Номер слайду 2

Будова молекул. Молекула будь-якого одноатомного спирту складається із двох частин – вуглеводневого залишку і гідроксильної групи. Атом Оксигену, найбільш електронегативного елемента в молекулі, зміщує у свій бік спільні електронні пари від атомів Карбону і Гідрогену. Тому зв’язки С-О та О-Н є полярними :

Номер слайду 3

Фізичні властивостіСеред спиртів немає газоподібних речовин, а їх температури кипіння значно вищі, ніж відповідних алканів. Одноатомні спирти з невеликою кількістю атомів Карбону в молекулах за звичайних умов є безбарвними рідинами зі специфічним запахом. Вищі спирти – тверді речовини, які майже не мають запаху. Необмежено розчиняються у воді внаслідок утворення водневих зв’язків між молекулами спирту і води. Розчинність інших спиртів зі збільшенням кількості атомів Карбону в молекулах зменшується, а вищі спирти і воді не розчинні.

Номер слайду 4

Хімічні властивостіРеакція горіння. Спирти з більшою масовою часткою Карбону на повітря при горінні утворюють більш кіптяве полум’я:2. Реакції з металами. За звичайних умов спирти вступають в реакцію заміщення зі звичайними металами, зокрема лужними з утворенням солей, які мають загальну назву алкоголяти і водню: Ця реакція є прикладом виявлення кислотних властивостей спиртів.

Номер слайду 5

Хімічні властивості3. Дегідратація. Реакція відщеплення води від будь-якої сполуки. Під час нагрівання спиртів з концентрованою сульфатною кислотою відбувається відщеплення молекул води від молекул спиртів. Але залежно від температури, за якою відбувається реакція, можливе отримання різних продуктів реакцій. Якщо температура близько 140 С, молекула води відщеплюється від двох молекул спирту з утворенням етерів.

Номер слайду 6

Хімічні властивості4. Реакції з галогеноводнями. Спирти взаємодіють із хлороводнем, бромоводнем, йодоводнем. При цьому гідроксильна група в молекулі спирту заміщується на атом галогену:5. Окиснення. Первинні спирти за дії окисників перетворюються на альдегіди, які окиснюються до карбонових кислот:

Номер слайду 7

Добування спиртів. Розглянемо цей процес на прикладі етанолу, адже цей спирт є найважливішим у практичному плані. Етанол одержують з глюкози або інших вуглеводнів. Під дією ферментів, що виділяють дріжджі, молекули глюкози розщеплюються на молекули етанолу та вуглекислого газу. Гідратація етену. Отже, ми з’ясували, що характерні реакції спиртів зумовлені наявністю і їхній молекулах полярних зв’язків О-Н та С-О.

Номер слайду 8

Добування спиртів. У промисловості в найбільшій кількості добувають етанол, який застосовують у медицині, фармакології, харчовій та хімічній промисловості, як компонент пального для автотранспорту. Зводи переважно випускають етиловий спирт, що містить невелику масову частку води (приблизно 4%). Це – спирт-ректифікат.

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Вивчити параграф 14, виконати тестування, посилання в Гугл клас

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
3982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку