«Ідеї для інтер'єру»

Про матеріал
Методичний посібник «Ідеї для інтер'єру» містить матеріал власного досвіду роботи з організації занять гуртка декоративно-ужиткового напрямку. В зручній та стислій формі поєднані теоретичні і практичні матеріали, які сприяють заохочуваню вихованців до занять декоративним мистецтвом, активізують їх навчальну та творчу діяльність. Матеріали даного посібника допоможуть сформувати практичні вміння та навички учнів у творчо-інтелектуальній та конструктивно-художній діяльності. Посібник містить рекомендації з використання непотрібних, використаних речей. Розглядаються варіанти технологій цього процесу, що є актуальним сьогодні. Матеріали можуть бути використані вчителями образотворчого мистецтва, керівниками гуртків декоративно-ужиткової творчості та еколого-натуралістичного напрямку.
Перегляд файлу

 

Одеська область

Відділ освіти, молоді та спорту

Арцизької районної державної адміністрації

Арцизький районний Центр дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка з організації роботи

майстерні «Декор»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         2019р.

 

Автор – Захарова Марина Петрівна,

                    керівник клубу рукоділля «Подружка»

                    Арцизького районного Центру дитячої та

                   юнацької творчості, cdut_arci@ukr.net, 0484531384

 

 Методичний посібник «Ідеї для інтер'єру» містить матеріал власного досвіду роботи з організації занять гуртка декоративно-ужиткового напрямку. В зручній та стислій формі поєднані теоретичні і практичні матеріали, які сприяють заохочуваню вихованців до занять декоративним мистецтвом, активізують їх навчальну та творчу діяльність. Матеріали даного посібника допоможуть сформувати практичні вміння та навички учнів у творчо-інтелектуальній та конструктивно-художній діяльності.

 Посібник містить рекомендації з використання непотрібних, використаних речей. Розглядаються варіанти технологій цього процесу, що є актуальним сьогодні.

 Матеріали можуть бути використані вчителями образотворчого мистецтва, керівниками гуртків декоративно-ужиткової творчості та еколого-натуралістичного напрямку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

  1. Вступ ………………………………………. стор. 4
  2. Орієнтовний тематичний план  занять майстерні

«Декор» …………………………………….стор. 5

  1. Матеріали та інструменти …………………стор. 7
  2. Крок за кроком………………………………стор. 7
  • Виготовлення декоративної пляшки ………стор.7
  • Техніка виконання декоративної тарілки….стор.11
  1. Декілька корисних порад……………………стор. 16
  2. Додатки ………………………………………стор. 18
  3. Висновки щодо практичного використання даної

роботи…………………………………………… стор. 22

8. Список використаної літератури ……………стор.23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Сучасні діти хочуть займатися такою творчістю, яка була-б і цікавою і корисною. З кожним роком все більш актуальним стає питання сбереження екологічного стану Землі. Забруднення навколишнього середовища викликає тривогу за наше здоров'я і майбутнє планети в цілому. Утилізація відходів або надання побутовим речам «іншого життя» - реальне вирішення проблеми, що і стало основним змістом цього методичного посібника. В плафоні від старої люстри, банки з під кави, непотрібної тарілці, зіпсованої вази або використаної пляшки ховається джерело натхнення, можливість реалізувати свої фантазії, а також покращити фінансовий стан, що вельми актуально сьогодні.

Робота в техніці мозаїки яєчною шкаралупою потребує від гуртківців уважності та терпіння, розвиває в них фантазію, нестандартне мислення, вчить бачити в предметах навколо себе щось цікаве, знаходити несподівані рішення для своїх ідей.

Досвід роботи з яєчною шкаралупою в цій збірці складений від простого до складного. Це надасть змогу якнайлегше освоїти техніку та прийоми, підкаже як у творчому процесі знайти свій шлях до досягнення мети.

У цій методичній розробці запропоновано розділ «Майстерня« Декор», який рекомендовано внести до навчальних програм гуртків декоративно-прикладного напрямку і деяких гуртків еколого-натуралістичного профілю.

 

Орієнтовний тематичний

план занять

майстерні «Декор»

 

№ з/п

Назва теми

Кількість годин

Разом

теорія

Практ.

1

Вступне заняття

 

3

3

-

2

Орнамент. Композиція та її закони. Види аплікації та мозаїки.

3

1

2

3

Мозаїка з природних матеріалів. Яєчна шкаралупа.Використання вторинних матеріалів.

3

1

2

4

Виготовлення декоративної пляшки.

15

-

15

5

Виготовлення декоративної тарілки.

15

-

15

6

Створення авторських робіт.

15

-

15

 

Всього

54

5

49

 

 

Програма

  1. Вступне заняття. / 3 год. /

Правила поведінки та техніка безпеки на заняттях майстерні. Знайомство з творчістю народних майстрів та професійних художників.

  1. Орнамент. Композиція та її закони. / 3 год. /

Різноманітні орнаменти (геометричні, рослинні т.і.). Ритм орнаменту. Правила виконання композиції з різних орнаментів. Малювання ескізів. Види аплікації та мозаїки. Різниця аплікації та мозаїки. Матеріали для використання (тканина, папір, флористика, синтетика і т.і.). Малювання ескізів.

  1.               Мозаїка з природних матеріалів. Яєчна шкаралупа. / 3 год. /

Кольорова гамма яєчної шкаралупи. Підготовка яєчної шкаралупи до роботи. Техніка виконання мозаїки при створенні декоративних виробів. Використання вторинних матеріалів. Створення декоративних виробів з різноманітних скляних пляшок, пластикових тарілок, старих ужиткових предметів (плафони від люстр, футляри). Відновлення пошкоджених ваз та інших предметів за допомогою мозаїки з яєчної шкаралупи. Малювання ескізів.

  1.  Виготовлення декоративної пляшки. / 15 год. /

Вибір пляшки. Підготовка матеріалів (видалення

плівки з яєчної шкаралупи, нарізання газети на дрібні шматочки).

Обклеювання пляшки. Сушка. Малювання ескізів по формі виробу. Вибір візерунка з ескізів та нанесення його на пляшку. Наклеювання лляної нитки по контуру візерунка. Виконання мозаїки яєчною шкаралупою.

  1. Виготовлення декоративної тарілки. / 15 год. /

Підготовка матеріалів. Обклеювання тарілки шматочками газети. Сушка. Виготовлення шаблона. Малювання ескізів. Вибір візерунка з ескізів та нанесення його на тарілку. Приклеювання лляної нитки

по контуру візерунка. Виконання мозаїки яєчною шкаралупою.

  1. Створення авторських робіт. / 15 год. /

Закріплення отриманих знань та навичок. Самостійне створення авторських робіт. (Додаток № 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали та інструменти

Що необхідно  для роботи? Які матеріали і інструменти можуть стати в нагоді?

Пляшка, яєчна шкаралупа, льняна нитка, клей ПВА,  газета, ножиці, олівець, гумка, лінійка, зубочистки, пензлик

Крок за кроком

Виготовлення декоративної пляшки

І  крок

З пляшки видалити етикетку, і вимити її. Яєчну шкаралупу промити і акуратно зняти  з внутрішньої сторони плівку. Шкаралупа не повинна піддаватися термічній обробці. В цьому випадку вона втрачає свою еластичність, стає твердою, що заважає наносити її на рельєфні вироби.

 

 

ІІ крок

На поверхню пляшки нанести клей ПВА тонким шаром, невеликими плямами (клей ПВА краще узяти будівельний густої консистенції) і наклеюємо шматочки газети (внахлест), акуратно розгладжуючи по поверхні. Особливу увагу слід звернути на кінчики. Їх необхідно ретельніше приклеювати, щоб вони після висихання не стирчали. Це заважатиме наклеюванню шкаралупи.

Зручніше починати обклеювання папером знизу.

ІІІ крок

 Поки висихає пляшка, намалювати ескіз по її формі.

Нанести візерунок на виріб і по його контуру приклеїти лляну нитку.

 

 

ІV  крок

 На підготовлену поверхню нанести пензликом тонкий шар клею ПВА і за допомогою зубочистки приклеїти шкаралупу потрібного нам кольору.

V крок

Якщо пляшка за задумом автора декорована, виготовляємо додатковий декор у вигляді в'язаних гачком з льняної нитки дрібних квіточок.

 

 

 

 

 

 

VІ крок

Коли пляшка підсохне, приклеїти декор.

Кришку від пляшки (якщо вона є) проклеїти газетою. А потім льняною ниткою.

 

 

Техніка виконання декоративної тарілочки

І крок

У цій техніці можна виготовити декоративну тарілочку.

Газету в цьому випадку краще нарізати гострокутними трикутниками, приклеїти так само як на пляшку.

 

 

 

ІІ крок

Орнамент зручніше наносити за шаблоном. Шаблон легко виготовити за допомогою самої тарілочки. Покласти її вверх дном на папір, обвести олівцем і вирізати по контуру коло.

 

 

 

 

ІІІ крок

 Коло скласти кілька разів, залежно від орнаменту, і зробити в місцях згину насічки.

 

 

 

 

ІV  крок

 Прикласти шаблон до тарілочки, олівцем зробити мітки, з’єднати між собою протилежні мітки за допомогою лінійки і накреслити «сітку» для створення орнаменту.

 

V крок

 

 Наклеїти нитку по контуру орнаменту і заповнити  його за тією ж технологією що і пляшку яєчною шкаралупою необхідного кольору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Декілька корисних порад

Вироби, виконані в техніці мозаїки яєчною шкаралупою, можуть оригінально доповнити інтер'єр, внісши своєрідну романтику в убрання будинку, зробити житло затишним і колоритним.

 Проявивши свої творчі здібності і фантазію можна знайти інші способи декоративного оформлення своєї квартири, за мінімумом витрат. Пропонуються оригінальні ідеї використовування яйця і яєчної шкаралупи. (Додаток №2)

Українська писанка перемогла зло!

Тож тішимося Воскресінням Господнім,

любімося й даруймо, один одному писанки!

 На щастя, на долю, на віки вічні!

Пасхальні традиції дарувати писанки, малюнки на яких, символізують Всесвіт, сонце, успіх, завжди були з нами і ми звикли розглядати яйце як культовий об'єкт. А якщо розписати його різними побутовими сюжетами, воно стає декоративною прикрасою інтер'єру.

 

 

 

Трохи змінивши техніку виконання мозаїки - вийде абсолютно інший проект. Колір яйця вже не має значення, оскільки, внутрішня поверхня завжди біла, саме вона і буде зовнішньою стороною мозаїки.

Скориставшись цією технологією, можна виготовити скарбничку, рамку для фото та інші вироби.

На поверхню такої мозаїки акварельними фарбами можна нанести різні малюнки.

 Несподівані ефекти, незвичність технології виготовлення доставлять величезну насолоду під час роботи.

 

Додаток №1

Фото

 

 Пляшка «Квіточка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Додаток № 2

Загадки о яйце

Катится бочка - нет на ней ни сучочка.

В стекляшке болтается - да никак не смешается.

Под ледком стоит чаша с медком.

Без дна, без джерела, полна бочка налита.

Сквозь стены бычка испеку.

Розколеш лід - візьмеш – срібло, розколеш срібло – візьмеш - золото.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки щодо практичного використання даної роботи

 В цьому методичному посібнику надані оригінальні ідеї для творчості та оформлення інтер’єру.

 Доступність матеріалів, неважка обробка, мінімум інструментів – все це притягує дітей і дозволяє зайнятись цим видом творчості всім бажаючим. В цій збірці ви отримали практичні поради з художньої обробки матеріалів, що підлягають утилізації та виготовленню з них декоративних виробів для оформлення інтер’єру оселі, офісу, тощо.

 Мозаїка з яєчною шкаралупою - дуже кропітка робота, яка потребує особливої акуратності та уваги. Під час роботи необхідно дотримуватись вимог:

  • добре висвітлити робоче місце ;
  • матеріали та інструменти повинні бути розміщені в строгому порядку;
  • дотримуватись правил з техніки безпеки при роботі зі скляними, ріжучими та гострими речами.

 

Поступово, з часом Ви зможете самостійно виготовляти неперевершені мистецьки вироби – і переконаєтесь що створювати таку красу під силу кожному. Бажаємо, щоб отримані знання побудили Вас далі освоювати техніку роботи з яєчною шкаралупою і  створювати чудові, радуючи око та душу, вироби.

 

 

 

Список використаної літератури:

1. Енциклопедія рукоділля. Книжковий клуб «Клуб Сімейного дозвілля», Харьків,2005

2. Періодичне видання «Делаем сами» видавництво Толока 2015-2017 гг.

3. Додаток до газети для жінок «Рукоділля», Кропивницький 2015,2016,2017рр.

4. Інтернет ресурси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для нотаток

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 Рецензент:

Камбур Л.Д. –директор ЦДЮТ

Відповідальний за випуск:

Адзєріхо Н.Г. – заступник директора ЦДЮТ з навчально-методичної роботи

Набір, дизайн, комп’ютерна верстка:

Ступакова В.Я.

Адреса: 68400 Центр дитячої та юнацької творчості,

вул.. 28 червня, 99,

м. Арциз,

Одеська обл..

Україна

 

 

1

 

doc
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку