І. Багряний "Тигролови". Образи роману

Про матеріал
Презентація до уроку створена з метою – ознайомити учнів з пригодницьким романом українського письменника Івана Багряного – "Тигоролови"; у поданій презентації подається характеристика головних персонажів цього твору: Григорія Многогрішного, Наталки, родини Сірків та майора Медвина; презентація оформлена ілюстраціями з однойменного фільму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І. Багряний “Тигролови”Образи роману “Тигролови” мужні, вони уособлюють український народ, який намагалися знищити протягом багатьох століть.«Тигролови» мають усі прикмети пригодницького роману:персонажі розділені на позитивних і негативних;захоплюючий сюжет;мисливські пригоди;кохання до дівчини, яка зросла в умовах дикої природи;happy end — щасливий кінець.

Номер слайду 2

Образ Григорія Многогрішного Григорія наділено типовими рисами українського легендарного героя: непереможна фізична сила, підтримувана силою духу, любов до своєї землі і гнобленого люду, ненависть до ворога. Для тоталітарної системи Григорій Многогрішний був, мабуть, дуже небезпечним, бо наглядали за ним особливо пильно. Сам начальник етапу на кожній зупинці перевіряв його присутність у вагоні. Але на кінцевій зупинці виявилося, що небезпечний арештант утік, на ходу стрибнув з поїзда, з надлюдським терпінням і надзвичайною волею приготувавшись до втечі.

Номер слайду 3

Образ Григорія Многогрішного Своїм стрибком майже у смерть із черева скаженого дракона, цим відчайдушним протестом він відживлює у в’язнів почуття людської гідності, надії і переконання — “ліпше вмирати біжучи, ніж жити гниючи“. Став для них символом “непокірної і гордої молодості”, символом “волелюбної і сплюндрованої за те Вітчизни”. Риси його характеру вчать нас не підкорятися сліпо залізній волі когось і покірно виконувати її накази. Навпаки, образ Григорія Многогрішного скріплює душу, вчить читача великій і мужній любові. Роман «Тигролови» і його головний герой, за словами Олени Теліги, виховує «сильних і твердих людей української нації».

Номер слайду 4

Образ Наталки. Наталка — дівчина, у якій поєднуються рішучість, готовність до випробувань і водночас чуйність, чемність. Наталка — надзвичайно сильна людина, смілива, зразковий мисливець.

Номер слайду 5

Образ родини Сірків. Родина Сірків — узагальнений образ родини українців, які переселилися на Далекий Схід. Вони загартовані та рішучі, бережуть свої традиції, пам’ятають історію свого роду, живуть за моральними приписа­ми, що дали їм їхні діди-прадіди, які жили на Україні та козакували.

Номер слайду 6

Образ майора Медвина. Майор Медвин є втіленням системи політв’язниць, енкаведист- ських катівень. Він постає людиною жорстокою та безсердечною. Медвин згадує історію допитів Многогрішного, коли той не тільки не зі­знався в інкримінованих йому «злочинах», але й жодного разу не попросив пощади, не виявив слабкості. Медвин мав силу замордувати Григорія до смерті фізичної, але не мав сили перемогти його морально.

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
1812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку