І та ІІ Універсали Центральної Ради

Про матеріал
Мета: охарактеризувати основні положення Першого та Другого універсалів Української Центральної Ради; визначити особливості формування української державності влітку—восени 1917 р.; пояснити, як відбувалося загострення відносин Української Центральної Ради та Тимчасового уряду; розкрити зміст понять і термінів «універсал», «Генеральний Секретаріат», «Корніловський заколот», «З'їзд народів Росії»; розвивати вміння учнів порівнювати, пояснювати і критично оцінювати історичні факти та діяльність осіб; виховувати в них повагу до історичного минулого своєї Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів. Пригадаємо події, пов’язані з початком революції 1917 року23 лютого у Петрограді почались масові акції протесту 2 березня імператор Микола ІІ зрікся престолу 3 березня в Петрограді був сформований Тимчасовий Уряд. Яка революція перемогла в Росії? 4 березня 1917 р. в Києві представники різних українських політичних партій сформували Українську Центральну Раду. Якою була мета діяльності Центральної Ради? 9 березня Рада звернулась з закликом: «…Організуйтесь!». 19 березня у Києві маніфестація за участю 100 тис. осіб, народне віче на Софійському майдані і прийнята резолюція щодо порозуміння Центральної Ради з Тимчасовим Урядом. Чи можна стверджувати, що події березня 1917 р. мали характер національно-демократичної революції?

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльностіВиражаючи інтереси та революційні настрої українськогонароду, ЦР активніше починає вимагати від Тимчасовогоуряду автономії України в результаті чого виникаєпротистояння між ЦР та Тимчасовим урядом. Центральна Рада Тимчасовий уряд- Намагалася домогтися - Відмова у наданні автономії автономії України - Прагнув зберегти територі-- Не бажала вступати у альну цілісність Росії військовий конфлікт з - Право на національно -Тимчасовим урядом культурну автономію України1. Якими були причини протистояння між ЦР та Тимчасовим урядом? 2. Чи можливо було подолати ці протистояння мирним шляхом?

Номер слайду 4

Універсал. Які асоціації у вас викликає поняття «Універсал».

Номер слайду 5

Тема уроку:І та ІІ Універсали Центральної Ради

Номер слайду 6

Очікувані результати. Після цього уроку ви зможете:визначати хронологічну послідовність події Української революції; характеризувати систему влади в Україні після повалення царизму;співставляти та аналізувати основні ідеї Першого та Другого Універсалів Центральної Ради, давати їм власну оцінку; усвідомлювати значення проголошення автономії України для подальшого розвитку національної революції.

Номер слайду 7

Постановка проблемного питання«Універсали Центральної Ради – це політичний компроміс, що свідчив про виважену і мудру політику Центральної Ради, чи втрата історичного шансу отримати повноцінну українську державність?».

Номер слайду 8

Центральна Рада в травні 1917 р. відрядила своїх представників до Петрограда для переговорів щодо надання автономії України. Саме тоді В. Винниченко звертаючись до Тимчасового уряду сказав : «Тільки десь там собі хоч згадайте, що ви іменно до автономії ставитесь «прихильно». Не заводьте її зараз, ми готові скільки там треба ждати здійснненя цього постуляту».

Номер слайду 9

Традиційний крок Центральної Ради викликав традиційну реакційну відмову. Таке рішення Тимчасового уряду надзвичайно загострило українсько - російські відносини. Виступаючи на селянському з’їзді, М. Грушевський багатозначно заявив: «Свято революції скінчилося. Настає грізний час!». Центральна Рада на той час мала лише моральний вплив та підтримку неорганізованих народних мас.

Номер слайду 10

Перший. Універсал Центральної Ради. Поклавши в основу своєї тактичної лінії принцип «Ні бунту, ні покірності», Центральна Рада знайшла таке рішення: 10 червня 1917 року вона приймає І Універсал, у якому проголосила автономію України і підкреслила, що «однині самі будемо творити наше життя».

Номер слайду 11

Утворення Генерального секретаріату15 червня 1917р., було створено український крайовий уряд – Генеральний Секретаріат на чолі з В. Винниченком. Це рішучий крок на шляху до створення власної держави.

Номер слайду 12

Другий Універсал Центральної Ради. Активна державотворча діяльність ЦР викликала занепокоєння у Петрограді. Саме тому  28 червня 1917 р. для переговорів до Києва прибуває делегація в складі О. Керенського, М. Терещенка та І. Церетелі зі сторони Центральної Ради перемовини вели М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра. Було досягнуто певного компромісу, наслідком якого став Другий універсал Центральної Ради від 3 липня 1917 р.

Номер слайду 13

Робота в групах1-ша група.  На основі тексту підручника ст. 113-114 та уривка з документа « З І Універсалу Української Центральної Ради «До українського народу на Україні й поза Україною сущого» складіть таблицю, де слід зазначити причини проголошення універсалу, основні положення та наслідки.2-га група. На основі тексту підручника ст. 116- 117 та уривка з документа «З II Універсалу Української Центральної Ради» складіть таблицю до якої включіть причини проголошення Універсалу, основні положення та наслідки.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерії для дослідження. Назва Універсалу. Причини проголошення. Основні положення. Результати та наслідки

Номер слайду 14

3-я група. Експерти. 1. Порівняйте положення І та ІІ Універсалів ЦР.2. СКЛАДІТЬ ПОРІВНЯЛЬНУ ТАБЛИЦЮ« СПІЛЬНІ ТА ВІДМІННІ ІДЕЇ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В І ТА ІІ УНІВЕРСАЛАХ» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}СПІЛЬНІ ІДЕЇ ВІДМІННІ ІДЕЇ

Номер слайду 15

Узагальнення та систематизація знань. 1. Чим можна пояснити, що в роки Української революції в Україні переважали автономістські, а не самостійницькі настрої в національному русі?2. У чому полягав відступ ЦР від умов І Універсалу ? Повернення до проблемного питання: «Універсали Центральної Ради – це політичний компроміс, що свідчив про виважену і мудру політику Центральної Ради, чи втрата історичного шансу отримати повноцінну українську державність?». Висновок: Українська Центральна Рада не наважилася на відкриту конфронтацію з Тимчасовим Урядом і перейшла з опозиції в союзники, відмовилась від активної боротьби за відродження української державності.

Номер слайду 16

Домашнє завдання 1. Опрацюйте підручник §14-15 ст.109-119 Реєнт О., Малій О. Історія України, 10 кл. 2. Пояснить терміни і поняття: І Універсал УЦР, ІІ Універсал УЦР, автономія, федерація,Генеральний секретаріат,3. Ідентифікуйте дати: 6-8 квітня, 10 червня, 15 червня, 3 липня.4. Підготувати повідомлення по темі: «Проголошення Української Народної Республіки».

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
7252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку