ХІМІЯ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ.ВПРАВИ ТА ЗАДАЧІ

Про матеріал
Вміщено задачі, вправи . Зміст завдань передбачає використання досягнень хімічної науки у повсякденному житті, мінімізацію впливу хімічних речовин на здоров’я людини.
Перегляд файлу

ХІМІЯ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ..ВПРАВИ ТА ЗАДАЧІ.

1. У водному розчині засобу для прочищення засмічених каналізаційних труб «Кріт» фенолфталеїн набуває малинового забарвлення:

а) виберіть йони, які зумовлюють зміну кольору індикатора:

    А Н+ ; Б Na+ ; B OH- ; Г Cl- ;

б) виберіть рН цього розчину:

     А рН=7; Б рН<7; В рН>7; Г рН<0.

2. У водному розчині засобу «Туалетне каченя» універсальний індикаторний папір набуває червоного забарвлення:

а) виберіть йони, які зумовлюють зміну кольору індикатора:

    А H+ ; Б Ca2+ ; В OH- ; Г Cl- ;

б) виберіть рН цього розчину:

     А рН=7; Б рН<7; В рН>7; Г рН<0.

3. Проаналізуйте йонний склад, зазначений на етикетках мінеральних вод. Складіть хімічні формули речовин, які зумовлюють його внаслідок електролітичної дисоціації.

4. Визначте, про яку реакцію йдеться в уривку літературного твору. Запишіть її хімічне рівняння. Класифікуйте цю реакцію за кількістю та складом реагентів і продуктів. «Шипить та куриться вапно, що його гасять у великих дощаних скринях» (І. Франко).

5. Остап і Тарас посперечалися. Тарас стверджував, що згоряння вугілля у грубці – процес окиснення Карбону. Остап переконував його, що це процес відновлення Оксигену. Долучіться до їхньої дискусії й поясніть, хто з хлопців має рацію.

 

6. Установіть відповідність позицій двох переліків:

1 Харчові продукти довше зберігаються у вакуумних упаковках

2  Аби пришвидшити випалювання залізної руди, її подрібнюють і розпорошують

3  У літку зростає небезпека харчових отруєнь

4  Термін служби мідних водопровідних труб значно більший порівняно зі сталевими

А  Зі зростанням температури швидкість реакції збільшується

Б  Зі зменшенням концентрації реагентів швидкість реакції зменшується

В  Зі зростанням площі поверхні контакту реагентів швидкість реакції збільшується

Г  Каталізатори пришвидшують хімічні реакції

Д  Швидкість хімічної реакції залежить від природи реагентів

 

7. До побутового газу добавляють метилмеркаптан – речовину з характерним неприємним запахом: а) поясніть для чого потрібна ця добавка; б) запишіть повну структурну формулу метилмеркаптану за його спрощеною структурною формулою \ SH.

8. На одному з королівських балів паризьке світське товариство, яке зібралося розважатися, змушене було розійтися по домівках через ядушний запах невідомого походження. Аби з’ясувати джерело неприємного запаху, звернулися до відомого хіміка Дюма. Він швидко встановив причину події – воскові свічки, вибілені хлором. Поясніть, який з продуктів хлорування алканів, що входили до складу воску, спричинив ядуху.

9. Дев’ятикласник Сергій чув, що за допомогою оцтової кислоти вибавляють плями. На його магнієвій стругачці для олівців з’явилися темні плями. Хлопчик налив у пластиковий стаканчик оцту й поклав туди стругачку, аби надати їй первісного вигляду. Наступного дня Сергій зазирнув до стаканчика й дуже здивувався… Висловіть припущення, що так вразило хлопця. Як бив и пояснили Сергію його помилки? Складіть можливі рівняння реакцій.

10. Накип, як правило, складається з суміші речовин. Для його видалення з поверхні чайника рекомендується прокип’ятити поверхню нагріву з розчином соди. Накип розпушується, при цьому сульфати кальцію та магнію переходять у карбонати. Далі треба прокип’ятити в чайнику розбавлений розчин оцтової кислоти і помити чайник водою. Напишіть рівняння реакцій переходу сульфату кальцію у карбонат, а потім у розчинну сіль кальцію.

11. Оленчина мама, аби прочистити злив умивальника, залила в його отвір рідкий засіб «Кріт». Раптом частина їдкої рідини хлюпнула на руку. Жінка швидко змила її водою. Але далі завагалася, чим промити уражену ділянку – розчином питної соди чи розбавленим водою оцтом? А що порадите ви? Чому? Складіть можливе рівняння реакції.

12. Юний хімік Федір Колбочкін вирішив дома дослідити склад декількох засобів побутової хімії, які використовувала його мама, наводячи лад на кухні і вивести їхні хімічні формули.

Для цього він взяв засоби:

   а) для чищення сантехніки «Туалетне каченя»;

   б) для чищення засмічених стічних труб «Містер Мускул»;

   в) тверді прозорі кристали, схожі на маленькі кубики (за їх допомогою мамам часто виводила «свіжі» плями від жиру, «посаджені» необережним Федьком на одяг).

Федір приготував розведені розчини цих засобів у занурив у кожний із них універсальний індикаторний папірець. В одному із розчинів папірець не змінив забарвлення, в іншому – став синім, а ще в одному – червоним.

1. Опишіть результати Федькових спостережень. Про наявність яких речовин у складі засобів побутової хімії свідчать ці дослідження? З якою метою вводять ці речовини до складу засобів побутової хімії?

2. Яких правил техніки безпеки треба дотримуватися при використанні вищезгаданих засобів у побуті? Чому?

3. Який засіб використовувала Федькова мама для виведення жирних плям?

4. Чи вдалося Федькові за результатами досліджень вивести формули вищезгаданих засобів?

13. Головні компоненти сплаву з якого виготовляють деякі монети – мідь і цинк. Недосвідчені нумізмати намагаються за допомогою оцту очистить старі монети від нашарувань оксидів і карбонатів. Вони спостерігають не лише видалення цих сполук, а й появу осаду чистої міді на поверхні монети. Поясніть явища , які відбуваються. Складіть рівняння реакцій.

14. Установіть відповідність між назвою синтетичного матеріалу та одним із прикладів продукції, виготовленої з її використанням

         Назва                                                                         Приклад

   1 поліетилен                                                А автомобільні шини                                       

   2 тефлон                                                       Б водопровідні труби

   3 каучук                                                        В синтетична тканина

   4 капрон                                                        Г сковорідка з антипригарним

                                                                             покриттям

                                                                          Д малярна фарба

15. Установіть відповідність між походженням плями й хімікатом (хімікатами), за допомогою яких пляму можна вибавити з тканини

     Походження  плями                                   Хімікат для вибавлення плями

1  пляма від крові                                        А   гаряча вода

2   пляма від іржі                                          Б  холодна вода  з СМЗ

3   пляма від чорнила                                   В  лимонна кислота 

4  пляма від вишневого соку                       Г  спирт

                                                                        Д  бензин

 

16. Укажіть характеристику, за якою укладено цей перелік: пральний порошок, клей, зубна паста, шампунь

     А  побутові хімікати

     Б  пластмаси

     В  мийні засоби

     Г  відбілювачі

 

 

 

 

ЗАДАЧІ

1.У побутовому газовому котлі з бойлером витрати метану становлять 4,38 м3/год. Обчисліть об’єм вуглекислого газу, який утвориться внаслідок безперервної роботи котла упродовж доби (об’єм газуватих реагентів і продуктів виміряно за однакових умов).

2. У газовому котлі витрати метану становлять 0,9 м3/год. Обчисліть об’єм кисню, який витрачається внаслідок безперервної роботи котла упродовж 5 годин  (об’єм газуватих реагентів і продуктів виміряно за однакових умов).

3. Зимової пори на опалювання сільської хати площею 54 м2 та приготування їжі сімя споживала близько 10 м3 природного газу на добу. Обчисліть об’єм кисню (н. у.), витрачений на спалювання природного газу, вміст метану в якому дорівнював 97%. Здійсніть обчислення добової кількості виділеної теплоти, якщо при спалюванні 1 моль метану виділяється 880 кДж теплоти (19,4 м3; 3,81× 105 кДж).

4. Пропан-бутанова суміш застосовується як паливо для газових плит у разі відсутності забезпечення природним газом. Червоний колір наповнених стисненою сумішшю сталевих балонів попереджає користувачів про небезпечність легковажного  поводження з нею. Обчисліть, скільки молекул пропану припадає на одну молекулу бутану в такій суміші, якщо об’ємна частка пропану в ній дорівнює 80% (N(C3H8) : (C4H10) = 4:1).

5. У балоні міститься 20 кг суміші пропану і н-бутану. Масова частка пропану в суміші становить 22%. Яка кількість теплоти виділиться при повному згорянні цієї суміші? Термохімічні рівняння реакцій горіння пропану і н-бутану:

C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O; ∆H = -2200 кДж;

2C4H10 + 13O2 = 8CO2 + 10H2O; ∆H = -5760 кДж.

 

6. Полівінілхлорид (ПВХ) використовують як пакувальний матеріал для харчових продуктів, а також у виробництві дитячих іграшок, шпалер. Напишіть рівняння реакцій добування полімеру з природного газу (об’ємна частка метану 95%) та обчисліть, який об’єм (н.у.) природного газу витрачається на добування 1 кг полівінілхлориду, масова частка практичного виходу якого становить 96%. Розрахунки проведіть на одну структурну ланку полімеру (785,96 л).

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
1676
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку