Хвороби дихальних органів та їх профілактика

Про матеріал
Розробка містить презентацію до уроку в 8 класі. В презентації систематично та доступно викладено інформацію до уроку: в ній є багато методичних прийомів та педагогічних засобів, в тому числі фізкультхвилинку, актуалізацію опорних знань, застосування отриманих знань.
c06b45d741e92bf2629311672e2c0984.gif
giphy.gif
image_861903170342471229018.gif
image_862808161228081797925.gif
megafon.gif
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороби органів дихання та їх профілактика. Н. С. Дегтярьова. Вчитель біології Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №25

Номер слайду 2

Мета уроку. Освітня. Розширити, систематизувати та узагальнити знання про захворювання органів дихання, з’ясувати причини виникнення хвороб, спосіб їх розповсюдження, перебіг, наслідки, засоби профілактики. Розвиваюча. Активізувати мислення, дати змогу учням усвідомити та проаналізувати власну відповідальність за своє життя і здоров’я. Виховна. Виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я і здоров’я оточуючих.

Номер слайду 3

Давньогрецька мудрість говорить: «Вважай нещасливим той день і ту годину, коли ти не засвоїв нічого нового».

Номер слайду 4

Біологічний диктант (правда чи ні)В носовій порожнині повітря зволожується. Коли людина говорить, голосова щілина має вигляд рівнобедреного  трикутника. Тиск СО2  у венозній крові вищий ніж в альвеолярному повітрі. Молекули кисню, що взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, утворюють оксигемоглобін. Тон голосу людини не залежить від довжини голосових зв′язок. У тканинах органів артеріальна кров перетворюється на венозну. Концентрація кисню у повітрі, що видихується, більше ніж в тому, яке вдихається. Коли міжреберні м’язи скорочуються, грудна порожнина розширюється. Якщо концентрація СО2 у крові збільшується, частота і глибина дихальних рухів – теж збільшується. Чхання – сильний і дуже швидкий рефлекторний видих через рот. Права легеня людини більша за ліву. Трахея утворена хрящовими кільцями.

Номер слайду 5

Біологічний диктант. В носовій порожнині повітря зволожується. Коли людина говорить, голосова щілина має вигляд рівнобедреного  трикутника. Тиск СО2  у венозній крові вищий ніж в альвеолярному повітрі. Молекули кисню, що взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, утворюють оксигемоглобін. Тон голосу людини не залежить від довжини голосових зв′язок. У тканинах органів артеріальна кров перетворюється на венозну. Концентрація кисню у повітрі, що видихується, більше ніж в тому, яке вдихається. Коли міжреберні м’язи скорочуються, грудна порожнина розширюється. Якщо концентрація СО2 у крові збільшується, частота і глибина дихальних рухів – теж збільшується. Чхання – сильний і дуже швидкий рефлекторний видих через рот. Права легеня людини більша за ліву. Трахея утворена хрящовими кільцями.

Номер слайду 6

В залежності від того, які органи вражені, виділяють хвороби. Риніт, гайморит. Трахеїт. Ларингіт (ангіна)Бронхіт. Пневмонія

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Інфекційні хвороби органів дихання. Ангіна. Бронхіт. Пневмонія. Трахеїт. Риніт

Номер слайду 9

Туберкульоз – “чума 21 сторіччя”Паличка Коха. Легені людини, хворої на туберкульоз

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка

Номер слайду 11

Алергени

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Профілактика захворювань дихальної системиу період епідемій здійснювати відповідну вакцинацію (протигрипозну, протитуберкульозну тощо), не відвідувати людні місця (концертні зали, театри тощо);проходити диспансерне обстеження (масова флюорографія), яке дає змогу вчасно виявити серйозні захворювання органів дихання;дотримуватися чистоти в приміщеннях;дотримуватись правил особистої гігієни;загартовувати організм;раціонально харчуватися, вживати вітамінізовану їжу.

Номер слайду 15

Застосуємо знання!1з2д3 о4 р5 о6 в7 я  Запитання до кросворду. Загальнооздоровлювальний профілактичний захід. ГРЗ, що спричиняється дифтерійною паличкою. Запалення тканин легень і кінцевих розгалужень бронхів. Запалення слизової оболонки однієї з придаткових пазух носа. Гостре захворювання, яке спричиняється паличкою Коха. Гостра респіраторна вірусна інфекція. Профілактичний захід, обстеження, що допомагає виявити захворювання туберкульоз на ранніх стадіях.

Номер слайду 16

Відповіді до кросворду1загартуванн. Я2дифтерія3пневмо ніЯ4гаймо рит5туберкуль оз6гр ві7флюорографі я 

Номер слайду 17

Продовжити речення «Сьогодні я зрозумів, що…»Технологія “мікрофон”

Номер слайду 18

«Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоров’я втратив – усе втратив».

Номер слайду 19

Домашнє завдання§16 – прочитати. Сторінка 81 тести - письмово

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ільницька Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
1170
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку