Контрольна робота з теми «Хімічний склад клітини»
Варіант 1
Рівень І
А) клітинний; Б) популяційно-видовий;
В) екосистем ний; Г) біосферний.
2. Який рівень організації життя вивчає біохімія?
А) молекулярний; Б) клітинний;
В) тканинний; Г) популяційно-видовий.
3. Вода становить в організмі (в середньому):
А) 70%; Б) 20%.
4. Який хімічний елемент у великій кількості накопичується у кістках?
А) Силіцій; Б) Кальцій;
В) Магній; Г) Калій.
5. Целюлоза – це компонент клітин:
А) рослин Б) тварин.
6. Сполука – мономер нуклеїнової кислоти:
А) глюкоза; Б) амінокислота;
В) гліцерол; Г) нуклеотид.
7. З наведених нижче вуглеводів вибрати моносахариди:
А) сахароза і крохмаль; Б) целюлоза і фруктоза;
В) глюкоза і сахароза; Г) фруктоза і глюкоза.
8. З наведених нижче функцій ліпідів вибрати структурну:
А) входять до складу біологічних мембран; Б) виділяють велику кількість енергії;
В) забезпечують емульгування жирів у тонкому кишечнику.
9. За природною будовою АТФ є:
А) нуклеотидом; Б) білком;
В) жиром; Г) вуглеводом.
Рівень ІІ
10. Назвати рівні організації живого від найнижчого до найвищого. Охарактеризувати молекулярний та популяційно-видовий рівні організації.
Розв’язати задачі:
Варіант 2
Рівень І
1.Який рівень організації живого є найнижчим?
А) клітинний; Б) популяційно-видовий;
В) молекулярний; Г) органно-тканинний.
2. Яка наука вивчає взаємодію організмів між собою та з навколишнім середовищем?
А) біологія; Б) екологія;
В) молекулярна біологія; Г) генетика.
3. Хімічні зв’язки, що поєднують атоми Гідрогену та Оксигену у воді:
А) водневі; Б) ковалентні; В) йонні.
4. Неорганічна кислота, що створює кисле середовище у шлунку хребетних тварин і людини, - це:
А) соляна (хлоратна); Б) сірчана (сульфатна); В) вугільна (карбонатна).
5. Глікоген – це компонент клітин:
А) рослин Б) тварин.
6. Сполука – мономер білка:
А) глюкоза; Б) амінокислота;
В) гліцерол; Г) нуклеотид.
7. Незамінні амінокислоти:
А) повинні надходити в організм з їжею; Б) синтезуються в організмі;
В) не є важливими для життєдіяльності організму.
8. З наведених нижче вуглеводів вибрати полісахариди:
А) целюлоза і крохмаль; Б) целюлоза і фруктоза;
В) хітин і сахароза; Г) фруктоза і глікоген.
9. За природною будовою ферменти є:
А) нуклеотидами; Б) білками;
В) жирами; Г) вуглеводами.
Рівень ІІ
10. Назвати рівні організації живого від найнижчого до найвищого. Охарактеризувати клітинний та біосферний рівні організації.
Рівень ІІІ
Розв’язати задачі: