Іграшки, які вчать толерантності

Про матеріал
Батьки рідко самі піднімають із дошкільнятами теми інвалідності чи індивідуальних особливостей. Поштовхом до цього може послужити особиста зустріч, але куди простіше і завбачливіше коли дитина розширює свій кругозір у звичній для нього обстановці, нічого не соромлячись і не ризикуючи поставити в незручне становище нових знайомих. Найкраще для цього підходять іграшки – вони надовго утримують увагу дитини, забезпечують наочність та дозволять програти сотні ситуацій, звикаючи до особливостей тієї чи іншої ляльки. А в деяких випадках – і до своїх власних, коли серед іграшок подібного типу дитина знаходить когось схожого на неї саму.
Перегляд файлу

Іграшки, які вчать толерантності

Драгунова Тетяна

З першого дня дитина невпинно вбирає нові знання про навколишній світ. Він знайомиться з новими людьми, порівнює їх із собою і знаходить дедалі більше відмінностей – тембр голосу, колір волосся, шкіри, різні інтереси. Небагато дітей пам'ятають своє здивування, коли вони вперше почули чужоземне мовлення або зустріли людину іншої раси, або будуть щиро вражені, зіткнувшись на вулиці з афроамериканцем. Проте, діти не знають як реагувати, коли до їхнього класу вперше заїжджає дитина в інвалідному візку.

Батьки рідко самі піднімають із дошкільнятами теми інвалідності чи індивідуальних особливостей. Поштовхом до цього може послужити особиста зустріч, але куди простіше і завбачливіше коли дитина розширює свій кругозір у звичній для нього обстановці, нічого не соромлячись і не ризикуючи поставити в незручне становище нових знайомих. Найкраще для цього підходять іграшки – вони надовго утримують увагу дитини, забезпечують наочність та дозволять програти сотні ситуацій, звикаючи до особливостей тієї чи іншої ляльки. А в деяких випадках – і до своїх власних, коли серед іграшок подібного типу дитина знаходить когось схожого на неї саму.

Формувалося толерантне ставлення у дитини важливо з юного віку, коли картина світу вільно доповнюється новими елементами. Так у свідомості дитини складається визнання того факту, що люди можуть відрізнятись від тебе, і що права у них однакові. Це формує ставлення до іншого, як до самого себе (не роби іншого того, чого не хочеш собі, полюби ближнього як самого себе), що є основою моральності в різних етичних системах. І закладається ця основа у дитинстві, у тому числі у грі зі спеціальними іграшками, які доносять цю думку не через нотації та декларації дорослих, а через приємний та зрозумілий метод гри.

 

Звичайно, такі іграшки потрібні і дітям з обмеженими можливостями. Вони допоможуть відіграти свій досвід та відчути свою приналежність до певної групи, її прийняття та підтримку. Коли дитині важко ідентифікувати себе зі звичайними «барбі», у хід вступають іграшки, що стимулюють розвиток толерантності. Наприклад, ґендерно-нейтральні ляльки.

Компанія Mattel випустила лінійку подібних іграшок під назвою Creatable World («Створюваний світ»). У ній шість ляльок із різними відтінками шкіри без яскраво виражених гендерних ознак. У комплекті з кожною лялькою йдуть два види перуки: коротке волосся «під хлопчика» та довгі локони, а також два комплекти одягу ― із брюками чи спідницею. Як заявили у компанії, це дозволить дітям самим обирати, з ким їм грати.

"Іграшки відображають нашу культуру, і, оскільки світ все більше розуміє важливість інклюзивності, ми вирішили, що настав час створити лінійку ляльок без навішаних ярликів", - сказала Кім Калмон, перший заступник голови Mattel Fashion Doll Design. Раніше виробників іграшок, зокрема і Mattel, неодноразово критикували за випуск гендерно-орієнтованих іграшок, які, на думку активістів, зміцнюють у свідомості дітей гендерні стереотипи. Тепер же всі ярлики зірвані.

Проте, найкориснішими у плані формування толерантності є ляльки з обмеженими можливостями. Ідею «привезла» з Америки заступник мера із соціальної політики Людмила Швецова та вже дала доручення відповідним Департаментам. За її словами, на прес-конференції, присвяченій Дню інваліда, такі іграшки з раннього віку виховуватимуть толерантність до людей, які мають подібні обмеження. Крім того, за кордоном ляльки-інваліди найчастіше застосовуються у психотерапії при роботі з дітьми-інвалідами. Дитина, наприклад, яка втратила кінцівки, граючи в таку ляльку, не почувається ущербною: "Вона така ж, як я!" – думає він. У Британії також існує лялькова лінійка “Як Я!”. А для хлопчиків – набори Лего з інвалідними візками та гоночні коляски як аксесуари для ляльок. Також є лінійка іграшкових протезів та фіксаторів.

Не менш важливою групою іграшок стали ляльки, що відтворюють своєю зовнішністю дітей із різними хворобами, наприклад, із синдромом Дауна. Такі ляльки наділені маленькими вухами, притиснутими до голови, вкороченими пальцями, злегка висунутим язиком і мигдалеподібними очима. Крім того, на грудях у них помітний "слід" від операційного втручання, оскільки приблизно половина дітей із хромосомними захворюваннями народжується з дефектами серця, пише DailyTelegraph.

Раніше дітям із синдромом Дауна не було з чим себе ідентифікувати. Вони бачили, що ляльки виглядають інакше, ніж вони. Вони бачать, що ляльки зовсім інші, ніж вони, і, як і діти, хочуть себе з чимось співвіднести. Так заявила Донна Мур (Donna Moore), викладач з Південної Кароліни, коли відкривала першу фірму, що спеціалізується на виробництві ляльок із видимим синдромом Дауна. Згодом її ідею підхопили інші. На жаль, не завжди у позитивному ключі. Так в магазини шведського Гетеборга потрапила схожа іграшка від компанії Göteborgskooperativet för independent living (GIL), в інструкції до якої було написано: «Поводьтеся з нею, як зі справжнім дурником». Однак, як явище загалом подібні іграшки призначені для того, щоб діти з раннього віку звикли до позитивного сприйняття будь-якого члена суспільства. Наприклад, дитину з такою особливістю як вітіліго.

Sibahle Collection – одна з компаній, діяльність яких спрямована на випуск ляльок із різноманітною зовнішністю. Керолайн Хлахла і Хуліла Вілаказі-Офосу заснували свою фірму в 2016 році і вже встигли подарувати світові кілька серій ляльок із темною та смаглявою шкірою та всілякими особливостями зовнішності. Засновниці вважають, що кожна маленька дівчинка має право на ляльку, яка була б схожа на неї. Особливо це стосується тих випадків, коли є особливості зовнішності, наприклад, вітіліго або альбінізм. І, як показала практика, це правильне рішення. На одній з виставок авторки побачили літню жінку, що плакала, яка стояла біля вітрини з їх лялькою-альбіносом. За її словами, якби така іграшка була в неї в дитинстві, це могло б змінити її життя. Вона відчувала б, що не самотня, що є хтось, хто її схожий.

Компанія пропонує всім створеним персонажам імена. І тому використовуються різні африканські слова, пов'язані з красою. Лялька з вітіліго отримала ім'я Нданака, що перекладається з одного з африканських говір як «Я прекрасна». Це саме те, що Керолайн та Хуліла хочуть нагадати кожній дитині. Будь-яка людина прекрасна, незалежно від того, якою створила її природа.

На жаль, найчастіше іграшки з подібною ідеєю виготовляються для дорослих колекціонерів. Наприклад, відомі в широких колах ляльки БЖД також давно займаються виробництвом подібних іграшок, проте дитина не може повноцінно використовувати їх для гри - дуже тендітні шарніри легко тріскаються і ламаються в руках. Проте останнім часом з'явився передовик саме дитячої індустрії толерантних іграшок. Як не дивно, це та компанія Mattel Inc, яку протягом багатьох років критикували за неправдоподібність зовнішнього вигляду їхніх ляльок і якусь стереотипність образу. Знаменита платинова блондинка із дивовижними параметрами стала синонімом до назви головного бренду фірми. Але, в 2013 році вчені з'ясували, що якби Барбі існувала в реальному житті, то вона б важила 49 кг при зростанні 175 см. Талію мала 45 см, а ступні завдовжки 21 см. У результаті, вони дійшли висновку, що в реальності такій дівчині довелося б повзати, оскільки ступні та щиколотки не змогли б підтримувати масу її тіла.

Але останнім часом асортимент іграшок сильно змінюється. Відрізняється лялькове зростання, формальне чи ні вигляд, навіть типи фігури. Руйнування стереотипів набирає обертів і сьогодні у світі все частіше лунають заклики до різноманітності та розширення звичних рамок. Виробники популярної іграшки представляють Барбі нового формату і головна лінійка Fashionistas поповнилася різними расами, високою та мініатюрною ляльками, а також лялькою з пишними формами та кучерявим малюком. Останнім часом серед них миготять альбіноси та ляльки з унікально чорною шкірою, протезами, інвалідними кріслами, вітіліго… «Тепер дівчинка з будь-якого куточка земної кулі зможе знайти ляльку, схожу на неї саму! - Каже Евелін Маззокко, віце-президент бренду Barbie. - Ми відчуваємо, що маємо розширити уявлення про стандарти краси у дівчаток та їхніх батьків».

Перший раз вони висловили подібну ідею ще 1980-го року, створюючи лінійку Barbie DOTW (Dolls of the World) або «Ляльки народів світу». Вона продовжується досі і це найбільша колекція Барбі. Кожна лялька тут цікава унікальним молдом, що копіює зовнішні особливості різних роз, а їх костюми відображають їх національні особливості, хоча і не відрізняються 100% достовірністю.

В останні роки слово «толерантність» найчастіше асоціюють із представниками ЛГБТ-спільноти, і ця ідея теж знайшла відображення в ляльковому світі. У 1977 році вийшов «Гей БоБ» – перша у світі гомосексуальна лялька, який вирізнявся анатомічно докладною будовою тіла. Цікавою тут є навіть сама упаковка ляльки – Бобо буквально “Виходить із шафи”, тобто. робить камінг-аут.

У сучасному світі подібні ляльки, як не дивно, виходять рідше, проте зовсім недавно в офіційному інстаграм-акаунті Барбі з'явилася лялька в образі блогера Aimee Song разом із класичною блондинкою. Обидві ляльки одягли однакові майки з написом «Кохання перемагає» — традиційним гаслом гей-прайдів. До речі, трохи раніше в тому ж обліковому записі з'явилася перша барбі в хіджабі по прототипу Ібтіхадж Мухаммад.

Єдина ж сучасна гомосексуальна лялька (і гей-кен останнього століття, що найбільше продається) є маркетинговою помилкою. Прикраса на його шиї виявилася популярним символом камінг-ауту і за шість тижнів продажу побили всі рекорди, проте після іграшку, яка потрапила до дитячих відділів, завалили скарги і компанія поспішила прибрати її з полиць. Тим не менш, всі ікони ЛГБТ-спільноти давно і цілеспрямовано увічнені як гарні ляльки майстрами ООАКа (про них ми ще поговоримо пізніше).

Також існувала окрема лінійка ляльок маловідомої компанії під назвою drag queen. Чоловіки в яскравих сукнях залучають переважно дорослих колекціонерів, проте набори Створюваного світу, описані вище, можуть компенсувати недоступність подібних іграшок для підлітків та дітей молодшого віку.

Нарешті, толерантність також поєднує нас із рухом бідіпозитиву. Ляльки повної статури існують досить давно, а останнім часом звучать ідеї про створення барбі з анорексією (критиковані через надмірне прийняття подібного вигляду у дітей з подібним захворюванням). Але, цікаво в цьому аспекті є раптове повернення популярності старовинної іграшки - пупсу для гоління, на якому підлітки повинні були тренуватися голити пахви та інтимні частини тіла. А ось сучасні володарі цієї рідкості її густу, рожеву шерсть виставляють на показ.

Звичайно, найпопулярнішою лінійкою іграшок, пов'язаною з толерантністю, є Монстер Хай. Зростання, статура, колір шкіри, розмір стопи, расові та видові відмінності у цих ляльок воістину вражають. Основна думка лінійки - не соромитися бути собою. Творці порушують і досить складні питання, наприклад виникають ляльки- сімські близнюки, які раніше випускалися лише один раз у 1980-му році.

Зазвичай ляльки МХ закликають вести ЕКО-спосіб життя, бути неформальними, носити окуляри з гордістю, слідувати традиціям… Одна з найвідоміших моделей демонструє єднання з предками в мексиканській традиції вшановувати День Мертвих.

Крім того, монстер хай розповідають про нові види мистецтва та самі надихають на творчість. Сьогодні існує величезна кількість майстрів-ооакерів, про які я вже згадувала вище.

 

У перекладі з англійської ООАК (One Of A Kind) означає «Єдина у своєму роді». Це мистецтво створення нового образу ляльки. В Україні найпопулярнішою лялькою для ООАК перетворення є Монстер Хай, у Росії це лялька Barbie, у США та Європі - Tonner Dolls. Вони трохи більші за стандартну Barbie і переробляти їх відповідно зручніше. У тому числі часто створюють образи відомих людей. Раніше схожий спосіб використовувався для створення образу ляльок – гермафродитів. Тепер же компанії прислухаються до бажань дітей та їхніх батьків.

 

Також іграшки, які вчать толерантності небайдужі до проблеми дитячої онкології. Провідний виробник ляльок Барбі компанія Mattel підтримала ідею користувачів Facebook щодо створення «Барбі без волосся» і вже запускає виробництво іграшки (як повідомляє американський телеканал CBS6). Виробники вважають, що така лялька зможе допомогти дітям, які втратили волосся після хіміотерапії, почуватися «нормальними» та швидко адаптуватися до нових обставин свого життя. "Лиса Барбі" поставлятиметься з комплектом перуків, капелюшків, шарфів та інших аксесуарів. Також свого часу виходили ляльки Братц, присвячені проблемі онкології.

 

Це далеко не весь перелік іграшок, покликаних познайомити дитину з різноманітністю сучасного суспільства і навчити її вільно приймати відмінності інших людей. Вони повинні бути в кожному дитячому садку, щоб якнайбільше дітей дошкільного віку мали до них доступ і можливість не тільки самоідентифікації, а й ігрової соціалізації. Таким чином толерантне ставлення не нав'язуватиметься і залишатиметься порожнім звуком під час виховних бесід – воно ненав'язливо вплететься в повсякденні ігри, познайомивши дитину з різними психоролевими моделями, які зустрінуться їй у майбутньому.

 

docx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку