Хвилини з мистецтвом. Тема. Т.Г. Шевченко –художник.

Про матеріал
Тема. Т. Г. Шевченко –художник. Мета. Розширити знання про творчий шлях Т.Г. Шевченка-художника. Розвивати естетичний смак. Сприяти формуванню ціннісного ставлення до мистецтва. Обладнання: презентація картин «Малярство Кобзаря», документальний фільм «Т.Г.Шевченко – художник», мультфільм «Садок вишневий коло хати». Форма проведення: хвилини з мистецтвом.
Перегляд файлу

     Тема. Т. Г. Шевченко –художник.

     Мета. Розширити знання про творчий шлях Т.Г. Шевченка-художника. Розвивати естетичний смак.  Сприяти формуванню ціннісного ставлення до мистецтва.

     Обладнання: презентація картин «Малярство Кобзаря», документальний фільм «Т.Г.Шевченко – художник», мультфільм «Садок вишневий коло хати».

     Форма проведення: хвилини з мистецтвом.

Хід години спілкування

І. Мотивація.

1. Вправа «Прогнозування». (слайд 1)

Перегляд мультфільму «Садок вишневий коло хати».

-         Про кого ми сьогодні  будемо говорити? Чому ти так думаєш? (Слайд 2)

ІІ. Робота над темою години спілкування.

  1. Показ презентації «Т.Шевченко - художник».

     Обдарований від природи Тарас Шевченко рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Все ними малює: стіни, лави, стіл в хаті і на дворі, в себе і у гостях.

    Талант художника проявився рано, значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836-1837  роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою “Погруддя жінки” або “Жіноча голівка” датований самим автором ще 1830році. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника. (Слайди  3, 4)

     Для Шевченка малювання стало потребою, вираженням його творчого духу.

Він став одним із перших художників, які прокладали новий реалістичний напрям, основоположник критичного реалізму в українському мистецтві.

Він став одним із перших художників, які прокладали новий реалістичний напрям, основоположник критичного реалізму в українському мистецтві. (Слайди  5, 6)

Свої пейзажі Шевченко - художник не компонував, а змальовував краєвиди, які бачив перед собою. Саме тому в його робочих альбомах ми знайдемо багато начерків дерев, бур’янів, хат, церков. (слайд 7, 8)

Велике місце в Шевченковому доробку належить портретам. Він почав працювати над ними ще кріпаком. В Академії продовжував роботу в цій галузі. Незабаром він стає одним з відомих і популярних портретистів. (Слайд и 9, 10)

Автопортрети Тараса Шевченка — власні зображення, що їх створював Тарас Шевченко протягом усього життя. (Слайди  11, 12, 13)

Навіть всупереч царській забороні під час заслання у Казахстан Шевченко багато малював  і став першим живописцем цього краю. З великою симпатією і теплотою малював він побут казахів, і через це користується величезною повагою казахів аж до сьогодні.  (Слайди  14, 15)

 Серед творчої спадщини Шевченка є ряд робіт на релігійну тематику. (Слайд  16)

Дослідники спадщини Кобзаря підкреслюють, що поетичних творів Шевченка до нас дійшло понад 240, а мистецьких майже 1200. Сама ця кількість свідчить про його глибоку закоханість у малярство.

2. Показ фільму «Т.Г.Шевченко - художник».

3. Вправа «Жанри мистецтва».

4. Презентація «Малярство Кобзаря».

ІІІ. Підсумок.

Вправа «Мікрофон».

Що нового дізнався про творчість Т. Шевченка?

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
31 березня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку