Презентація ,,Світоглядні та наукові погляди на походження й історичний розвиток життя ”

Про матеріал
Мета: навчальна: ознайомити з найбільш поширеними теоріями виникнення життя на Землі, основними етапами виникнення життя за теорією абіогенезу; сформувати уявлення про час і місце зародження життя на Землі; формувати навички роботи в групі; розвиваюча: розвивати уяву, увагу, спостережливість, пам’ять, мислення, уміння порівнювати, аналізувати й узагальнювати інформацію, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, робити логічні висновки; виховна: виховувати ціннісне ставлення до всього живого на планеті, інтерес до предмета; формувати науковий світогляд, розширювати кругозір учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розглянемо такі питання: Як виникло життя на Землі?1 Різні погляди на виникнення життя на Землі. Міні-повідомлення. Гіпотеза креаціонізму;Гіпотеза самозародження життя;Гіпотеза стаціонарного стану; Гіпотеза панспермії; Гіпотеза біохімічної еволюції. Сучасна гіпотеза РНК – світу.2 Тема: Світоглядні та наукові погляди на походження та історичний розвиток життя. Мета: розглянути основні гіпотези виникнення життя на Землі обговорити їх сильні та слабкі сторони; розвивати критичне мислення; виховувати вміння дискутувати і сприймати інші точки зору.3 Підсумок уроку.

Номер слайду 2

Гіпотези походження життя. Вчитель біології Підгородецька О. В.

Номер слайду 3

В ході уроку ми з’ясуємо: Як виникло життя на Землі? Які існують гіпотези походження життя на Землі? Яка з цих гіпотез найбільш переконлива?

Номер слайду 4

Гіпотеза – припущення, що має недостатньо доказів. Що таке гіпотеза?Що таке життя?

Номер слайду 5

Життя - це процес існування складних систем, що складаються з великих органічних молекул і неорганічних речовин здатних самовідтворюватися, саморозвиватися і підтримувати своє існування в результаті обміну енергією і речовиною з навколишнім середовищем. Таким чином, біологічна наука стоїть на матеріалістичних позиціях. Проте питання про походження життя ще остаточно не вирішене.

Номер слайду 6

Життя - одне з найскладніших явищ природи. З глибокої давнини воно сприймалося як щось таємниче і непізнане - ось чому над питанням його походження завжди йшла гостра боротьба між матеріалістами та ідеалістами. Деякі прихильники ідеалістичних поглядів вважають життя духовним, нематеріальних началом, що виникло в результаті божественного творіння. Матеріалісти ж, навпаки, вважають, що життя на Землі виникло з неживої матерії шляхом самозародження (абіогенезу) або було занесене з інших світів, тобто є породженням інших живих організмів (біогенез).

Номер слайду 7

Існує кілька гіпотез виникнення життя. З розвитком науки деякі з них доповнюються фактами, інші поступово спростовуються. Релігійні та наукові погляди на виникнення життя на землі не мать предмету суперечок, тому що релігійні грунтуються на вірі, а наукові на фактах і доведеннях. Основні гіпотези виникнення життя на Землі

Номер слайду 8

Перша теорія виникнення життя на землі – креаціонізм (життя було створена Творцем);. Віра в те, що світ, людина та різні форми життя на Землі створені вищою, надприродною силою.

Номер слайду 9

Друга стаціонарного стану- вважають що Земля є вічною. Вона існувала завжди, і так само завжди на ній існувало життя. Відповідно до цієї гіпотези Земля ніколи не виникала, а існувала вічно. Життя на планеті було завжди, види при цьому змінювалися не суттєво. Таке уявлення характерне для східних релігій, таких як індуїзм і буддизм, погляду на планету як на вічний нестворений Всесвіт.

Номер слайду 10

Четверта гіпотеза – панспермії (життя занесене на Землю з інших планет). Гіпотеза походження життя на Землі в результаті перенесення з інших планет якихось зародків життя отримала назву панспермії.

Номер слайду 11

Біохімічна гіпотеза виникнення життя на землі (життя виникло в земних умовах в ході процесів, що підкоряються фізичним та хімічним законам, тобто в результаті біохімічної еволюції). Біохімічна гіпотеза Дж. Холдейн – О.І. Опарін .

Номер слайду 12

https://padlet.com/mamabiologii3/padlet-olrrzdxheahvsmms

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Бажаю успіхів

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку