Презентація "Еволюція"

Про матеріал
Презентація з фактами про еволюцію і про великий внесок в наше життя від вченого Чарльза Дарвіна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

та про внесок Чарльза Дарвіна. Цікаві факти про еволюцію

Номер слайду 2

До кінця незрозуміло і чому у нас подібні губи, яких немає ні у одної іншої тварини. Наші губи дуже чутливі до перепадів температури, а все тому, що тільки у нас вони цілком вивернуть назовні.

Номер слайду 3

У нас збереглися вушні м’язи, проте, ми втратили можливість рухати вухами.

Номер слайду 4

Колись апендикс грав важливу роль в травній системі, однак, для нас він є абсолютно непотрібним органом.

Номер слайду 5

Так як наші далекі предки були травоїдними їм доводилося їсти багато зелених рослин. Щоб все це краще переварити необхідно було ретельно пережовувати їжу. Для цього і потрібні були зуби мудрості. Зараз в них практично немає необхідності, зате вони здатні доставити нам масу дискомфорту

Номер слайду 6

Мурашки на шкірі з’являються коли скорочуються м’язи біля основи волосяного фолікула, відбувається це, наприклад, коли нам холодно або коли страшно. Особливо цікавий другий випадок, якби у нас була шерсть, то вона вставала б дибки, як у кішок в момент небезпеки, але так як у нас немає шерсті, стає незрозумілим, навіщо взагалі нам потрібна ця здатність.

Номер слайду 7

Людини еволюція торкнулася так само, як і всіх інших видів живих істот. Первісні люди були схожі на нас не більше, ніж на нас будуть схожі люди майбутнього через мільйони років.

Номер слайду 8

Ймовірно, вони будуть дивитися на нас так само зневажливо, як ми дивимося на неандертальців з кроманьонцами, тому що ми в порівнянні з еволюціонувавшою людиною майбутнього будемо здаватися примітивними істотами.

Номер слайду 9

Еволюційні процеси зачіпають саму основу життя. Саме так у нас з’явилася імунна система – наші організми пристосувалися до співіснування з корисними бактеріями. А багато вірусів і зовсім згодом стали частиною людської ДНК.

Номер слайду 10

Строго кажучи, неабияка частка нашого ДНК складається з древніх вірусів, які “прилаштувалися” в неї за мільйони років.

Номер слайду 11

У деяких видів живих істот еволюція зупинилася сотні мільйонів років тому, наприклад, у мурах і деяких видів головоногих молюсків. Вони добре пристосовані до виживання і розмноження, і природа вирішила, що далі розвиватися у них необхідності немає.

Номер слайду 12

Еволюція абсолютно нещадна, і, як стверджував Дарвін, виживають найбільш пристосовані види, в той час як всіх інших чекає зникнення. Процес цей йде і зараз, вимерло вже близько 99% всіх видів живих істот, які коли-небудь населяли нашу планету. Людство доклало руку лише до незначного числа цих вимирань.

Номер слайду 13

Чарльз Дарвін відкриття та внесок в біологію. Він створив еволюційну теорію, обґрунтувавши її науково. Вчення Чарльза Дарвіна про природний добір викладено в його головній праці «Походження видів шляхом природного відбору» 1859 року видання.

Номер слайду 14

Англійський вчений вважав, що боротьба за існування і спадкова мінливість є рушійними силами еволюції. Боротьба обумовлює природний відбір, в ході якого виживають тільки найбільш пристосовані особини певного виду. У процесі розмноження їх спадкові зміни сумуються і накопичуються.

Номер слайду 15

Сьогодні вчення Дарвіна називається «дарвінізм» або «еволюційне вчення». Але давайте розглянемо детальніше, як натураліст Чарльз Дарвін прийшов до відкриття своєї теорії.

Номер слайду 16

Перш за все, він вивчив досягнення попередників Чарльз Дарвін задумався про те, що видові зміни тварин обумовлені їх пристосуванням до нових умов життя.

Номер слайду 17

Повернувшись додому, він поставив перед собою завдання – вирішити питання походження видів. У 1859 році він в книзі «Походження видів шляхом природного відбору» узагальнив зібраний емпіричний матеріал з біології та селекційної практики, спираючись на спостереження, зроблені під час подорожей.

Номер слайду 18

Висунута ним теорія природного відбору, коли в світі виживають сильніші і пристосовані види, зробили його авторитетним вченим в світі науки.

Номер слайду 19

Основу теорії Дарвіна становить властивість спадковості: здатність організму повторювати тип обміну речовин своїх попередників в індивідуальному розвитку. Це забезпечує сталість і різноманіття форм життя.

Номер слайду 20

Дарвін навіть придумав так званий девіз для своєї теорії – «боротьба за існування». Це поняття використовується вченим для опису взаємодії між організмами і абіотичних умов. Дані умови призводять до того, що виживають тільки найбільш пристосовані особини, а менш пристосовані гинуть.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!Виконала: вчитель біології і хімії Омелянович Валентина

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку